1. Transport Tycoon Deluxe

Transport Tycoon Deluxe

Er zullen niet veel PC gamers zijn die nog nooit van de Tycoon serie gehoord hebben. Het spel met de bekende simpele interface en de soms zeer irritante muziekdeuntjes: je haat het of je houdt ervan. Ik houd ervan, en Transport Tycoon Deluxe is mijn favoriet.

Transport Tycoon Deluxe ziet er uit alsof de allereerste computer met SVGA het aan zou kunnen. Hoewel dat uiteraard wat overdreven is kun je het spel toch al wel met een Pentium één spelen. Hoewel het spel grafisch erg simpel is ziet het er toch heel netjes uit. Het is overzichtelijk, en daarbij is de gameplay van het spel is zo verslavend en leuk dat het gewoon niet storend is.

Het is moeilijk om één of enkele elementen te noemen die ervoor zorgen dat die gameplay zo goed is. Een belangrijk deel is wel de compleetheid van het spel. Hoewel het geheel simpel is uitgewerkt zijn alle takken van transport aanwezig. Vervoer per weg, spoor, water en lucht: het kan allemaal. Er zijn ook allerlei verschillende dingen die vervoerd moeten worden. Uiteraard moeten mensen uit alle steden en dorpjes op de map vervoer hebben. Je zult als vervoersbedrijf echter ook grondstoffen en dergelijke moeten vervoeren om allerlei industrieën draaiende te houden. De tijd die je kunt spelen is ook een belangrijk punt waarop dit spel leunt. Je begint in een tijd waarin vervoer nog zeer onderontwikkeld is, het jaar 1950. Je kunt dan doorspelen tot ver na de tijd waarin wij leven. Ikzelf ben met mijn bedrijfje tot het jaar 2050 doorgegaan. De ijzeren spoorwegen die wij nu kennen zijn dan vervangen door allerlei moderne en pijlsnelle magnetische sporen.

Hoewel het spel nu toch wel zijn fans begint te verliezen zijn de meeste van hen lang blijven hangen. Dit kwam voor een groot deel door de goede houdbaarheid van het spel. Deze houdbaarheid heeft het te danken aan het feit dat het erg makkelijk is om zelf variatie aan te brengen in het spel. Op internet zijn tal van zelfgemaakte scenario’s en mappen te vinden die eenvoudig in elkaar te zetten zijn met de scenario maker die in het spel zit. Er zijn zelfs al scenario’s te downloaden waarin je in Nederland aan de slag kunt gaan, wat het spel voor ons natuurlijk extra leuk en heel herkenbaar maakt. Problemen op het spoor rond Utrecht? Tja, het zal eens niet…

Ik gaf al aan dat het spel zeer overzichtelijk is. Dit komt ook doordat je in en uit kunt zoomen zodat je zowel een gedetailleerde blik kunt werpen op steden als een totaaloverzicht van het hele land kunt krijgen. Die gedetailleerde blik is belangrijker dan je in eerste instantie zou denken; stations en vrachtwagenhavens hebben maar een beperkte reikwijdte en dus zul je goed moeten kijken op welke plek een station het hoogste rendement voor je behaalt. Als een bank of een fabriek net buiten je gebied valt kost dat flink wat geld.

Er is toch een kleine aanmerking te maken op Transport Tycoon Deluxe wat betreft de overzichtelijkheid. Doordat het spel werkt met pop-ups voor alle menu’s die je aanklikt wil het nog wel eens gebeuren dat je teveel schermpjes open hebt staan, waardoor je soms het overzicht toch even kwijt bent. Een puntje in het algemeen is de muziek. De eigenlijk niet eens op muziek lijkende midi piepdeuntjes irriteerden mij soms mateloos.

Dit doet echter niets af aan het feit dat ik Transport Tycoon Deluxe nog altijd erg graag speel. Het is simpel, niet al te moeilijk en bovenal gewoon leuk om te spelen. Transport Tycoon Deluxe is een van de meest verslavende spellen die ik ooit gespeeld heb.

Dit artikel delen

Over de auteur

Crew De redactie van InsideGamer.nl

Reacties

 • Vriend van me had dit spel. Heb me er nooit zo in verdiept.

 • dus het kan ook met een pentium 2? cool :)

 • Het is een geweldige game alleen een probleem het kost veel tijd om een goede lopend bedrijf op te zetten met gezonde inkomsten!  Blijf een topper alleen jammer dat TTD 2 niet uit kwam omdat de maker nadat de nieuwe engine had voor TTD 2 gemaakt had hem veranderd heeft in Rollercoaster tycoon.

 • Ja, dat is jammer, maar ik hoop dat ze toch nog Transport Tycoon 2 gaan maken.

 • jah, er moet gewoon een transport tycoon 2 komen, k heb de deluxe versie van 1 helemaal suf gespeeld. Ik rulede gewoon in dat spel via netwerk met mijn broer….

 • Netwerk heb idd meer over gehoord, dat is er later apart bijgemaakt door particulieren naar ik meen. Heb het zelf jammergenoeg nooit als multiplayer gespeeld.

 • Dit vond ik dus helemaal niets!

 • dit spel is de bomb! is nu nog steeds te spelen maar dan moet je de xp versie downen (en dat mag niet ;) ) er moet ZEER zeker een opvolger van dit spel komen!

 • The lijkt PCT wel ! die menubalk enzo alles gekopieerd van PCT!

 • Deze game is echt de Top. Deze game heb ik zo ontzettend veel gespeeld, is echt niet normaal, hij staat nog steeds geinstalleerd op me computer!!! Ik had zo ontzettend veel geld dat ik 1 groot tunnel heb gebouwd van de ene naar de andere kant…. oh ja heb ook een groot eiland midden in het water gebouwd!!! een echte klassieker die nu nog steeds speelbaar blijft……

 • Er komt wel degelijk een Transport Giant aan

 • @Guest - 24 December 2005 @ 13:38 - Er zijn geen cheats voor..

  Ik heb ooit wel 1 cheat gekent, iets met 1.000.000 $

 • Maar goed, 't spel ownd nog steeds TTD is gewoon cool :P

  Alleen TTD2 moet komen, mooie grafix enz..

 • Voor de oude fans je moet echt s op openttd.org kijken :)

  Op deze site staan patches die het spel 10x verbeteren :) nieuwe voertuigen gebouwen levelgenerators EN OP INTERNET!!! ook zijn er nog andere verbeteringen ;) Sinds ik deze site heb gevonden ben ik weer echt fan van TTD, Openttd heeft een aardig aantal internet servers voor zo'n oud spel wel een stuk of 20 op ieder moment van de dag :)

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren