1. Schrijver spant rechtszaak tegen Activision aan vanwege Modern Warfare-personage

Schrijver spant rechtszaak tegen Activision aan vanwege Modern Warfare-personage

Operator Mara zou veel op een personage uit een boek lijken

Operator Mara uit Call of Duty: Modern Warfare zou teveel lijken op een personage van een schrijver en fotograaf. Daarom spant hij een rechtszaak aan tegen Activision.

De Amerikaanse schrijver Clayton Haugen klaagt zowel Activision Blizzard, Infinity Ward als Major League Gaming Corp. aan. Volgens hem is zijn personage 'Cade Janus' gebruikt om het Modern Warfare-personage Mara te creëren. 

Cade Janus is het hoofdpersonage in een kort verhaal genaamd November Renaissance. In 2017 huurde Haugen de streamer Alex Zedra om in diverse foto's als het personage te poseren. Deze foto's werden vervolgens op social media gedeeld en naar filmstudio's gestuurd, in de hoop dat November Renaissance verfilmd zou worden. Haugen claimt dat de foto's door Activision Blizzard zijn gebruikt om Operator Mara te ontwerpen.

Het copyright voor het verhaal van Haugen zou al in 2012 en 2013 zijn vastgelegd, maar de foto's pas afgelopen december - waarschijnlijk zodat de rechtszaak aangespannen kon worden. Mara werd in 2019 aan Modern Warfare toegevoegd als onderdeel van het eerste seizoen van de game. 

Haugen wil alle winst die de bedrijven hebben gemaakt met het personage ontvangen, alsmede de kosten voor de rechtszaak terugkrijgen. De volledige aanklacht is hier te vinden. Hieronder zijn vergelijkingsfoto's te zien die in de aanklacht staan.

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

  • Hahaha, ja, stoere chick met donker haar en een geweer… Waar was Activision geweest zónder meneer Haugen? Ongekend staaltje creativiteit van deze schrijver dat schaamteloos wordt gejat….
    Man, man, man, only in America….

    Ik ga gauw een tekening maken en laten registreren van een kale meneer met een pistool… Als dan ook maar IEMAND het waagt om een film, game, serie te maken met daarin een kale meneer met een pistool, zijn ze de mijne! Ik ga die Ferrari alvast maar bestellen…
  • Thja ze lijken inderdaad erg veel op elkaar. Maar ik zie geen reden voor een rechtzaak.
  • Haha wat een onzin. Mara is namelijk een bestaand persoon. Alex Zedra. Kijk maar op haar insta. Zinloos dus.

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren