1. Asus blijft innoveren met de 2020 laptop line-up

Asus blijft innoveren met de 2020 laptop line-up

Elk jaar weer iets bijzonders

Asus heeft de nieuwe laptop line-up voor 2020 gepresenteerd met een aantal zeer interessante innovaties. Zo komt het bedrijf met een aantal verbeteringen op het gebied van de koeling, de beeldschermen en natuurlijk de hardware.

Elk jaar staat Asus weer klaar met een mooie set laptops met interessante hardware, mooie behuizingen en bijzondere innovaties. Dit jaar is dat niet anders met hun nieuwe Republic Of Gamers (ROG) line-up. De ROG Zephyrus Duo 15 is het meest high-end model met twee schermen en zeer krachtige hardware. Daaronder vinden we de dunne ROG Zephyrus-laptops en de krachtige ROG Strix-modellen. De betaalbare ROG-laptops vallen onder TUF Gaming.

ROG-brede innovaties

Zoals gezegd heeft Asus ROG ook dit jaar weer een paar aangename verassingen, waaronder een antwoord op een jarenlang verzoek van de community: vloeibaar metaal. Vrijwel alle laptops op de markt gebruiken tussen de processor en koeler een warmtegeleidende pasta. Dat is een bewezen methode voor een goede warmteoverdracht, maar er is een betere oplossing op de markt.

Dit zogenaamde vloeibare metaal wordt al jaren gebruikt door overklokkers en andere enthousiastelingen, maar is door zijn eigenschappen erg lastig om te gebruiken in laptops. Vloeibaar metaal geleidt namelijk niet alleen beter de warmte, het geleidt ook stroom en mag het dus absoluut niet in aanraking komen met elektronische contacten. Daarnaast reageert het goedje met verschillende veelgebruikte metalen zoals koper, waardoor er speciale behandelingen nodig zijn om ongewenste corrosie te voorkomen. Asus heeft het nu voor elkaar gekregen om toch vloeibaar metaal te gebruiken, door speciale koelblokken te ontwikkelen die voorkomen dat het materiaal over andere componenten heen lekt. Het resultaat is een verbeterd koelvermogen en daardoor een stillere werking van het systeem.

asus rog

Dit jaar werkt Asus voor alle ROG-laptops ook samen met Pantone; een bedrijf dat schermen valideert en kalibreert, met betere kleureigenschappen als resultaat. Foto’s en video’s worden daardoor realistischer weergegeven en de kleuren zijn iets rustiger voor de ogen. Daarnaast is het een uitkomst voor grafisch ontwerpers, fotograven en andere professionals die kleurgevoelig werk verrichten. Met een goed gekalibreerd paneel voldoet jouw scherm namelijk aan de internationaal geaccepteerde standaarden.

asus rog

Nog een mooi voorbeeld van handige innovatie is de nieuwe ROG Keystone II. Dit zijn kleine ‘steentjes’ die op de laptop geplaatst worden, waarmee in één keer een boel verschillende eigenschappen veranderen. Welke eigenschappen dat precies zijn kun je helemaal zelf instellen. Hierdoor is het mogelijk om de laptop stil en rustig te laten functioneren als je op kantoor zit, terwijl alle lampen aangaan en de turbo wordt geactiveerd zodra je de Keystone plaatst als je thuis aan het gamen bent. Met versie twee is het nu ook mogelijk om bepaalde bestanden te versleutelen en verbergen op het moment dat de Keystone wordt verwijderd van de laptop. Zonder deze Keystone zijn de geselecteerde mappen en bestanden dus niet meer zichtbaar, wel zo veilig als je privé video's of patiëntgegevens op de laptop hebt staan.

Nieuwe hardware

In de Hardware Update van 5 februari berichtten we er al over, maar nu is het officieel: De Nvidia Super-videokaarten vinden hun weg naar laptops. De Nvidia RTX 2070 Super en de RTX 2080 Super zijn de verbeterde varianten van hun non-super broertjes. Dat betekent nog hogere prestaties en - afhankelijk van het model en de uitrusting - mogelijk zelfs een lager verbruik.

asus rog

Daarnaast zijn er nieuwe processors beschikbaar van Intel, namelijk de Comet Lake-H-processors. Deze rekenkernen vormen ondertussen al de tiende generatie van de Intel Core-serie, maar worden helaas nog wel op de (sterk verbeterde) 14nm-technologie gebouwd. Het topmodel is de Intel Core i9-10980HK met acht kernen, zestien threads en een boostfrequentie van maar liefst 5.3 GHz! De officieel ondersteunde DDR4-snelheid gaat met deze generatie ook omhoog naar 2933 MHz, maar Asus doet daar een schepje bovenop en levert de laptops met het geheugen standaard overgeklokt naar 3200 MHz. De lager gepositioneerde nieuwe Core i5- en i7-processors krijgen uiteenlopende boostfrequenties van 4.5 tot 5.1 GHz met vier, zes of acht kernen. Wat deze hoge frequenties doen met het stroomverbruik, gaan we zo snel mogelijk voor jullie testen.

Asus ROG Zephyrus Duo 15

Het paradepaartje van alle ROG-laptops is dit jaar de Zephyrus Duo 15. De laptop lijkt op een verbeterde variant van de Zenbook Pro Duo die vorig jaar al werd gelanceerd. Net als de Zenbook beschikt ook de Zephyrus over twee schermen: een 15.6-inch hoofdscherm met daaronder een 14.1-inch extra breed touchscreen. Nieuw dit jaar is dat het tweede scherm niet langer vlak ligt boven het toetsenbord, maar bij het openklappen van de laptop omhoog vouwt voor een verbeterde ergonomie. Voor het 15.6-inch scherm biedt Asus de keuze uit een 300Hz full HD IPS-scherm met een reactietijd van 3 ms, of een 60Hz UHD IPS-scherm. Het snelle scherm is uiteraard bedoeld voor de meest fanatieke gamers, maar haalt toch nog 100% van het sRGB-spectrum. Het UHD-paneel doet daar nog een (flink) schepje bovenop en weet 100% van het Adobe RGB-spectrum weer te geven. Het secondaire IPS-scherm heeft een resolutie van 3840 bij 1100 pixels en beschikt over een touchscreen.

asus rog

Kijken we naar de specificaties, dan is ook dat allemaal high-end. Er is keuze uit een Intel Core i9-10980HK of een i7-10875H, met daarbij een Nvidia RTX 2080 Super of een RTX 2070 Super. Al die chips zijn stuk voor stuk zeer krachtig, wat betekent dat er veel hitte geproduceerd wordt. Dat probleem heeft Asus opgelost met het kantelende scherm. Deze zorgt namelijk voor meer ademruimte voor de ventilatoren, met betere koeling als gevolg.

Natuurlijk is er ook veel keuze in de hoeveelheid geheugen en het opslagmedium, maar hoeveel opslag je ook kiest, het zijn altijd NVMe-SSD’s. Als aansluitingen vinden we drie keer USB 3.2 Type-A, USB 3.2 Type-C, HDMI 2.0b, audiojacks en een ethernetpoort. Het geheel weegt minder dan verwacht, namelijk 2.4kg.

Asus ROG Strix en Zephyrus

Onder de Zephyrus Duo 15 vinden we een reeks andere laptops in de Zephyrus-serie en daarnaast de Strix-laptops. Alle laptops in de Zephyrus-reeks, bestaande uit de G14, G15, M15, S15 en S17, zijn gericht op ultra-mobiel gaming. Oftewel: krachtige hardware in een compacte en lichte behuizing. Of je nou kiest voor de kleine G14 of de grote S17, de laptops zijn allemaal voorzien van een Intel Core i7-10875H en een RTX 2070 Super of een RTX 2080 Super. De luxere S15 en S17 zijn uitgerust met de openklappende onderkant die we al zagen in de vorige generatie Zephyrus-laptops. Dat zorgt voor een beter koelvermogen en een minder warme schoot wanneer je de laptop op de bank gebruikt.

asus rog

Neem je de laptop niet dagelijks mee naar werk of school, dan moet je bij de Strix-serie zijn. Deze laptops zijn misschien iets minder compact en lichtgewicht dan de Zephyrus-serie, maar beschikken over de meest krachtige hardware, goede koeling en uitgebreide rgb-verlichting rondom de behuizing. De meest krachtige van het stel is de ROG Strix Scar 17, met een RTX 2080 Super en een Intel Core i9-10980HK. Dit gamemonster heeft een 17.3-inch IPS-scherm met een verversingsfrequentie van 300 Hz en een reactietijd van 3 ms. Een ware desktopvervanger dus.

asus rog

Conclusie

Net als voorgaande jaren laat Asus ROG weer zien dat ze niet bang zijn om te innoveren. Met name het gebruik van vloeibaar metaal in plaats van regulier koelpasta is een oplossing die je niet ziet, maar wel merkt in de framerates. Het kantelende tweede scherm van de Zephyrus Duo zie je uiteraard wel, maar door het hoge prijskaartje gaan we die helaas niet veel in het wild tegenkomen.

Dit artikel delen

Over de auteur

Roel Stortelder Hobbyist en professional in (micro) elektronica. Tevens ICT-helpdesk bij ouders en grootouders.

Reacties

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren