1. Blackout preview – Volwaardige battle royale-modus

Blackout preview – Volwaardige battle royale-modus

Het battle royale-virus breidt zich langzaamaan uit naar de grote jongens en afgelopen week vond de bèta van Treyarchs Blackout-modus voor Black Ops 4 plaats. Het is een gekke ervaring om Call of Duty op zo’n grote schaal te ervaren, maar vooralsnog werkt het als een trein. Blackout is ondanks optimalisatieproblemen een volwaardige battle royale-modus.

Voor battle royale-kenners is het inmiddels gesneden koek. In Blackout wingsuit je uit een reeks helikopters naar je plaats van bestemming op de voor Call of Duty-begrippen gigantische map. Daarbeneden verzamel je klassieke Black Ops-wapens, pantsers, medicijnen en andere uitrusting om als laatste van 87 anderen over te blijven. De formule werkt ook in Call of Duty uitstekend, met een aantal aspecten dat de game helpt te onderscheiden van de rest.

Een gevulde rugzak

Deze differentiërende mechanieken zijn overigens uiterst subtiel, want Treyarch vindt nergens écht het battle royale-wiel opnieuw uit. De verschillen zijn met name te vinden in de manier waarop perks worden ingezet. Spelers kunnen namelijk spullen oppakken om tijdelijke voordelen te krijgen, zoals minder aangebrachte schade buiten de cirkel, hardere omgevingsgeluiden en sneller kunnen helen. Perks brengen op deze manier een extra stukje strategie in het spel dat je niet vindt in vergelijkbare titels. Dead Silence zorgt er bijvoorbeeld voor dat je ongehoord loopt en, eenmaal ingezet in de slotfase, misschien een overwinning in de wacht sleept.

Spullen oppakken en uitzoeken is essentieel om te kunnen overleven, maar in Blackout ook rete gevaarlijk. Verschillende soorten kogels en medicijnen verzamelen gaat momenteel net iets te traag, waardoor het soms zelfs verstandiger is om loot van een gedode vijand te laten liggen. Wat ontbreekt is eigenlijk een knop om alle spullen in een keer op te pakken. Daarbij is je rugzak ordenen net als in PUBG lang niet zo efficiënt als we hadden gehoopt. Je wil op cruciale momenten niet lopen klooien, maar zo nu en dan gebeurt dat wel. Daarbij moeten we toegeven dat het gebrek aan toetsenbord en muis een beperkende factor is en dat enkele sneltoetsen de pijn verzachten.

Spanningsboog

Over het algemeen kent Blackout een minder steile spanningsboog dan bijvoorbeeld Fortnite. Na een soms intense opening waarbij het erom draait wie als eerste een wapen bemachtigt, kan een potje wat inkakken. De momenten dat je alleen of met maten huisjes doorzoekt, en feitelijk wacht totdat de cirkel verkleint, zijn niet de boeiendste momenten van de game. Toch blijft er een mate van spanning die battle royale waarborgt, want achter elke struik kan een vijand schuilen. Keer op keer maak je de keuze om een gevecht aan te gaan, of toch een betere positie in te nemen.

Moet je eenmaal verplaatsen, dan beleef je typische battle royale-momenten die je in geen ander genre vindt. Raketwerpers in een truck laden en samen mensen opblazen, de positie van vijanden verraden met een radiografisch wagentje of iemand met een grijphaak uit de lucht schieten, zijn enkele mooie eerste avonturen. Potjes duren iets langer dan je wellicht gewend bent, maar Blackout beloont je geduld.

Schieten voelt overigens net zo fijn als altijd, ondanks dat de framerate niet altijd de kenmerkende 60fps behaalt. Net als in de multiplayer-modus van Black Ops 4 zijn kogels geanimeerde objecten, waardoor aspecten als bullet drop aanwezig zijn en geweren bombastisch aanvoelen. Er is een verscheidenheid aan wapens te vinden uit Black Ops 4 en andere delen, waaronder zelfs Tweede Wereldoorlog-wapens en een laserpistool. Als Call of Duty-veteraan kun je vrijwel direct uit de voeten, en dat is uiterst prettig als je in oktober je tijd wil verdelen tussen de multiplayer- en de Blackout-modus.

Terug in de tijd

Die verzameling van nieuw en oud geldt ook voor de map, want die is opgebouwd uit kleine verschillende maps uit de Black Ops-serie. Prijzenswaardig is de manier waarop Treyarch de levels heeft aangepast om natuurlijk in de omgeving te laten passen, zonder de kern ervan aan te tasten. Zo ligt het door windmolens omgeven Turbine in de woestijn en is Nuketown een eiland waar de bom duidelijk schade heeft aangericht. Dat soort dingen zijn een feest van herkenning en geven je het gevoel delen van de map al een beetje te kennen. Op bepaalde plekken verschijnen zelfs zombies die zeldzame loot achterlaten, waardoor je opeens extra vijanden hebt om rekening mee te houden.

Hoe nostalgisch de mix van oude en nieuwe omgevingen ook is, de map van Blackout is duidelijk een grafische downgrade ten opzichte van de kleinschalige multiplayer-modus van Black Ops 4. Er hangt hier en daar wat mist in de verte, gras lijkt uit het jaar 2007 te komen en zo nu en dan kruip je door een rots. Vanaf middellange afstand kan natuur nog best aantrekkelijk ogen, maar van dichtbij valt het toch tegen. Met name het gat tussen de door ons geteste PlayStation 4- en PlayStation 4 Pro-versie moet worden gedicht. De Pro-versie is namelijk vanwege een stabielere framerate en een hogere (dynamische) resolutie stukken speelbaarder dan die voor de basisconsole. Je spot vijanden net iets sneller en gevechten verlopen soepeler, en dat zien we uiteraard graag anders bij de uiteindelijke versie.

Fortnite-concurrent

Grafische beperkingen en optimalisaties daargelaten is Blackout een solide battle royale-modus. Het is een genot om met die heerlijke Call of Duty-gameplay door bekende omgevingen te lopen en met zweethanden gebouwen te doorzoeken. Perks brengen nét wat meer strategie in het spel en zombies bieden een leuke variatie op de soms roekeloze tegenstanders. Al met al wordt Black Ops 4 dankzij Blackout vermoedelijk een waardige Fortnite- en PUBG-concurrent.

Call of Duty: Black Ops 4 verschijnt op 13 oktober voor PlayStation 4, Xbox One en pc.

Dit artikel delen

Over de auteur

Jack O Redacteur bij InsideGamer en Gamer.nl. Helemaal gek van The Witcher 3, Pokémon, God of War en Uncharted. Zwak voor egels en andere beestjes.

Reacties

 • Ik heb aardig wat potjes gespeeld en ik ben erg benieuwd hoe deze modus er in de volledige game aan toe zal zijn. Misschien dat het op de pc beter wegspeelt -zie snelheid inventory etc - maar tot nu toe is het naar mening allemaal net niet.

  Grapichs zijn oke alleen de rendering is zodanig karig dat het voor wat problemen kan zorgen. Daarnaast is de balans, zeker met name van de bodyarmour erg ver te zoeken. Wanneer je head-on een vijand met lvl 3 armour moet doden ben je al snel in het nadeel. Ook de lag speelt een aardige rol.
  Het principe is tof maar het vereist nog heel veel aandacht.
 • @AWESOMEDUDE3 Ja, armour is wel een probleempje. Ik heb het niet te zwaar aangerekend in de preview, omdat ze hebben aangegeven dit de veranderen. Ze moeten de drie soorten wat mij betreft wat dichter bij elkaar brengen.
 • @AWESOMEDUDE3 op de armour na, speelde het wel makkelijker weg op de pc moet ik zeggen. Ik kan sneller navigeren in mijn inventory vergeleken met PUBG. Ik had op pc geen last van lag.
 • @mightybundy Goed om te horen, ik heb het zelf niet op pc gespeeld. Misschien dat ze de consoleversie nog kunnen tweaken.
 • @mightybundy
  Ja precies. Ik vind de overzichtelijkheid van spullen ook slecht, van die minuscule icoontjes. Nog iets dat voor verbetering vatbaar is.

  Betreft die lag zijn er natuurlijk twee partijen waarvan zelf ik er één ben echter dit neemt niet weg dat het bijzonder vervelend is. Treffend ook aangezien ik vrijwel altijd een lage latency/ping heb. Maar goed so be it.

  Ik zag maandag overigens wel dat ze besloten hebben van 88 naar 100 speler te gaan, dat beloofd natuurlijk ook weer iets meer actie. Meer spelers waar ik mijn bijltje in kan begraven.
 • @AWESOMEDUDE3 over bijltjes gesproken, ik heb een mooi clipje gemaakt van mijn kill met een bijltje.

  https://xboxclips.com/Robskeee/efef663b-12ba-4275-aeec-779372295edb
 • @Robskeee
  Hahaha kiekt um gaan. Ik had ook wel een mooie maar deze is toch beter.
 • @Robskeee die is wel echt netjes zeg! Nice!
 • @Robskeee Wow, deze komt in de WTF Update.
 • @Jack O Haha thanks!
 • @Robskeee
  Haha nice jung!
 • @AWESOMEDUDE3 Ik dacht dat dit was om het af te sluiten, is het in de officiele game zeker met 100 man dan?
 • Heb de private beta kunnen spelen dankzij een maat maar ik vond het toch niet helemaal klikken tot nu toe.
  Ik haal m ws pas met de 1e deal mochten de zombies niet zo denderend zijn.
  Wel mooie graphics weer
 • Leuk artikel. Ik heb me goed vermaakt met de beta. Ik heb ook gelezen dat de Armor een eigen health bar krijgt, waarmee je dus kunt zien of die bijna kapot is.
  Persoonlijk vind ik het een stuk leuker dan PUBG of Fortnite, en ga zeker overstappen.
 • @Robskeee Een eigen health bar zou wel tof zijn inderdaad. Zo kun je ook je teammaat wat armour toewerpen als ie bijna gebroken is.
 • Ik heb wat gameplay bekeken op youtube en naar mijn mening is dit zeker een grote concurrent voor PUBG. Het ziet er gewoon goed uit en het concept (battle royale) blijft gewoon erg tof.
 • Hij speelt heerlijk op de PC, alleen jammer dat de game wel extreem veel crashte. Ik twijfel tussen de PC en PS4-versie en ik twijfel of hem uberhaupt koop.
 • Als dit gratis wordt eind 2018 of begin 2019 dan wordt het hype van 2019. Ze kunnen makkelijk geld verdienen met perks op wapens en gekke pakjes en hoedjes.

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren