1. Angry Birds AR: Isle of Pigs-preview - Deze vogels en varkens wIl je wél in huis hebben

Angry Birds AR: Isle of Pigs-preview - Deze vogels en varkens wIl je wél in huis hebben

Oink oink

Je zou denken dat het principe van Angry Birds ondertussen wel voldoende uitgemolken is door Rovio, maar niets is minder waar. Maar laten we eerlijk zijn: zolang de games leuk zijn, moet je daar niet over klagen. En het ziet ernaar uit dat de Finse ontwikkelaar wéér een heerlijk spelletje heeft gemaakt. De augmented reality-game Angry Birds AR: Isle of Pigs belooft in ieder geval weer bijzonder populair te worden.

Er is bijna geen enkel persoon in de wereld die nog nooit van Angry Birds heeft gehoord. De eerste game met vogeltjes die op biggetjes gekatapulteerd moeten worden, kwam in 2009 voor het eerst uit in Apple's App Store en werd bijzonder snel een groot succes. Met meer dan 12 miljoen gedownloade games in het eerste jaar heeft het de Finse ontwikkelaar Rovio in ieder geval geen windeieren gelegd. Versies voor onder andere Android, Symbian en Blackberry konden dan ook niet uitblijven. De downloadteller staat inmiddels op meer dan vier miljard en bekende personen als de Engelse oud-premier David Cameron en acteur Jon Hamm hebben schoorvoetend toegeven een zwak te hebben voor de game.

Rovio heeft eigenlijk het concept van Angry Birds nooit echt veranderd, omdat het simpelweg niet nodig is. Er zijn natuurlijk wel talloze variaties en spin-offs geweest, zoals bouw- en rijgame Bad Piggies en de BubbleBobble-achtige puzzelshooter Angry Birds Pop!, maar de hoofdmoot van de gameserie draait nog altijd om het schieten van gekleurde vogels, met elk eigen eigenschappen, op varkens die op vernuftige maar behoorlijk instabiele constructies staan.

Angry Birds AR: Isle of Pigs

ARKit

Dat is ook de bedoeling in Angry Birds: Isle of Pigs AR. Nadat Rovio al op geslaagde wijze heeft geëxperimenteerd met 3D in Angry Birds VR: Isle of Pigs, gaat de Finse ontwikkelaar nu met augmented reality nog een stapje verder in samenwerking met ontwikkelaar Resolution Games. Daarvoor maken ze nu in eerste instantie gebruik van de ARKit (er is alleen een iPhone-versie). Voor de presentatie van de game krijgen we dan ook eerst een indrukwekkende demonstratie te zien van het PR-team van Apple. Zo toont het bijvoorbeeld een AR-functie van de webshop PureCycles, maar is er online ook een pagina voor ontwikkelaars, waar consumenten ook al kunnen spelen met de nieuwe technologie van Apple (bijzonder leuk om te doen, dus aanrader).

Voor de demo van de game in Londen maakt creative director extended reality, Sami Ronkainen, gebruik van een iPhone Xs Max, naar eigen zeggen een ideaal toestel om Angry Birds AR: Isle of Pigs mee te tonen. “Dankzij de rekenkracht van de combinatie van de telefoon en ARKit kunnen we effecten gebruiken in de game, zoals real time-schaduwen en reflecties die daadwerkelijk in de fysieke ruimte aanwezig zijn. Maar we hebben ook bijvoorbeeld realistische transparantie toegepast op in-game materiaal, zoals ijs in de sneeuwlevels. Overigens kunnen mensen met een iPhone 6S of hoger, of iPad 4e generatie en jonger de game spelen, zolang ze iOS12 hebben.

Angry Birds AR: Isle of Pigs

Alles is een speelveld

En het mag gezegd worden: de game ziet er bijzonder goed uit. De speler kiest eerst de grootte van de levels, wat gemakkelijk te doen is door net als bij afbeeldingen op je smartphone te knijpen met je vingers. Op die manier kan een kleine tafel prima dienst doen voor een potje, maar kan je de game ook groter maken en op de vloer ‘projecteren’. Tot hoe groot je kan gaan, wist Ronkainen niet te zeggen. “Ik heb geen idee of we levels in theorie ter grootte van een stadion zouden kunnen opblazen, maar laten we vooropstellen die optie ook niet heel handig is.”

Hij heeft een punt, omdat het unieke van Angry Pigs AR: Isle of Pigs is dat je gebruik maakt van je omgeving. Je dient om het level heen te lopen en van veraf, dichtbij of er boven- of onderaf bekijken. Zo vind je eerder manieren om met slechts één of weinig vogels de biggen uit te schakelen. Onder of achter de bouwblokken kunnen bijvoorbeeld dozen dynamiet of andere handige items schuilen, wat helpt om de hele handel in te laten storten. Het is verbazingwekkend leuk en voelt verfrissend dat de puzzels in een 3D-omgeving in combinatie met de 'echte wereld' hele nieuwe uitdagingen bieden.

Angry Birds AR: Isle of Pigs

En uitdagingen zijn er genoeg. Hoewel Rokainen nog niet kan zeggen hoeveel verschillende vogels uit eerdere games terugkeren, zal de game in eerste instantie verschijnen met 40 levels. Wij speelden één van de sneeuwlevels, waarbij het daadwerkelijk leek te sneeuwen in de hele ruimte. “Er zijn in totaal vier werelden met tien levels met een eigen look. En ook King Pig keert terug. We hebben veel naar spelers van onze games geluisterd zodat ook Angry Birds AR: Isle of Pigs zowel vertrouwd als nieuw aanvoelt.”

IJsberen

De game blijkt dan ook een genot om te spelen, omdat je uitgedaagd wordt nóg meer met de omgeving, materialen en physics te spelen. Zo kan je bijvoorbeeld een varken van onderaf beschieten en op die manier een tweede meesleuren die in de lijn van het schot achter hem staat. Ook is het zoeken naar dynamiet en items ontzettend vermakelijk en als speler ga je er al snel achter komen dat je misschien al minutenlang rondom het level hebt geijsbeerd voordat je een eerste schot hebt gelost.

Er zijn echter wel twee puntjes van kritiek ten opzichte van de 2D-tegenhangers: je moét gebruik maken van je omgeving en de levels van alle kanten bekijken, waardoor een potje spelen in bijvoorbeeld de trein best wel eens een uitdaging kan worden. En ander jammerlijk gemis is dat er geen multiplayeroptie is. Want hoewel de game op sommige plekken niet bepaald speelbaar is, is het wel makkelijk voor te stellen dat dit een perfecte game is om te spelen met vrienden en misschien wel de moderne versie kan worden van een ouderwets potje Jenga in de kroeg.

Angry Birds AR: Isle of Pigs komt uit op iPhone 6s en later, alle iPad Pro modellen, iPad 5de generatie en iPad 6de generatie en is hier te pre-orderen. Een releasedatum is nog onbekend.

Dit artikel delen

Over de auteur

Dennis Mons Contentcoördinator/hoofdredactie voor InsideGamer.nl en een beetje van alles en nog wat bij de rest van die game-apies hier op de redactie. Dol op action/adventure, arcaderacers, turn based strategy, stealthgames en Tetris. Metalhead maar ook liefhebber van folk, klassiek en blues. En speel verdomd veel pool (9-ball & 8-ball).

Reacties

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren