1. Apple Arcade trekt mobiel gamen uit het slop

Apple Arcade trekt mobiel gamen uit het slop

Toffe games waar je niet steeds je creditcard voor moet trekken

Vandaag wordt Apple Arcade gelanceerd. Voor 4,99 euro per maand sluit je een abonnement af en kun je meer dan honderd games spelen op een Apple-apparaat naar keuze (eerste maand is gratis). Het werd de hoogste tijd dat een dergelijke dienst naar Apple’s ecosysteem kwam. Het zou de reputatie van de mobielegamesmarkt weleens kunnen redden – en kan ervoor zorgen dat ik eindelijk mijn iPhone weer als game-apparaat ga zien.

Vooropgesteld: ik heb helemaal niets tegen de iPhone. Sterker nog, ik zit al jaren in het ecosysteem van Apple en blijf daar gewillig en volkomen tevreden deel van uitmaken. Maar smartphonegames? Die speelde ik zo nu en dan begin dit decennium, toen het allemaal nog nieuw en hip aanvoelde. Ook toen al liep deze markt over met tienduizenden goedkope cash-ins, spellen zonder hoge productiewaarde of games waarin je je blauw betaalde aan microtransacties.

Ik ben van een generatie, en val onder een specifieke doelgroep, die is opgegroeid met games van een bepaalde omvang en kwaliteit. Er worden miljoenen euro’s en dollars in de ontwikkeling van games op consoles en pc gepompt, en ik ben dat soort producten gewend. Smartphonegames voelen vaak aan als wegwerpartikelen, spelletjes om even een paar minuten mee te doden. Dat zijn ze natuurlijk niet allemaal, maar voor iedere Monument Valley, Alto’s Adventure en Ridiculous Fishing staan minstens vijfhonderd Flappy Bird-klonen in de etalages van de App Store en Google Play Store.

Daar is niets mis mee. Er zijn miljarden mensen die games niet als een hoge vorm van entertainment of zelfs kunst zien. Zij willen gewoon even de tijd doden op hun mobiel, terwijl ze wachten tot hun koffie wordt geserveerd of de trein arriveert. Dat is net zo’n valide reden om een spel te spelen als urenlang voor de televisie doorbrengen met de nieuwste Zelda, Assassin’s Creed of Uncharted, omdat je het verhaal, de spelwereld of de gedachte achter deze games zo waardeert. Ik – en ik denk met mij veel meer mensen – heb er alleen niet echt behoefte meer aan.

Meer dan simpele spelletjes

Apple Arcade zou daar weleens verandering in kunnen brengen. Het bedrijf is van plan deze Game Pass-achtige service nauwlettend te cureren. Natuurlijk, ook hier vind je nog typische puzzelspelletjes die perfect zijn voor op een klein scherm, zoals Grindstone en Frogger in ToyTown. Maar tegelijkertijd dienen zich ook iets diepere, uitgebreide ervaringen aan, zoals Sayonara Wild Hearts, Rayman Mini, Bleak Sword en Exit the Gungeon.

Dit zijn games die ook prima op je iPhone te spelen zijn zónder Apple Arcade te installeren. Veel spellen op de service komen namelijk ook gewoon in de App Store te staan. Het grote verschil zit hem – buiten het feit dat je eens per maand 4,99 euro betaalt voor toegang tot al deze games – in het imago dat rondom de selectie aan spellen wordt gecreëerd. Met Apple Arcade krijg je een service met de verwachting dat de spellen die je er vindt van dermate goede kwaliteit zijn dat ze het predicaat van ‘simpel mobiel spelletje’ ontstijgen.

Zeker in combinatie met het verbod op microtransacties maakt dat Apple Arcade een stuk aanlokkelijker. Het geeft het gevoel dat Apple games een stukje serieuzer neemt. Dat er nu een marktplaats op je iPhone, iPad of Apple TV is waar een selectie interessante games klaarstaat waar je niet om het uur je creditcard voor hoeft te trekken.

Ik ben nog altijd niet zo hyped voor de lancering van Apple Arcade als voor de lancering van een nieuwe console, maar ik moet toegeven dat mijn interesse in mobiel gamen nog nooit zo groot is geweest als nu, zeker ook vanwege het feit dat iOS 13 straks ook Xbox One- en PS4-controllers gaat ondersteunen. Toch maar eens uitproberen dus.

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

  • Als een hardcore gamer met een zware mobiel, mega game pc, ps4, switch etc.. waarom zou ik ooit in een universum me mobiel pakken om halve games te spelen? voorbeeld.. heb vandaag met surface pro mee en ga in mijn pauze potje wow classic spelen…. waarom zou ik ooit een halfgare mobile game me tijd mee verdoen als ik 100000 andere opties heb
  • @Zorewin
    jij bent dan dus ook niet de doelgroep…
  • @nickskuh16 Uberhaupt iemand hier om Insidegamers dan wel? :P zoniet WTF nutteloos bericht

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren