1. Far Cry

Far Cry

De speler is Jack Carver, een norse bootverhuurder die in een complot op een tropisch eiland wordt gezogen. Far Cry speelt zich af in Micronesia en is voorzien van een verhaal vol met clichés. Dat is niet erg omdat de rest van dit schietspel erg goed is en Crytek de lat met zijn oogappel wel erg hoog heeft gelegd.

Het spel beslaat twintig werelden, elk opgedeeld in meerdere submissies. Om de missies te voltooien is weinig tot geen denkwerk vereist, dat kun je bewaren voor de gevechten zelf. In de werelden zitten enkele vaste punten waar het spel wordt opgeslagen. Een patch om de quick save aan het spel toe te voegen is echter in de maak. Door de standaard manier van opslaan zal de speler - vooral op de hogere moeilijkheidsgraden – nogal eens opnieuw moeten spelen en dat zorgt voor een spelduur van ruim twintig uur!

Far Cry blinkt uit op twee aspecten: de vrijheid gecombineerd met enig realisme. Omdat elke missie op meerdere manieren te voltooien is en de wereld grotendeels toegankelijk is, zal dit zorgen voor heel wat tactisch denkwerk. Zo kan de Rambo manier erg doeltreffend zijn; verover een voertuig met grof geschut en knal alles kapot. De tactische spelers onder ons zullen echter kiezen voor een subtielere wijze; sluip door de dichte begroeiing en schakel de huurlingen één voor één uit.

Dit uitschakelen kan ook gebeuren met enig realisme. De kunstmatige intelligentie is bijvoorbeeld erg complex. Zo communiceren de huurlingen tijdens gevechten, besluipen ze de speler, verstoppen ze zich of roepen ze om hulp. Deze hulp wordt ingeroepen via rookwalmen en radioverkeer en bestaat uit helikopters of andere voertuigen. Ook de manier van vechten is realistisch. Een sluipschutter zal bijvoorbeeld al liggend veel preciezer kunnen zijn. Bovendien zullen vooral later in het spel veel tegenstanders bepantserd zijn. Het hoofd is dan vrijwel de enige doeltreffende plaats om de huurlingen uit te schakelen.

De afwisseling maakt van Far Cry een echt topspel. Zoals we eerder al meldden, is het mogelijk een missie op meerdere manieren te voltooien. Hiervoor kan de speler allerlei voertuigen inschakelen zoals een hangglider, humvee, jeep of motorboot. Veel van deze voertuigen zijn voorzien van grof geschut. Op het gebied van wapens is Far Cry niet echt origineel. Er zijn verschillende geweren aanwezig waaronder een MP40 en een Rocket Launcher. Jack kan slechts vier wapens tegelijk met zich meenemen waardoor er soms moeilijke keuzes genomen moeten worden.

Ook de spelwereld biedt genoeg afwisseling. De binnen- en buitenlocaties wisselen elkaar in rap tempo af en doen niet voor elkaar onder. Vooral de buitenlocaties zijn erg mooi weergegeven en bieden echt overal schuilplaatsen. Het grootste probleem voor de speler is hierbij dat de vijanden zich ook verschuilen en dat kan voor nogal wat schrikreacties zorgen. In de gebouwen en tunnels spelen zich benarde situaties af met onder meer monsters die zich onzichtbaar kunnen maken en alleen te zien zijn via de speciale nachtkijker. Een compliment gaat overigens uit naar de CryEngine die ervoor zorgt dat er geen laadtijden nodig zijn bij het naar binnen of buiten gaan.

Opvallend is dat Far Cry tijdens het spelen steeds beter wordt. Het lijkt soms wel alsof de mannen van Crytek steeds geoefender werden in het maken van de levels. Zo krijg je later in het spel te maken met een partner die je moet beschermen, maar die jou ook hulp biedt. Dit werkt allemaal erg goed en dat geeft een compleet gevoel. Daarnaast wordt het spel geen enkel moment saai. Halverwege krijg je te maken met de eerste monsters en dat vindt niet iedereen leuk. Omdat de huurlingen ook weer terugkomen en de beide soorten vijanden elkaar steeds afwisselen, is dat echter geen probleem geworden.

De multiplayer optie hebben we via Internet helaas nog niet goed kunnen testen omdat er vrijwel niemand aanwezig is op de huidige servers (tijdens het moment van testen was het spel nog niet verkrijgbaar). Via het netwerk is dit echter wel een subliem spel, mits er met genoeg spelers gespeeld wordt omdat de werelden nogal groot zijn. Crytek belooft ondersteuning richting de modmakers en dankzij de CryEngine, die relatief makkelijk in gebruik is, kunnen we veel uitbreidingen verwachten.

Tot slot ziet het spel er echt enorm goed uit. De natuurelementen, het water, de binnenlocaties en de tegenstanders zijn allen van een, tot nu toe, ongeëvenaard niveau. Helaas zijn de extreem zware systeemeisen van Far Cry een punt waardoor veel mensen het spel niet kunnen spelen. Op onze testsystemen draaide het spel vloeiend, op de wat krakkemikkige Audigy 2 ondersteuning na. We hebben echter een heleboel negatieve reacties gehoord naar aanleiding van de demo. Bovendien blijven sommige vijanden wel eens achter een boom hangen en kan niet elk element van de spelwereld kapot. Deze kleine minpuntjes breken het spel echter niet op.

Conclusie en beoordeling

Far Cry heeft alles in huis om een van de grote topspellen van 2004 te worden. Het bevat de benauwde gangetjes en angstaanjagende monsters van Doom 3, de gigantische veldslagen van Halo 2 en de kunstmatige intelligentie van Half-Life 2. Voor ons is Far Cry de onbetwiste topper van de afgelopen maanden en Crytek en Ubisoft hebben met dit sublieme schietspel de lat voor de aankomende klassiekers wel heel erg hoog gelegd.
9
Score
90
Score: 90
 • Pluspunten
 • Vrijheid
 • Technisch ongeëvenaard
 • Lekker lang houdbaar
 • Minpunten
 • Zware systeemeisen

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Yep, heb hem hier nu ook liggen. Vindt de toevoeging van monsters een zware minpunt, geef mij die huurlingen maar. Jammer ook dat ik bij de helft van de servers meteen gekickt wordt of dat ik als cheater wordt beschouwd. Nu weet ik dat ik goed ben ;)  Nee, ben het zeker eens met het cijver. Lekker weg te spelen spelletje.

 • Inderdaad, het is echt lang geleden dat ik me zó vermaakt heb met een schietspel. Far Cry maakt echt ALLE verwachtingen waard en kan me écht niet voorstellen dat mensen dit spel niet leuk vinden. Al zakt het na een paar levels even weg, naderhand wordt het weer echt een gaaf spel. Ben benieuwd hoe Half-Life 2 zich gaat redden en of het de strijd met Far Cry aan kan.  Tis trouwens wel een pittig spel hoor, vooral op de hogere moeilijkheidsgraden. Vooral die monsters zijn erg lastig te verslaan, maar naar mijn mening juist wél een goede toevoeging.

 • ja ik heb hem ook effe gespeeld gister bij een vriend van mij maar hij is echt vet man :D zeker wel een aanrader voor iedereen :D

 • Heb far cry besteld en kan niet wachten tot ik hem binnen heb. Zo te zien maakt het spel ook gewoon alle verwachtingen waar. Lang geleden dat ik zoiets heb gezien bij zo'n gehypt spel.

 • Ik heb de multi player en single player van Far Cry gespeeld, en het is allemaal heel leuk, en mooi maar als totaal pakket vind ik UT2004 toch iets leuker. Het speelt iet lekkerder. Maarja, beide top games.

 • UT is gebaseerd op een oude reeks, met meer ervaren ontwikkelaars en een concept wat toch al goed is. Far Cry heeft dat allemaal niet, dus ik denk dat Sander wat dat betreft wel gelijk heeft. Ik vind het alleen zeer belangrijk dat een spel ook wat nieuws te brengen heeft en dat heeft FC wel degelijk.

 • Ik schrijf ook alleen dat we negatieve dingen horen, bij ons draait het ook allemaal perfect.

 • Wat wordt er eigenlijk bedoeld met "techniek"?

 • Beter doen ze gewoon weer GRAPHICS GAMEPLAY REPLAY EN TOTAAL CIJFER, want dit score systeem is echt debiel. Laten we er anders een pol over houden ofzow.

 • Techniek is een allesomvattende term voor de graphics, geluid, boekje etc.

 • Lol Bateman, dat systeem wat jij opnoemt is naar mijn idee toch al vrij zwaar… Ik zelf gebruik ook geen klein systeempje, maar ik kan goed begrijpen dat veel mensen dit toch echt een spel vinden met te hoge systeem eisen.

 • Techniek is alle techniek in de game samen. Geluid, beeld, engine etc.

 • Ja ik weet het maar ik vind het op een of andere manier een beetje houterig overkomen.

 • Nee, volgens ons is techniek het overkoepelende geheel (dus ook Kunstmatige Intelligentie). Graphics is bijvoorbeeld maar een heeeeel klein gedeelte van een spel, moet je daar dan een apart cijfer voor geven? Lijkt ons een beetje onzin. Vandaar techniek.

 • Hmm…. ga ik zeker kopen. Maar ik blijf van mening dat "Half-Life 2, Halo 2 of STALKER en (jaah, zelfs) Killzone" betere spellen gaan worden dan Far Cry. Far Cry houd me wel effetjes bezig tot dat die spellen uitkomen.

 • Ik snap het niet. Ik heb de game ook, in de grote jungle omgevingen werkt alles perfect! Maar zodra ik een binnen level betreed freezed het spel na een tijdje spelen telkens weer. Ik snap er niets van. Waarom werkt de jungle wel en de binnen levels niet. Aan mijn PC kan het in ieder geval niet liggen. Iemand een idee?

 • IN DA BAG! :p ben um nu aan het installen!

 • Remco, heb je de allernieuwste drivers ook voor je grafische kaart?

 • Ik moet hem nog steeds installen haha :)

 • mijn pc kan m niet aan :S

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren