1. MVP Baseball 2004

MVP Baseball 2004

Het is de laatste jaren niet best gesteld met honkbalspellen. De in Amerika mateloos populaire balsport wil maar niet uit de voeten komen als computerspel, terwijl het daar toch één van de volkssporten is. Het is eigenlijk hetzelfde verhaal als met American Football, waar Electronic Arts onlangs NFL Street van uit de mouw schudde. Een aantal jaren geleden had EA de reeks genaamd Triple Play en sinds vorig jaar zijn ze een nieuwe weg in geslagen, namelijk met MVP Baseball. Uiteraard moet de 2004-versie alle mindere punten uit MVP Baseball 2003 verbeteren. Hoe ze dat hebben aangepakt kun je in dit stuk lezen.

Om te beginnen is het spel behoorlijk uitgebreid op het gebied van teams en spelers. Niet alleen de grote bekende teams zijn aanwezig, maar ook de 'lagere' clubjes zijn goed vertegenwoordigd. Je begint je carrière in de Dynasty Mode waar je een contract krijgt als zogenaamde trainer. Uiteraard speel je zelf het spel, maar je krijgt hier wel de kans om heel je team te controleren. Zo krijg je berichten over geblesseerde spelers, kun je aankopen doen en krijg je informatie over de speelwijze van je tegenstanders. Ook is het van groot belang je spelers tevreden te houden, want hun humeur is beïnvloedbaar. Wissel je een speler veel, of haal je een pitcher van het veld die de ene na de andere speler uit gooit, dan zal hij hier niet vrolijk van worden en daalt zijn humeur. De kans is groot dat hij hierdoor de tijdens de volgende wedstrijd minder zuiver gooit en jij dus minder kans hebt om de wedstrijd te winnen.

Elk spel kent natuurlijk een aantal standaard spelvarianten, maar MVP Baseball 2004 onderscheidt zich met een paar unieke mogelijkheden. Zo kun je er een managerspel van maken op de manier zoals de voetbalsimulator Championship Manager werkt. Het spel is dan op tekst weergave gebaseerd en de wedstrijd verloopt volgens de keuzes die jij vooraf maakt. De tweede modus die we niet vaak zien is de scenario editor. Hierin kun je een wedstrijd helemaal bewerken en zelf opgeven welke speler er op het eerste honk staat, wie er aan slag is, wat de score is, hoeveel spelers er uit zijn en hoe moe een speler is.

Uiteraard is de speelbaarheid erg belangrijk. Hier hebben ze dan ook aardig aan gesleuteld en je hebt nu behoorlijk wat controle over je spelers. Zo kun je met de pitcher de kracht, de positie en de nauwkeurigheid van de worp eenvoudig beïnvloeden. De worpen van de veldspelers zijn ook realistischer gemaakt. Wanneer je een bal gooit krijg je zoals bij de meeste spellen een balkje te zien die je vertelt hoe hard de bal wordt gegooid (en hoe ver deze dus zal komen). Voor zover nog niets bijzonders, maar zo is bijvoorbeeld je lichaamspositie tijdens de worp erg belangrijk. Het einde van de krachtmeter zal rood zijn en wanneer je de meter tot daar laat lopen, zal dit resulteren in een onzuivere worp. Wanneer je dus duikt naar een bal en de werpknop indrukt terwijl je nog op de grond ligt, zal een groot deel van de balk rood zijn. Dit zorgt voor een leuke draai in het spel waarbij je wel twee keer nadenkt voordat je actie onderneemt.

De knoppen op je controller zijn eenvoudig ingedeeld. De vier honken vormen op het veld een ruit en elk honk heeft zijn eigen knop op je controller. De basisknoppen op je controller vormen ook enigszins een ruit en zo zijn ze dus ook onderverdeeld. De rechterstick biedt ook functionaliteit. Hiermee kun je als veldspeler duiken naar de bal, of zelfs tegen een wand opklimmen om de bal te vangen. Wanneer je aan slag bent kun je duiken naar een honk, of er op verschillende manier naartoe glijden. Dit kan echter wel weer zorgen voor een blessure bij jezelf, of ook je tegenstander als je niet alleen het honk raakt.

Met de linkerstick geef je logischerwijs de richting van je slag aan. Hierin valt dus weinig aan te passen. Wel hebben ze ervoor gezorgd dat de bal de knuppel op meer plaatsen kan raken dan voorheen, waardoor de bal de raarste capriolen uit kan halen. Ook aan de spelers is hard gewerkt, deze zien er nu een stuk realistischer uit. De gezichten lijken realistischer, de shirtjes zitten onder het gravel na een sliding en het gras zal op sommige plekken kaler worden. De supporters zijn op de eerste paar rijen volledig gedetailleerd en de stadions zijn nauwkeurig nagebouwd. Daarnaast zijn er een ontelbaar aantal animaties in het spel verwerkt waardoor je een speler niet vaak op dezelfde manier zult zien gooien.

Als dit allemaal inderdaad zo is uitgewerkt, lijkt MVP Baseball 2004 een erg goed honkbalspel te worden. Feit blijft dat het enkel gespeeld zal worden door een specifieke groep mensen, dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld voetbalspellen, waardoor het dus afwachten is hoe de verkoop zal verlopen. Voor de fans belooft dit echter het beste honkbalspel tot nu toe te worden; het bevat alle ingrediënten voor een leuke pot honkbal.

Als laatste willen we nog melden dat het niet helemaal duidelijk of dit spel ook in Europa zal verschijnen. Toch hebben we er voor gekozen om wat over dit spel te vertellen aangezien het een erg goed spel belooft te worden en zodoende wel wat aandacht verdient.

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

  • Lijkt me tof, omdat die EA Sports spellen gewoon toegankelijk zijn, dus honkbal kun je als leek prima spelen denk ik. Ik ben benieuwd, als liefhebber van EA Sports zijnde :P.

  • Ik vind het altijd een beetje suf uitgewerkt. Zoals zo vaak heeft het wel iets, maar is het ut niet.

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren