1. Sudeki

Sudeki

Een duistere wereld die een wereld van licht over-schaduwt. Met personages die niet zijn wat ze lijken. En duister blijkt niet duister te zijn; een wereld van licht met een duivelse kern?

De Xbox heeft in relatief korte tijd een flinke sprong gemaakt op de consolemarkt. Microsoft verkoopt overal ter wereld, afgezien van Japan, zeer goed. In zo goed als ieder genre is de spelcomputer goed vertegenwoordigd. Alleen Role Playing Games zijn schaars. Met Big Blue Box’ Fable en Climax’ Sudeki lijkt daar verandering in te komen.

Met Sudeki probeert Climax, ontwikkelaar van onder andere Moto GP, het genre nieuw leven in te blazen. In de eerste plaats niet door met geheel vernieuwende elementen te komen, maar juist door alle bekende elementen zo compleet mogelijk te maken.

Het spel draait om een wereld die zowel in het licht als het duister is gehuld. Waar je door een gezellig dorpje met vuurtoren in de lichte wereld heen struint, kun je hetzelfde dorp vinden in de donkere wereld. Ditmaal is er echter een macabere ondertoon en zijn er veel meer monsters te vinden. Door gebruik te maken van portals kun je tussen de verschillende werelden wandelen, terwijl je met een verhaal te maken krijgt dat vol met plotwendingen blijkt te zitten.

Sudeki is prachtig vormgegeven met een Japanse manga-ondertoon. Niet gek als een aantal van de medewerkers die bij Climax met Sudeki aan de slag zijn gegaan van ontwikkelaar Square zijn gekomen. In het spel draait het om vier verschillende karakters, waarvan je er niet één, maar alle vier bestuurt. Je begint het spel als Tal, een soldaat, zoon van een gerespecteerde generaal. Hij krijgt de taak om een demonen-portaal te onderzoeken, die later onderdeel blijkt te zijn van een enorm ontrafelend verhaal. Tijdens het verhaal ontmoet je de drie andere personages. Ailish is een jonge tovenares, en rechtmatige troonopvolgster. Elco is een wetenschapper die met zijn wapens rondzwaait, terwijl Buki een mens-dier hybride is en zeer geïnteresseerd is in martial arts. Ieder karakter vecht logischerwijs anders, maar door middel van een simpel, maar geavanceerd systeem raak je nooit het overzicht kwijt. Aanvallen kunnen door middel van een combo simpel aaneen geregen worden tot een aanval die gaandeweg steeds krachtiger wordt. Zowel gevechten met een zwaard als met een staf of pistool worden op deze manier interessant om te voeren.

Dat is zeker niet alles, omdat je met je karakters unieke eigenschappen puzzels in het avontuur samen op zult moeten lossen. De één is krachtig genoeg om een zwaar blok te verschuiven, terwijl de ander bijvoorbeeld onzichtbare objecten kan bekijken en zichtbaar kan maken. Samenwerken blijft ook in je eentje zeer belangrijk tussen de verschillende personages in het spel. Wanneer je bijvoorbeeld genoeg geesteskracht hebt verzameld dan is er de mogelijkheid een spirit attack uit te voeren. Wanneer je deze met verschillende karakters aan elkaar koppelt dan wordt de aanval steeds krachtiger. Ook de magie speelt een grote rol in het spel zodat het echt belangrijk wordt dat je ieder karakter ten volste gebruikt in het spel.

Real time blijft daarnaast het belangrijkste onderdeel van het spel. Bepaalde aanvallen kunnen gemakkelijk worden toegewezen aan één van de D-toetsen, en wanneer je het menu probeert te bereiken, vertraagt de tijd. Verwacht echter dat het goed in elkaar zal steken zodat je, wanneer je magie of speciale aanvallen voorbereidt, jezelf niet zomaar dodelijk gewond terug zult vinden wanneer je probeert aan te vallen.

Sudeki lijkt ieder onderdeel dat een RPG interessant maakt te bezitten en meer. Het spel ziet er prachtig uit en ook met het geluid lijkt het zeer goed te zitten. Ondanks dat het spel nog geen échte naam heeft opgebouwd, mag de titel als één van de spellen worden gezien die zich dit jaar bij de toppers van de Xbox zullen scharen.

Dit artikel delen

Over de auteur

Crew De redactie van InsideGamer.nl

Reacties

 • Misschien wel DE rpg die de Xbox nodig heeft! Ik kijk ernaar uit!

 • Sudeki wordt de shit!

 • Don't jump to conclusions Marcel :)

 • dit spel word gewoon een topper  zodra het spel uit is sta ik bij de winkel.

 • ja hij lijkt me wel cool maar eerst fable :)

 • voor dit spel zou ik nou een XboX willen kopen.  dit spel lijkt me erg ouwe.

 • Deze game is imo beter dan Fable!!

  Sudeki….must….have….it!!!

 • Don't jump to conclusions Marcel :) Na ald die screens info en trailers kan je van deze game wel zeggen dat ie goed inelkaar komt te zitten.

  Ik maak me geen zorgen over Sudeki.

 • Dit spel word zo ongelovelijk gaaf ik moet het gewoon hebben :D

 • Deze game is imo beter dan Fable!!

  Sudeki….must….have….it!!!

 • zeg XMSTXRDXM…..beetje mij na papegaaien??? ;)

  vind je dat normaal ofzow?? ;)

 • Hij IS beter dan Fable?!  Hmmm weet je al snel te zeggen :S  Sudeki wordt een topper voorspel ik, maar Fable wordt de game die het genre een nieuwe impuls gaat geven. Ik verwacht van Fable niets minder dan dat het een van de beste RPG's aller tijden gaat worden, misschien wel DE beste.


 • die screens zien er in ieder geval goed uit:D

 • Lijkt me een geweldige game. Heb al heel lang geleden een trailer (met gameplay beelden) gezien en is dus wel weer tijd voor een nieuwe trailer. Duurt ook nog wel even voor ie uitkomt.

 • ja ik kan bijna niet meer wachten,  het zal wel moeten.

 • Dit wordt gewoon een goeie RPG, niets meer, niets minder (hoop ik). Ik wacht op Fable…

 • Me = with T1G ;)  En waarom altijd dat gezeik op Marcel, je kunt veel van 'm zeggen maar hij is wel objectief. Ik kan me voorstellen dat ie teleurgesteld is in de Cube, ik ben dat niet maar dat komt voor een groot deel door F-Zero GX.

 • Wat een interessante rpg………. NOT!  Dit word waarschijnlijk geen rpg die samen met Jade Empire en Fable kan meerijden (of de nog geen-informatie KOTOR II).

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren