1. Assassin’s Creed Odyssey review - Klassiek epos

Assassin’s Creed Odyssey review - Klassiek epos

Op alle vlakken beter dan Origins

Homerus beschrijft in zijn odyssee hoe de Griekse held Odysseus na de oorlog in Troje nog lang ronddoolt over zee, op zoek naar zijn thuiseiland Ithaka. Telkens is er weer een list van de wraakzuchtige Poseidon die Odysseus ervan weerhoudt terug te keren naar zijn familie. Met dat in het achterhoofd had Ubisoft geen betere ondertitel kunnen kiezen voor de nieuwste Assassin’s Creed: Odyssey.

Net als in Homerus’ odyssee is namelijk de kans dat je in Assassin’s Creed Odyssey rechtstreeks op je doel afgaat, nihil. De wereld is groots en zit vol afleiding die je naar alle uithoeken van Griekenland leidt. Van Kefalonia tot Kreta, van Athene tot Sparta, dwars door het door oorlog verscheurde land.

Assassin's Creed: Odyssey

Geen Assassin

Het Griekenland ten tijde van de Peloponnesische Oorlog is dan ook weer een ideaal scenario voor een Assassin’s Creed-game. De Brotherhood wordt weliswaar bijna vierhonderd jaar later pas opgericht door de Egyptische Medjay Bayek, maar samenzweringen en verraad zijn van alle tijden – vooral van oorlogstijden. Nu je geen Assassin bent en dus ook niet volgens hun credo leeft, betekent dit dat je voor het eerst in de serie daadwerkelijk wat te kiezen hebt.

Dat begint al met het hoofdpersonage. In het begin van de game kies je of je als Alexios of Kassandra speelt. Waarom je tussen hen kan kiezen wordt zelfs nog redelijk verklaard, maar daarover weiden we verder niet uit. Voor het verhaal maakt het weinig uit: Spartaanse meisjes kregen nou eenmaal dezelfde opvoeding als jongens en in het oude Griekenland sliep bijkans iedereen met iedereen. Wij kozen voor Kassandra, en zullen dan ook zo naar het hoofdpersonage verwijzen.

Assassin's Creed: Odyssey

Kassandra is een huurling van beroep en vecht dus in de eerste plaats voor drachmae. Ubisoft presenteert haar bovendien heel slim in het begin als een vrij onbeschreven blad, wat zich uitbetaalt wanneer je zelf keuzes gaat maken. Waar andere Assassins als Connor en Arno tot vervelens toe blijven zaniken over wraak, bepaal jij via verschillende dialoogopties zelf of Kassandra ook zo’n vervelend figuur wordt, of gewoon rationeel nadenkt. Zo vul je zelf gaandeweg haar persoonlijkheid in.

Ook bepaal je veel meer hoe Kassandra vecht. Ouderwets forten binnensluipen en iedereen stilletjes neersteken is nog prima mogelijk, maar nu je toch geen Assassin bent kun je ook gewoon iedereen trakteren op een Spartaanse trap en met je speer in de rondte slaan. Skills zijn niet meer afhankelijk van je wapen, je hebt bijvoorbeeld geen ‘sniper’ pijl-en-boog meer, maar een aparte vaardigheid die het met iedere boog mogelijk maakt om te snipen. Bepaalde wapens hebben echter weer invloed op je statistieken. Het hele systeem van uitrusting en skills is goed in harmonie en geeft je nu eindelijk een reden om uitrusting te upgraden. Dat kan in Origins, maar is in de praktijk vrij nutteloos omdat ieder wapen inwisselbaar is.

Assassin's Creed: Odyssey

Oorlog en mythes

Nu is het niet zo dat je álles in eigen hand hebt, het hoofdverhaal blijft namelijk grotendeels lineair. We hebben hier niet te maken met een keuzefestijn zoals Mass Effect. Het is daarentegen prima mogelijk om het hoofdverhaal grotendeels links te laten liggen en lekker zelf op avontuur te gaan. Meng je bijvoorbeeld in de oorlog tussen Athene en Sparta, waarbij je Spartaanse afkomst je overigens niet verplicht te vechten aan die zijde: je bepaalt zelf of en hoe Kassandra zich laat leiden door sentimentaliteit. Misschien wil je juist weg van alle oorlog en jaag je mythes na waar je de lokale bevolking over hoort praten. Wie weet wat er nog allemaal te vinden is onder de ruïnes van Knossos?

De enige beperking is het levelsysteem, dat je nog steeds soms onnodig belet om echt je eigen plan te trekken. Dat je bepaalde vijanden pas later in de game mag verslaan is logisch, maar met een te laag level maak je in de ene regio zelfs tegen een wild zwijn praktisch geen kans, terwijl je in andere regio’s gerust met leeuwen en beren stoeit. Al is Odyssey daarin minder strikt dan zijn voorganger; een doodshoofd-symbool boven iemands hoofd betekent niet dat het volledig onmogelijk is om iemand te verslaan, maar wel dat je kansen heel erg klein zijn. Het is ook een vooruitgang dat vijanden met een lager level nu meeschalen, waardoor je nooit lachwekkend zwakke vijanden tegenkomt. Het is desondanks nog steeds aan te raden om je reis een béétje te plannen.

Assassin's Creed: Odyssey

Gelukkig is er overal in Griekenland gigantisch veel te beleven en het niveau van de zij-activiteiten is behoorlijk hoog. Natuurlijk word je er weleens op uit gestuurd om een of ander stom verloren zwaard te vinden, maar er zijn ook complete kleine verhalen te ontdekken die meerdere quests beslaan. Zo gingen we in op de uitnodiging van een groep rebellen om hen te helpen in de strijd om de onafhankelijkheid van hun eiland. Vervolgens vochten we op land en zee, hielpen we iemand deserteren, ontrafelden we het twijfelachtige verleden van de rebellenleider én raakten we verwikkeld in een gecompliceerde romance met een legercommandant. En dat allemaal in één dag werken. Het leukste was nog dat alle gebeurtenissen óók samenhangen met de overkoepelende gebeurtenissen in de Griekse wereld. Het moge duidelijk zijn: Assassin’s Creed: Odyssey is écht een rpg.

Assassin's Creed: Odyssey

Verschillende zuilen spotten in Exploration Mode

Als quests niet genoeg reden zijn om de uithoeken van Griekenland te verkennen, dan is de spelwereld dat zelf wel. Griekenland is onwijs divers. Van het landklimaat in Phokis, waar de schaduwen van loofbomen, de ochtendmist en de opkomende zon voor een indrukwekkend schouwspel zorgen, tot de dorre heuvels van Kreta, de hagelwitte huisjes van Mykonos die weerspiegelen in de zee, of het vulkanisch gebied rondom Sparta; alles is met evenveel zorg nagemaakt. Een geoefend oog ziet zelfs of op de juiste plekken Ionische en Dorische zuilen zijn gebruikt voor tempels. Alleen de bevolking oogt nog wat duf en doelloos, wat met name in stedelijke gebieden de sfeer een klein beetje verpest.

Assassin's Creed: Odyssey

Het tegenvallende Athene ten spijt is Assassin’s Creed: Odyssey oprecht een prachtige game waarin je af en toe gewoon stil moet staan om te genieten van de details. Het is dan ook haast zonde dat Kassandra standaard rondrent alsof ze de trein moet halen. De nieuwe Exploration Mode doet gelukkig zijn naam een beetje eer aan en biedt dat wat soelaas. Je krijgt nu niet telkens voorgekauwd waar je heen moet. Soms moet je slechts op basis van wat hints de weg zien te vinden.

Helemaal perfect is de Exploration Mode helaas niet. Het had de dialoogopties nog iets meer bestaansrecht kunnen geven, maar verzaakt daarin. Als je tijdens een dialoog namelijk niet doorvraagt over de exacte locatie van je doel, krijg je de informatie namelijk toch te zien. Bovendien kun je met je gevederde vriend Ikaros vanuit de lucht veel te gemakkelijk te doelwit spotten. Wie overigens liever gelijk hapklare questmarkers heeft, kan nog altijd overschakelen naar de Guided Mode.

Assassin's Creed: Odyssey

Nog beter dan Origins

Assassin’s Creed Odyssey is desondanks op vrijwel ieder vlak beter dan Origins, wat op zich al een hele prestatie is. Het is echter geen geheim dat Odyssey op dezelfde fundering is gebouwd als zijn voorganger. Wie zich bijvoorbeeld ergert aan de overdreven accenten, heeft aan Odyssey een zware dobber. Ook zijn veel mechanieken rechtstreeks overgenomen uit Origins. Op Gamescom was ondergetekende daardoor nog sceptisch en was het maar de vraag of Odyssey genoeg te bieden heeft voor eenieder die Origins al helemaal ondersteboven heeft gekeerd. Nu kunnen we vol overtuiging verkondigen dat Odyssey wel degelijk genoeg prikkelt dat we voet op iedere rots in de Egeïsche Zee willen zetten.

Assassins Creed Odyssey

Assassin’s Creed Odyssey verschijnt 5 oktober voor pc, Xbox One en PlayStation 4. Voor deze review is de game gespeeld op een standaard PlayStation 4 en een PlayStation 4 Pro.

Conclusie en beoordeling

Assassin’s Creed: Odyssey

Assassin’s Creed Odyssey is niet alleen beter dan zijn voorganger, maar door de combinatie van rpg-elementen, vrijheid en intrigerende zij-opdrachten ook daadwerkelijk interessant om weer volledig binnenstebuiten te keren. Of je nu obsessief ieder eiland volledig ‘schoon’ wilt vegen of alleen de mythische krenten uit de Griekse yoghurt vist, Assassin’s Creed Odyssey is net als de dichtbundel waaraan het zijn naam ontleent een gigantisch Grieks epos.
8,9
Score
89
Score: 90
 • Pluspunten
 • Exploration Mode stimuleert verkenning
 • Griekse mythes origineel in het verhaal gevlochten
 • Talloze interessante zijverhalen
 • Lekker gaan en staan waar je zelf wil
 • Zelf persoonlijkheid Kassandra/Alexios invullen
 • Immense en prachtig vormgegeven wereld
 • Minpunten
 • Exploration Mode niet helemaal goed uitgewerkt
 • Levelsysteem blijft aanvoelen als beperking

Dit artikel delen

Over de auteur

Lars Cornelis Heeft een grote liefde voor grootse virtuele avonturen. Hecht evenveel waarde aan environmental storytelling als aan lore en heeft thuis een kast vol gameboeken en comics. Steekt per saldo waarschijnlijk toch de meeste tijd in de Master League van PES.

Reacties

 • Let me know als er nog vragen zijn over Odyssey :-)

  Alle screens in deze review zijn trouwens zelf gemaakt tijdens het reviewen.
 • @Lars Cornelis Assassin’s Creed Odyssey of Super Mario Odyssey?
 • @Jack O allebei mag! Maar je hebt kans dat ik alleen die over Assassin's Creed ga beantwoorden ;-)
 • @Lars Cornelis

  Hmm dit cijfer had ik niet verwacht op insidegamer.nl. Jij was toch ook de gene die de preview had geschreven? Kan mij nog herinneren dat die gematigd positief was. Anyway een heel mooi cijfer. En dat het basis van Origins pakt en dat verbeterd klinkt mij als muziek in de oren. Ik heb er zin.
 • @Meta_coola klopt! Ik had toen nog het idee dat Odyssey teveel op Origins zou lijken. Het is nog steeds overduidelijk een kind van zijn vader, maar er is genoeg nieuws onder de Griekse zon dat ik tóch heel erg die drang voel om ieder eiland te bezoeken.
 • @Lars Cornelis

  Zou zie je maar weer dat meningen kunnen veranderen ;).

  Nogmaals ik heb er echt zin in de trailers lieten mij al zien dat Ubisoft qua passie en liefde nog helemaal vol zit voor Assassin's Creed (hopelijk laten ze die passie ook nogs eens keer bij hun andere ips zien.) maar de 10 reviews die ik nu heb gelezen op metacritic tonen ook aan dat Ubisoft hier echt daadwerkelijk met passie en liefde aan heeft gewerkt
 • @Meta_coola Zeker. Al heb ik op gamescom een uurtje gespeeld en maar 2 eilandjes gezien. Das even wat anders dan zelf door heel Griekenland reizen. Gelukkig maakt dat meer indruk ;-)
 • @Lars Cornelis

  Je maakt me wel echt hyped hoor. Nu was ik dat natuurlijk al wel omdat ik een groot fan ben van de serie en omdat de trailers en en gameplay filmpjes de liefde en passie die Ubisoft voor de Franchise heeft goed weer geven. Maar jou review (en een aantal andere reviews) laat mij nu stuiteren van interesse.

  Jammer alleen precies dit weekje voor mij een druk weekje is. Waarschijnlijk heb ik pas zaterdag tijd om veel te gamen.


  Open wereld game fanaten worden deze maand in ieder geval goed verzorgd. Eerst het passievolle Assassin's Creed Odyssey wat natuurlijk al een 5 sterren hoofdgerecht is en daarna krijgen we als bonus nog eren 5 sterren hoofdgerecht in de vorm van RDR 2.
 • Morgen eindelijk zelf ervaren.
  En de exploration mode klinkt als een erg fijne toevoeging.
 • Nice dat voor de review zowel op een standaard PS4 als PS4 pro is gespeeld. (Kwam gisteren bij de Forza review nog ter sprake) Maar vertel er dan ook wat over in de review tegen welke verschillen ben je aangelopen?

  Edit:

  Bij de beelden die getoond werden op de E3, haakte ik heel erg af op de slechte lip sync (en de benoemde overdreven accenten) en rare collisions waarbij je tegenstanders een meter of tien wegtrapt. Wat is daar van over in de uiteindelijke build?
 • @That Mr Awesome nou, de verschillen zijn niet zo gek groot en dus eigenlijk het benoemen niet waard. Tijdens grotere gevechten stotterde de framerate op een gewone PS4 een klein beetje, maar niet heel storend.

  De accenten, tja, das wel een dingetje. Lipsync is niet perfect, maar ik stoorde me er niet heel erg aan eerlijk gezegd. Vergeleken met andere Westerse open werled/rpg's scoort ACO niet slecht. De Spartan Kick kun je upgraden en dan trap je vijanden inderdaad een meter of tien weg. Odyssey laat de realisme-teugels een betje vieren ten faveure van plezier en speelbaarheid ;-)
 • @Lars Cornelis

  Dat vind ik nu juist wel het benoemen waard! Mooie review en de game krijgt mooie cijfers

  Thanks voor je reactie.
 • @That Mr Awesome gelukkig kunnen we via de reacties da nog wat extra info voorzien ;-)
 • @Lars Cornelis

  Zeker! Ben zelf momenteel erg aan het twijfelen of ik mijn base Xbox One wil upgraden naar een X, dus ben erg benieuwd naar die verschillen.
 • @That Mr Awesome
  Verschillen bij AC Origins waren tussen One en de One X al noemenswaardig groot mijns inziens (met 4k scherm). Ik denk dat je er wel vanuit mag gaan dat dit opnieuw zo is. Digital Foundry zal wel snel met een vergelijking in die trend komen.
 • @xevulutionx

  Ja wat dat betreft kan je altijd op DF aan, doen ze goed.

  Zelf nog geen 4k TV, maar dat is natuurlijk een kwestie van tijd.
 • @That Mr Awesome Als je nog geen 4K scherm hebt, zou ik nog eerst proberen het op de normale One te spelen. Ik twijfelde zelf ook om een upgrade te doen naar de One X voor rdr2 maar ik wacht eerst om te zien hoe de base console is. Daarna kan ik misschien makkelijker kiezen om voor een upgrade te gaan. Ik heb zelf namelijk ook geen 4K.

  Daarnaast zijn er ook die geruchten over een nieuwe console in 2020, wat ook niet echt motiveert om nu te upgraden.
 • @That Mr Awesome

  Ze hadden beter op de X kunnen reviewen dat is de mooiste console versie
 • Nice, hopelijk is er weer een black friday deal in november
 • @adutchman
  Via de rente punten winkel van de ING kun je deze vaak snel na de release al voor €40 aanschaffen, geldt overigens voor veel van de ubi titels. De moeite waard om in de gaten te houden als je een rekening hebt bij de ING.

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren