1. Altijd leuk: muzikanten en games

Altijd leuk: muzikanten en games

Zo, dus de absolute muziekheld Paul McCartney werkt samen met Bungie aan het één of ander? Hij schrijft dus muziek, waarschijnlijk voor Destiny, de 'sciencefiction-MMO-shooter' die volgend jaar uitkomt. Als je het fotootje bekijkt, kan het ook zo zijn dat hij iedereen bij Bungie in een vegetariër probeert te veranderen. "Al die varkentjes zijn ongeveer zóóó zielig!"

Dit is niet de eerste keer dat een beroemde muzikant meewerkt aan een game. Natuurlijk zijn er verschillende muziekspellen rond één band gemaakt, maar artiesten hebben zich ook op andere manieren met games bemoeid. Heel soms ging dat ook nog... goed. Een beetje.

KISS

KISS' muzikale talent wordt slechts overtroffen door hun capaciteit om allerhande rotzooi de markt op te slingeren. KISS-poppen, make-up, condooms, doodskisten, een KISS-snuggie, blocnotes, kerstballen, pantoffels, golfclubbeschermers, opblaasstoelen, teddyberen... je zou deze lijst haast tot in het oneindige kunnen doortrekken. Als je het niet gelooft, dan kijk je zelf maar hier. Activision vroeg Gene Simmons, de bassist van KISS met die vieze lange tong, om de stem van de 'Demi-god of rock' in te spreken voor het bespottelijke Guitar Hero: Warriors of Rock. Misschien was het idee: Guitar Hero-fans zijn idioten en kopen toch alles. Nu durf ik wat het eerste betreft mijn hand niet in het vuur te steken, maar Warriors of Rock flopte in ieder geval gigantisch. Er is echter meer!

Zoals KISS Psycho Circus, een schietspel met... KISS-muziek. De game werd gemaakt door Third Law Interactive, dat bestond uit mensen die Ion Storm hadden verlaten tijdens de ontwikkeling van de beruchte game [i]Daikatana[/i]. De game was trouwens best aardig, al speelde je niet eens echt met KISS, maar met leden van een coverband(!) uit een strip van Todd Mcfarlane.

De leden van KISS hebben trouwens ooit ook in een film gespeeld! Dit heeft niets met de games te maken, maar ik wil het toch even kwijt. De film lijkt op een soort lange aflevering van Scooby-Doo, waarin de bandleden allerlei... dingen doen, of zoiets. Het verhaal is zo vaag dat ik het ben vergeten. Schijnbaar vonden de artiesten het acteren zó vreselijk dat ze niet op kwamen dagen, de tekst niet wilden leren, de hele dag onder invloed waren van drugs, enz. Dat zie je er ook wel een beetje aan af: zoals in deze scène, waarin KISS vecht met levensgevaarlijke robot-apen.

Als je in een melige bui bent, of van zéér belabberde films houdt, dan is 'KISS meets the Phantom of the Park' een absolute aanrader.

Aerosmith

Aerosmith is één van de populairste rockbands in Amerika. Daar heeft zelfs het bizarre arcadespel Revolution X geen verandering in kunnen brengen!

Oh nee! Een vrouw in een sm-kostuum heeft muziek verboden en wil Aerosmith ontvoeren! "Opgeruimd staat netjes", zou je zeggen, maar neen: het is de bedoeling dat je met een machinegeweer een stripclub bestormt(!). 100.000 identieke gele soldaten, meubilair, een kat: werkelijk alles moet er aan geloven!

Op een gegeven moment rijdt er ook nog een pantservoertuig door de tietenbar. Hoe is dat ding nu weer binnengekomen? Toch zeker niet door de deur. En dan is dit nog maar het eerste level! Ik ben nieuwsgierig naar de rest van het spel, maar durf toch niet te kijken uit angst er simpel van te worden. Dit is misschien nog wel bespottelijker dan die domme KISS-film!

Wu-Tang Clan

Het is één ding om je rapgroep uit New York een Chinese naam te geven, en te rappen over kungfu, maar je kunt ook te ver gaan. De Wu-Tang Clan deelt die visie klaarblijkelijk niet, want die hebben een game uitgebracht waarin de rappers optreden als kungfu-meesters met spirituele krachten. Geen idee waar ze die kennis opgedaan hebben, in de gevangenis misschien.

De Wu-Tang Clan is/was echt één van de onbetwiste toppers op hip-hopgebied, maar dit spel was toch behoorlijk mager en onzinnige ijdeltuiterij. Check hieronder de intro, waarin de kungfumeester van de Wu-Tang Clan ontvoerd wordt, nadat hij terugkomt van het boodschappen doen (zelfs dat doet hij in kungfukleding!).

Aan de andere kant: als het vergelijkt met die dwaze games van 50 Cent, lijkt Wu-Tang: Shaolin Style ineens een baken van verlichting...

David Bowie

David Bowie is de kameleon van de pop/rockmuziek. Folk, glamrock, ambient, drum 'n bass, dance: Bowie deed het allemaal en vaak nog vóór de stromingen echt in de mode waren. Ook qua games was Bowie er vrij vlug bij.

Niet dat hij de eerste artiest was die werkte aan een game, maar hij nam het in ieder geval behoorlijk serieus. Hij schreef muziek voor de adventure/shooter The Nomad Soul, dacht mee over het verhaal en vertolkte twee personages.

De game is van Quantic Dream, later verantwoordelijk voor Fahrenheit en Heavy Rain. Een opvolger van The Nomad Soul werd aangekondigd, maar niet gemaakt. Deze samenwerking is toch een aardig voorbeeld van hoe het óók kan. Een artiest die oprecht geïnteresseerd is in het medium, in plaats van dat hij het als schaamteloze zelfpromotie gebruikt.

Michael Jackson

Tja, Michael Jackson... The King of Pop was een geweldig artiest, maar helaas ook zo gek als een deur. Zijn vermeende kindermisbruik werd nooit bewezen, maar is altijd een inktzwarte vlek op zijn imago gebleven. Dat de man veel van kinderen hield is duidelijk, er wordt wel gezegd dat hij graag met jongeren omging omdat hij zelf geen echte jeugd heeft gehad. Zijn vader sloeg en schold hem - en zijn broers - verrot, en oefende ontzettend veel druk uit om van de Jacksons succesvolle artiesten te maken.

De beschuldigingen werpen met terugwerkende kracht een schaduw op alles wat Michael Jackson daarvoor heeft gedaan. Zoals de game Moonwalker, losjes gebaseerd op de gelijknamige bioscoopfilm. Losjes, omdat Michael in de film volgens mij niet in een grote robot met lasers en raketten verandert als hij een chimpansee aanraakt.

De slechte Mr. Big ontvoert een stel kinderen, en 'The King of Pop' redt ze door middel van dodelijke dansmoves. Of... probeert Mr. Big de kinderen soms juist te verstoppen voor Jackson!?

Er zijn natuurlijk nog veel meer voorbeelden te noemen, kennen jullie nog games waar artiesten aan meegewerkt hebben? Leuke of juist erbarmelijke titels? Shaq-Fu heb ik trouwens expres niet meegeteld. Shaquille O'Neill is een fantastische basketballer, maar een waardeloze rapper.

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • David Bowie is fucking epic

 • ik wacht op een game van Heidevolk over de bataven XD (voor de non-kenners van heidevolk: http://www.youtube.com/watch?v=WReRUd…)

 • Ik wil nog altijd een keer dat spel spelen van de Red Hot Chili Peppers, van de videoclip Californication!

 • Wu-tang is het enige spel dat ik heb gehad en dat was eerlijk gezegd best wel episch. Ik kan me namelijk de personages nog herinneren en dat zegt wat. Vooral de MP was hilarisch!

 • Wu-Tang ain't nothing to fuck with.

 • Aerosmith revolution x wat een game zeg ;)

 • Aerosmith speelde ook een soort hoofdrol in Tony Hawk Pro Skater 1.

 • Vergeet Within Temptation niet!
  http://www.youtube.com/watch?v=dQq-Hz…

 • Wat een games niet te vergelijken met andere topgames!

 • Def Jam Vendetta was ook erg cool !

 • De sound effects in die Aerosmith game zijn te gek.. "This club is closed"

 • Wu-Tang Clan verzorgde ook de soundtrack voor de game Afro Samurai, daar vond ik het wel een meerwaarde hebben en goed passen (terwijl ik niet eens van hiphop houd).

 • Brütal Legend?

 • waar is ed hunter dan gebleven van iron maiden?

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren