1. PlayStation 5 verschijnt eind 2019 volgens analist

PlayStation 5 verschijnt eind 2019 volgens analist

Rapport toont ook verwachtingen voor verkoop van de Switch

Analist Hideki Yasuda van het Ace Economic Research Institute meldt in zijn rapport over het fiscale jaar van Sony dat hij de PlayStation 5 eind volgend jaar verwacht.

In het rapport beschrijft de analist dat er zorgen zijn bij bedrijven Murata Manufacturing en TDK over de vraag en aanbod van zogenoemde 'monolithic ceramic capacitors (MLCC)'. Deze onderdelen zijn van essentieel belang bij het maken van een nieuwe gameconsole en worden momenteel in grote aantallen gebruikt voor de productie van nieuwe auto's en 5G mobiele services. Indien er een tekort komt van dit onderdeel zegt Yasuda dat er een kans bestaat dat er een vertraging kan oplopen bij het uitbrengen van de PS5 in eind 2019. Zeker bij het grote aantal systemen die beschikbaar moeten zijn bij de eventuele lancering bestaan er twijfels of de mogelijkheid bestaat om de PS5 in 2019 uit te brengen.

Een ander opvallend element van Yasuda's analyse is dat de sterke resultaten van PlayStation niet alleen afkomstig zijn van de first-party-games, maar ook door Fortnite. Volgens het bedrijf hebben de microtransacties een punt bereikt dat het een grote bijdrage levert aan de omzet van consolefabrikanten.

Fortnite

Daarnaast zegt Ace Economic Research Institute dat er een omzet van 2.18 triljoen yen (ongeveer 17 miljard euro) over dit jaar wordt verwacht bij de Game & Network Services-afdeling van Sony met een verwachte winst van 250 miljard yen (ongeveer 2 miljard euro). Het bedrijf zegt dat de bestaande problemen van Sony ondertussen zijn opgelost. Tot kort geleden bestonden er nog zorgen over de markt van gameconsoles voor thuis, mede door de uitbreiding van de gamemarkt voor smartphones. Echter ontstond, mede door de lancering van de Nintendo Switch, er weer wereldwijde interesse voor consoles.

Nintendo Switch en smartphones

In het rapport wordt tevens gesproken over de verwachtingen van de Nintendo Switch-verkopen. Zo verwacht Yasuda dat er dit fiscale jaar 20 tot 25 miljoen Switch-consoles verscheept worden en 140 miljoen software-titels. Daarin maakt Yasuda duidelijk dat hij meer vertrouwen heeft in Super Smash Bros. Ultimate en Pokémon: Let's Go Pikachu en Eevee dan in de Mario en Zelda-games. Hiermee wordt een omzet verwacht van 1.36 triljoen yen (ongeveer 11 miljard euro) en een operationeel inkomen van 330 miljard yen (ongeveer 2,6 miljard euro). Mede door de omzetgroei bij batterijfabrikanten, door interesse in gameconsoles, wordt er verwacht dat er meer Nintendo Switch-consoles worden geproduceerd in de zomer.

Overigens wordt er in het rapport omschreven dat Google en Apple veel omzet genereren door royalty's van apps op smartphones. Dit gaat gepaard met de toenemende interesse voor gameconsoles.

Dit artikel delen

Over de auteur

Rick Bloemzaad Redacteur bij Gamer.nl en Insidegamer.nl. Houdt van zowel moderne games als klassiekers. Van Overwatch en Mario Kart 8 Deluxe tot Super Mario 64 en GTA 2.

Reacties

 • Waarom zouden ze nu al een nieuwe Playstation uitbrengen als de 4 als een tierelier verkoopt, lijkt mij dan ook erg sterk dat de 5 al in 2019 komt.
 • @MythicZ is idd geen enkele reden voor. ALles wijst op een komst op zijn vroegst in 2021. Sony's cycles zijn nu eenmaal lang….
 • @MythicZ Om dit momentum te kunnen behouden.
 • @CerandoX.nl Ik denk dat het te vroeg is om dat momentum te behouden. Ik denk dat de gemiddelde gamer zo iets zal hebben van: "nu al een nieuwe? Ik heb net de PS4 in huis"
 • Komt niet VOOR 2020 als t al niet 2021 wordt… DUs nergens op gebaseerd.Ik wordt er niet goed van, men moe eens kappen met die nonsens geruchten. Ik wil er voorlopig niks meer over horen.
 • @HC-freak
  Niet lezen dan
 • Misschien wordt er dan wat meer bekend door sony.
 • Als dat echt zo is (wat natuurlijk niet gebeurd) kunnen ze de productie van de games nu wel allemaal stop zetten, krijgen we weer dat geleuter met voor € 9.99 upgrade naar PS5
 • Is kijken hoeveel vernieuwing de volgende generatie brengt. Als het niet meer is als wat pixels en meer belichting, blijf ik nog wel even hangen bij de PS4.

  Ben eerder bang voor de grote van de games. Als dadelijk 100GB de norm is… en je moet het doen met 1 TB…. brrr
 • @ShadowhunterrX

  Specs schijnen 2 TB te worden en een flinke verbetering op de CPU.
  CPU verbetering kan ervoor zorgen dat een wereld meer levendig kan worden, dus voor een open wereld game zoals Horizon 2 zou dit een perfecte verbetering zijn.
  Graphics zijn al vertoond door Unreal, en dat ziet er wel behoorlijk fotorealistisch uit, vooral lichteffecten en animaties worden beter, en we gaan nu ook of course true 4K krijgen.
 • Als het waar zou zijn trap ik er even niet in om meteen de PS5 te kopen, ik wacht dan tot 2021. Dan zal de PS5 Slim uitkomen, en dan 2023 de PS5 PRO. Dan wacht ik tot de Slim versie, want de meeste games zullen de eerste jaren toch wel voor de PS4 en PS5 uitkomen. En die niet naar de PS4 komen, kan ik later aanschaffen (misschien ook nog afgeprijsd).

  Maar ik denk persoonlijk dat we pas Q3 a Q4 2020 / Q1 a Q2 2021 de PS5 kunnen kopen. Dus voor de E3 van 2020 verwacht ik alleen geruchten, en pas vanaf die E3, meer informatie over de PS5.

  Van mij mag alles digitaal, maar Sony, Microsoft en Nintendo. Maak een systeem dat je digitale games ook kunt door verkopen! Zoiets van: De game verwijderen met na afloop een code van 16 getallen en cijfers (dat kan je doen als iemand jou het geld heeft gegeven of over gemaakt), en om te compenseren moet die gene die het spel koopt ook 2 Euro over maken als hij/zij de game download (download kosten).

  Plus dat winkels ook een pagina krijgen in de digitale winkel, waar ze games digitaal kunnen verkopen. Of dat winkels, ook internet winkels, een digitale code kunnen gaan verkopen (gebeurd hier en daar al). Want nu is digitaal bijna geen concurrentie op de console shop zelf. En games moeten vanaf release minimaal 10 jaar te downloaden zijn. En later dan een game website waar je nog 100 jaar die games goedkoop kunt kopen, een soort retro gevoel.
 • Waarom zou dit niet mogelijk zijn? Sony had aangegeven bij de release van de ps4 dat deze generatie niet zolang gaat duren als de PS3 generatie. Een 6-7 jaar cyclus waar de ps4 pro in de het midden van de cyclus is uitgekomen. Is reëel toch? Als de ps5 pas in 2021 uitkomt zou betekenen dat deze generatie weer 8 jaar oud is. En na mijn mening is dit te lang. Daarnaast heeft Playstation op de E3 een toekomst aan games laten zien voor de komende 2 jaar. Dus dat zou betekenen dat eind 2019 begin 2020. En met nieuwe technologie als Ray tracing wat zeker wordt geïnstalleerd op de nieuwe generatie. Krijg je ook weer een boost in graphics
 • @Dutchy_d

  Buiten het feit dat Sony nog 4 grote titels heeft aangekondigd voor de PS4 die niet in een half jaar uit zullen komen.
  En dat de nieuwste technieken voor consoles op dit moment nog best duur is.
  2020 lijkt mij meer reëel dan 2019 tbh, of Sony krijgt een extreme backlash voor het achterhouden deat de games gewoon PS5 games worden, een port/remaster/backwards compatible kan wel of course, maar yeah.
 • Waren dit niet dezelfde knakkers die zeiden dat ps3 de laatste generatie zou zijn? Lmao.
 • Vrijdag 27 november 2020 is de PS5 beschikbaar.

  Je las het hier als eerst
 • Buiten dat de nieuwe specs te duur zijn voor consoles atm….en de PS3 freaking slecht deed in het begin door de hoge prijs.
  En de PS4 nog een paar grote games krijgt in 2019, die daadwerkelijk op een PS4 ook draaien…
  De PS4 nog maar net voorbij zijn hoogtepunt is in verkoop…
  De PS3 zeven jaar leefde en geen zes…
  Zou de kans best groot zijn dat de PS5 er volgend jaar is. Lmao

  Dat ding komt in 2020, met onder andere Horizon 2 als launchtitel. En een aankondiging van Uncharted 5 door de nieuwe studio in San Diego, hoop ik dan.
  PS5 zou dezelfde tactiek kunnen krijgen als de PS4 destijds, echter is het wel zo dat in 2013 weinig first party games nog op de PS3 kwamen. En geen in het eind van het jaar.
  Dus wat zouden ze dan doen?…Alle titels binnen een jaar uitbrengen? Waarschijnlijk niet.
 • Lijkt het mij het voornaamste dat deze analist tegen eind 2019 een andere functie vervult dan analyseren.

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren