1. Sacred

Sacred

Eens in de zoveel tijd komt een goed spel op de markt waar weinig mensen nog maar over gehoord hebben. Sacred lijkt zo’n spel te zijn. Het is al een tijdje uit in Duitsland, en ook ontwikkeld door de Duitse ontwikkelaar / uitgever Ascaron Entertainment, bekend van onder meer Port Royale.

De makers noemen Sacred een RPG met actie elementen. Nou is dat een beetje overdreven, aangezien je vooral heel veel moet vechten. Sacred lijkt erg veel op een spel als Diablo en is een soort kruising tussen Baldur’s Gate en Morrowind. De speler heeft enorm veel vrijheid in een gigantische spelwereld en kan naast de dertig hoofdmissies, ook nog eens tweehonderd submissies aannemen. Ancaria, waar het spel zich afspeelt, is op het begin al voor 70% toegankelijk. Het overgebleven percentage is te bereiken door de hoofdmissies succesvol af te sluiten.

Deze hoofdmissies herbergen een verhaal waarin de held moet proberen een kwaadaardige demoon te verslaan. Dit wezen is vrijgelaten door een geflipte tovenaar en hoewel vroeger veel krijgers wisten hoe ze zo’n beest moesten verslaan, is dat in de huidige periode niet het geval. Door de missies heen zul je dus verschillende opdrachten moeten doen en steeds verder komen in de wereld Ancaria. Om het spel ook van wat afwisseling te voorzien, zijn voorwerpen en goud te verdienen door de tweehonderd submissies uit te voeren. Deze zijn allen voorzien van een leuk verhaaltje, maar komen meestal neer op het afslachten van vijanden om een bepaald voorwerp terug te vinden.

Sacred lijkt op Diablo. Dat is duidelijk. Niet alleen de visuele stijl (2D achtergronden en 3D karakters), maar ook de manier van spelen is daarmee te vergelijken. Beide titels zijn namelijk een soort hack ’n slash games waarbij je de hoofdpersoon in zijn rol kunt laten groeien. De statistieken zullen verbeteren, wapens kunnen sterker worden dankzij een smid en de speler leert allerlei nieuwe bewegingen die hij kan gebruiken in zijn strijd. Bovendien is de spelwereld te vergelijken. Ook Sacred is namelijk van alle markten thuis: bossen, woestijnen en ijs zijn allemaal aanwezig in Ancaria.

Toch verbetert het spel enkele belangrijke zaken. Zo zijn wapens pas te gebruiken als het karakter daar sterk genoeg voor is. Het wapentuig is dus niet gebonden aan een locatie. De omgang met wapens en het verbeteren ervan is erg belangrijk. Naast dat is het ook mogelijk om verschillende combo’s in te stellen (dit bij een bepaalde persoon in dorpjes en steden) of met magie te werken. Als je alles bij elkaar optelt, komt het erop neer dat Sacred een erg diep vechtsysteem bevat waardoor het erg interessant wordt. Dit lijkt in het begin anders te zijn, omdat je dan het idee hebt slechts te klikken en wachten.

Naast de uitgebreide eenspeleroptie met zes speelbare karakters, die elk een ander gevoel aan het spel geven, is Sacred ook nog eens voorzien van een heuse online optie. Deze is erg goed uitgewerkt met twee verschillende opties: deathmatch en co-op. Die laatste is met maximaal vier spelers te spelen, ook over een netwerk, en voegt écht iets toe aan het geheel. Puik werk van Ascaron dus.

InsideGamer geeft vijf exemplaren plus de originele soundtrack van Sacred weg. Klik hier om naar de prijsvraag te gaan.

Conclusie en beoordeling

Sacred heeft de schijn tegen. Het lijkt een ongelooflijk goedkope na-aapversie van Diablo te zijn en is bovendien door de 2D achtergronden niet voorzien van een mooi sausje. Toch zijn deze verdenkingen uiterst onterecht; Sacred voegt wel degelijk wat toe aan het genre en is hartstikke leuk om te spelen. Het biedt niet alleen heel veel uren spelplezier, maar sleurt de speler ook mee in een wereld die erg interessant is door de vele verhalen en missies. Door de toevoeging van een multiplayer mogelijkheid en de optie met zes karakters te spelen heeft Sacred een aantal interessante troeven in huis. Vooral de liefhebbers moeten dit zeker weten proberen.
7,3
Score
73
Score: 75
 • Pluspunten
 • Heel veel missies
 • Veel vrijheid
 • Interessante online optie
 • Minpunten
 • Technisch niet baanbrekend
 • Niet bijster origineel

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Dit lijkt me wel een vette game om te spelen. Maar dat testsysteem, is dat de computer waarop jullie hem getest hebben?  Iig de game lijkt me het proberen waard.

 • Dit lijkt me wel een vette game om te spelen. Maar dat testsysteem, is dat de computer waarop jullie hem getest hebben?  Iig de game lijkt me het proberen waard. Yup, daarop is hij getest.

 • Een RPG met vrijheid is altijd het proberen waard :) En hij scoort een 8, kan nooit slecht zijn.

 • Tis ook zeker geen slecht spel. Ik had eerst mijn twijfels omdat het zo'n goedkope rip leek, maar die waren volkomen onterecht. Sacred is zeker het proberen waard!  Testsysteem is inderdaad waarop we het hebben getest, spel is met een langzamere computer ook heel goed speelbaar.

 • je kan het ook anders opvatten. ze hebben getest dat het spel zo'n computer nodig heeft om goed speelbaar te zijn op de hoogste resolutie enz. maar dat lijkt me hier wel erg krom:)

  het spel lijkt me overigens wel de moeite waard.

 • Ik heb de demo gespeeld, en vond het een niet echt boeiende game. Te saai.

 • Kheb 'm besteld, kverwacht 'm morgen of overmorgen. Vond de demo wel stoer.

 • Hopelijk zijn de bugs eruit in de volle versie, vond het er nog een beetje buggy en 'laggy' uitzien.

 • Ik heb de game gewonnen!  De game ziet er héél mooi uit!!!  Normaal speel ik nooit zulk soort games maar na deze komt daar echt verandering in!!!!!!! :D


 • Ik heb hem ook gewonnen!!  idd hele vette game

 • Heeft volgens mij wel op de site gestaan…  Echt vette game dit, jammer dat ie niet echt zo bekend is.

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren