1. Maart

Maart

Nu de klok een uur vooruit (of was het nou toch achteruit?) is gezet en het weer wat warmer wordt, is het gameseizoen een beetje op zijn eind. Tenminste, zolang we nog van een gameseizoen mogen spreken. Vroeger kwamen alle toppers uit tussen de maanden september en maart en werd het daar na stil. Na een blik te hebben geworpen op de releasedatum lijst, zien we dat er tot en met juli nog genoeg te beleven valt.

Maar voordat we in onze zwembroeken en bikini's lopen, kijken we eerst nog terug op de maand maart, die een grote hoeveelheid topspellen bracht.

Spel van de maand

Door Kris Boon

Far Cry


Uitgever: Ubisoft | Ontwikkelaar: Crytek
Releasedatum: 26 maart 2004

http://media.insidegamer.nl/topimages/694.jpgMotivatie: De maand maart bracht flink wat beroering op de InsideGamer redactie. Wat moest nou het spel van de maand worden? Metal Gear Solid: The Twin Snakes, Splinter Cell, Socom 2 of toch Far Cry? Uiteindelijk hebben we voor de laatste gekozen.

Far Cry begon als een technische demo voor nVidia, maar de makers (het Duitse Crytek) werden al snel door Ubisoft gecontracteerd om er een volledig spel van te maken. Het toenmalige X-Isle groeide uit tot een mogelijke topper op de PC; een schietspel met vooruitstrevende techniek en natuurlijk keiharde actie gewisseld met tactisch denkwerk. InsideGamer beloonde het spel met een 9 en deelde gelijk een Insiders Choice uit. Terecht, want Far Cry maakt alle beloften waar en legt de lat voor aankomende titels als Half-Life 2 en Doom 3 wel heel erg hoog.


Runner-up
Door Jelle van Es

Metal Gear Solid: The Twin Snakes
Uitgever: Konami | Ontwikkelaar: Silicon Knights
Releasedatum: 26 maart 2004

http://media.insidegamer.nl/topimages/195.jpgMotivatie: Zoals je ziet, konden we deze maand helemaal niet kiezen. Was Far Cry nou eigenlijk het enige topspel? Nee, zeker niet. Er werd in maart nóg een klassieker van ongekende kwaliteit uitgebracht: Metal Gear Solid: The Twin Snakes. Daarom ditmaal de categorie runner-up omdat deze prachtige conversie van Silicon Knights en Konami ook op zeker in je collectie thuis hoort.

Metal Gear Solid: The Twin Snakes is eindelijk een spel waar je een GameCube voor koopt. Het spel bevat een episch verhaal, prachtige tussenfilmpjes en weer voor vele uren speelplezier te zorgen. Een ander groot voordeel van het spel is de houdbaarheid. Je kunt het spel meerdere malen uitspelen, waarna er steeds een beloning op je te wachten staat. Zo is het erg leuk om bewakers te treiteren terwijl je onzichtbaar bent. Een verplicht nummertje als je het origineel niet hebt gespeeld en in bezit bent van een GameCube.


Game Boy Advance Spel van de maand
Door Jakob Dieckmann

Harvest Moon: Friends of Mineral Town
Uitgever: Ubisoft | Ontwikkelaar: Natsume Ontwikkelaar
Releasedatum: 26 maart 2004

http://media.insidegamer.nl/topimages/438.jpgMotivatie: Zoals je in onze vorige rubriek hebt kunnen lezen, was maart een feestmaand voor alle platformen. De Game Boy Advance ontving onder andere een langverwacht vervolg van de Harvest Moon serie.

In dit deel kon je weer koeien melken naar hartelust. Het ei van Columbus werd weer opnieuw uitgevonden en je bezorgde verschillende boerinnetjes, slapeloze nachten.

Misschien is deze titel een beetje overschaduwd door zijn grote broer op de GameCube, next-gentitels ogen nu eenmaal wat frisser dan de sterk verouderde Game Boy Advance beelden. De speelbaarheid is gelukkig hetzelfde gebleven en daarmee is Harvest Moon: Friends from Mineral Town het Game Boy Advance spel van de maand maart.


GameCube Spel van de maand
Door Daniël de Keizer

Metal Gear Solid: Twin Snakes
Uitgever: Konami | Ontwikkelaar: Naam Silicon Knights
Releasedatum: 26 maart 2004

http://media.insidegamer.nl/topimages/195.jpgMotivatie: Ondanks dat er enkele interessante titels voor de GameCube deze maand verschenen, is Metal Gear Solid deze maand mijn absolute favoriet. Hoewel ik het spel nog nooit eerder heb gespeeld, werd ook ik gegrepen Kojima’s meesterwerk in haar nieuwe verpakking. Harvest Moon: A Wonderful Life steekt daarnaast ook uitstekend in elkaar; de charme van het plattenland zijn onweerstaanbaar, en voor je het weet heb je twaalf kippen, drie schapen en een ezel in je boerderij staan. Final Fantasy viel dankzij té hoge verwachtingen een beetje tegen. Desondanks de multispeler titel bij uitstek deze maand, en één van de betere meerdere speler spellen op de GameCube.

Twin Snakes wint het gevecht om titel van de maand. Silicon Knights mag trots zijn op haar geleverde werk en de uitstekende omzetting naar de GameCube. Met allerhande extra’s en mogelijkheden, zoals het in eerste persoons aanzicht schieten en verzamelen van dogtags, is het spel een klassieker die ook voor bezitters van de originele titel de aanschaf waard is. Solid Snake overtuigt wederom de spelindustrie van zijn absolute klasse.


PC Spel van de maand
Door Jurian Ubachs

Far Cry
Uitgever: Ubisoft | Ontwikkelaar: Crytek
Releasedatum: 26 maart 2004

http://media.insidegamer.nl/topimages/694.jpgMotivatie: In een maand die bol stond van de schietgrage spellen bleek Far Cry achteraf de beste. Het liet de voornaamste concurrenten, Unreal Tournament 2004 en Battlefield Vietnam, achter zich. Een knap staaltje.

Far Cry kreeg een 9 in de recensie, en haalde ook een Insiders Choice binnen. De vrijheid die je als speler in Far Cry hebt is bijna ongeëvenaard. De levels die je doorwerkt, kunnen op allerlei verschillende manieren gespeeld worden. Je kunt bijvoorbeeld een voertuig nemen om je met grof geschut een weg naar je doel te banen, maar je kunt ook proberen onopgemerkt langs de vijanden te sluipen. Alle levels zien er overigens puntgaaf uit; het tropische paradijs Micronesië is briljant weergegeven. Het spel zit verder ook gewoon goed in elkaar. De vijanden die je tegenkomt, beschikken over goede kunstmatige intelligentie waardoor ze het je af en toe zeer lastig kunnen maken. Deze vijanden zijn in het begin vooral mensen, maar naarmate je verder komt, zul je steeds meer van de zogenaamde Trigens tegenkomen. De mensen beschikken net als jij over verschillende wapens en voertuigen, terwijl de Trigens erg snel zijn, en soms zelfs rocket launchers hebben of onzichtbaar kunnen worden.

Alsof dit alles nog niet genoeg is, kun je Far Cry ook nog online spelen. De maps zijn werkelijk gigantisch, want gegarandeerd flinke gevechten oplevert.


PlayStation 2 Spel van de maand
Door Remco Greeve

SOCOM II: U.S. Navy SEALs
Uitgever: SCEE | Ontwikkelaar: Zipper Interactive
Releasedatum: 12 maart 2004

http://media.insidegamer.nl/topimages/1064.jpgMotivatie: Het was in mijn ogen niet zo'n probleem om de beste PlayStation 2 titel van vorige maand aan te wijzen. SOCOM II: U.S. Navy SEALs was in mijn ogen hét spel van de maand voor de PlayStation 2. Het eerste deel was al een enorm succes en daarom kon het haast niet fout gaan met dit vervolg. SOCOM II bracht nieuwe missies voor de één speler modus en maar liefst 22 maps voor de online modus. Tel daarbij enkele nieuwe wapens en speelmodi en het feest is compleet.

Op dit moment is SOCOM II het meest gespeelde PlayStation 2 spel online. Niet zo vreemd, want SOCOM II is online erg verslavend. Door het gebruik van de headset kun je fijn de tactieken doornemen met je teamgenoten en is het voor het eerst mogelijk om ook in de lobby al te babbelen. Nee, SOCOM II blijft nog wel even in mijn PlayStation 2 hangen. In ieder geval tot het derde deel verschijnt.


Xbox Spel van de maand
Door Joost Vogel

Splinter Cell: Pandora Tomorrow
Uitgever: Ubisoft | Ontwikkelaar: Ubisoft
Releasedatum: 26 maart 2004

http://media.insidegamer.nl/topimages/1302.jpgMotivatie: Gelukkig dat het tweede deel van Splinter Cell aan het einde van de maand nog uitkwam, want verder was het weinig spectaculair voor Xbox-bezitters. Bij gebrek aan concurrentie mag dit sluipspel zich duidelijk het beste spel van maart noemen. Opnieuw brengt Ubisoft Splinter Cell als eerste naar de Xbox, waarna de andere spelcomputers over enkele maanden volgen.

Van het soloavontuur weten we precies wat we kunnen verwachten. Dit gedeelte is namelijk ongeveer hetzelfde als in zijn voorganger, maar dan iets uitgebreider, mooier, spannender en dus iets beter; niets nieuws onder de zon.

Wat Splinter Cell: Pandora Tomorrow echter een absoluut topspel maakt, is het online gedeelte waarin twee groeperingen uiterst tactisch moeten sluipen om hun doelen tot een goed eind te brengen. Samenwerking is hierbij het sleutelwoord en de hoofdtelefoon is belangrijker dan ooit door het uitwisselen van de diverse strategieën. Dit is echt heel goed gedaan, en de speelmodi zijn dan ook stuk voor stuk erg leuk en spannend om te spelen. Het gebruik van Xbox Live in een sluipspel is een zeer origineel concept, dat ditmaal bijkans revolutionair uitpakt.

Dit artikel delen

Over de auteur

Crew De redactie van InsideGamer.nl

Reacties

 • Alle games hiero verdienen het! Far Cry is geniaal, MGS: TTS is erg goed geremaked, SOCOM II is erg leuk om te spelen en Splinter Cell: PT lijkt me ok erg leuk (in ieder geval een goed vervolg op een topgame)!

 • Metal Gear Solid: The Twin Snakes is eindelijk een spel waar je een GameCube voor koopt. Het spel bevat een episch verhaal, prachtige tussenfilmpjes en weer voor vele uren speelplezier te zorgenWat een onzin zeg… Spel is in 10 uur uitgespeeld, en hoezo eindelijk een spel waar je een Cube voor koopt? Dat is subjectief. Er zijn ZAT games games waar je een Cube voor koopt.

 • Wat een onzin zeg… Spel is in 10 uur uitgespeeld, en hoezo eindelijk een spel waar je een Cube voor koopt? Dat is subjectief. Er zijn ZAT games games waar je een Cube voor koopt. Hmmm, de Cube heeft minder spellen waar imho je echt de console voor koopt. Metroid en Zelda en F-ZeroGX ook hoor, maar deze titel ook lijkt me. En 10 uur? No way man! Het is een remake dus zal je hem ongeveer even lang als het orgineel kunnen spelen. Vraag me nu wel af hoelang ik daar over gedaan heb maar volgens mij was dat al snel 20+ uur…  Had liever Unreal 2004 als PC spel van de maand gezien btw…

 • Far Cry is een kut spel. Heeft de redactie meer dan de helft van het spel gespeelt? Friends of Mineral Town is zelfs nog leuker.

 • Hmmm, de Cube heeft minder spellen waar imho je echt de console voor koopt. Metroid en Zelda en F-ZeroGX ook hoor, maar deze titel ook lijkt me. En 10 uur? No way man! Het is een remake dus zal je hem ongeveer even lang als het orgineel kunnen spelen. Vraag me nu wel af hoelang ik daar over gedaan heb maar volgens mij was dat al snel 20+ uur…  Had liever Unreal 2004 als PC spel van de maand gezien btw… De lijst met coole games op de Cube vind ik VELE malen langer dan de lijst toffe games op de Xbox/PS2. Verder komen veel games voor allebei die consoles uit, dus niet exclusive.  En MGS is echt wel met 10u te doen hoor :)


 • @ TheOneGamer: ja, we hebben Far Cry uitgespeeld en het is goed dat je het vraagt; Far Cry wordt namelijk na de helft steeds beter en beter. Althans, dat vind ik. Maar waarom vind je het een 'kut' spel dan?

 • MGS: TS heeeel vet spel idd! Niet helemaal perfect uitgewerkt, maar toch super! En Splinter Cell: Pandorra Tomorrow ook heel gruwelijk, vooral op Live!! Ben het er helemaal mee eens! :)

 • @ T1G: Harvest Moon is ook gewoon leuk :)

  en natuurlijk weer SC PT :) ik wil die ook wel hebben :)

 • @Kris: Moet je de topic van T1G maar is lezen : Fucking Mutants .

 • Ik ben er ook geen fan van, integendeel zelfs, maar nog kan UT er niet tegenop vind ik. Far Cry is qua singleplayer beter dan UT, terwijl ze qua multiplayer zeker gelijkwaardig zijn.

 • Best goeie maand, vooral op PC gebied imo :)

 • Far Cry is qua singleplayer beter dan UT, terwijl ze qua multiplayer zeker gelijkwaardig zijn.

  Huh? Far Cry met UT vergelijken kwa online mogelijkheden? Jij bent gek :D

 • Hmm, ik heb alleen nog de beta van de MP van Far Cry gespeeld, die was matig. Het zijn twee verschillende games die heel anders spelen, dus heel erg goed zijn ze niet te vergelijken. En jij vergelijkt hem nu met UT (orgineel). Ik denk dat de multi player van UT en UT2004 wel iets beter is dan die van Far Cry. Far Cry zal denk ik wel betere multi player hebben dan UT2003.

 • nee ik vergelijk em met UT2004… ik bedoelde met UT gewoon UT2004… maar goed het kan best dat die multi beter is, ik heb het nog niet heel uitgebreid kunnen spelen.  Desalniettemin vind ik Far Cry als spel beter dan UT2004… Het verschil tussen de multiplayers is kleiner dan het verschil tussen de singleplayers.

 • "Metal Gear Solid: The Twin Snakes is eindelijk een spel waar je een GameCube voor koopt."  ?????  Metroid Prime, Zelda TWW, F-Zero GX, Viewtiful Joe….in twee jaar tijd is dat toch wel een leuk lijstje…en dan komen daar nog de iets mindere toppers als mario kart en 1080 avalnche bij.


 • idd hoezo eindelijk? er zijn al zat games! trouwens ik had liever FF:CC gezien ;)

 • Metroid Prime, Zelda TWW, F-Zero GX, Viewtiful Joe….in twee jaar tijd is dat toch wel een leuk lijstje  Je realiseert je dat dat 4 titels zijn? :P (ik ontken niet dat het geen leuk lijstje is btw ;) )

 • …..kvind dat Invisible war toch ook een plaatsje verdient bij de ("waardige";) xbox spelen…

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren