1. 'Adviesprijs voor PS5- en Xbox Series X-games wordt hoger'

'Adviesprijs voor PS5- en Xbox Series X-games wordt hoger'

Blijkt uit NBA 2K21-website

De adviesprijzen voor games die op PlayStation 5 en Xbox Series X verschijnen worden mogelijk met vijf euro verhoogd. Dit blijkt uit een pre-orderpagina voor NBA 2K21.

Op de website van NBA 2K21 is de standaard editie van de game voor de next-gen consoles beschikbaar voor pre-order. Voor zowel PlayStation 5 als Xbox Series X hangt hier een prijs aan vast van 74,99 euro. De standaard editie voor de huidige generatie kost ter vergelijking 69,99 euro.

Op dit moment worden de meeste games voor een adviesprijs van 59,99 euro tot 69,99 euro gelanceerd, waar retailers vervolgens onder kunnen zitten om een goedkopere prijs te kunnen bieden dan de concurrentie.

Yoshio Osaki, CEO van de consultancyfirma IDG, meldt tegenover Gamesindustry.biz dat de ontwikkelkosten 200% tot 300% hoger liggen, afhankelijk van IP, studio en genre. De CEO zegt dat in vergelijking met bioscoopkaartjes of Netflix-abonnementen videogames een veel lagere prijsstijging hebben gehad door de jaren heen.

Zelfs met een verhoging van 59,99 dollar naar 69,99 dollar voor next-gen games in Noord-Amerika betekent dit dat er 'maar' een stijging van 17% sinds 2005 is ontstaan. Osaki zegt dat dit bij bioscoopkaartjes 39% en bij Netflix zelfs 100% is in dezelfde tijdspanne.

Volgens Osaki kijken meerdere uitgevers naar de mogelijkheden om prijzen te verhogen voor de volgende generatie consoles, voornamelijk vanwege de hoge ontwikkelkosten. Hier zijn echter nog geen verdere aanwijzingen voor te vinden.

Upgrade naar next-gen
Het is ook opvallend dat consumenten van de current gen-versies, alleen een upgrade voor PS5 en Xbox Series X ontvangen wanneer ze de duurdere Mamba Forever-editie aanschaffen van 99,99 euro. Het is nog niet duidelijk of er ook een andere manier komt om te upgraden.

Dit artikel delen

Over de auteur

Lucas May Hoofdredacteur van Gamer.nl. Liefhebber van de gekheid die deze intrigerende industrie met zich meebrengt. Perfecter dan Spelunky en Tetris wordt het niet.

Reacties

 • Tja er word nu natuurlijk ook veel binnen gehaald met microtransacties, dat geld niet voor elke game maar toch. Als je ziet dat een Modern Warfare alleen al miljoenen per dag binnenhaalt aan microtransacties.
 • Dit is iedere generatie zo. Aan het begin van de generatie zijn games 5 tot 10 euro duurder dan aan het einde. Niets nieuws te zien hier.
 • @CerandoX.nl

  Is dat zo? Volgens mij zijn deze generatie de prijzen constant 55/60 fysiek en 70 digitaal geweest.
 • @Shuckles
  Ja dat is zo. Aan het begin van de PS4/One generatie waren games ook 5 a 10 euro duurder met dezelfde reden als nu. Tijdens de PS3/360 generatie ook, toen werd de PowerPC en Cell architectuur als reden gegeven.

  De prijzen gaan alleen altijd redelijk snel weer naar de 60 euro. Dus helemaal niets nieuws, iedere generatie wordt er gezegd dat door de ontwikkelingskosten de prijzen omhoog moeten.

  Edit: Dit is vrij eenvoudig terug te vinden hoor, neem Knack bijvoorbeeld;

  https://tweakers.net/pricewatch/327815/knack-ps4.html

  Of Killzone:

  https://tweakers.net/pricewatch/327809/killzone-shadow-fall-ps4.html

  Maar ook Battlefield 4;

  https://tweakers.net/pricewatch/330046/electronic-arts-battlefield-4-ps4.html

  Als je dat vergelijkt met Horizon:

  https://tweakers.net/pricewatch/450121/sony-computer-entertainment-horizon-zero-dawn-ps4.html

  Dan zie je dat de start prijzen heel anders liggen.
 • @CerandoX.nl
  Nou.. Wat wel jammer is dat we nu de eerste bevestiging hebben van een uitgever die Smart Delivery negeert. Zowel voor de PS5 als de Series X kun je dus lekker extra betalen als je de next-gen variant wilt spelen en de current-gen variant al hebt aangeschaft.
  Take Two Interactive gaat dus voor het geld..
 • @Gaaiz Het is zeker jammer maar niet vreemd bij Take Two Interactive en NBA… Als je kijkt dat ze eerste instantie ook reclames en alles hadden in de game… (Weet overigens niet of dat nog zo is)
 • @Gaaiz
  Dan wacht je toch met kopen, dat zou ik doen.
 • @CerandoX.nl
  Oh, deze game zou ik sowieso niet kopen! Maar o.a. om deze reden heb ik bijvoorbeeld The Last of Us 2 nog niet gehaald. Ik wil eerst even weten hoe 't zit met backwards compatibility en eventuele "Smart Delivery". De geldt overigens voor meer PS4 titels die ik heb liggen.
 • Als je de prijs verhoogd moet de consument beschermd worden ivm producten die gewoon gerushed of niet af zijn. Als wij een game kopen(voorbeeld mafia 3) en die game crasht om de 5min dan vind ik dat je al je geld terug moet krijgen. Niet een tegoedbon of wat dan ook. Waarom accepteren gamers prijsverhogingen als je zelf alleen maar slechtere deal krijgt.
 • @hamstertrans

  100 procent met je eens laat bedrijven eerst maar zorgen dat hun games af in de winkel liggen want hoeveel broke games we deze generatie niet hebben gehad verschikkelijk.
 • @smaakmaker

  Gezeur over prijzen. Alles om je heen wordt duurder maar games zijn in 20 jaar niet in prijs gestegen terwijl de kosten wel gestegen zijn.

  5 euro is nog een heel schappelijke verhoging. Als je inflatie mee zou rekenen
  1,5% per jaar ongeveer op de gemiddelde prijs van 60 euro zou je uitkomen op:

  60x(1+1,5/100)^20 = 80,81.

  Conclusie: games zijn goedkoop in relatie tot andere producten. En bij deze berekening zijn de stijgende kosten voor ontwikkeling niet eens meegenomen. Nee, als er een doelgroep is die niet hoort te klagen zijn het gamers wel.

  Maargoed hoe goedkoper hoe beter denk ik dan. Dus ik klaag niet, het kon vele malen erger.
 • @Ramirez

  Ik heb niks tegen hogere prijzen voor games die af in de winkel liggen. Alleen tegen hoge prijzen voor games die niet af zijn.
 • @smaakmaker

  Je noemt Microtransacties. Ik ben het eens dat sommige games er een vies smaakje van krijgen. Echter zijn er ook games waarin het goed aangepakt wordt.

  En definieer “af”

  Want eerst werd er gezeurd dat DLC heeft gezorgd voor half afgemaakte games. Nu zijn de het de MT’s.

  Is Zelda BotW met 150 uur aan gameplay af?

  Of vind je Uncharted met 4 uur aan gameplay af?

  Of een van de laatste Assassins Creeds? 60 uur minstens. Maar heeft wel MT’s/DLC. Is dit dan ook niet af?

  Mijn punt is dat je een goed gevulde game krijgt met tientallen uren aan gameplay, enorme dev budgets die zorgen voor high tech shit en dat voor een miezerige 60 euro.

  Vroeger betaalde je 200 gulden voor games waar je in 45 minuten doorheen rende…maar die waren wel af natuurlijk 😂

  Kijk liever naar hoeveel gameplay je per uur/euro ratio krijgt…dat bepaald eerder of iets af is.
 • @Ramirez

  Ik had het niet over micro transactions. En ja ik heb niets aan een game van 50 uur die vol met bugs en glitches zit.
 • @smaakmaker

  Mijn excuses dat jij dat niet genoemd hebt. Maar een vlugge blik door de reacties en je ziet dat veel mensen er wel zo over denken. Wat gewoon gierige bullshit is.

  Ik ben het eens dat een game die zoveel bugs bevat dat het eigenlijk broken/onspeelbaar is geen verhoging verdient. Eigenlijk mogen zulke games niet eens op de markt komen. Sterker nog. Ik vind dat de EU mega boetes moet opleggen voor zulke wanproducten.

  Natuurlijk slipt er altijd wel iets door. Maar sommige publishers doen nog wel aan quality controle. Nintendo bijvoorbeeld. Mocht het alsnog een bug bevatten moet dat asap gepatched worden.

  Wanneer ik naar games van de grote third party publishers kijk schiet het daar nog wel te kort. Met name bij EA, Ubisoft en vooral bij Bethesda. De support van deze 3 bedrijven is ook nog eens bar slecht.
 • @Ramirez

  Even los van dat er inderdaad geen inflatiecorrectie heeft plaatsgevonden: de afzetmarkt is wel vele malen groter geworden hè, vergeet dat niet.
 • @barton

  Dat is waar maar dat geldt voor zo’n beetje ieder mainstream product in de wereld en daar zijn de prijzen ook gestegen.

  Overigens valt de groei in afzet markt tegen in relatie tot stijging van kosten. We zijn van 190 miljoen PS2/cube/Xbox consoles naar 210 miljoen PS4/Switch/Xbox one consoles gegroeid. Nou verwacht ik dat de Switch hier nog 40/50 miljoen bij opgooit. MAAR de tijdframe waarin dit gebeurt is ook groter/langer. Echter zijn de kosten meer dan het drie- of viervoudige dan in de oude tijd. En dat is nog conservatief geschat.

  Breath of the Wild moest volgens miyamoto zo’n 2 miljoen exemplaren verkopen om überhaupt break even te scoren. In de PS2 tijd was 500K al winst…En dit is een Switch game! Budgetten voor nextgen zijn wederom weer een overtreffende trap.

  Enige dat gegroeid is in afzet zijn de goedlopende casual games. Tientallen miljoenen aan sales komen nu wat vaker voor dan uit de PS2/cube tijd qua games. Maar ook die kwamen in die tijd veel voor.
 • Bij de meeste games wordt een sloot geld naar binnen gehaald via microtransacties. Ik wil best €80,- betalen voor een game maar dan wil ik absoluut geen microtransacties meer zien en gewoon alle content vrij kunnen spelen die in de game zit. Dus ook alle cosmetische zaken die uit worden gerold. Maar daar zullen ontwikkelaars wel niet mee akkoord gaan omdat deze zaken optioneel zijn.

  Daarnaast als je een prijsverhoging doet zorg dan dat deze ook echt de moeite waard zijn. Want ik zie een EA met FIFA al weer helemaal cashen. Zelfde gameplay met kleine verbeteringen voor 70 a 80 euro in de winkel liggen. Maar is wel onder de noemer een next-gen spel. Of een legendary edition waar je alleen een paar pakjes krijgt voor FUT en geen 1 goede speler in zit.
 • Als de micro transacties zouden verdwijnen ( wat niet gaat gebeuren) zou ik het niet erg vinden om 75 euro te moeten te betalen voor een game. 75€ helpt mij wel in m'n voornemen om met de next gen enkel games te gaan kopen waarvan ik zeker weet dat ze in m'n straatje passen
 • @Meta_coola

  Dit heb ik idd ook wel steeds meer, en 75 euro nieuwprijs zou dit alleen maar versterken. En daarnaast elke week ff in de store kijken wat de aanbiedingen zijn, want steeds vaker zijn toffe titels daar gewoon te vinden voor een zacht prijsje.

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren