1. E3: Samenvatting van Sony's persconferentie

E3: Samenvatting van Sony's persconferentie

Net als Microsoft wist ook Sony weinig mensen te verrassen met hun E3-presentatie. De reeds aangekondigde God of War: Ascension en PlayStation All-Stars Battle Royale passeerden de revue, net als Assassin’s Creed III, Far Cry 3 en The Last of Us van Naughty Dog. De enige echte verrassing zat hem in het begin van de conferentie toen David Cage - CEO van Quantic Dream - Beyond: Two Souls aankondigde. Ondanks dat de game diezelfde dag al was uitgelekt wist het mensen te imponeren door een verhaal te vertellen over leven en dood.

Beyond: Two Souls laat vijftien jaar uit het leven van Jodie Holmes zien, zij wordt gespeeld door actrice Ellen Paige. De game lijkt vooralsnog te draaien om paranormale gebeurtenissen en de connectie tussen de echte wereld en de wereld van de doden. Tijdens de aankondiging werd een filmpje in real-time getoond waarin Jodie in een politiebureau zit. Een agent heeft haar aan de zijkant van de weg gevonden en stelt haar vragen, maar ze antwoordt nergens op. Even later blijkt een S.W.A.T.-team opzoek te zijn naar Jodie en zien we vervolgens in een korte montage diverse mysterieuze krachten die Jodie gebruikt om aan het S.W.A.T.-team te ontsnappen. Hoe ze hieraan komt is nog onduidelijk, maar intrigerend is het zeker.

Na Beyond: Two Souls is het tijd voor een andere game: PlayStation All Stars: Battle Royale. Voordat er gevochten wordt, vertelt Chan Park - CEO van SuperBot Entertainment - dat PSASBR naar de PlayStation Vita komt en dat zowel Vita-spelers als PS3-gebruikers tegen elkaar kunnen vechten. Na een intens potje knokken waar Fat Princess er met de winst vandoor gaat zien we dat Nathan Drake en Big Daddy aan het rooster van vechters zijn toegevoegd.

In navolging van de Wii U en Xbox SmartGlass gaat ook Sony meerdere schermen benutten bij games. LittleBigPlanet 2 krijgt downloadbare content waarin niet alleen extra levels, stickers en kledingstukken zitten, maar het zorgt er ook voor dat de Vita als tweede scherm benut wordt tijdens het spelen en maken van levels.

Vervolgens is het tijd voor cijfertjes: 80% van alle PS3’s en Vita’s is online en PlayStation Plus-leden hebben keuze gehad uit meer dan honderd games om tegen flinke korting aan te schaffen. Videodiensten Huluplus en Crackle Television worden ook beschikbaar gesteld voor de PlayStation Vita en muziekdienst Music Unlimited verschijnt voor zowel de Vita als PS3. Ook komen PlayStation One Classics naar de Vita, waardoor Tomb Raider en Final Fantasy VII straks speelbaar zijn op de handheld.

Na dit PR-praatje is het weer tijd voor games en ditmaal betreft het games voor de Vita. Zo zien we enkel een logo van Call of Duty: Black Ops Declassified - de game verschijnt dit najaar - en verschijnt er een trailer van Assassin’s Creed III: Liberation, wat getoond wordt op een witte Vita. Dit nieuwe spel draait om een vrouwelijke assassin en zorgt voor extra content als je Assassin’s Creed III speelt op de PlayStation 3.Het bruggetje naar het derde deel uit de serie is gemaakt, waarop Connor - hoofdpersoon van deel drie - op het grote scherm verschijnt. Ditmaal geen klim- en klauterwerk, maar grote zeeslagen. Als speler heb je de controle over het schip en de kanonnen. Na de zeeslagen zien we een bundel verschijnen van Assassin’s Creed III met de PS3 en exclusieve content. De show van Ubisoft is daarmee nog niet voorbij, want de Far Cry 3-producent verschijnt op het podium en onthuld een coöperatieve modus voor vier spelers. Ook deze game beschikt over exclusieve content voor de PS3. Wat voor content is nog onduidelijk.

Dan is het weer tijd voor games uit de stal van Sony zelf, beginnend met Wonderbook voor de PlayStation 3, een nieuwe augmented reality-game die werkt met de PlayStation Eye. Een echt, fysiek boek dient als ‘controller’ en daarop worden verhalen geprojecteerd. In een video worden onder andere dinosauriërs en donkere bossen getoond. Vervolgens laat men Book of Spells zien, wat een verhaal binnen Wonderbook is. Books of Spells is in samenwerking met J.K. Rowling opgezet en leert spelers tovenarij uit de wereld van Harry Potter. Wonderbook verschijnt eind van dit jaar.

Na de wondere wereld van magie is het tijd voor PlayStation Suite, wat Sony vorig jaar aangekondigde. Suite moet PlayStation-ervaringen naar andere fabrikanten brengen en om dit zo goed mogelijk te doen, komt Sony met een heuse hardwarepartner: HTC. Telefoons van HTC zullen in de toekomst dus PlayStation Certified zijn. Ook kent Suite een naamsverandering naar PlayStation Mobile.

De één-na-laatste game op de presentatie van Sony is God of War: Ascension. Game director Todd Pappy verschijnt op het podium om een gedeelte van de singleplayer te demonstreren. Er is bloed in overvloed en Kratos kent verschillende nieuwe vaardigheden. Zo maakt hij gebruik van de wapens van zijn tegenstanders, vertraagt hij de tijd en spoelt hij deze zelfs gedeeltelijk terug. Tijdens de demo moeten diverse kleine monsters het ontgelden en uiteindelijk zien we Kratos – nadat hij de hersenen van een olifantachtig wezen tot moes heeft geslagen – de aanval openen op een Kraken. Na de demo krijgt Ascension nog een releasedatum: 12 maart 2013.

Sony's laatste game van de presentatie is, hoe toepasselijk, The Last of Us van Naughty Dog. Op het podium wordt live een demo gespeeld waarin zombie-achtige figuren niet aanwezig zijn. Joel, het hoofdpersonage, is samen met Elly onderweg naar een brug. Ondertussen proberen ze ongezien voorbij wat gewapende lui te komen, wat niet helemaal goed lukt. Het vechten is rauwer dan in Uncharted en de game draait duidelijk om het overleven. Ammunitie is schaars en gevaar ligt constant op de loer in de prachtige spelwereld vol flora en fauna.

En met de demo van The Last of Us is de E3-presentatie van Sony voorbij. De Vita krijgt met Call of Duty: Black Ops Declassified en Assassin’s Creed III: Liberation enkele nieuwe titels en datzelfde geldt voor de PlayStation 3. Vooral Beyond: Two Souls, God of War: Ascension en The Last of Us hebben indruk gemaakt, maar of dit alles genoeg is om de E3 te “winnen” weten we na de E3-presentatie van Nintendo. Laat ondertussen jouw mening achter in de reacties.

Dit artikel delen

Over de auteur

Wes Rijckaert Fan van games. In vrijwel elke vorm dan ook. Enorme zwakte voor alles wat zijn eigen naam kan uitspreken.