1. Ninja Gaiden

Ninja Gaiden

Eindelijk, bijna drie jaar na de aankondiging op de E3 van 2001 is Ninja Gaiden verschenen in de Verenigde Staten. In dit schitterende deel kom je er achter dat de inwoners van je dorp en de leden van je clan zijn afgeslacht en dat het Dark Dragon Blade in verkeerde handen terecht is gekomen. Jij gaat er op uit om het zwaard terug te vinden en meteen je gram te halen tegenover de personen die verantwoordelijk zijn voor het uitmoorden van je clan, en dan met name de keizer van het rijk Vigor. Dit wordt allemaal duidelijk in het eerste hoofdstuk van de totaal negen hoofdstukken waaruit het spel bestaat. Hier word je geleerd met welke kennis je ten strijde moet gaan. Een belangrijke wetenschap is dat je verdediging erg belangrijk is en dat je deze moet beheersen. Door de linker trigger in te drukken zal Ryu het primaire wapen (melee wapon) gebruiken om kogels en andere aanvallen te weren.

Wanneer je een bepaalde kant op wilt lopen terwijl de linker trigger is ingedrukt, zul je een rol van een paar meter maken. Deze zul je vaak gebruiken om onverwachts achter je tegenstander op te duiken of om even uit de drukte te ontsnappen. Belangrijk is het ook om veel met de omgeving te doen. Hierin lijkt het spel een beetje op Prince of Persia, waar je ook op een vrij eenvoudige manier een stukje langs de muren kunt rennen.

Ninja Gaiden is gericht op een vrij hoge snelheid en dus zul je de knoppen van je controller goed moeten beheersen. Elk wapen bevat een waslijst aan combo's. Het is dan ook noodzakelijk om in ieder geval een aantal van die bewegingen te kennen omdat je met een hoge combo veel leven zult terugkrijgen. Door dit te doen hoef je weer minder vaak een levensdrankje te gebruiken, die op sommige momenten zeer schaars blijken te zijn.

De tegenstanders zijn van een aardig hoog niveau. Zeker als je later vijanden krijgt die verre van menselijk zijn, of wanneer ze pistolen en andere wapens tegen je gebruiken. Vaak zullen ze ook met een groepje aanvallen. Je kunt dan gebruik maken van de muren, om uit de lucht meerdere vliegen in één klap te raken. De gevechten lopen allemaal erg soepel maar vereisen wel concentratie omdat de tegenstander je van alle kanten razendsnel aanvalt. Aan het eind van elk hoofdstuk zul je het moeten opnemen tegen een eindbaas die nog lastiger is te verslaan. Meestal gaat het hier om vrij grote wezens die grove wapens hebben. Gelukkig hebben ze allemaal een kwetsbare kant die je na een paar keer proberen meestal wel ontdekt hebt. Dankzij de gevechten en de kleine puzzels, beslaat Ninja Gaiden ruim twintig uur spelplezier.

Ook op visueel gebied maakt Ninja Gaiden de beloften waar. De filmpjes heb ik geruime tijd met m'n mond wagenwijd open bekeken en in het spel zelf ziet alles er zeer gelikt uit. Er zijn maar weinig gekartelde randen te ontdekken en de omgeving is erg gedetailleerd. De effecten zoals vuur, vonken van je mes, en bloed dat veelvuldig over het beeld vloeit, zijn goed weergegeven. Alleen de lichteffecten zijn iets minder mooi. Bovendien werkt de camera niet altijd mee. Je kunt deze namelijk niet met de rechter trigger draaien. In sommige situaties krijg je dus pas vrij laat te zien of er vijanden om de hoek staan.

Dit valt echter bijna in het niets als je alle geweldige punten optelt. Ninja Gaiden is één van de mooiste spellen die ik ooit heb gezien en is het beste actiespel in zijn soort. De prachtige visuele aspecten, de steeds maar vernieuwende en lastiger wordende gameplay en de geweldige actie zorgt ervoor dat Ninja Gaiden alles in zich heeft om één van de beste spellen van het jaar te worden. Helaas zullen we nog even moeten wachten want het spel komt pas in mei naar Nederland. Geloof me, het wachten is het elke minuut waard.

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Leuke import. Ik wacht nog even op 21 mei, als het spel in Europa uitkomt, maar ik wil het zeker wel graag spelen. Kan haast niet wachten.

 • je hebt helemaal gelijk mark ik heb het spel nu 3 dagen,en zover ik al gezien heb is het een prachtige game,

  deze game moet je echt halen.

 • fuck jou savie…ons een beetje jalours maken :) wij moeten helemaal tot mei wachten echt matig :(

 • hm… je kunt em ook importen…

 • nou.. liever niet hoor, want als er iets mis mee is kan je hem moeilijk ruilen of door verkopen..

 • Heb de demo al gespeeld bij een vriend van me, die een gemodde xbox heeft, en ik moet zeggen dat ik zwáár onder de indruk ben. In 1 woord geweldig! Wel lastig soms dat je tegen vijanden zit te vechten die om het hoekje zitten, maar dan moet je gewoon ff stukje doorlopen.

  En hoe zit het nou met het feit dat er in Europa het bloed en gore uitgehaald wordt? Want ik vond het rondspattend bloed, en de afgechopte hoofden die naar hartelust in het rond vliegen juist heerlijk!

 • GE-WEL-DIG spel!  Zeker mooiste een gaafste game in zijn soort, grafisch de mooiste in vele soorten, die ik in 2 a 3 jaar heb gezien.

 • volgens mei zauw de europese versie geen bloed en geen koppe eraf hakke hebbe, maar ik weet het niet zeker.

 • klopt de eu versie heeft geen decaptitation moves. Hierdoor krijgt het spel geen 18+ kenmerk waardoor de verkopen hoger zullen liggen.

 • Wees wel gewaarschuwd! Het spel is puur masochistisch; hoge frustratiegehalte en onmogelijke eindbazen! I'm loving every minute of it!

  http://www.penny-arcade.com/view.php3?date=2004-03-08&res=l

 • Even terug komend op mijn vorrige post het is al weer ontkracht.  Geruchten reizen snel op internet. De uitspraak dat Ninja Gaiden qua geweld waarschijnlijk aangepast zou moeten worden om aan Europese regelgeving te voldoen, zorgde dan ook voor de nodige speculatie. Het beeld van Ninja's met groen bloed doemde al op. EuroGamer sprak met Microsoft die de geruchten wist te ontwarren.  Volgens de uitgever in Europa zijn de uitspraken uit hun verband geplukt en blijft de gehele game intact. Inclusief bloedspetters en de mogelijkheid om je vijand te onthoofden. De hele discussie over het geweldsniveau is niaar mijn mening flink overdreven, aangezien dode vijanden in Ninja Gaiden na een paar seconden oplossen zonder enig bloedspatje achter te laten


 • ''Wees wel gewaarschuwd! Het spel is puur masochistisch; hoge frustratiegehalte en onmogelijke eindbazen! I'm loving every minute of it!''  Klopt, ik had al enorm moeite met de 1e eindbaas, en kwam gisteravond niet voorbij de 2e.

 • Moet je now echt tot 21 mei wachten tot de europese versie uitkomt?

  Vind ik een beetje raar. :( Moet zeker weer in verschillende talen uit komen. :( Dom gedoe waarom zijn mensen zo beroerd om engels te leeren :(

 • Voor het omzetten van NTSC naar PAL is tijd nodig…

 • waaarom moeten wij op PAL systeem zitten waarom kunnen we niet allemaal NTSC gebruiken.

 • Waarom niet zoals de Cube Alleen een boot disk :D

 • *drool*  IK WIL DIE GAME, IK WIL DIE GAME IK WIL HEM IK WIL HEM!!!!  waarom moeten we tot 21 mei wachten :(


 • ik heb hem gister al binnen gehad en niet 21 mei

 • Ninja Gaiden vindt ik het een mooi spel voor die Nintendo en XBOX wand die heb ik op die emulator van NES met Ninja Gaiden 1-2-3.

 • cool hoor

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren