1. Final Fantasy Crystal Chronicles

Final Fantasy Crystal Chronicles

Met Crystal Chronicles heeft Nintendo eindelijk weer eens een spel van Square op haar spelcomputer. Na jarenlang wachten is Final Fantasy terug bij Nintendo. De Game Boy Advance had afgelopen jaar Final Fantasy Tactics en Crystal Chronicles moet het fantasierijke GameCube avontuur worden.

Square(-Enix) en Nintendo lagen elkaar echter niet altijd goed. Eigenlijk was de relatie tot voor kort bar slecht te noemen. Niemand wist precies waar het fout liep, maar Square – in die tijd nog zonder Enix – was ontevreden over Nintendo. Een Japans bedrijf dat er zijn eigen, unieke, maar vooral veeleisende regels op na houdt, vraagt veel energie. Op een dag was de chemie op, het gevoel weg, en de irritatie gewekt. Geen Final Fantasy titels meer op Nintendo spelcomputers.

Square koos voor Sony met haar Playstation, die haar daar tot op de dag van vandaag nog dankbaar voor is. Vele miljoenen exemplaren van Final Fantasy VII en X, om maar een paar voorbeelden te noemen, zorgden mede voor de grote verkopen van Playstation spelcomputers.

Het tij lijkt echter gekeerd, en met Crystal Chronicles lijkt Nintendo mirre in handen te hebben. Mirre is ook in de wereld van Crystal Chronicles belangrijk. Wat zeg ik, het is van levensbelang, wil het dodelijke miasma deze betoverend mooie wereld niet vergiftigen. Ieder jaar wordt daarom traditiegetrouw door elk dorp een groep jonge avonturiers erop uitgestuurd om druppels levenswater, mirre, te vinden om zo voor wéér een jaar het dorp te zuiveren van miasma. Jíj bent één van die avonturiers die met een karavaan erop uit trekt, om de zo kostbare mirre te vinden. Dit gebeurt logischerwijs niet zonder slag of stoot, waardoor je samen met je vriendengroep het monsterlijke tuig van repliek dient.

Geen verhaal om warm van te worden, maar laten we dat nu even achterwege laten. Oké, elk Final Fantasy spel dat tot nog toe is uitgebracht had een uitstekend verhaal waar de speler zich in kon verdiepen; ditmaal geen gezwets, maar vechten, spell casten en samenwerken totdat je er bij neer valt. Samenwerken? Jazeker, want Crystal Chronicles draait om het avontuur dat je met drie vrienden voltooit.

Alleen zijn is ook niet alles

Is het spel dan niet te spelen in je eentje? Jazeker. Is het leuk? Nee, dat niet. Crystal Chronicles draait echt om het samenspel, want alleen is het spel echt een aanfluiting. Ik draai er niet omheen, omdat ik van mening ben dat er echt niets aan is in je eentje. Wat het spel namelijk zo leuk maakt, is het onderzoeken van kerkers met een team van vrienden die je bijstaan om die enorme eindbaas eens flink af te rossen. Belangrijk in het spel is dat iemand de kristalkelk draagt, omdat je buiten de cirkel die de kelk uitdraagt snel zult stikken. Deze kelk, die eveneens voor de mirredruppels mee is genomen op avontuur, zorgt voor de hechte samenwerking. Je zult dicht bij elkaar moeten blijven, en de kelk zal door één van de avonturiers moeten worden gedragen door de wereld van Crystal Chronicles. Ook het genezen van je medespelers moet goed worden besproken, net als het uitvoeren van spreuken en het gezamenlijk aanvallen van een monster.

Ook het oprapen van items die gevonden worden bij gedode vijanden of in omgevingen, moeten goed worden verdeeld. De nodige irritaties kunnen hierbij ontstaan, net als wanneer er vervelende vrienden met je spelen die precies het tegenovergestelde doen van wat jij van plan bent. Samenwerken is en blijft daarom het sleutelwoord in dit avontuur.

Conclusie en beoordeling

Hoewel het samenwerken naar mijn mening leuk is uitgewerkt, vind ik het avontuur flink beroerd overkomen. De gevechten zijn enorm leuk om uit te voeren, ondanks dat er met meerdere spelers vier Game Boy Advance (SP) systemen nodig zijn. De sfeer en de muziek zitten ook leuk in elkaar, maar aangezien mijn verwachtingen zó hoog waren, valt het gevoel van Final Fantasy enorm tegen. Daarom ben ik van mening dat de titel geen hoog cijfer verdient, waardoor ik nog even mijn cijfer uit wil leggen. Een 7 voor een titel die in je eentje maar een mager zesje waard is, maar met vier spelers een dikke acht verdient. Een spel vol sfeer en een uitstekende soundtrack dat ondanks de goede afwerking enigszins tegenvalt. Alleen is maar alleen, maar met elkaar is het spel de aanschaf dubbel en dwars waard.
8
Score
80
Score: 80
 • Pluspunten
 • Square is terug..
 • Met meerdere spelers erg leuk
 • sfeer
 • Minpunten
 • en heeft weinig fantasie
 • alleen snel saai
 • Game Boy Advance verplicht bij samenspel

Dit artikel delen

Over de auteur

Crew De redactie van InsideGamer.nl

Reacties

 • GBA verplicht voor MP, ik vind dat zo'n onzin. Waarom konden ze niet gewoon een FF ala FFX maken ofzo? =/ Beetje jammer aangezien ik bijna nooit multiplay met RPG's…

 • Wilde nog wel een Cube kopen voor die game samen met een vriend! Was sowieso al een beetje van dat idee af, maar nu helemaal omdat je gewoon GBA's moet hebben voor een multi player game. Nintendo weet als de beste producten aan elkaar te koppelen en daarmee geld uit je zak te kloppen.

 • En deze Final Fantasy ziet er nog lame uit ook. Die wat op de PS2 is zag er wreder uit chicks met guns enzo en dit zijn van die kinderlijke wezens.

 • "zag er wreder uit chicks met guns enzo"

  BHUAHAHAHA!!!

  <sarcasme>Wauwie, en het was ook zo leuk om te spelen he</sarcasme>  'T zijn altijd die jonge snertjochies die daarover lopen te zeiken


 • JA het IS leuker te spelen.

 • Is wel leuk voor de fans. Maar ze zijn wel weer bezig met een nieuwe Final Fantasy van deel 7 tot 9.

 • dat zijn nog maar geruchten necrid…

  Net als FFX-2 is dit een matige game die de naam final fantasy niet waardig is..

 • De GBA's in MP is juist WEL handig. Iedereen die het gespeeld heeft zou dit moeten snappen omdat iedereen zijn eigen menu heeft, en je dit via e GBA kan aanpassen, zonder dat het hele spel stil komt te liggen. Ook kun je nu ider een eigen soort landkaart hebben, wat ook weer makkelijker is dan deze info op het grote tv scherm.  @Notorious: Deze FF is in de originele FF sfeer (Net als deeltje 9 en de oudere delen op de NES/SNES. Beter in mijn ogen dan "Chicks met guns enzo" Volgens mij heb je FFX2 niet eens gespeeld, want die guns zijn er niet eens veel. Dat komt alleen terug in de commercial.) gemaakt. En DAAROM alleen al is het de naam FF waard. Ook al is het een andere weg die is ingeslagen. De 3 meest recente FF titels zijn zowieso allemaal anders: CC is realtime, X2 is een vervolg, XI is een MMORPG.

 • Ja, ik vind die GBA schermpjes ook super handig. Het voegt echt iets toe aan de gameplay. Iedereen kan zelf z'n items beheren zonder dat het spel stilgezet hoeft te worden. Je hebt je eigen kaart, je kunt je magie beheren, boekhouden, echt te veel om op te noemen. Ik ben er speciaal voor naar de stad gegaan om een linkkabeltje aan te schaffen :). De multiplayer is top.

 • Zat er bij jou dan geen kabel bij? Ik had mijn FFCC in doos, met kabel erbij :)

 • Heb van aantal vrienden gehoord (die hard final fantasy spelers) dat deze game zuigt. Zonde.

 • Ik heb met Munch & Abe (daniël) gespeeld. Hij had dus het spel en de linkcable. Ik moest er snel eentje halen van BigBen :).

 • je hebt namelijk een pack of apart….eentje krijg je er een kabeltje bij…bij sommige winkels is dat 2 euro duurder ofzo

  maar ik ga denk ik die pack halen…kheb al een kabeltje…maar ook 2 gba's…komt wel goed uit :P

 • Een GBA kan dan wel handig zijn om voor deze game te gebruiken, het is gewoon achterlijk dat je dat ding uberhaubt nodig hebt om met meerdere mensen te kunnen spelen. Als je zo'n ding al hebt dan heb je niks te klagen natuurlijk, maar mensen zonder GBA voelen zich nogal genaaid.

 • Had idd wel een optie in gemogen dat je zonder GBA zou kunnen spelen, maar dat had echt een hoop geklooi geweest :). Als je een GBA hebt en de mogelijkheden ziet, dan begrijp je het wel. Misschien wel de beste GameCube multiplayer titel wat mij betreft.

 • Jups, als je vier Gameboys + Kabels en vrienden hebt, dan is het de beste mplayer titel tot nu toe voor de GameCube.

 • blijft goed spel maar voor single player hoef je het niet te doen

 • Het gaat niet om de spreuken, maar om alle items erbij. Met vier menuutjes in beeld wordt het spel simpelweg onspeelbaar en onoverzichtelijk.  Het maakt mij niet uit; ik heb zelf twee Advance'jes en een GBA SP'tje

  Zo'n beetje al mijn vrienden hebben ook wel een of meer GBA's, dus er is geen gebrek.

 • En dit is een review? Vindt het allemaal maar vrij wazig wat hier staat? Vraag me dan ook af of de reviewer het spel langer dan 10 min heeft gespeeld en of hij wel onpartijdig is, iedereen wist immers dat dit een ander soort final fantasy zou worden? En wat is dat cijfer voor techniek? toch zeker niet de GRFX want als je dat een 7 durft te geven dan mag je wel is naar de oogarts! Ik heb deze Final Fantasy heel wat uurtjes gespeeld ook in mp mode en naar mijn mening is het spel minstens een 8 waard!

 • MP heeft toch ook een 9? En techniek is volgens mij niet alleen GFX maar ook stijl, design enzo. Denk ik.

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren