1. 'Bethesda-games zijn het beste of verschijnen eerst op Xbox-consoles'

'Bethesda-games zijn het beste of verschijnen eerst op Xbox-consoles'

Bethesda-games kunnen nog op andere systemen verschijnen

Games van Bethesda moeten volgens Microsoft het beste op Xbox-consoles draaien, of eerst op Xbox-platforms verschijnen voordat ze op andere systemen uitkomen.

Dat meldt Tim Stuart, chief financial officer bij Xbox. "We zijn niet van plan om alle Bethesda-content van Sony- of Nintendo-systemen af te halen", zo meldde hij tijdens de Jefferies Interactive Entertainment-conferentie vorige week - uitgetypt doorSeeking Alpha. "Maar we willen dat die content uiteindelijk als eerste of als beste op onze platforms beschikbaar komt. We willen dat Bethesda-content het beste op onze platforms draait."

Stuarts quote is opmerkelijk, omdat Xbox-hoofd Phil Spencer onlangs nog aangaf niets over exclusiviteit van games kon zeggen zolang de deal tussen Microsoft en Bethesda's moederbedrijf ZeniMax niet rond is. Die deal moet ergens in 2021 gesloten worden.

Het lijkt er dus op dat Bethesda-games niet geheel van andere systemen verdwijnen. Microsoft wil er echter wel voor zorgen dat sommige Bethesda-games tijdelijk exclusief op Xbox en pc beschikbaar zijn, of anders beter op die platforms draaien dan op concurrerende systemen.

Dat de spellen daarbij op dag één op Game Pass verschijnen, is volgens Stuart cruciaal. "Nogmaals, ik kondig niet aan dat we content van andere systemen afhalen. Maar ik vermoed dat we ons meer en meer gaan richten op een 'eerst of beter'-strategie op onze platforms."

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Toch wel jammer, maar denk een goede zet van Xbox.
  Als het maar op de pc komt ben ik een blij mens.
 • Als het maar voor streaming/abbo diensten exclusief is op gamepass. Net als Disney met Disney films. Die verkopen ze ook gewoon in de winkels op blue ray en kun je afspelen op een Sony speler. Maar Disney + heeft hem als abbo/streaming dienst exclusief. Dit is hoe microsoft ernaar kijkt en waar ze iedereen heen willen duwen.

  Als je 2 games koopt uit een serie voor 120 euro kun je net zo goed een jaar abbo nemen op gamepass en heb je die 2 games plus veel meer. Het uitbrengen op andere apparaten heeft alleen meer meer naamsbekendheid voor gamepass.


  Microsoft is over 10 jaar de grootste op gaming gebied. Ik ben daarvan overtuigd. Ze hebben een visie en volgen die voor 100%. Al kost het veel geld nu.

  En veel kleinere des gaan steeds meer de kant op van…..if you can't beat em, join em. Sony is ook niet gek en ben heel benieuwd wat hun lange termijn plan is. Ja, deze generatie kunnen ze was wel pakken als marktleider, maar daarna?
 • Beetje gaar dit. Hoe ga je een game altijd beter laten draaien op een Xbox? Ga je dan als het om een Playstation versie gaat de game bewust een mindere framerate geven of resolutie omlaag schroeven bijvoorbeeld?

  Ik kan me het overigens niet voorstellen dat de games gewoon naar de PS5 komen. De enige manier waarop ik me het kan voorstellen is via Game pass. Game Pass op PS5 zie ik nog wel gebeuren. Het zou weer een typische domme Microsoft zet zijn om een studio van 7,5 miljard te kopen en dan nog je console niet voorzien van exclusiviteit terwijl dat broodnodig is om mee te concurreren.
 • @SmartTies

  Heel simpel, ook Microsoft ziet waarschijnlijk in dat met alleen Xbox en PC ze nooit aan de verkoopcijfers komen.

  En hoezo zijn games buiten gamepass niet mogelijk? Ze kunnen games gewoon fysiek verkopen, net als dat al deze games ook fysiek te koop zullen zijn voor PC en Xbox.

  Niet iedereen wilt zich vasthouden aan een abbo.
 • @Snake_NL
  Het gaat erom dat Microsoft de exclusives nodig heeft om een Xbox te rechtvaardigen. Waarom zou je nog een Xbox kopen als Halo op de Playstation zou komen bijvoorbeeld? In dit geval een Doom of een Elder Scrolls waar je 7,5 miljard voor heb neergeteld.

  Ik zie ze eerder de boel porten naar een Nintendo Switch, omdat deze zich toch in een ander vaarwater bevindt. Net als de Ori games en nu ook Banjo in Smash. Playstation, eerst zien dan geloven. Misschien een voorlopig zoethoudertje om de tendens om het hele gebeuren te minderen, maar uiteindelijk gaan ze ernaar fluiten. Daar zet ik mijn euro's op. Tenzij Sony het hek open zet voor Game Pass.
 • @SmartTies

  Denk dat Microsoft al te graag gamepass op de PlayStation wil. Zorgen dat de PlayStation gebruikers in hun eco systeem komen. Maar sony steekt natuurlijk een stokje voor. Met exclusives ga je het in de toekomst niet meer mee redden.
 • @Pinda NL
  Weet niet hoor, Microsoft leunt heel erg op gamepass.
  Er zijn zat mensen die een console aanschaffen voor exclusieve titels. En exclusieve titels zijn op PlayStation altijd het beste. (mijn mening)
  Nintendo vind ik leuk om mario te spelen met mijn dochtertjes en zelda. Maar voor de rest word ik niet warm van Nintendo. (ook mijn mening)
 • @Pinda NL
  Dat denk ik ook. Misschien dat Sony daarvoor geen browser op de PS5 heeft gezet om een iPhone Game Pass truc te voorkomen.
 • @SmartTies

  Zullen ze doen door developers games rondom de architectuur van een XBOX / PC te laten werken, boven die van PS of Nintendo.
  Maar veel van Bethesda's games deden dit toch al, dus het zal niet te veel verschil brengen.
 • @Ardyn
  Ja dat zou kunnen, maar als ik kijk naar de huidige multiplatform games gaat het porten voor 99% als kakken zonder douwen en zijn ze op wat prestaties her en der identiek.
 • Elders scroll 6 en starfield gaan gewoon op de PS5 uitkomen daar heb ik nu totaal geen twijfel meer over.
 • Wat ik er van begreep is dat ze spelen niet perse exclusief doen maar dat het beter speelbaar is op Xbox.
  Ik denk dat ze daarmee bedoelen koop die game bij PlayStation voor 80 euro of speel hem voor 10 euro per maand via gamepass. Als je allebei de consoles in huis hebt straks ben je gek als je hem voor de PlayStation haalt natuurlijk.

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren