1. Blacksad: Under the Skin

Blacksad: Under the Skin

“In de klassieke noirfilms en -romans leidt het oplossen van een zaak nooit tot een happy end. De detective blijft altijd verbitterd. Het gevoel dat de wereld beter was voordat hij de zaak aannam.” Met schrapende stem spreekt privé detective John Blacksad deze woorden in de laatste cutscene voordat de credits over het scherm rollen. Als dat de kenmerken zijn van een klassieke noir, dan is Under the Skin een echte noirgame. Compleet met rokerige kantoortjes, femme fatales en grimmige sfeer van de jazzy jaren 50 in New York. Allemaal gebaseerd op de succesvolle Europese stripreeks Blacksad. Alle ingrediënten lijken aanwezig voor een uitstekend murder mystery in game-vorm. Maar na het uitspelen van de game is het niet alleen het noir verhaal dat een bittere nasmaak achterlaat.

Werp één blik op gamebeelden van Blacksad: Under the Skin en je ziet direct dat je te maken hebt met een bijzonder universum. In de van origine Spaanse strip draait het om antropomorfische personages: menselijke karakters in de gedaante van dieren. John Blacksad, de detective die jij onder de knoppen krijgt, is een grote zwarte kater in pak en regenjas die in zijn negen levens al genoeg ellende heeft gezien. Het uiterlijk van de personages zegt altijd wat over de persoon die erachter schuil gaat. Bij het politiekorps zijn veel herdershonden te vinden, terwijl criminelen vaak de gedaante hebben van een reptiel. Vrouwelijk schoon zie je als elegante poezen, een journalist is een wezel - afijn, you get the idea. Deze boeiende wereld, tegen de achtergrond van de Amerikaanse 50’s, die je al kan kennen uit de strip, leent zich fantastisch voor een vertaling naar games. Dit is dan ook erg geslaagd met een artstyle die recht doet aan het bronmateriaal.


De wereld in Under the Skin is echter ook grauw, zoals je mag verwachten van een noir. Hoewel de personages dus fantasievol zijn, is de realiteit niet ver weg. Thema’s als racisme, seks(isme), trauma’s en corruptie zie je overal terugkomen. Het gaat namelijk om een universum waarin eigenlijk alleen de gedaante van de personages anders is van de echte wereld. Zo is John een veteraan die PTSS heeft overgehouden aan WOII en gaat er achter andere personages ook een gelaagd verhaal schuil.

Zo ook achter de hoofdpersonen in de zaak die jij mag gaan oplossen in de game. Zoals je mag verwachten opent het verhaal zich op klassieke wijze: een dame in nood stapt jouw kantoor binnen met het verzoek om haar case aan te nemen. Joe Dunn, eigenaar van een boksschool, heeft zichzelf opgehangen in zijn gym. Zijn dochter Sonia heeft Blacksads hulp nodig om het grote bokstalent Bobby Yale te vinden, wie sinds de zelfmoord spoorloos verdwenen is. Dit is het startpunt voor een onderzoek dat je leidt naar allerlei schandalen, twists, locaties en boeiende verhaallijnen.


Dat zit dus wel snorhaar, maar hoe zit het met de gameplay? Ontwikkelaar Pendulo Studios, de oudste gamedeveloper van Spanje, heeft goed gekeken naar de adventuregames van Telltale. Als je The Wolf Among Us combineert met een vleugje LA Noire, heb je een aardig idee wat je voor je kiezen krijgt. Een rustige adventure waarin je locaties afstruint op zoek naar aanwijzingen, veel dialogen voert en keuzes maakt die het verhaal voortstuwen. Actie is er in de vorm van quicktime-events, die nog niet eens zo simpel zijn als ze lijken. Dit alles werkt in de basis prima, met gedetailleerde menu’s en goede voice-acting. Bovendien doet Blacksad zelf ook dienst als narrator, wat een goede toevoeging is.

Het duurt echter niet lang voordat hét grote gebrek van deze game jammer genoeg aan het licht komt. Under the Skin heeft op vrijwel elk gebied last van technische problemen. Het camerawerk is matig, de besturing stug, framedrops zijn volop aanwezig en als textures een personage zouden zijn in de game, waren het waarschijnlijk slakken, schildpadden en luiaards. Aan de ene kant is het niet iets dat we nog niet kennen. Wat dat betreft hebben de makers iets te goed afgekeken bij Telltale, want deze problemen teisteren het genre al jaren. Maar het is erg zonde dat Pendulo dit niet heeft weten aan te pakken voor deze titel. Het zorgt er namelijk voor dat je wel echt gegrepen moet worden door de plot en de setting om de hinderlijke issues voor lief te nemen. Ook zaken als lipsync breken de immersie, om nog maar te zwijgen over de crashes waar je waarschijnlijk wel mee te maken krijgt.

En toch zou ik deze titel -met bovenstaande waarschuwing in het achterhoofd- best aanraden. Een onvervalste noir als deze komt namelijk niet vaak in een game voorbij en liefhebbers van Telltale, laatste keer dat ik ze noem, weten dat er geweldige spelervaringen te halen zijn als je de technische tekortkomingen door de vingers kan zien. Blacksad had meer puzzelelementen mogen bevatten om je nét iets vaker het gevoel te geven die slimme detective te zijn. Nu blijft dat beperkt tot het deductiemenu waar je verzamelde clues aan elkaar koppelt.

Als je na een uur of 12 de zaak oplost, zou je best voor een tweede playthrough kunnen gaan. Hoewel de grote lijnen hetzelfde blijven, zijn er best wat zijpaden op een andere manier te bewandelen. Er zijn verschillende levens van npc’s te redden of te verliezen en echte verzamelaars kunnen liefst honderd sportplaatjes vinden van o.a. grote boks- en honkbalsterren. Maar het voornaamste is dat John Blacksad in de dialogen anders gespeeld kan worden, met nieuwe uitkomsten. Door verschillende speelstijlen en vertakkingen te onderzoeken ontgrendel je zo nog een boel achievements en nieuwe nuances in het verhaal. Een uitgebreid menuscherm houdt verschillende eigenschappen bij waardoor je kan zien hoe romantisch of hoe rechtvaardig jouw Blacksad is geworden.

Ook een ander menu verdient nog een eervolle vermelding. Op elk gewenst moment kan je een samenvatting van het verhaal tot dan toe erbij halen. Dit komt in de vorm van heerlijke illustraties die uiteindelijk praktisch een digitale comic van Under the Skin vormen. Liefhebbers die al bekend zijn met de franchise zullen de stijl meteen herkennen, terwijl nieuwkomers na het spelen van de game ongetwijfeld lekker zijn gemaakt om de strips in te duiken.

Blacksad: Under the Skin is op het moment van schrijven verkrijgbaar op Xbox One, PlayStation 4, Nintendo Switch en PC voor rond de €30. Ik speelde de Xbox versie.

Conclusie en beoordeling

Blacksad: Under the Skin

Blacksad: Under the Skin laat je als een echte noir achter met een dubbel gevoel. Enerzijds is het dankzij de gave wereld, rauwe thema’s en mooie artstyle heerlijk om je onder te dompelen. Maar toch overheerst het gevoel je dat er veel meer had ingezeten. Het universum wordt op fraaie manier tot leven gebracht, maar had een meer capabele ontwikkelaar met meer finesse verdiend. Alle technische mankementen maken het je moeilijk om even aaneengesloten op te gaan in de game. Als je moeite hebt met matig afgewerkte games, is er geen beginnen aan. Kan je daar wel mee leven, dan kan je hier zomaar een toffe nieuwe wereld ontdekken.
6,4
Score
64
Score: 65
 • Pluspunten
 • De intrigerende wereld van Blacksad leent zich uitstekend voor een game
 • Artstyle past bij bronmateriaal
 • Rauwe thema's in goed verhaal
 • Minpunten
 • Schiet technisch op alle vlakken te kort

Dit artikel delen

Over de auteur

COSMIC_TSAR Enthousiaste gamer met Xbox als main platform sinds de 360. Altijd open voor een goeie discussie, maar altijd met nuance en respect voor andere platformen. Bijna geen enkel genre sla ik over, maar over het algemeen speel ik het liefst Westerse consolegames. Tot mijn all-time favorieten behoren Patapon, Mass Effect, Portal, Batman Arkham, Borderlands, Ori en de games van Remedy.

Reacties

 • Bedankt voor de review, goed geschreven, degelijke toelichtingen.
  Ik ben groot fan van Blacksad en had gehoopt dat de game beter zou zijn dan dit. Een adventure was van oudsher de type game die grafische boven alle andere games uitstegen maar die tijd ligt helaas ver achter ons. Jammer want zoals je zegt verdient het bronmateriaal veel meer dan dit. Ik zal de game in de toekomst misschien nog wel eens spelen, met een ssd zou het inladen van textures misschien een minder groot probleem zijn.
 • @tielo
  Bedankt! Je was er snel bij met lezen haha. Als je de sales een beetje in de gaten houdt, zou ik m zeker een kans geven.
 • Ik keek erg uit naar deze game toen ie najaar 2019 verscheen. Even gewacht op wat patches en nu voor een prima prijs de overigens erg fraaie Collector's Edition aangeschaft. Ondanks de duidelijke gebreken toch echt wel plezier aan beleefd. Met betere afwerking van een betere studio had het echt een hidden gem kunnen zijn. Anyway, hopelijk kan het wat meer mensen introduceren in deze gave serie. Kan de strips ook van harte aanbevelen, die lopen nooit vast en textures laden nog sneller dan de SSD van de nieuwe PlayStation ;)

  Bedankt voor het lezen!
 • Ik heb de volledige graphic novel nog in m'n boekenkast staan. Zal er binnenkort eens aan beginnen. Jammer dat de game het laat afweten.

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren