1. Far Cry

Far Cry

Het voorjaar van 2004 is bij voorbaat al dé periode van dit jaar waarin de top schietspellen uitkomen. Met titels als Unreal Tournament 2004 en Far Cry gaat de spreekwoordelijke ‘lat’ voor schietspellen weer een stukje omhoog. Ik kreeg de kans een bijna volledige versie van Far Cry te spelen, en kon eindelijk zelf beoordelen of het spel de verwachtingen waar zou gaan maken.

Hoewel de kwaliteit van de actie wellicht belangrijker is, heeft een beetje First Person Shooter tegenwoordig ook wel een verhaal, zo ook Far Cry. We schrijven het jaar 2020. Jij en een journaliste, Val, zitten op een zeilboot door een welhaast idyllisch gebied als plotseling de boot wordt opgeblazen. Wanneer je weer boven komt drijven, kom je tot de ontdekking dat Val weg is. Je gaat naar het dichtstbijzijnde eiland, en daar begint je avontuur. “Waar ben ik in terecht gekomen?” “Waar is Val?” “Wie is toch die man die mij tips geeft via een communicator?” Aan jou om de antwoorden op deze prangende vragen te vinden.

De speelbaarheid van Far Cry was natuurlijk al deels bekend door de verschillende demo’s die inmiddels zijn uitgekomen. Kort gezegd bestaat Far Cry uit een groot gebied ergens in de stille Zuidzee, opgedeeld in ongeveer twintig levels. Een vast kenmerk van alle levels is dat er bijna niets vast ligt. In de missie die ook in het eerste demo speelbaar was, kon je bijvoorbeeld zowel via een lange tunnel als met een jeep over een zandweg naar boven gaan. Dit geeft extra diepgang aan het spel; die route die je kiest kan je missie behoorlijk makkelijker maken, maar ook moeilijker. Helaas merkten we nog wel wat scripted events op die ook altijd gebeuren. In een verdere missie van het spel valt een kerel altijd naar beneden door een tunnel als jij via de trap omhoog komt.

Dit element zit dus in nagenoeg alle missies. In het begin maakt het niet zoveel uit welke route je neemt, maar naarmate je verder komt in het spel zullen de vijanden die je tegenkomt ook steeds sterker en moeilijker te doden worden. Vecht je in het begin alleen nog tegen wat gewapende spierbundels, na een tijdje moet je het ook opnemen tegen de zogenaamde “Trigens”. Deze gemuteerde beesten zijn wanneer je ze voor het eerst tegenkomt nog ongetraind en wild. Later zul je echter ook getrainde en zelfs gewapende Trigens tegenkomen en die zullen je het knap lastig kunnen maken.

Hoe lastig? Dat ligt aan jezelf. Uiteraard kun je zelf de moeilijkheidsgraad instellen. Een handig extraatje is hierbij dat je het zogenaamde “auto-balance” van de Kunstmatige Intelligentie kunt aanvinken. De tegenstand die je dan krijgt, zal afhankelijk zijn van hoe goed je zelf bent. Heb je het moeilijk, dan zal de K.I. je bijvoorbeeld wat meer tijd geven om te reageren wanneer je een vijand tegen het lijf loopt. Andersom werkt het natuurlijk ook, en zal de K.I. geleidelijk pittiger worden als je met twee vingers in je neus door het spel wandelt.

In onze versie konden we helaas de Online modus nog niet testen. Wel was er een LAN mogelijkheid tot onze beschikking en konden we alle multiplayerlevels op ons gemak doorkruisen. Veel van die levels zijn ook in de nacht te spelen en zijn allemaal vooral zeer groot. Er zijn wel genoeg schuilplaatsen, grot geschut en voertuigen toegevoegd om een interessante veldslag te creëren. Far Cry is een stuk trager dan veel andere schietspellen en dat maakt het misschien niet interessant genoeg voor de veteranen. Wel biedt de manier van spelen zoveel afwisseling dit ook met meerdere spelers erg leuk kan zijn.

De versie die wij hebben gespeeld is bijna de uiteindelijke versie die in de winkels komt te liggen. We kwamen dan ook nog wel enkele bugs tegen, zoals vijanden die ineens niet meer schieten, of vast lijken te zitten in een struik. Desalniettemin is Far Cry zelfs mét deze bugs al een absolute topper te noemen. Goed verhaal, veel mogelijkheden en heel veel vrijheid om te kiezen op welke manier je de missies speelt. 26 maart ligt dit veelbelovende spel in de winkels.

Dit artikel delen

Over de auteur

Crew De redactie van InsideGamer.nl

Reacties

  • Lijkt me toch wel vette game, maar ik haat het echt geen enkele van die shooters loopt lekker op me systeem. :(

  • Hij doet het ook niet naar behoren op mijn pc… vage clipping shit…

  • Op de mijne loopt hij wel, ik ga hem ook zeker halen. Verhaal/gameplay spreken me niet echt aan, maar de graphics zijn gewoon prachtig.

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren