1. Alles over Call of Duty: Black Ops 4 – Solomissies, multiplayer, Blackout en Zombies

Alles over Call of Duty: Black Ops 4 – Solomissies, multiplayer, Blackout en Zombies

Met Sledgehammer Games als nieuwe vaste Call of Duty-ontwikkelaar krijgt elk deel uit de serie ongeveer een jaar extra ontwikkeltijd. Call of Duty: Black Ops 4 verschijnt drie jaar na Treyarchs vorige geliefde shooter en gooit de boel flink op de schop. In dit artikel lees je hoe precies.

Wellicht de belangrijkste verandering is het schrappen van de singleplayer-campagne, tot verontwaardiging van velen. Volgens Treyarch is deze beslissing vroegtijdig genomen en heeft de studio zich drie jaar lang gericht op multiplayer-functionaliteiten van de game. Als goedmaker bevat Black Ops 4 solomissies die tien Specialists uitlichten en het verhaal van Black Ops 2 met dat van 3 verbindt. Voor sceptici lijken de solomissies waarschijnlijk meer op een singleplayer-modus dan verwacht, aangezien een semibekend personage de personages bijeenbrengt en uitgebreide tussenfilmpjes hun achtergrond onthullen.

black ops 4

Tactiek

Specialists staan wederom centraal in de multiplayer-modus, die tactischer speelt dan ooit. Teams zijn gereduceerd tot vijf spelers en Specialists hebben de helft meer gezondheid, weergegeven in prominente balken. Iemand doden kost dus meer kogels en spelers moeten bovendien hun gezondheid handmatig herstellen met een druk op de knop. Deze twee nieuwe aspecten maken elk gevecht intenser en tactischer, omdat je constant voor de keuze wordt gesteld te herladen of te helen na een confrontatie.

Treyarchs focus op tactischere gameplay is ook terug te vinden in de vaardigheden van Specialists. In plaats van een allesvernietigend wapen dat langzaam oplaadt tijdens de wedstrijd, krijgen spelers twee vaardigheden tot hun beschikking om hun team bij te staan in de strijd. Uiteraard blijft er ruimte voor een razendkrachtige revolver van Seraph, maar Crash’ gezondheids-boost en Recons radar zijn voorbeelden van bijzonder handige tactische vaardigheden. De game dwingt spelers deze vaardigheden te verdelen over het team door elke Specialist slechts eenmaal toe te laten. De rollen van Specialists, kleinere teams en dingen als voorspelbare terugslag tonen aan dat e-sports op het lijf van Black Ops 4 geschreven staat.

black ops 4

Daarnaast zijn maps en modi aangepast aan de gameplay van Black Ops 4. Omgevingen zijn aanzienlijk kleiner, maar bevatten dezelfde structuur als veel traditionele Treyarch-maps. Naast tien nieuwe maps keren vier oude bekenden terug, namelijk Summit, Jungle, Firing Range en Slums. Bovendien wordt het chaotische Nuketown in november aan de game toegevoegd. Qua modi introduceert Black Ops 4 Control en Heist. Waar Heist een minder serieuze modus is die draait om zoveel mogelijk geld binnenhalen met kills, benut Control volledig het strategisch inzicht dat Black Ops 4 vereist. In deze modus strijden teams om twee vaste punten op de map met een beperkt aantal levens, waardoor een mensenleven plots zeer veel waard is.

Battle royale

Na het succes van PlayerUnknown’s Battlegrounds en Fortnite was het duidelijk dat Call of Duty een eigen Battle royale-modus zou introduceren. Treyachs Blackout heeft veel weg van games uit het genre, maar valt op dankzij de rete strakke gameplay en het gebruik van perks. 88 tot 100 spelers vliegen met wingsuits vanuit een reeks helikopers naar een plek op een eiland, om daar hun zoektocht naar wapens, perks en uitrusting te beginnen. Met name het kundig inzetten van perks, zoals Dead Silence, waarmee je stil van gebouw naar gebouw kan trekken, heeft veel invloed op wie er met de overwinning naar huis gaat.

Call of Duty: Black Ops 4

Het gigantische eiland zelf is een verzameling van nieuwe en bekende omgevingen. Fenomenale maps als Nuketown en Firing Range zijn subtiel verweven in de landschappen, hier en daar duiken zombies op en oude wapens keren terug. Daarom voelen Black Ops-veteranen zich in Blackout waarschijnlijk direct thuis. Ook de bij lancering twintig verschillende personages zijn afkomstig uit singelplayer-modi, en spelers spelen hen vrij door missies uit te voeren. Missies zijn dagelijkse, wekelijkse en maandelijkse uitdagingen die nieuwe personages, skins en onvermijdelijke emotes opleveren. Al met al doet Blackout met deze aspecten een gooi naar de battle royale-troon, en in de komende maanden zien we in hoeverre de modus hierin slaagt.

Een dodelijke mix

Tot slot keert de iconische Zombies-modus weer terug met maar liefst drie verschillende maps. Blood of the Dead is een remake van Mob of the Dead uit Black Ops 2 en speelt zich af in de gevangenis op Alcatraz. Vermoedelijk onthult de remake meer over de oorspronkelijke plannen van Richtofen, de antagonist uit de World at War-verhaallijn. Daarnaast bevat Black Ops 4 IX, een map die teruggaat in de tijd en vuurwapens verwisselt voor Egyptische speren en zwaarden. De map draait om een nieuw team dat vermoedelijk terugreist in de tijd en golven van zombies in een arena van zich afslaat.

Uiteraard is er ook een ‘traditionele’ map beschikbaar, genaamd Voyage of Despair. Wederom een nieuw team bevindt zich uitgerekend op de Titanic op de avond van de ramp, waar een zombieplaag het schip tot zinken brengt. Hoewel het verhaal nog wat vaag blijft, tonen de eerste trailers een nieuw soort mystery box- en upgradesysteem. Bezitters van de Black Ops Pass ontvangen zelfs nog een remake van Five, een populaire map uit de eerste Black Ops-game.

black ops 4

Verschillende nieuwe features maken het daarnaast mogelijk de maps meerdere keren door te spelen. Zo wordt Custom Mutations geïntroduceerd, waarbij spelers de kracht, snelheid en gezondheid van zombies kunnen aanpassen, en biedt Treyarch uitdagingen om spelers zo lang mogelijk bezig te houden. Ook voor Zombies-veteranen geldt dit jaar dat er een hoop content op ze staat te wachten.

Compensatie

Al met al compenseert Black Ops 4 aan alle kanten voor het gebrek aan een singleplayer-campagne, met de nieuwe Blackout-modus en drie tot vier Zombies-maps. In hoeverre deze veranderingen genoeg zijn om de aanschaf van de jaarlijkse Call of Duty te verantwoorden, delen we zo snel mogelijk in onze review.

Call of Duty: Black Ops 4 is nu verkrijgbaar voor PlayStation 4, Xbox One en pc.

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

  • Is het al 17:00? Can't wait!
  • @Robskeee ik zit mezelf hier ook te verbijten, en dan moet die update van 50gb ook nog gedownload worden…
  • @leonkwn Heb ik gisteravond al gedaan gelukkig. Aftellen!
  • @Robskeee Top, ik heb hem vanochtend aangezet dus hij zal klaar zijn als ik thuis ben, misschien zie ik je wel op het slagveld
  • @Robskeee waar speel je het op.
  • @andre.vanvliet.146 Xbox en Ps4. Voornamelijk Xbox, PS4 alleen als bepaalde vrienden online zijn.
  • Ik koop de Digital Deluxe Edition denk ik. Al met al is dat een redelijke deal.

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren