1. 'Exclusieve titels behoren tot het verleden'

'Exclusieve titels behoren tot het verleden'

'Exclusieve titels behoren tot het verleden'

Dit artikel delen

Over de auteur

Crew De redactie van InsideGamer.nl

Reacties

 • Persoonlijk vind ik OnLive een perfecte oplossing… Maar nu wil ik gewoon Brütal Legend op de PC hebben :'(

 • Weer een leuke Uitgespeeld. Waarom was er gisteren eigenlijk niet een nieuwe aflevering?  Als je trouwens op de frontpage op het plaatje zelf klikt, wordt je vervolgens doorgestuurd naar de vorige uitgespeeld, die van die demo's dus. ;)

 • 1/3 van de doelgroep en nog minder als die op de WII uitkomt xD?

 • Exclusieve titels behoren meerendeels tot het verleden omdat games van tegenwoordig zo'n ongelooflijk grote budget hebben dat ontwikkelaars wel voor moeten kiezen om het multiplatform te doen, zo bereikt het een grotere massa wat voor meer chi-ching zorgt :)

  Vorige generatie kon het nog gewoon, tegenwoordig als je een exclusive wil moet je met een groot zak geld op tafel komen.

 • Ik heb de episode nog niet bekeken, maar ben het niet eens met de stelling.  Het kwantitatieve aanbod in exclusieve games is zeker gedaald, maar dit heeft de kwaliteit alleen maar ten goede gedaan. Exclusieve games zullen altijd blijven bestaan, en bepalen in mijn optiek vooral de keuze voor een bepaalde console.  Dan heb ik het vooral over first party en second party ontwikkelaars. Third party support zal waarschijnlijk maar blijven afnemen. Alleen als er vet veel geld voor neergelegd gaat worden. En natuurlijk is DLC de nieuwe third party support.  Ik blijf er wel bij dat een exclusieve titel, vaker in de buurt komt van de volledige potentie van een console. Ze kunnen de hardware verder pushen. Uncharted 2, Gears of War 2. Om maar wat te noemen.
 • Peter Molineux heeft één fan _O_

  Goede stelling, en inderdaad, hoe je het ook went of keert, verschillende partijen zullen altijd blijven bestaan…
  Kris' toekomstbeeld klinkt veelbelovend voor de consument, plus het feit dat devs als Naughty Dog zo maar één console hebben om uit te kiezen, en dus ook games maxed out kunnen maken voor de 100% doelgroep. Of dat echter ook gaat gebeuren….

 • Nee, de exclusieve games zorgen juist voor de (extra) console verkoop boost!

 • Sony heeft zelf genoeg studio's om exclusieve games te blijven maken, en exclusives zijn van veel betere kwaliteit dan multiplatform titels. Kijk alleen al naar Uncharted 2, andere games zien er dan toch wel erg gedateerd uit :D

 • Uncharted 2 zou ik wel willen hebben op mijn 360 :D  Je kunt wel beter exclusieve titels uitgeven want dan hou je toch nog altijd die strijd.  Ik heb ook liefer een console in me kamer en een game in me hand dan dat het allemaal online word gekocht.


 • @simon

  exclusives zijn idd dé shit :P  ik ben het verder helemaal met jullie eens…

 • Trends als virtualisatie (live streaming) zullen denk ik inderdaad een grotere rol gaan spelen in de toekomst.  Het past namelijk bij andere trends als groen en zuinig. Het is bijvoorbeeld veel efficiënter om de verwerkingspower die nodig is voor het draaien van een game bij een datacenter te leggen. Internet gaat naar glasvezel, dus ook die bottleneck verdwijnt.  Er zijn al geruchten geweest dat de volgende Playstation van die techniek gebruik gaat maken. Je zult dan waarschijnlijk nog wel een lege console krijgen (tin client), waar je je controller, tv, geluidssysteem, enzo., op kan aansluiten. Daarnaast kunnen ze de console dan waarschijnlijk zo klein maken dat ze in nieuwe generatie OLED/LCD tv of scherm passen. Heb je als Sony marketeer weer een nieuwe Product/markt-combinatie waar je mee kan spelen.  Streaming neemt ook weer een bepaalde beschermende barriere voor exclusieve titels weg, omdat het op afstand kan worden gedraaid. Dan maakt het ook eigenlijk niet uit door wie hij wordt gedraaid, zoals nu wel het geval is met de huidige consoles.  Microsoft is bij hun andere divisies (servers, bedrijfssoftware, etc.) al veel langer met virtualisatie bezig dus het past ook in hun visie voor een toekomstige Xbox.  De vraag is natuurlijk of 'echte' consolegamers wel af willen van fysieke schijfjes en mooie jewel cases. En van een glimmende, krachtige console. Ik eigenlijk nog niet in ieder geval.
 • Oeps, wilde iets aanpassen maar drukte op de knop van toevoegen, kan je ook comments weghalen?

 • Het is commercieel gezien toch niet slim? Ik denk dat blikken vol met xboxbezitters uncharted 2 graag zouden willen kopen, maar helaas… . Overigens, ik krijg sterk de indruk dat de afleveringen van Uitgespeeld gesponserd worden door Douwe Egberts. Die bekertjes zijn wel heel opzichtig in beeld.

 • Voor mij waren de exclusives een reden om een ps3 te hale, bijvoorbeeld killzone 2, motorstorm pafict rift, MGS4 , Uncharted 1 &2,LPB, InFamous,…

  Over het algemeen vind ik deze games allemaal een veel hoger niveau halen dan de meeste multieplatformgames. Bij de xbox 360 is dit net hetzelfde met games als GOW 1&2,Fable2, Halo . Toch heb ik wel men bedenkingen of Uncharted 2 wel mogelijk zou zijn als multieplatform. Misschien wel maar dan gaan ze er toch flink moeten aan sleutelen want zoals de game nu is zie ik deze echt niet op de xbox 360 verschijnen. Volgens mij kan je dit niet uit die console persen.

 • @ petroleum: Het is maar hoe je het bekijkt. Als Naughty Dog geen exclusief contract zou hebben met Sony, dan is het idd niet zo slim. Maar dat contract hebben ze wel.  Voor Sony is het wel slim. Zij willen zoveel mogelijk PS3's verkopen (ze maken op elke verkochte PS3 dik verlies). Maar iedereen die een PS3 koopt, gaat software en/of dvd's/blurays kopen waar Sony ook geld van vangt. Daarmee maken ze het verlies op de hardware terug en, op termijn, zelfs winst. En dat verhaal begint te lopen m.b.v. exclusieve titels als Uncharted 2. Dat is het business model (boring he, haha).

 • Deze generatie consoles is eigenlijk grote onzin. 2 consoles die véél te veel op elkaar lijken qua grafische kracht, controls, online ondersteuning etcetera omdat Sony en MS gewoon de beste willen zijn. Het is eigenlijk oneerlijk dat er van ontwikkelaars wordt verwacht dat ze extra kosten moeten gaan maken om precies dezelfde game op meerdere platformen uit te brengen.

 • Heb net uncharted 2 gehaald TOP!!

  Deze game is gewoon PS3 game!!

  Jongens ik vind wel een beetje slap gelul.

  ik werk zelf in een winkel,en geld moet rollen…

 • Exclusieve games blijven naar mijn mening nog wel bestaan. Sony zal nooit Uncharted uitlenen aan Mircosoft. Halo zie je nooit op de Wii en Link zal je nimmer nooit kunnen besturen met een PS3 controller.  Met exclusieve titels kan je de concurrentie ''vernietigen''.

 • Ik denk ook dat exclusives de concurrentie - en dus het ontwikkelniveau - lekker hoog houden. Als elke game multi-platform zou zijn, was het niet zo belangrijk meer geweest. Iedereen koopt de game toch wel. :)

 • Jeffrey's microfoontje is niet helemaal top, kraakt en klinkt niet helemaal goed.  Top dat de bekertjes de andere kant op gedraaid zijn! :P

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren