1. Final Fantasy X-2

Final Fantasy X-2

Final Fantasy X kwam met een droevig einde. Spira, de wereld waarin Final Fantasy X zich afspeelde, mocht dan wel gered zijn, de prijs daarvoor was hoog. Yuna is Tidus nooit vergeten en denkt nog elke dag aan haar geliefde. Haar gevoelens worden nog eens versterkt als er twee jaar later een sphere, een bal die beeldopnames bewaart en afspeelt, wordt gevonden. Deze sphere toont het beeld van een jongen die ergens gevangen zit en met alle moeite weg probeert te komen. Hij lijkt als twee druppels water op Tidus en Yuna besluit alles op alles te zetten om hem te vinden. Ze staat er gelukkig niet alleen voor. Samen met de goedlachse Rikku en de mysterieuze Paine vormt ze een sphere hunters groep genaamd The Gullwings. De zoektocht naar Tidus is begonnen.

Spira is na het verslaan van Sin verdeeld in twee groepen: Youth League en New Yevon. Beide groepen verlangen naar macht en dat leidt tot een hoop ellende. Yuna en haar kameraden proberen zoveel mogelijk buiten het politieke aspect te blijven, maar soms zijn er momenten dat er tussen beide groepen gekozen moet worden, wat invloed heeft op het spelverloop.

Lineair, dat ken ik niet!

Eén van de grootste punten van kritiek op Final Fantasy X was dat het spel te lineair was. De speler had geen enkele keer het gevoel van controle en holde maar achter het verhaal aan. Final Fantasy X-2 is bijna het tegenovergestelde. Aan het begin staat er meteen een luchtschip tot je beschikking en kan de wereld verkend worden. Per hoofdstuk zijn er een aantal vaste locaties die bezocht moeten worden om het verhaal door te laten lopen. De volgorde waarin de locaties bezocht worden kan de speler zelf bepalen. Ook kun je er voor kiezen om gewoon lekker zelf een beetje Spira te ontdekken. Vooral voor de Final Fantasy X fan is dit aan te raden. Wakka, Lulu en Kimahri, maar ook andere karakters die in Final Fantasy X een rolletje speelden, zijn in Spira te vinden. Je merkt wel dat de tand des tijds invloed heeft gehad op de verschillende karakters. Zo zijn er karakters die eerst vrienden met elkaar waren, maar nu grootste vijanden van elkaar zijn. Dit alles 'dankzij' de verschillen tussen New Yevon en de Youth League.

Lopen, lopen, vecht!

Final Fantasy X-2 zit net zoals elke voorgaande Final Fantasy weer vol met Random Encounters. Gelukkig heeft Squaresoft een geweldig gevechtssysteem neergezet, zodat random encounters niet meer irritant, maar eerder vermakelijk zijn. Ten eerste is de snelheid van de gevechten flink verbeterd, wat de boel een stuk aantrekkelijker maakt. De grootste verandering is wel de intrede van de dress spheres. De verschillende dress spheres staan voor de verschillende beroepen die de dames kunnen uitoefenen. Elke dress sphere vergt een nieuwe aanpak, waardoor de random encounters fris en fruitig blijven.

Een ander minpunt van Final Fantasy X was dat je geen reden had om het spel nogmaals te spelen. Echte uitdagingen of side quests waren er niet. Gelukkig is ook dit in Final Fantasy X-2 verbeterd. Als je het spel uitspeelt krijg je namelijk de mogelijkheid om een New Game Plus te spelen. Hiermee begint het verhaal opnieuw, maar houd je de technieken die je hebt geleerd en al je items. Ook heeft het spel vijf verschillende eindes, zodat het voor de echte RPG fan aantrekkelijk genoeg is om opnieuw te beginnen.

Conclusie en beoordeling

De Final Fantasy fan kan zonder na te denken dit spel kopen. Er zijn tal van dingen te beleven, het gevechtssysteem is een verademing en hetzelfde geldt voor de replay waarde. Het enige waar je je aan zou kunnen storen is het soms wat hoge handtasjesgehalte van de dames.
7,7
Score
77
Score: 75
 • Pluspunten
 • Verbeterd gevechtsysteem
 • New Game Plus
 • Minpunten
 • Het ziet er wat verouderd uit
 • Soms een wat hoog giechelgehalte

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Ik zou FF: X-2 wel wat hoger beoordelen, maar ik ben dan ook een ontzettende Fantasy Fan. Wat wordt gezegd over het vechtsysteem ben ik het helemaal mee eens. Echt geweldig. Ik kon me niet echt storen aan het "handtasjes gehalte". Goede review.

 • "maar ik ben dan ook een ontzettende Fantasy Fan"  Wat denk je dat Jelle is :P

 • lijkt me een goede game, noch ff en dan is het spel er.

 • Goede review maar ik zou ook graag nog deze dingen willen weten:  - Heeft de PAL versie eigenlijk nog van die enorme zwarte balken net zo als FFX?

  - Zitten er ook extra's bij van de Japanse International + Last mission zoals de twee extra dresspheres?

 • Jups on both acounts!!

 • Ben een beetje bang dat dit echt zo'n commercieel deel is die de serie alleen maar onderuit haalt… (heb de import versie niet) Kun je me nog even extra geruststellen Jelle?

 • Ik zit al echt weken naar deze final fantasy uittekijken. volgens mij word ie veel leuker dan FFX. We zullen zien. Maar volgens mij had ik op de site van Square-Enix gezien dat er 6 verschillende eindes zijn. Maakt ook niet echt uit. prima review verder.

 • Ik kan ook niet wachten op deze game, maar ik zal/kan hem niet kopen op 20 februari of erna.

  Bij mij wordt 60 euro sparen steeds een groter probleem… (i need to go working !)

 • Ik heb de amerikaanse versie als sinds de kerst maar heb nog maar 10 uurtjes gespeeld, omdat ik echt superweinig tijd heb (alleen vrijdag en zaterdagavond, maar dan heb ik andere dingen te doen). Maar wat ik gezien heb ziet het er iig leuk uit. Reden dat ik niet gewacht heb is idd weer om die zwarte balken, en het feit dat het spel een stuk langzamer loopt.

 • Als je goed leest weet je dat de zwarte balken ook uit de PAL versie zijn verdwenen. Wat ik alleen raar vind is die 20 uur. Dat is hardstikke kort. Zelfs als je door een FF echt alleen voor het verhaal gaat ben je minstens 40 uur bezig. Hier maar 20 uur. En verouderde techniek krijg je als je een heel jaar moet wachten op een spel -_-. Maar goed replay gehalte is gelukkig wel veel hoger dan FFX. Maar goed met FFX was ik wel ook 100 uur bezig. Dus dan heb je ook niet zo'n hoge replay gehalte nodig. Iig goede review en ik als FF fan ga dit spel zeker halen.

 • Ik ga het zeker ook halen. Het is zeker een hele goeie game! Nog 6 dagen te gaan dan maar he ? ;)

 • Echte uitdagingen of side quests waren er niet.LOL wat een onzin is dit, je hebt meer dan genoeg dingen die je kan doen, je komt met final fantasy X makkelijk op 120 uur!!!!!

 • Kijk, die 20 uur, dat is echt als je niet alles in 1 keer wilt halen. Ik had het spel uitgespeeld in 19 uur en zat toen pas om 49%. Nu ben ik weer verder.

 • Doe mij toch maar die remake of -2 versie van Final Fantasy VII!! :P

 • Hmmz cooel game maar dit is toch geen review? :-| Dat vind ik wel jammer aan IG2; alles moet zo kort… Maarja X-2 rulez :-)

 • Ik vind het wel een goed spel maar ben benieuwt of het lang speelt.

 • goeie score

 • egt een cool spel is dit!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  wel jammer van die cirlpower look:'(

 • Yup, kortere reviews, want ze zijn nog steeds rond de 750-800 woorden. De gemiddelde PU review is ook niet veel groter. En verder krijgen goede games meer aandacht door speciale features, impressies etc.  Danm, snel Arc uitspelen (recensie schrijven) en dan FFX-2 maar spelen :)

 • Wen maar aan de korte reviews. Wij gaan voortaan alleen de broodnodige info verschaffen. Dus niet reviews met zinnen als met kruisje pass je en met vierkantje schiet je.  Nee, het gaat ons alleen om of het spel de moeite waard is om te kopen.

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren