1. Acteur klaagt Fortnite-maker Epic aan vanwege Carlton-dans

Acteur klaagt Fortnite-maker Epic aan vanwege Carlton-dans

Zijn dans is zonder toestemming in Fortnite gebruikt

Alfonso Ribeiro speelde in de comedyserie The Fresh Prince of Bel Air het personage Carlton. Hij verzon een dans voor dit personage en deze dans werd volgens hem onrechtmatig in Fortnite gebruikt. Daarom klaagt hij Epic Games aan.

Ribeiro bedacht de 'Carlton-dans' zelf voor zijn personage in The Fresh prince of Bel Air. Epic heeft diverse echt bestaande dansen, waaronder de Carlton-dans, als ontgrendelbare emotes in battle royale-shooter Fortnite gestopt. Daar heeft het bedrijf geen toestemming voor gevraagd aan de bedenkers van de diverse dansen.

In Fortnite wordt de Carlton-dans 'Fresh' genoemd. De dans is nagenoeg hetzelfde als de beroemde dans die Ribeiro op diverse momenten in de comedyserie doet. Ribeiro klaagt ook 2K Games aan, aangezien het bedrijf zijn dans gebruikt in NBA 2K16.

Er zijn dit jaar meer mensen die Epic willen aanklagen voor het stelen van dansen. Zo wil ook Chance the Rapper geld zien vanwege het gebruik van een dans van hem. Het rechtssysteem is echter niet geheel duidelijk over in hoeverre games of andere vormen van media de door andere mensen verzonnen danspassen mogen gebruiken.

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Wat een onzin. Alsof je een soort van copyright of auteursrecht hebt op een beweging die je maakt…

  De ironie die er bij komt is dat “carlton” deze dans zelf ook heeft afgekeken van iemand…iets wat ie zelf heeft toegegeven…
 • @Ramirez Ja, als de naam van de move trade marked is
 • @Richh

  Dat geldt overigens alleen voor complete choreografie en dat is deze dans zeker niet lijkt mij. Zelfs op Jacksons moonwalk staat geen alleenrecht.

  Ook betwijfel ik of hij überhaupt bescherming heeft aangevraagd hiervoor aangezien hij het evengoed afgekeken heeft.

  Daar komt ook nog bij dat de dans er veel op lijkt maar geen 1 op 1 kopie is. 1 verschil in beweging en zijn claim is waardeloos. Ook noemt Epic de dans anders dan hij het zelf doet.

  Ik heb eerder het gevoel dat deze beste meneer gewoon weer even zijn 15 minutes of Fame wil hebben en geld wil zien aangezien iedereen hem vergeten is.
 • @Ramirez

  Hij heeft de dans ontworpen. Het is niet de eerste keer dat ze dit doen overigens. Daarnaast is hij zeker nog relevant (dancing with the Stars is hey eerste wat in mij opkomt) en wilt dus niet zo zeer 10 minuten.

  Hell ze noemen de dans zelfs "the fresh".
 • Poging voor een zak met geld. Geef hem is ongelijk.
 • Hij had ook kunnen zeggen: "Heey wat leuk dat men dit nog kent" en het daarbij kunnen laten…
  Mensen moeten ook overal een slaatje uitslaan…
 • @mole28
  Net als dat fortnite geld wilt verdienen aan zaken die door anderen zijn bedacht? Werkt 2 kanten op natuurlijk he…

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren