1. ShootMania Storm - Gespeeld

ShootMania Storm - Gespeeld

Men pakt Quake, voegt hier een toefje Unreal Tournament aan toe en maakt het brouwsel af met de editor van TrackMania. Even goed roeren en je hebt een geinige first-person shooter genaamd ShootMania Storm. Een combinatie die voor veel plezier zorgt, zo ondervonden we tijdens onze speelsessie in Parijs.

We namen het in Parijs met een gelegenheidsteam van Nederlandse, Vlaamse en Poolse journalisten op tegen het Duitse team. De debiele vragen over polygonen, downloadable content en releasedata, mooi gebundeld in de Stupid German Journalist Bingo spookten nog altijd door ons hoofd, dus dit was een mooie gelegenheid voor wraak.

De modus waarin deze titanenstrijd uitgevochten zou worden, was de Battle-modus. Hierin moeten twee teams, van beide acht man, het tegen elkaar opnemen en elkaars palen bemachtigen. Dat klinkt vunziger dan het is: het komt er simpelweg op neer dat je jezelf in de omgeving van de palen moet begeven om deze op te vullen. Dat klink wederom vunzig, maar blijf nog even bij de les. Bereikt de teller honderd procent, dan kun je een 1 – 0 score op het scorebord neerkalken. Bij een 3 – 0 score en een verschil van minimaal twee punten is de overwinning op de Duitsers binnen en krijg je een rondvaart door de Amsterdamse grach… uh… wisselt de game naar een nieuwe map.

Klinkt allemaal reuze simpel en dat is het ook. Door te klikken op de linkermuisknop schiet je en met de rechtermuisknop spring je. Kind kan de was doen. Je hoeft geen wapens te veranderen en niet te herladen. Een soort first-person shooter for dummies. Het werkt perfect; jouw wapen verandert afhankelijk van waar op de map je jezelf begeeft. Zo zul je meestal beginnen met een raketwerper, maar verandert jouw wapen automatisch in een sluipschuttersgeweer zodra je jezelf op een hoger gebied begeeft. Loop je hier weer weg, dan zul je het weer met de raketwerper moeten doen.

Het herladen gebeurt ook automatisch. Zo heb je bij de raketwerper vier raketten en moet je geduldig wachten tot deze weer herladen. Hierdoor beland je meermaals in penibele situaties; bijvoorbeeld als een vijandige Duitser richting jouw paal rent en jij zonder munitie zit. Het is dus aan te raden om zorgvuldig met je munitie om te gaan en enkel te schieten als je vrijwel zeker bent dat je een tegenstander raakt.

Diezelfde simpliciteit vinden we terug in de maps. Niet teveel poespas; een aantal platformen die je de lucht in lanceren, hier en daar een muurtje, even de palen positioneren en klaar is kees. Ook hier is het concept simpel gehouden en ook hier werkt het. Hiermee houdt ontwikkelaar Nadeo niet alleen de game toegankelijk, maar zorgt het er ook voor dat spelers zelf gemakkelijk een map in elkaar kunnen flansen.

ManiaPlanet

ManiaPlanet is een verzamelplek van alle titels uit de Mania-serie. Hier start je de games op, maar hier zijn ook minigames te spelen, zie je de tijden en scores van vrienden en is het mogelijk om op Facebook-achtige wijze met elkaar te communiceren. Daarnaast bevat ManiaPlanet ook NadeoLive waar je voor in-game credits (die je verdient door te gamen) nieuwe maps, DLC en toegang kunt kopen tot toernooien.

Hoewel we zelf niet aan de slag mochten met de editor, kregen we wel een demonstratie van de mogelijkheden van het speeltje. Er werd een bestaande map gepakt, het nodige verwijderd en met een paar simpele handelingen werden er nieuwe bruggen gebouwd, muren opgetrokken en platformen geplaatst. Daarnaast kunnen ook de wat gevorderde mapbouwers in TrackMania hun ei kwijt, verzekerde Nadeo. Een moment later werd er een zwart scherm geopend met regels aan onbegrijpelijke codes en tekens. Hierin konden nieuwe modi gemaakt worden en de regels van het spel aangepast worden. Voor de gemiddelde gamer misschien iets te ingewikkeld, maar wetende hoe creatief de community van TrackMania is, kan dit nog wel eens een aantal mooie resultaten opleveren.

ShootMania Storm is eigenlijk gewoon een hele geinige shooter. Eentje zonder al te veel poespas, met lekker snelle actie en een op het eerste gezicht simpele mapeditor. Verwacht geen diepgaande gameplay of ingewikkelde tactieken; ShootMania is simpele platte actie die perfect geschikt is voor korte potjes. En natuurlijk om Duitsers af te knallen.

Dit artikel delen

Over de auteur