1. Alles over New Game Plus in Fire Emblem: Three Houses

Alles over New Game Plus in Fire Emblem: Three Houses

Nog maar een keertje

Na ongeveer vijftig uur spelen heb je voor de eerste keer het einde gehaald in Fire Emblem: Three Houses. Je maakte vrienden voor het leven en stapte misschien wel in het huwelijksbootje. Belangrijker nog: je deed veel ervaring op en het zou zonde zijn als je die zou kwijtraken, toch? Daarom is het fijn dat Three Houses new game+ aanbiedt. Wat die modus precies inhoudt, leggen we in dit artikel uit zodat je optimaal kunt genieten van je tweede playthrough.

In Fire Emblem: Three Houses kies je uit drie grote partijen die een andere rol in het verhaal vervullen. Als je het einde gezien hebt van het ene verhaal, kun je terecht in één van de twee andere verhalen voor wat extra perspectief (wat al een prima reden is om de game nog een keer te spelen). Maar dat is niet de enige bonus: je kunt namelijk je voortgang meenemen. Speelde je dus eerst met Black Eagles (wat ons betreft canon), dan kun je daarna de rest uitproberen in new game+.

Het mooiste aan new game+ is dat je toegang krijgt tot functies die je eerder niet bent tegengekomen in de game. Je krijgt toegang tot deze modus door Fire Emblem: Three Houses tenminste één keer uit te spelen, waarna de game je vraagt of je een speciale save wil aanmaken voor new game+. Geadviseerd wordt om dat op een nieuwe file te doen, maar in feite maakt het weinig uit. Je kunt verder toch niets meer doen met je eerste avontuur. Dus sla op waar je zelf wil.

Mocht je Fire Emblem: Three Houses overigens nog niet hebben uitgespeeld, geen probleem: we behandelen in dit artikel geen spoilers over het verhaal of de personage(s). Het gaat hier puur om gameplayelementen. Wellicht ben je nog niet zo ver dat alle termen je direct bekend voor komen, maar dat scharen we niet meteen onder de categorie spoilers. In de kern komt het erop neer dat je in new game+ processen kunt optimaliseren, waardoor het grinden flink verminderd wordt.

fire emblem three houses

Voortgang meenemen

Je neemt verschillende dingen mee vanuit je vorige avontuur. Denk bijvoorbeeld aan unieke bataljons, die alleen verkrijgbaar zijn via specifieke personages of één van de drie verhaallijnen. Daarnaast neem je alle ontgrendelde bonussen mee die je hebt vrijgespeeld bij de heiligenstandbeelden in de kerk. De winkels verkopen tevens alle items die je aan het einde van het verhaal kon kopen – op de speciale shops zul je echter nog even moeten wachten.

Mocht je een tweede playthrough willen beginnen met een verse uitdaging in het verschiet, dan ben je natuurlijk vrij om de bonussen te negeren (of gewoon een nieuwe save te beginnen, zonder new game+). We kunnen het echter wel aanraden gebruik te maken van je bonussen, omdat ze de tweede speelsessie een stuk gemakkelijker en sneller laten verlopen. Je kunt de zogenoemde Persona-elementen (zoals thee drinken en cadeautjes geven) bijvoorbeeld overslaan.

Niet dat die elementen niet leuk zijn, natuurlijk. Ze maken de game uitgebreider en je bouwt zodoende een band op met je teamleden. Echter, de tijd die nu vrijkomt kun je spenderen aan andere dingen, zoals extra gevechten initiëren en daardoor meer renown points verzamelen. Die punten gebruik je in playthrough één bij die eerder genoemde standbeelden, maar in je tweede avontuur kun je ze voor veel meer dingen gebruiken. Bijvoorbeeld je professorlevel.

fire emblem three houses

Je professorlevel omhoog gooien

Omdat je je renown points niet meer per se hoeft te gebruiken bij die standbeelden, kun je je professorlevel nu sneller laten stijgen. Dat deed je eerst door te vissen of bloemen te planten, maar nu kun je dat simpelweg vanuit het menu doen (in je eigen kamer, bij je bureau). Zo krijg je sneller toegang tot extra activiteitenpunten, waardoor je nog sneller banden kunt opbouwen met je teamleden en over het algemeen heel vroeg in de game veel meer dingen gedaan krijgt.

Daarnaast kun je die punten gebruiken voor het uitbouwen van je team. Je behaalt nieuwe skill levels voor je soldaten, ontgrendelt veel sneller specifieke combat arts en krijgt ook sneller toegang tot klassen die je anders over het hoofd zou hebben gezien. Dit voelt misschien een beetje goedkoop aan zonder er veel tijd aan te besteden, maar dit stelt je als speler wel in staat om meer te experimenteren met je team. Het is tevens mogelijk om direct de support levels te verhogen.

Bovendien is het zo dat je meer renown points krijgt, omdat je new game+ speelt. Dit is in feite een soort cadeautje voor het uitspelen van de game. Je ontgrendelt de punten door deel te nemen aan gevechten en het voltooien van missies. Kortom: je kunt dit keer niet alleen veel meer met je punten doen, je krijgt er ook veel meer dan voorheen het geval is. Dat is wat ons betreft een win-winsituatie. Plus: je hoeft er helemaal niet lang voor de grinden!

fire emblem three houses

Extra crests vrijspelen

Om nog maar te zwijgen over de crests die je kunt kopen met je renown points. Naast al het bovenstaande is het ook mogelijk extra crests, speciale krachten die middels genen en om magische redenen worden doorgegeven aan kinderen, vrij te spelen. Zo kun je elk personage extra vaardigheden en handige hulpmiddelen meegeven en een team bouwen zoals jij dat precies voor ogen hebt. Ook dit levert extra experimentatiemiddelen op, dus probeer vooral veel combinaties uit.

Verder zijn er nog een aantal kleine dingen die je kunt doen. Zo kun je nu heel je team een ander uiterlijk geven (die van na de time jump). Ook kun je een Fire Emblem-amiibo scannen en daarmee een nieuwe locatie ontgrendelen in de game: de Holy Tomb. Daar tref je niet alleen Sothis aan, waardoor je de Sothis Shield krijgt, ook vind je hier geregeld speciale en zeldzame items die je normaal niet zo snel op de grond zult tegenkomen. Kom hier dus geregeld langs voor meer spullen.

Toegegeven, veel van deze elementen hadden we graag gezien in onze eerste playthrough, maar we snappen waarom Intelligent Systems ervoor gekozen heeft dit voor new game+ te bewaren. De eerste keer komt er al veel op spelers af en zijn er al genoeg (nieuwe) elementen om nieuwe en oude spelers te bekoren. Bovendien vallen de nieuwe elementen goed op hun plek, juist omdat je al zo bekend bent met de game en zijn mechanics. Reden genoeg om aan new game+ te beginnen dus!

Fire Emblem Three Houses is beschikbaar voor de Nintendo Switch. Lees hier de review van Bas.

Dit artikel delen

Over de auteur

Wesley Akkerman Freelance tech- en gamejournalist. Heeft Persona 5 hoog in het vaandel staan. Speelt voornamelijk (J)RPG's, maar kan ook genieten van LEGO- en puzzelgames.

Reacties

 • Mijn GOTY van 2019 zonder twijfel. De game is het in ieder geval waard om alle 4 de routes te doen en eigenlijk ben je verplicht om minstens de Edelgard route gespeeld te hebben. Die is echt geweldig.

  Zit nu in mijn eerste playthrough nog (chapter 13 Edelgard route) en ga daarna mijn save herladen van de black eagles in chapter 11 voor de church route. Dan nog NG+ voor Blue Lions en Golden Deer.

  Nog zoveel andere games die ik nog moet doen maar deze game gaat nog heel veel uurtjes opslokken…
 • @Skirroz98_NL

  Potverdikke, nu ga ik nog meer twijfelen om deze game in huis te halen
 • @gertjun

  Gewoon halen. Je krijgt geen spijt.

  Beste fire emblem game.
 • @Skirroz98_NL
  Alle 4 de routes? Ben ik dom of mis ik iets met 3 huizen?
 • @blue_blade_3

  In een van de huizen kun je een cruciale keuze maken die leidt tot een vierde verhaallijn. You know it when you get it.
 • @blasterjackson
  Aha dan ga ik voor dat moment een aparte save maken. Ik vind het 2e deel van elk huis erg tof, maar bij de 2 huizen die ik nu heb gedaan was deel 1 nagenoeg hetzelfde.
 • @blue_blade_3

  Dan weet je wie de slechterik is in deel 2. Die vraagt je om samen te werken. Als je instemt krijg je verhaallijn 4.
 • @blasterjackson
  Dat idee had ik al ja. Zonder teveel te verklappen, is dat ook wel duidelijk aan de eindes van de andere 2 verhaallijnen
 • @blue_blade_3

  Yuh.
 • Even een waarschuwing voor mensen die de game (ook op hard) te makkelijk vonden. Met NG+ is de game helemaal simpel. Er is geen enkele vorm van uitdaging aanwezig in NG+. Voor de strategy junkie (zoals ik) vind ik three houses veel te casual helaas.
 • @OwniLink

  Ik heb gehoord dat de moeilijkheidsgraad ook verschild met het huis wat je kiest. Blue Lions schijnt het makkelijkst te zijn, Black Eagles het moeilijkst. Dit is gewoon wat ik online zie.
  Daarnaast, heb je in Three Houses ook de mogelijkheid om het gewoon moeilijker voor jezelf te maken door je studenten niet te instructen, of gewoonweg amper. Daarover nagedacht?
  Maar het klopt ook wel wat je zegt, uit mijn Blue Lions ervaring is Part 1 zeker makkelijk. Part 2 kent wel een aantal lastige momenten, zeker in de laatste drie maanden en ik moest er goed mijn best doen bij één side-mission.
  Al speelde ik wel op normaal niveau, maar heb gehoord dat het grootste verschil het feit is dat je veel minder geld krijgt, nou…bij mij stond op het eind 120k op de saldo, en dat terwijl Blue Lions de meeste close-combat heeft. xD
 • @OwniLink

  Voor een fire emblem game is hij niet te moeilijk idd. Er komt echter een lunatic mode in een volgende update voor de liefhebbers. Ik vind persoonlijk de huidige difficulty wel perfect. Fates speelde ik niet verder bijvoorbeeld omdat op normal het ineens voor mij te lastig werd.
 • @Newgamessuck
  Ik heb specifiek de 2e playthrough zonder "plus" gedaan. Dit is voor mij mijn eerste Fire Emblem maar normal was wel echt easy. Nu heb ik bewust hard gedaan voor een uitdaging, maar het valt me nog erg mee. De game is niet moeilijk nee. Ik verlies alleen als ik alle lage characters meeneem die ik maanden (ingame natuurlijk) niet heb getraind.

  Ik ben benieuwd naar de Edelgard storyline.
 • Zeker mijn GOTY voor 2019.
  Ik ga binnenkort lekker New Game+ spelen, waarschijnlijk met de herfstvakantie ofzo.

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren