1. Trials Evolution

Trials Evolution

Verkrampte armen, zwetende handen, droge ogen: sommige games vergen zoveel concentratie, precisie en inspanning dat je na het spelen van een level doodop bent. Als geen ander wist Trials HD in 2009 dit gevoel teweeg te brengen door je met een motorfiets het ene na het andere lastige parcours te laten overbruggen. Ook in Trials Evolution bereik je alleen met precisie, geduld en een klein beetje geluk het einde van de baan. Hier wacht het o zo zoete gevoel van overwinning op je, voordat je weer aan het volgende spelerstraffende obstakelpark mag beginnen.

In Trials Evolution manoeuvreer je een motorfiets over een zorgvuldig aangelegde obstakelbaan. Tijdens het manoeuvreren van je motorfiets moet de positie van de rijder constant aangepast worden, wil hij niet onderuit gaan. Dit hele principe is onderhand wel een bekend gegeven en games zoals Joe Danger hebben er al een unieke draai aan gegeven. Trials Evolution is in dat opzicht nauwelijks vernieuwend te noemen. Er wordt geen nieuwe draai aan het hele idee gegeven, maar het wordt in dit vervolg allemaal beter, grootser, spectaculairder en uitgebreider. Een evolutie volgens het boekje dus.

Thijs Barnhard

Thijs schrijft sinds 2009 voor InsideGamer. In die periode heeft hij een zeer interessante gamesmaak ontwikkeld. Thijs staat vooraan de rij als er een psychedelische game gerecenseerd moet worden, maar draait tegelijkertijd zijn hand niet om voor een game als SSX.

Volg Thijs op Twitter of contacteer hem op InsideGamer.

Waarom zou het ook allemaal moeten veranderen? Motorfietsen balanceren blijft een verdomd leuke bezigheid, helemaal nu de moeilijkheidsgraad in Evolution onder handen is genomen. Werd de vorige game nog erg snel frustrerend moeilijk, deze keer worden de banen beetje bij beetje lastiger. Tussen series van levels zitten zelfs tutorials geplakt die je de fijne kneepjes van motorrijden bijbrengen en je motormoves laten zien die vroeger alleen bekend waren onder de beste Trial-bikers.

Dat beter gebalanceerde moeilijkheidsgraad betekent niet dat Trials Evolution ineens verschrikkelijk makkelijk is geworden. De latere banen zijn zelfs voor de getrainde speler een uitdaging. Een zilveren of gouden medaille halen op iedere track door niet alleen snel, maar ook foutloos te rijden is zoals voorheen makkelijker gezegd dan gedaan; je hebt regelmatig tig pogingen nodig om een lullig hobbeltje te overbruggen.

Dat de races in dit deel eindelijk ook plaatsvinden in de openlucht en andere gevarieerde omgevingen, is een behoorlijke verbetering te noemen. Buiten het donkere warenhuis uit het eerste deel wacht een wereld van creatieve tracks. Parcours die bestaan uit losse, heen en weer schommelende onderdelen, ware achtbanen en zelfs motorritjes door locaties die doen denken aan de slagvelden uit de Tweede Wereldoorlog.

Trials Humor

Trials Evolution heeft een apart gevoel voor humor. Na het voltooien van iedere track wordt je motorrijder meestal op brute manier geplet, gelanceerd of opgeblazen. De challenges zijn minstens zo melig: zo bestuur je bijvoorbeeld een kapotte UFO en glij je met ski’s van een modderige helling af. Van verwijzingen is het spel ook niet vies. Zo zijn er levels gebaseerd op Splosion Man, Limbo en Marble Blast. Alsof dat niet vreemd genoeg is, zitten er in het spel ook eekhoorns verstopt die je om een of andere reden dient te verzamelen. Juist ja.

Al die creatieve tracks werken behoorlijk inspirerend. Wie tijdens het spelen van deze banen op een goed idee is gekomen kan zijn ei kwijt in de track editor. Met een beetje oefening knutsel je al snel een aardige track in elkaar, maar er is veel meer in deze modus mogelijk. In de editor voor gevorderden kan je naast steeds extremere tracks ook compleet andere games in elkaar zetten. In het online gedeelte, waarin je binnen een seconde een nieuwe baan binnenhaalt, zijn al Angry Birds-klonen en shoot ‘em ups te vinden.

Verwacht echter niet alternatieve speltypes van hoog niveau tegen te komen. De raardere varianten op Trials, zoals een shoot ‘em up, zijn voor een keertje leuk, maar zijn veel te oppervlakkig om vaker op terug te komen. Echte uitdagende crossbanen maken, downloaden, delen en spelen is stukken leuker dan de grenzen van de editor opzoeken.

Het online delen van banen werkt zo vloeiend als je maar kan hopen en van de online multiplayer kan hetzelfde gezegd worden. Het is mogelijk om met drie spelers het tegen elkaar op te nemen op speciaal voor de multiplayer gemaakte tracks, waar vier motoren naast elkaar kunnen rijden, of om de strijd aan te gaan op de standaard banen. In deze speelstand zijn de andere motorrijders een soort geestverschijningen, waardoor ze door elkaar heen bewegen en het enkel draait om wie zo snel mogelijk het einde van de track kan bereiken. Ook in de leaderboards is meer dan genoeg uitdaging te vinden. De game maakt het behoorlijk makkelijk om jouw tijden met die van je vrienden te vergelijken.Omdat de online multiplayer prima werkt is het extra jammer dat de offline multiplayer zo karig aanvoelt. Hierin zijn alleen de vierbaans tracks speelbaar en worden spelers die te traag zijn doodleuk naar het voorste checkpoint geteleporteerd. Hierdoor krijg je situaties waarin iemand die de hele race op de laatste plaats heeft gestaan op het laatste moment kan winnen door op een tactisch moment onderuit te gaan.

De wat karige lokale multiplayer is gelukkig maar het kleinste smetje op Trials Evolution. De game is namelijk is namelijk nog altijd op zijn best wanneer je alleen de uitdaging aangaat. Trials Evolution kan verschrikkelijk frustrerend zijn, maar weet onder andere door de goede integratie van leaderboards je constant te pushen om secondes van je tijden af te schaven.

Dit artikel delen

Over de auteur

Thijs Barnhard Redacteur bij InsideGamer en Gamer.nl. Laat mij je uitleggen waarom Spelunky, Overwatch, Hollow Knight, Super Mario World en Burnout Paradise de beste games ooit zijn.