1. Belangrijke tips voor wanneer je Control gaat spelen

Belangrijke tips voor wanneer je Control gaat spelen

Dingen die we eerder hadden willen weten

Zoals je kunt lezen in de review zijn we behoorlijk te spreken over Control. Toch kan de game – geheel in thema – behoorlijk verwarrend en pittig zijn, en zijn er een aantal dingen die we eerder hadden willen weten. Daarom vind je hieronder een aantal tips die je helpen wanneer je aan Control begint.

Wees agressief

Control is pittiger dan je misschien in eerste instantie denkt. Met name in de eerste uren, wanneer je amper beschikt over telekinetische krachten, kunnen de vliegende, rennende en schietende vijanden behoorlijk overweldigend zijn. In de meeste shooters zoek je dan dekking en bestook je ze van een afstand, maar omdat de Hiss in Control deze regels aan hun laars lappen en alles om je heen kapotmaken, kun je beter zelf de aanval inzetten en ze benaderen. Bovendien laten ze health-kristallen vallen, die je nodig hebt om tussendoor te healen. Een hele fijne tactiek is daarom om naar ze toe te dashen (zodra je deze vaardigheid bezit) en te eindigen met een shotgun-schot of een mêlee-aanval.

Wissel je Service Weapon en krachten af

Het is wellicht een open deur, maar de sleutel tot succes tijdens gevechten is het schieten afwisselen met Jesse’s krachten. Het Service Weapon kan verschillende vormen aannemen, waaronder een SMG, shotgun en sniper, maar heeft zeer weinig effect op de schilden van vijanden. Hier kun je het beste de launch-kracht voor gebruiken, waarbij je objecten met hoge snelheid afvuurt. Launch kun je behoorlijk ver upgraden, waardoor het sowieso een van je sterkste wapens in de strijd is, zo niet het sterkste.

Het is trouwens ook aan te raden om genoeg punten in energy te steken, omdat je daar gebruik van maakt bij het inzetten van telekinetische krachten. Hoe meer energy, hoe langer je achter elkaar kunt ontwijken en monitoren kunt smijten. Ook is het raadzaam om wat punten in elevate te steken, omdat je bij het derde niveau een effectieve ground slam kunt leren.

control

Ga op zoek naar Objects of Power

Tijdens het spelen van Control leer je meer over Objects of Power, bijzondere objecten die een kracht bezitten en Jesse soms voorzien van een compleet nieuwe telekinetische vaardigheid. De belangrijkste hiervan, zoals launch en het Superman-achtige elevate, maken onderdeel uit van het hoofdverhaal. Twee hiervan zijn echter compleet te missen, en dat is zonde.

Zo vonden wij het schild pas nádat de credits over het scherm rolden, terwijl het een stuk eenvoudiger was geweest als we een aantal van die rakketten terug hadden kunnen kaatsen. Zoals vermeld in de review komt dat wellicht door een bug, dus het kan kloppen als je een bepaalde omgeving niet kan betreden. Onze tip is in ieder geval: doe elke zijmissie die hint naar een Object of Power en houd de omgeving goed in de gaten. Je kunt in Jesse’s skill tree zien of je alle vijf de speciale krachten hebt bemachtigd en als je een beetje zoekt kom je ze vanzelf wel tegen.

Kam alles uit

Over omgevingen verkennen gesproken: Control zit stampvol verstopte gebieden. Sommige gebieden zijn zó goed verstopt, dat ze niet op de kaart staan, waardoor je er eenvoudig langs wandelt en een hele rits aan zijmissies mist. Zijmissies zijn ten zeerste aan te raden om Jesse’s krachten te upgraden en de alsmaar sterkere Hiss te kunnen verslaan. Alles uitkammen is dus belangrijk, maar dat is makkelijk gezegd dan gedaan. De beste tip die we je kunnen geven is hoge én lage gebieden op te zoeken, aangezien de map geen rekening houdt met hoogteverschillen. Zeker wanneer je elevate bemachtigt - ongeveer halverwege het verhaal - kun je meer kanten op en bijvoorbeeld als een veertje naar beneden zweven in een liftschacht.

Het is overigens helemaal oké om de weg kwijt te zijn. Ontwikkelaar Remedy Entertainment geeft zelfs aan de mantra ‘de weg kwijt zijn is een goed iets’ van Zelda: Breath of the Wild te hebben overgenomen en wil dat spelers zo nu en dan geen flauw idee hebben waar ze zijn. Uiteindelijk kom je wel op de juiste plaats terecht, zolang je maar genoeg savet bij cleansing points en zo nu en dan op zoek gaat naar ‘het touw’ (je begrijpt vanzelf wat we bedoelen wanneer je de game speelt).

control

Denk goed na over je mods

Behalve Jesse’s krachten upgraden, kun je ook een aantal mods installeren voor haarzelf en haar wapens. Je vindt mods in de wereld door vijanden te verslaan en kisten te openen, maar je kunt ze zelf ook maken. Dat laatste kost aanvankelijk echter meer dan het oplevert, dus we raden aan in de eerste uren van het spel vooral je grondstoffen te bewaren voor het upgraden van je wapen. Elk wapen kan tweemaal geüpgraded worden, mits je genoeg van de juiste spullen bezit. Mocht je wat tekortkomen, dan bieden Athi’s opdrachten en noodgevallen in het bureau extra, broodnodige loot.

Dit zijn een aantal tips voor wanneer je begint met Control. Twijfel je nog of je Remedy’s breinbrekende actiegame moet spelen? Lees dan onze review!

Control is vanaf 27 augustus verkrijgbaar voor PlayStation 4, Xbox One en pc.

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren