1. Tom Clancy en Red Storm

Tom Clancy en Red Storm

Net als de meeste spellen van Red Storm, is ook Ghost Recon: Jungle Storm een titel met de naam van Tom Clancy op de hoes. De geschiedenis van Red Storm gaat helemaal terug naar 1985, als de schrijver Clancy na zijn boek The Hunt for the Red October advies vraagt aan de marine officier Littlejohns voor zijn nieuwe boek. De technische details van Littlejohns zouden tot het boek Red Storm Rising leiden.

Deze band tussen de beide heren zorgde ervoor dat twaalf jaar later, in 1997, het bedrijf Red Storm Entertainment werd opgericht. Dankzij de hulp van mede-eigenaar Virtus Corporation en de samenwerking met boeken uitgever Pearson plc, werd in datzelfde jaar het boek Politika van Tom Clancy uitgebracht. Ook deze titel werd een enorm succes.

Vanaf toen is Red Storm Entertainment snel gegroeid en een marktleider geworden in het ontwikkelen van content voor verschillende media. Het eerste videospel van Red Storm met de naam van Clancy was Tom Clancy’s Rainbow Six. Deze titel werd zo’n groot succes dat dit leidde tot vervolgdelen en veel andere spellen met de Clancy licentie. Het geld bleef binnenstromen en dat wekte de aandacht van Ubisoft, dat in 2000 het hele bedrijf overnam. Daardoor is Red Storm Entertainment volledig eigendom van het Franse bedrijf. Inmiddels is het bedrijf te vinden in Morrisville (North Carolina).

De toekomst is rooskleurig. Ubisoft heeft de Tom Clancy licentie in handen en gebruikt het niet alleen voor de titels van Red Storm, maar liet ook Ubisoft Montreal aan de slag gaan met de naam. Hieruit kwam Splinter Cell voort, wat volgens velen één van de betere spellen van 2002 was. Dankzij de invloed van Ubisoft richt Red Storm zich tegenwoordig op alle platformen, maar volgens de officiële webpagina blijft het trouw aan de PC.

Tom Clancy zelf

Waar het bij de spellen echter allemaal om draait, is de naam Tom Clancy. Deze schrijver was de eerste persoon die zich waagde aan het techno thriller genre en breekt record na record met zijn prachtige boeken. Thomas L. Clancy Jr., geboren op 12 april 1947, was een verzekeringsmakelaar met één grote droom: het schrijven van een boek. In 1984 werd zijn droom werkelijkheid met de verschijning van The Hunt for the Red October. Omdat het boek goed verkocht (het werd ook verfilmd) volgden steeds meer titels, die het allemaal moesten hebben van een realistisch plot vol met details.

Deze details schijnt hij op te pikken in militaire kringen. Tom Clancy is een graag geziene gast bij de hoge piefen binnen het leger en doet inspiratie op via de werkelijkheid. Zijn passie voor technologie zorgde er voor dat hij Red Storm Entertainment mede kon oprichten. Hij is tegenwoordig voorzitter van dat bedrijf en elk jaar verschijnen er meerdere titels onder zijn naam.

Hoeveel Tom Clancy titels de toekomst zal brengen, blijft vooralsnog onduidelijk. Het zou echter vreemd zijn als er geen titels meer zouden volgen; ze verkopen namelijk allemaal zeer goed. De volgende titel is Splinter Cell: Pandora Tomorrow (Ubisoft Montreal), maar eerst volgt morgen de recensie van Ghost Recon: Jungle Storm op InsideGamer.

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Ben grote fan van Tom Clansy :) de Meedogenlozen is m'n favoriet…  Maar ook Hunt for the Red Oktober is wel cwl, Operatie Rode Storm ed.

 • lol ik heb nog nooit een dik boek uitgelezen als ik bij bladzijde 15 ben dan ga ik wel weer xbox spelen ofzo :)

 • hele goede schrijver idd. sommige zullen het te patriotistisch vinden maar ik houd er wel van. heb de colombia connectie (VS versus colombiaanse drugsmaffia) en special forces gelezen. binennkort nog wat andere clancy boeken checken.

 • Ik vind zijn boeken niet geweldig, het zijn gewoon jongens boeken voor volwassen mannen.

 • Het is voor mij inderdaad net een tikkeltje the patriotistisch. Wel altijd spannend. Bourne Indentity was toch ook van hem?

 • Yup, die was ook van hem en nog legio andere verhalen.

 • Wat dacht je trouwens van die series die hij schrijft. Op Center, Power Plays, Netforce. Ook machtig hoor. Ben van plan binnenkort weer wat boeken van hem te kopen.  Wat jullie zeggen is trouwens hetzelfde als wat andere industrieën naar de gamesindustrie doen. Ondoorgronde beschuldigingen. Boeken zijn retespannend! En het is voor ieder publiek, niet alleen voor mannen die jongensboeken willen lezen. Ik denk dat ze trouwens ook een beetje te dik zijn voor 'jongens'.

 • Bourne Identity was van Robert Ludlum.

  Je hoeft trouwens helemaal niet patriotistisch te zijn om Clancy's boeken leuk te vinden.

  Ik ben helemaal niet patriotistisch en toch vermaak ik me best met zijn boeken en heb de meeste grtote clancy romans wel gelezen. (de meedogelozen golf van ontzetting de beer en de draak ereschuld enz)

  Aleen operatie rode storm jammer genoeg nog niet  Ik vind trouwens netforce wel aardig maar ik heb van op center aleen de eerste gelezen en die vond ik niet zo goed word de serie na deel 1 beter? • Tom Clancy vind ik de beste schrijver… er zit tenminste wat spanning in… vooral de series (die zijn wat korter en makkelijker om doorheen te gaan) zijn tof…

 • Tom Clancy is zeker cool, alleen vindt ik vaak dat die boeken zo op elkaar lijken, vooral binnen series als net force en op center

 • leuk stukje. en hugo je hebt gelijk, die boeken zijn lijp. en de spellen ook

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren