1. Tetris

Tetris

Inmiddels kunnen we wel stellen dat Tetris het meest succesvolle spel ooit gemaakt is. In totaal verschenen er meer dan zestig verschillende versies van dit spel op meer dan twintig verschillende spelsystemen. De verkopen die hiermee gemoeid zijn, gaan ieders voorstellingsvermogen te boven. Meer dan zeventig miljoen keer ging Tetris over de toonbank.

Het laatste decennium compleet afgesloten van de buitenwereld? Geen nood, ik zal nog even het spelprincipe met je doornemen. Wanneer je wél een normale opvoeding genoten hebt, kun je deze alinea overslaan. Het spelprincipe gaat als volgt. Één voor één vallen er allerlei verschillende blokjes van boven. In totaal zijn er zeven verschillende vormen, opgebouwd uit vier kleine blokjes. De speler dient de blokjes te roteren en op hun plaats te zetten. Wanneer de speler een ononderbroken horizontale balk heeft, zal deze verdwijnen. Wanneer het speelveld vol is, dan is het spelletje voorbij en kan de speler zijn highscore laten noteren. Het spel is kinderlijk eenvoudig, maar om het te meesteren zijn stalen zenuwen vereist.

Het verhaal achter het meest succesvolle spel aller tijden is meeslepend en chaotisch. Terwijl de Russen in de jaren ’80 allerlei plannen maakten voor werelddominantie, werkte Alexey Pajitnov aan Tetris. In een avondje schreef hij het grootste gedeelte van de code, binnen de kortste keren was Moskou verslaafd aan Tetris. Het spel werd razend populair, maar kwam niet verder dan de ijzeren muur.

Toen de ijzeren muur opgeheven werd, wilden allerlei uitgevers de rechten van Tetris hebben. Daarvoor moesten ze naar Evgeni Belikov van Elorg. Dit was het ministerie wat zich bezig hield met de export van onder andere software. Pajitnov had het spel uitgevonden, maar in het oude Rusland was er geen persoonlijk bezit. Tetris was eigendom van de staat. De rechten werden verkocht aan Henk Rogers. Deze Texaan verkocht ze vervolgens door aan onder andere Nintendo. Nintendo zou het spel gebruiken om hun eerste handheld te ondersteunen.

Tetris werd een wereldwijd succes en vele uitgevers voelden hun handen jeuken. Wat zou er gebeurd zijn wanneer niet Nintendo, maar zij die rechten op Tetris hadden gehad? Atari en entrepreneur Robert Maxwell sloegen de plank mis tijdens de onderhandelingen met Elorg. Rechtszaken werden aangespannen en allemaal werden ze jammerlijk verloren. Tetris bracht miljoenen in het laatje van de uitgevers en de handheldindustrie werd op de kaart gezet.

Uitgever Pajitnov heeft de hele ontwikkeling meegemaakt, maar hij heeft geen cent ontvangen. Hij bleef een simpele werknemer in de Russische economie. Na de val van de muur zette hij in 1991 zijn eigen bedrijf op in Amerika. Toen in 1996 de licenties opnieuw verdeeld moesten worden, vloeide de royalty’s binnen bij Pajitnov. Later zou Pajitnov als eerste werknemer aangenomen worden bij Microsoft Games Studios.

Tetris is geen spel waar je aliens aan gort moet knallen of banken moet overvallen. Tetris is een meesterwerk door pure eenvoud. Lange tijd was het statistisch gezien waarschijnlijk dat wanneer je iemand op straat een spel zag spelen op z’n Game Boy, hij Tetris aan het spelen was. Tetris is één van de weinig spellen die geschikt is voor jong en oud, man of vrouw. De drijfveer om het altijd beter te doen is groot en het is zeer verslavend om chaos om te zetten in orde. Tetris was er twintig jaar geleden en Tetris zal er over twintig jaar nog steeds zijn.

Dit artikel delen

Over de auteur

Crew De redactie van InsideGamer.nl

Reacties

 • Tetris owned!

  Wie heeft het spel NIET gespeeld?

 • Leuk verhaal, die Pajitnov lijkt me wel een sympathieke gozer :).

  En Tetris speel ik natuurlijk ook nog af en toe, op zo'n goedkoop 300 spelletjes in één ding, waar uiteindelijk alleen Tetris op staat, maar dat is cool :).

 • RESPECT FOR TETRIS

  zelfs mijn ma speelt het dus dit is gewoon een ownage spel en idd het is allemaal zo eenvoudig maar toch leuk en altijd wordt er weer een variant op gemaakt door en poppetjes ipv blokjes van te maken ofzo über cool :)

 • Leuk stukkie Jakob! Net zoals Senpai zegt: dit spel verdient echt respect. Al die puzzelspellen zijn zo'n beetje met Tetris in het achterhoofd ontwikkeld.

 • Idd, tetris is voor iedereen. Me moeder ownt me zelfs in dit spel. Vroeger op vakantie had zei level 15 gehaald, ik kwam niet verder dan 12 geloof ik

 • Tetris was wel leuk ja, maar of ik het nu nog zou spelen =/

 • Ik speelde enkele maanden geleden nog wel een Tetrinet. Lijkt een beetje op Tetris en moet je online spelen tegen je vrienden :) Dat ownde ook echt! Je kunt het nu nog downloaden en spelen, gewoon ff googlen.

 • mja die gast is in die tijd echt voor miljoenen genaaid. Hij heeft nog geluk dat ie naderhand nog heeft kunnen beuren.

 • tetris is een van de enige spellen die nooit vervelen:D:D

 • Ik speel tetris nog steeds dagelijks!! Gewoon 1 vs 1 op de Gameboy, lekker ownen van me ma en me broertje!! :D

 • Awh, Tetris. Goede herinneringen aan. Mijn ouders, broertjes en ik waren een midweek op vakantie naar Center Parcs. Toen kregen we de eerste avond een kadootje… Wat zou het zijn, wat zou het zijn? Het was een Gameboy Classic mét Tetris. Uren zaten we te spelen en te vechten wie er nu op de Gameboy mocht. Zelfs mijn ouders deden aan deze gevechten mee :D Heerlijk…

 • een van de beste spellen die ik ooit gespeeld heb…en das nog heel wat naast spellen van nu als Metroid Prime en Legend of Zelda TWW…

 • Tetris heb ik nooit echt veel gespeeld en heeft me nooit echt kunnen boeien. Vond 't een beetje te simpel en te herhalend.

 • Helemaal mee eens Super_sniper, teris is zooo saai.

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren