1. Top 5 games uit 2010 van 2011

Top 5 games uit 2010 van 2011

We weten dat 2011 goed en wel voorbij is, maar soms blijven we nog een beetje in het vorige jaar hangen. In 2011 hebben wij namelijk om een of andere reden aardig wat games fanatiek gespeeld die in 2010 zijn uitgekomen. Vandaar onze top 5 van games uit 2010 die ons een jaar later nog steeds goed kunnen bekoren of omdat we er vorig jaar niet aan zijn toegekomen. Dit jaar was natuurlijk behoorlijk hectisch met al die toptitels. En we zijn uiteraard ook benieuwd welke game uit 2010 jij het meest hebt gespeeld in 2011.

5. Vanquish

Het is te betreuren dat Vanquish in 2010 niet de aandacht heeft gekregen die het heeft verdiend. Geloof ons, deze third-person shooter van Japanse makelij grenst op momenten aan het briljante en het adrenalinepeil ligt hogen dan bij de gemiddelde westerse shooter. Je speelt in deze game namelijk niet een gezichtsloze soldaat, maar Sam; een kettingrokende bad ass in een high-tech robotpak met raketaandrijving. Sam zoeft net zo snel van cover naar cover als hij er oneliners uitgooit.

Het briljante randje van Vanquish zit hem in het feit dat er achter die third-person shooter ook een soort actiegame à la Bayonetta schuilgaat. Door handig te wisselen tussen vuurwapens, granaten en een scala aan melee-aanvallen zit er daadwerkelijk diepgang in ieder gevecht. Je hebt het misschien pas door nadat je het vier uur durende verhaal een keer of twee hebt doorlopen, maar Vanquish biedt heel wat voor de gamer die wat meer variatie en diepgang zoekt in zijn schietspellen.

4. Rock Band 3

Geen game levert zo constant nieuwe content als Rock Band 3. Waar de Guitar Hero-serie dit jaar in de ijskast is gezet, werken ze bij Harmonix ongestoord door aan een wekelijkse portie nieuwe nummers. De kwaliteit van de nieuwe liedjes is soms wat wisselvallig (zit er echt iemand te wachten op meer Nickelback?), maar met bands als Queen en Beastie Boys hebben we over het algemeen weinig te klagen.

Naast de constante stroom aan downloadable content blijft Rock Band 3 ook gewoon nog steeds heel erg leuk om te spelen. Tussen de vele multiplayershooters die al snel honderden uren opvreten, is een muziekgame waar je zo nu en dan een nummertje in speelt een verademing. Even iets anders doen en er een gitaar- of drumsolo uitgooien, vormt een perfecte afwisseling op het soms wat eentonige nieuwe aanbod van games.

3. Just Cause 2

We weten niet of we Just Cause 2 nou nog zoveel hebben gespeeld dit jaar of dat we vooral naar honderden YouTube-filmpjes hebben gekeken van de meest bizarre stunts. Het eiland Panau is namelijk een geweldige exotische speeltuin waar geheim agent Rico met parachute en grijphaak de bevolking moet bevrijden van een gestoorde dictator.

Met rebelleren tegen het gezag waren we in 2011 al lang klaar, of nog beter, we waren er nog niets eens aan begonnen. Er is namelijk zoveel te zien en te doen op het tropische eiland dat het eigenlijk veel leuker is om met willekeurige voertuigen van de hoogste bergen te crossen of om met een straaljager een legerbasis kapot te bombarderen. Just Cause 2 snapt precies wat free-roaming games leuk maakt en ziet er ook nog erg goed uit. Deze spelen we in 2012 waarschijnlijk ook nog.

2. Gran Turismo 5

Was Gran Turismo het lange wachten waard? We zijn er nog steeds niet helemaal over uit. Wel blijft één ding bij deze raceserie als een paal boven water staan: je kunt er gerust honderden uren in steken. Ook in 2011 draaide de tot de nok gevulde GT5 Blu-Ray rond in onze PS3’s.

De Spec 2.0 update, die in oktober uitkwam rekt de speelduur weer een beetje op. De veelgehoorde kritiek rond de release van Gran Turismo 5 was namelijk dat de game nog niet af en voelde en dat de ontwikkelaar aan bepaalde punten nog wel meer aandacht had mogen besteden. Spec 2.0 voegt onder andere meer details aan enkele standaard wagens toe waardoor ze nu ook vanuit binnenuit te bekijken zijn en is er een savefunctie toegevoegd voor 24-uurs races. Samen met een heleboel andere (kleinere) aanpassingen werd Gran Turismo 5 pas in 2011 de game die het in 2010 had moeten zijn.

1. Mass Effect 2

Vorig jaar stond Mass Effect 2 niet voor niets bovenaan de lijst van beste games van 2010. Ook een jaar later dromen we nog wel eens weg bij herinneringen aan de spannende ruimteavonturen van Commander Shepard en zijn kleurrijke team van mensen en ruimtewezens. 2011 was ook het jaar waarin PlayStation 3-bezitters zich voor het eerst konden onderdompelen in het rijke Mass Effect-universum.

De comic die spelers van Mass Effect 2 op de PS3 op de hoogte brengt van de gebeurtenissen uit het eerste deel, is een aardige extra maar valt in het niets bij de missies die oorspronkelijk als downloadable content verschenen. Lair of the Shadowbroker is bijvoorbeeld niets minder dan briljant en werkt perfect als epiloog op het hoofdverhaal terwijl Stolen Memory het geweldige teamlid Kasumi introduceert. Volgend jaar ronden we Shepards verhaal in Mass Effect 3 af, maar tot die tijd denken we nog even terug aan die zelfmoordmissie aan het einde van Mass Effect 2 die we op het nippertje wisten te doorstaan. Wat een game!

Dit artikel delen

Over de auteur

Thijs Barnhard Redacteur bij InsideGamer en Gamer.nl. Laat mij je uitleggen waarom Spelunky, Overwatch, Hollow Knight, Super Mario World en Burnout Paradise de beste games ooit zijn.

Reacties

 • Uhm ok :P Wat doen we morgen, top 5 van games uit 2009? :P

 • LOL :P

 • Je moeder is niks voor mij maar leuk van de fans ! insidegamer :P En toen had ik een paar badges er bij:P

 • niets voor mij
  leuk voor de fans
  Nice

 • En dit is dus irritant.

 • En dan doe je het nog fout ook… :')

 • Best wel :P

 • Biggest badgewhore ever!

 • krijg je voor Je moeder is niks voor mij maar leuk van de fans ! insidegamer een nieuwe badge?

 • nee normaal zou je er 3 krijgen :P als ik ze goed tel daarom deed ie het later nog even opnieuw met een aantal die hij verkeerd typte :P
  alleen je moeder en insidegamer had ie goed :P

 • Je moeder is niks voor mij maar leuk van de fans ! insidegamer En toen had ik een paar badges er bi

 • Je moeder

 • je moeder is niks voor mij maar leuk van de fans.
  Insidegamer, wel handig zo badges grinden. :P

 • ik hou gewoon niet van die games vanwege het volgende:
  - het verhaal vind ik veel te complex met te veel personages die me ook nog eens niet aanspreken.
  - het vechtsysteem is saai en ik vind het in het algemeen niet
  fijn werken.
  - er zitten veel te veel laadtijden in (vooral al die liften)
  - het is niet altijd duidelijk waar je heen moet, vooral die melkweg waarbij de helft van de planeten niet begaanbaar zijn.
  - de setting spreekt me niet erg aan.  maar blijkbaar ben ik dus niet de enige. gelukkig. dragon age vond ik btw ook niet echt tof. games als skyrim en fallout doen het bovenstaande gewoon veel beter en zitten solide in elkaar. maar ieder zijn eigen mening natuurlijk.

 • Je moeder zit op Insidegamer

 • zit je moeder op Insidegamer?

 • Wat is er met die mensen die het woord 'fans' te pas en te onpas gebruiken?

 • mijn moeder?

 • Je moeder
  leuk voor de fans
  Nice
  Insidegamer

 • Ben toch wel erg benieuwd naar Mass Effect. Volgende week maar even oppikken als ik weer in Dordrecht ben.

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren