1. Beste games van 2019 tot nu toe die je mogelijk hebt gemist

Beste games van 2019 tot nu toe die je mogelijk hebt gemist

Ondergesneeuwde toppers

Tegenwoordig verschijnen er zoveel games dat met name de grote blockbusters alle aandacht opeisen. Daar niets mis mee, maar in het eerste halfjaar verschenen er ook talloze pareltjes die het verdienen om gespeeld te worden. Dit zijn de beste games van de eerste helft van 2019 die je mogelijk hebt gemist.

Wargroove - PlayStation 4, Xbox One, Switch en pc

Waar veel gamers op Fire Emblem: Three Houses wachten, is er sinds januari stiekem al een Fire Emblem- en Advance Wars-waardige game verkrijgbaar: Wargroove. Deze toffe strategiegame gaat terug naar de kern van diens inspiratiebronnen en draait volledig om strategische gevechten met charismatische personages op kleine slagvelden.

Rekening houden met de achilleshiel van verschillende eenheden, speciale vaardigheden van de aanvoerders en een monetair systeem dat bepaalt hoeveel manschappen je per beurt kan kopen, maken de game ontzettend diepgaand. Verder is de asynchrone multiplayer een heerlijke manier om online en zelfs cross-platform te spelen en is de campaign builder een fantastische extra modus om tientallen uren zoet te zijn met dit pareltje.

Wargroove

Katana Zero - Switch en pc

Neem Hotline Miami en een opgefokte samoerai, en voilà: je hebt Katana Zero. Deze zeer snelle actiegame bestaat uit verschillende kamers die je één voor één doorkruist en waarin je vijanden neer hakt zonder geraakt te worden, want elke kogel is dodelijk. Om je een handje te helpen beschikt het naamloze personage over verschillende vaardigheden, zoals het kunnen reflecteren van kogels met de juiste timing en de game tijdelijk kunnen vertragen. In combinatie met de flitsende visuele stijl voelt de game als een adrenalinetrip, die helaas wel wat vroegtijdig eindigt.

Katana Zero

A Plague Tale: Innocence - PlayStation 4, Xbox One en pc

Een van de sleeper hits van 2019 is A Plague Tale: Innocence. Deze verhalende avonturengame kwam vrij recent uit en vertelt een aangrijpend verhaal over de jonge Hugo en zijn oudere zus Amicia ten tijde van de pestepidemie in een Middeleeuws Frankrijk. Gedurende de game worden broer en zus geconfronteerd met de paranoia die destijds bij de Zwarte Dood kwam kijken en moeten ze regelmatig vluchten voor hun leven. In de praktijk doe je dit door angstaanjagende ratten te ontwijken, voorbij wachters te sluipen en simpele, maar gevarieerde puzzels op te lossen. A Plague Tale is simpelweg een heerlijke avonturengame met een goed verhaal.

A Plague Tale

My Friend Pedro - Switch en pc

Het is knap dat My Friend Pedro bij velen onder de radar is gevlogen, want eigenlijk is deze knotsgekke game niet te missen. Te beginnen neem je missies aan van een pratende banaan – feitelijk het enige verhalende element van de game – waarna je in tweedimensionale kamers zo spectaculair mogelijk vijanden neerknalt.

Kogels weerkaatsen via een vliegende pan, vanaf een skateboard een backflip maken of op je kop aan een touw vijanden neermaaien: My Friend Pedro is knettergek en razend spectaculair. Het is de meest hersenloze game uit dit rijtje, dus pik hem vooral op als je zin hebt in pure actie.

My Friend Pedro

Slay the Spire - PlayStation 4, Switch en pc

Slay the Spire is eindelijk uit Early Access en verdient het absoluut om gespeeld te worden. De game betreft een vindingrijke mix van kaartgames, dungeon crawlers en roguelikes waarbij spelers bij elke dood worden teruggezet naar het begin en alles kwijtraken. Het enige wat je meeneemt is kennis over ontmoette vijanden, die feitelijk puzzels zijn, en verschillende strategieën.

Op deze wijze worden spelers langzaam beter in de game en wordt het einde van de Spire steeds haalbaarder, mits ze de vaardigheden om de laatste pittige gevechten te verslaan. Slay the Spire brengt spelers met de harde hand de fijne kneepjes van kaartgames bij, maar biedt uiteindelijk heerlijke voldoening.

Slay the Spire

Baba is You - Switch en pc

Voor sommige games heb je de volle aandacht nodig. Zo ook bij Baba is You. Deze tweedimensionale puzzelgame leert spelers op speelse wijze denken als een programmeur en schotelt toenemend moeilijke puzzels voor. In een notendop is het de bedoeling om blokken met bepaalde woorden een betekenis te geven door ze tegen een ander woord aan de schuiven, wat gevolgen heeft voor de spelwereld. De eerste paar puzzels lijken een fluitje van een cent, want een oplettende speler heeft door dat sommige combinaties de puzzel direct oplossen (Baba=Win), maar wie de game langer speelt, komt breinkrakers van puzzels tegen. Wie in is voor een goede puzzelaar moet Baba is You een kans geven.

Baba is You

Outer Wilds - Xbox One en pc

Eigenlijk moet je zo min mogelijk weten over Outer Wilds voordat je er aan begint. Deze tijdcyclusgame verrast namelijk op manieren die je niet van een game zou verwachten en bovenal zit de wereld als één grote, zeer inventieve puzzel in elkaar. Je hebt namelijk slechts 20 minuten voordat je sterft en binnen die tijd ontdek je naburige planeten, praat je met een handvol aliens en los je mysteries op.

Vaak raak je op een spoor dat doodloopt totdat je een andere planeet bezoekt, een nieuwe mechaniek ontdekt en vervolgens in de volgende cyclus verder kan waar je was gebleven. Outer Worlds draait om ontdekken en de game stelt vragen die je wellicht bij zullen blijven, dus geeft de game een kans.

Outer Wilds

Cadence of Hyrule (Switch)

De beste Zelda spin-off mag uiteraard niet in deze lijst ontbreken. Cadence of Hyrule is namelijk een prachtige samenkomst van de Zelda-franchise en indiegame Crypt of the Necrodancer. Wie die laatste titel heeft gespeeld, weet wat je kunt verwachten: tweedimensionale gameplay waarbij je beweegt en vecht op het ritme van de muziek. Het knappe aan Cadence of Hyrule is dat deze fantastische mechaniek wordt gecombineerd met een enorm aantrekkelijk Hyrule met eenvoudige, maar vermakelijke puzzels. Het geeft enorm veel voldoening om, eenmaal de gameplay onder de knie hebbende, rond te springen op aanstekelijke Zelda-deuntjes en de wereld langzamerhand te ontdekken.

Cadence of Hyrule

Dit is een aantal van de beste games uit de eerste helft van 2019 die je mogelijk hebt gemist. Andere eervolle vermeldingen zijn Islanders, Gato roboto, Sunless Skies, Sea of Solitude, Samurai Shodown, Shakedown Hawaii en Ape Out. Welke titels heb jij over het hoofd gezien?

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Tof artikel, heeft mij op nieuwe ideeën gebracht. Dankjewel ;)
 • @benjaminben Cool, thanks!
 • Zeker leuk artikel. Serieus geen van deze titels gespeeld, ga ik dus ff checken, thnx.
 • Wargroove komt er zeker nog nu ik weet dat ik het genre tof vind. Met dank aan Fire Emblem: Three Houses.
 • My friend Piedro is geweldig. Eigenlijk een Max Payne side scroller. Het moet het wel voornamelijk hebben van de actie. Er zit verder nagenoeg geen verhaal in.
  Baba is you, Katana Zero en A plague's tale zitten in de backlog.

  Deze tips in een artikel zijn altijd welkom!
 • A plague tale van de week gekocht.
  Was bij de review al verkocht maar zat toen nog middenin Days Gone (possible goty for me)
 • Persoonlijk wil ik nog een lans breken voor Automachef. Het is wel heel erg niche-gericht maar wat heb ik daar een plezier mee!
 • Goed artikel. Ik ga Wargroove checken.
 • Ik ga place eens checken en outer wilds

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren