1. Onofficiële PlayStation 5-faceplates mogen niet meer verkocht worden

Onofficiële PlayStation 5-faceplates mogen niet meer verkocht worden

Alle reserveringen zijn geannuleerd

De onofficiële PlayStation 5-faceplates mogen niet meer verkocht worden door PlateStation5.com.

Meer dan een week geleden verscheen de website online, vanuit waar diverse faceplates voor PlayStation 5 werden aangekondigd. Eerder liet Sony al zien dat het relatief gemakkelijk is om de faceplates van de PlayStation 5 af te koppelen, maar het bedrijf maakte geen melding van vervangende faceplates. PlateStation5.com sprong hier slim op in.

Sony heeft nu advocaten ingeschakeld om de verkoop van de faceplates tegen te houden. PlateStation5.com moet stoppen met de verkoop en alle reserveringen annuleren. Doet het dat niet, dan wordt het bedrijf aangeklaagd.

PlateStation5.com veranderde zijn naam in eerste instantie naar CustomizeMyPlates, maar dat bleek niet afdoende. Sony liet het bedrijf weten dat het de faceplates voor de PlayStation 5 zelf wettelijk had vastgelegd, en dat deze dus niet gemaakt en verkocht mochten worden door derde partijen. Het bedrijf biedt nu wel diverse skins en andere accessoires aan via de hernoemde website.

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Zou dat onderdeel zijn van het verdienmodel? Een console maken die bijna iedereen spuuglelijk vindt in een kleur waar iedereen van gruwelt en dan beetje bij beetje met overpriced upgrades op de proppen komen?
 • @barton
  Dat het een verdienmodel is is zeker zo, maar dat ze bewust de console lelijk gemaakt zouden hebben lijkt me wat ver gaan.
 • @barton
  Veel mensen vinden de console mooi.
  En ja, tuurlijk horen die verwisselbare plates bij het verdienmodel. Wat voor een domme opmerking is dat eigenlijk?
 • @Jowy

  Hier eentje die de PS5 één van de mooiste consoles ooit vind. Vorm is geweldig , beter dan all dat simpele rechthoekige gebeuren van de meeste consoles. Alleen dat wit dat blijft lelijk.

  Over moeten stoppen, Nintendo komt zo vaak met een cease and desist dus ik zie het probleem niet
 • @Meta_coola

  Haha is geen aanval hoor want over smaak valt toch niet te twisten. En is ieder zijn eigen.

  Vond het alleen grappig lees je telkens dat (nou zal het even zacht uitdrukken) de meeste de PS5 niet zo mooi vinden.

  En dan kom jij mooiste console ooit, dat bracht me wel even aan het lachen en niet op een verkeerde manier overigens.

  Mooi dat je hem zo mooi vind overigens hoor, zoals al gezegd ieder zijn eigen smaak.
 • @DefenseForceNL
  Op resetare zijn er veel mensen die het een mooie console vinden hoor.. De meningen zijn heel divers, dat wel.
 • @Jowy

  Tussen mooi en mooiste ooit zit wel een verschil natuurlijk. En verder wat ik al had gezegd is het een kwestie van smaak. Gelukkig maar vind niet iedereen hetzelfde mooi.
 • @Meta_coola

  Ja maar dat van Nintendo gaat vaak over software en modchips.

  Nintendo staat gewoon toe dat je het uiterlijk van hun console veranderd.

  Op de cube kon je bijvoorbeeld de deksel cover veranderen en ze gingen niet achter bedrijfjes aan die custom covers uitbrachten.

  Voor de Switch bijvoorbeeld zijn diverse bedrijfjes die complete kits uitbrengen om de plastic shell van de Switch te vervangen in allerlei kleuren en types incl zelfs de knoppen.

  Dat Sony hier de plates verbiedt is ronduit schandalig omdat:

  1) ze zelf geen alternatief aanbieden, dus van royalties kan (nog) geen sprake zijn.

  2) het niets met de functie van de console te maken heeft. Tis slechts uiterlijk.

  3) het in tegenstelling tot de Switch de garantie niet aantast.

  Dit is hetzelfde als dat ze zeggen je mag je controller niet aanpassen naar een andere kleur of mag geen sticker op je console plakken. Je mag de bumper op je auto niet aanpassen etc.

  Als dit tot een rechtspraak komt is dit niet zomaar een uitgemaakte zaak hoor. Het bedrijf hoeft normaal gesproken alleen te vermijden dat het officiële logo’s en naammerken plaatst op hun producten en ze moeten communiceren dat het niet om een OEM onderdeel gaat.

  Een mooi voorbeeld van jezelf indekken deed Microsoft met de Xbox360. Door expliciet te communiceren dat de faceplates vervangen konden worden voor verschillende stylen en die ook aan te bieden konden ze namaak producten tegen gaan.

  In het EU recht moet je namelijk je product beschermen en wanneer je dat niet doet mogen derden aanpassingen aanbieden wanneer jij dat niet doet. Het uiterlijk van in dit geval een console is geen eigendom van Sony. Sony heeft alleen zeggenschap over interne componenten.
 • @Ramirez
  Even voor jouw beeldvorming : Er worden al overal en nergens custom controllers aangeboden voor de Playstation al sinds ps2. Ook stickers ed om je console aan te passen worden verkocht.

  Lijkt me logisch dat ze deze verkoop tegengaan aangezien hun zelf die customplates nog op de markt moeten brengen.
 • @RiR

  Ze bieden ze niet aan dus het is vrij voor een derde om er in te springen om het gat te vullen.

  Sony moet in dit geval aantonen welke negatieve effecten een shell van een derde partij heeft voor hun business case. Aangezien zij zelf geen business case hebben wbt verwisselbare Shells en ze ook niet aan kunnen tonen wat voor negatieve effecten het heeft voor de werking en garantie van hun product zou een EU rechter hier gehakt van maken.

  Sony heeft niet het recht om te bepalen hoe jij het uiterlijk van een door jouw gekocht product uitdraagt.

  Wanneer Sony hier gelijk krijgt zou dat inhouden dat jij je bumper van je auto niet mag veranderen. Dat je zelfs de knopen van een designers jas/vest niet mag vervangen voor wat anders etc. Het zou ook betekenen dat bijvoorbeeld scuff controllers illegaal zijn. Daar gaan ze ook niet achteraan toch? Nope alleen dat je geen garantie hebt omdat het product gedemonteerd is. (Iets wat niet opgaat bij deze “mod”)

  Het gaat er om dat je je business case beschermt en bij gebrek aan die case mogen anderen er in springen.

  Sony moet dus zelf met shells op de proppen komen om ze juridisch tegen te houden. Waardoor een derde partij dus royalty moet betalen voor het aanbieden van dergelijke Shells.

  Dit is ook de reden dat Nintendo niets doet aan 3d geprinte shells voor de Switch behalve het melden dat je garantie vervlogen is omdat je de console gedemonteerd hebt. (En deze vlieger gaat voor de ps5 niet eens op)
 • @Ramirez

  Ze bieden zo (nog) niet aan nee. Maar aangezien de console nog moet verschijnen is dat ook vrij logisch. Dat ze het gaan doen lijkt me vrij duidelijk aangezet en die platen makkelijk te verwijderen zijn. Vraag me af hoe je gereageerd zou hebben als ipv Sony Nintendo had gestaan.
 • @RiRi
  Dit dus, maar Ramirez en Nintendo zijn 1. Als Nintendo het doet is het altijd terecht. Maar omdat Sony iets verbied is het schandalig.het is bij sommige de omgekeerde wereld. Ligt er maar net aan naar welke console boer je voorkeur uitgaat.
 • @TommieNL
  Aldus iemand met de Sony voorkeur. Niks mis mee, maar een beetje pot verwijt de ketel vind je zelf niet?
 • @DefenseForceNL
  Nou niet echt, ik heb er geen problemen mee als nintendo iets verbiedt.
  Sony voorkeur? Zeker mijn favoriete console ja.
  Hoewel ik ook erg veel plezier beleef met mijn Switch hoor.
  Feit is dat Sony volledig in zijn recht staat hiermee.
  Is het jammer? Jazeker, want Sony plates zullen waarschijnlijk duurder zijn. Maar zeker niet schandalig. Ik bedoel, overdrijven is ook een vak.
 • @Ramirez als je een iemand niet als voorbeeld moet gebruiken dan is het Nintendo wel. Iedere creatieve idee dat men heeft wordt door Nintendo gelijk de grond ingeboord. Pot verwijt de ketel dat die zwart ziet
 • @Liquidshake

  Zoals?
 • @Liquidshake

  Idd zoals?

  De Shell lijkt enigszins op het dock. Nou ja je kunt ze al gelijke zien. Klaagt Nintendo alle custom dock makers aan?

  Klaagt Nintendo Amazon en AliExpress verkopers aan om de shells die ze verkopen om de Switch aan te passen?

  Klaagde Microsoft xbox360 faceplate makers aan?

  Dit is gewoon kinderachtig van Sony omdat ze de zaakjes zelf niet op orde hebben op dit gebied. Bovendien houdt Sony dit toch niet tegen. Het staat straks vol met de faceplates op het internet die stuk voor stuk waarschijnlijk een stuk mooier zijn dat de enige optie die Sony je wil geven. Wit dus, waarschijnlijk zal je ze nooit van Sony zelf kunnen kopen.

  Bovendien wat vindt Sony zo erg aan het feit dat mensen het uiterlijk van hun console aanpassen? Ze hebben zelf geen interesse in de losse verkoop anders hadden we dat al lang gemerkt.
 • @Meta_coola Hoho we hebben er 1, bel de krant. Er is 1 vent komen bovendrijven die de enorme witte unit, de PS5 er mooi uit vind zien. Geen smaak is ook een smaak zullen we maar zeggen.
 • @dezwarteziel

  Ik ben verre van ( 65.000.000 lichtjaren om precies te zijn) de enige die de PS5 mooi vind.
 • @Meta_coola

  ‘Mooi’ en ‘de mooiste console ooit’ zijn 2 verschillende dingen, hè…

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren