1. Blizzard heeft gelijk, maar gaat verschrikkelijk de mist in - Column

Blizzard heeft gelijk, maar gaat verschrikkelijk de mist in - Column

Waarom is politiek altijd zo vermoeiend?

Recentelijk deed de winnaar van wedstrijd tijdens een groot Hearthstone-toernooi, de Asia-Pacific Grand Masters Competition, een opmerkelijke uitspraak. Tijdens het interview na de wedstrijd zette Chung ‘Blitzchung’ Ng Wai een masker op en riep leuzen ter ondersteuning van de demonstranten in Hong Kong. Blizzard pakte de jongeman aan, en heeft in de kern gewoon gelijk, maar ging veel te ver. Vervolgens staat het hele internet in brand, moet alles wat Blizzard maakt kapot en ik denk alleen maar aan hoe games hun onschuld verliezen. Ben ik dan een verwende westerse gamer, of moeten we games niet laten besmetten met de ellende die politiek heet?

Geschiedenisles, op je vrije dag!

Voor wie niet weet waar Blitzchung op doelt, hierbij de situatie rond Hong Kong in twee paragraafjes. Hong Kong is een klein, semi-autonoom gebied binnen China met ruim zeven miljoen inwoners. Het was lang in handen van de Britten, die het in 1997 teruggaven aan China. Ze deden dit onder voorwaarde dat Hong Kong grotendeels autonoom zou blijven: dat ze zichzelf mochten regeren en niet onder de directe autoriteit van het omringende China zou vallen. China wil echter alles binnen diens grenzen, en ook daarbuiten, op éénzelfde totalitaire wijze regeren en domineren.

Het is dan ook niet raar dat die totalitaire regelgeving langzaam maar zeker Hong Kong binnensijpelde. Mede omdat het regeringssysteem dat de Britten instelden dit ook min of meer toestaat. Begin dit jaar slaat, niet voor het eerst, de vlam in de pan. Een wetsvoorstel dat het uitleveren van inwoners van Hong Kong aan China mogelijk maakt leidt tot felle protesten. Vooral omdat men bang is dat de China de wet zal uitbuiten om politieke vijanden uit de weg te ruimen. Hoewel de wetgeving inmiddels van de baan is, blijven de inwoners van Hong Kong protesteren om hun autonomie en vrijheid terug te krijgen. Initieel waren de protesten bijzonder vreedzaam en respectvol, maar inmiddels is zijn er ook het nodige geweld en vernielingen te betreuren. Momenteel ziet het er niet naar uit dat de protesten, het geweld, en de negatieve economische en sociale effecten snel voorbij zijn.

Je weet wel, die man die zo op Winnie de Pooh lijkt

Je punt maken in China is bijzonder lastig, want als China ergens goed in is, dan is het wel het wegstoppen en censureren van alles wat Xi Jinping en de zijnen niet aanstaat. Een door de regering ongewenste boodschap naar buiten brengen is in China door de verstrekkende censuur niet alleen moeilijk, maar ook gevaarlijk. In China worden de bewoners scherp in de gaten gehouden en kunnen overtredingen grote gevolgen hebben. In Hong Kong houdt men de demonstranten nu op dezelfde wijze in de gaten. Vandaar dat de demonstranten veelal gemaskerd zijn om herkenning te voorkomen. Om aandacht te vragen voor de strijd tussen de demonstranten en de regering, proberen demonstranten overal hun hashtags, slogans en memes achter te laten. Dat gebeurde dus op zondag 6 oktober, tijdens een livestream van Blizzards populaire online kaartspel.

Terwijl de commentatoren al licht giebelend aanvoelden wat er zou komen en waarschijnlijk daarom onder de tafel doken, riep Chung Ng Wai op tot steun voor Hong Kong. Het duurde niet lang voordat Blizzard ingreep, het interview de nek omdraaide en de stream verwijderd werd. In een officieel statement liet Blizzard weten dat Chung Ng Wai de regels overtrad en daarom geschorst werd. Net als de twee commentatoren.

I am cold and I am hard and my name is 'Reality'

Ik ben het eens met Blizzard, want niets is zo vermoeiend als politiek. Het is niet leuk en eigenlijk alles wat ermee in contact komt wordt vervelend en gaat, als je even niet oplet, langzaam kapot. Bovendien lijkt politiek tegenwoordig niks meer van doen te hebben met normale omgangsnormen, met clicks, geschreeuw en simpel scoren. Dat wil niet zeggen dat ik niet houd van politiek nieuws. Ik ben dol op politiek nieuws. Maar ik lees politiek nieuws tegenwoordig bijna als een soort spannende fictie waarvan ik net doe alsof het niks met mij te maken heeft. Dat is natuurlijk onzin, maar het maakt nieuws volgen over het wel en wee van onze aardbol wel een stuk minder deprimerend. Politiek en nieuws zijn bijzonder belangrijk, en dat wil ik ook absoluut niet ontkennen. Maar politiek nieuws, dat zoek ik zelf op, via mediakanalen.

Er zijn namelijk zat momenten waarop de wereld mij gestolen kan worden, wanneer ik helemaal geen zin heb in politiek. Momenten waarop ik even een fijn spelletje wil spelen of een streampje mee wil pikken. Om me even niet te hoeven bemoeien met alle ellende die over je heen wordt gegooid via nieuws apps, radio, tv, sociale media en ga zo maar door. Games zijn mijn safe space, om het zo te zeggen. Niet in de zin dat ik de realiteit wil ontkennen, maar even wil ontvluchten. Niet permanent, maar voor even.

Helemaal goed

Maar zoals de Chinese regering Hong Kong binnendringt, zo vindt politiek steeds vaker een weg naar mijn favoriete en voorheen apolitieke hobby. Gruwelijk vervelend. Blizzard is ook niet zo van de politiek en heeft daarom gedragsregels opgesteld voor deelnemers van toernooien, waaronder deze:

“Elk soort gedrag vertonen dat, uitsluitend naar Blizzards goeddunken, jezelf in publiek diskrediet brengt, een deel of groep van het publiek beledigt, of Blizzards imago schaadt resulteert in diskwalificering van Grandmasters en een reductie van prijzengeld tot 0 Amerikaanse dollars, naast andere remedies die worden verstrekt onder de voorwaarden van het Handboek en Blizzards Website.”

Deze regel moet er voor zorgen dat ongewenste statements ver weg blijven van Blizzards toernooien, diens spelers, het publiek, en vooral Blizzard als bedrijf. Toen Blitzchung zijn steun uitsprak voor Hong Kong, werd de uitzending dan ook volkomen terecht onderbroken: het was in strijd met de regels die ook Blitzchung door zijn deelname aan het toernooi, accepteerde.

En toch helemaal fout

Waar Blizzard vervolgens volledig de mist mee inging is alles wat daarna kwam. Allereerst het statement dat ongekend hard is. Zoals een commentator stelt, die inmiddels afstand heeft genomen van Blizzard, zou het logisch zijn als Blitzchung een reprimande krijgt voor zijn oproep. Het zou terecht zijn als hij, door zijn overtreding van de regels, een ban krijgt van een maand of drie. Maar om zijn rechtmatig verdiende geld af te pakken? Om hem vervolgens een heel jaar te schorsen? Is dat niet héél erg heftig? En dan ook nog eens de commentatoren ontslaan? Ja, die grepen niet in, maar dan nog, dat is een aanpak die veel te heftig voelt. Veel te zwaar voor wat er daadwerkelijk is gebeurd.

De regel die door de speler overtreden werd, is zo ontzettend breed dat alles eronder kan vallen, zolang het Blizzard niet aanstaat (waar hadden we dat eerder gehoord?). Nou is het Hong Kong-statement misschien een overtreding, maar toch ook weer niet een gigantische? Juist door de ongenuanceerde reactie van Blizzard lijkt het er heel sterk op dat de uitgever dit vooral doet om de Chinezen niet te beledigen en Blizzards aandeel in de gigantische en moeilijk te betreden Chinese markt te beschermen. De waarschijnlijkheid hiervan werd nog groter, toen duidelijk werd dat Blizzard ook nog een statement had gemaakt op de Chinese variant van Twitter, Weibo, met merkwaardige bewoordingen:

Na het stellen dat Blizzard nooit iets vervelends over China wil zeggen, staan ook Amerikaanse senatoren op de achterste poten. Hoe kan het dat een Amerikaans bedrijf zo door het stof wil gaan voor de centen van China? Is geld dan meer waard dan waardigheid en trots? Uiteraard is het antwoord daarop een dikke ja, maar politiek gezien is het nu eenmaal lekker om daar nu als twitterende senator op in te hakken.

Vervolgens gaan belangrijke figuren, zoals de hoofdontwikkelaar van WoW Classic, hun support stopzetten, heffen massa’s mensen hun account op, en komen anderen met discutabele opmerkingen die misschien meer gericht zijn op pr dan principes.

Juist door de politieke boodschap op Chinese wijze in de kiem te willen smoren en knalhard de grond in te willen stampen, zorgt Blizzard er voor dat de boodschap van Blitzchung alleen maar breder gehoord wordt, en aanzet tot kopiëren.

Dat Blizzard de straf van Blitzchung en de beide casters inmiddels flink heeft afgezwakt is natuurlijk fijn, maar het kwaad is al geschied.

Dit is geen China, Blizzard

Blizzard vergeet namelijk dat de meeste gamers, godzijdank, niet zwaar onderdrukt worden door regeringen en niet alles noodgedwongen moeten accepteren. Helaas is nuance in onze vrije westerse samenleving niet langer een deugd. En daarom moet Blizzard kapot! Alles moet aan stront! We maken Overwatch-held Mei tot mascotte voor Hong Kong zodat China Overwatch gaat bannen. Misschien kunnen we dat ook voor Diablo 3 doen, zat daar ook niet een Aziatisch personage in? Zou dat niet tof zijn? Nee, helemaal niet.

Waarom moet alles zo ongenuanceerd? Waarom kan het niet allemaal wat fatsoenlijker? Waarom hakt Blizzard zo belachelijk hard in op de jongen die wel echt een regel overtrad, maar ook weer niet de meest verschrikkelijke dingen riep. Puur om een voorbeeld te stellen? Om China en Tencent, dat een deel van Activision Blizzard in handen heeft, tevreden te houden? En waarom moet vervolgens alles kapot wat Blizzard heet? Natuurlijk ben ik tegen de ongekende repressie van China van niet alleen Hong Kong, maar ook haar eigen burgers. Natuurlijk is dat fout. Natuurlijk is het goed om aandacht te vragen voor Hong Kong en diens strijd voor democratie en autonomie.

Maar moet dat nou echt via videogames? Spelen wereldleiders Hearthstone? Of moeten alle Hearthstone-spelers zichzelf nu bewapenen en marcheren naar het oosten? Gebruik Twitter, gebruik Instagram, gebruik nieuwsmedia en al die andere kanalen waarmee we al overspoeld worden met alle ellende in de wereld. Maar laat videogames met rust. Ik wil me soms even niet bezig hoeven houden met alle ellende in de wereld. Hoe goed de boodschap ook is, hoezeer ik het er ook mee eens ben, laat al dat nieuws alsjeblieft buiten mijn games en zorg dat ik het via de reguliere wijzen tot me kan nemen.

Natuurlijk kan een (e-)sport of bepaalde vorm van entertainment het podium zijn voor een urgente boodschap, of om een belangrijke discussie op gang te brengen. Maar is dat ook niet wat zonde voor datgene wat net nog geen podium was, wat nog draaide om ontspanning en vermaak? Zou die boodschap niet ook op een andere manier gebracht kunnen worden, in een wereld waarin nog maar zo weinig dingen niets of nauwelijks met politiek te maken hebben?

De hamvraag: ben ik nu een eikel?

Wat ik me nu wel afvraag, is of ik me nu terecht zo stoor aan al die hashtags en politieke memes op plekken waarvan ik denk dat ze niet thuishoren. Bevind ik mij als gelukkige, Nederlandse gamer niet simpelweg in luxepositie, zo binnen een min of meer politiek stabiel land dat onze rechten bewaakt? Ben ik niet een omgekeerde internet warrior? Iemand die juist lekker rustig achter z’n computer zit, vanuit z’n comfortabele thuissituatie en alles even helemaal prima vindt?

Maakt dat mij onterecht geïrriteerd, of misschien zelfs wel een eikel? Moet ik veel meer respect hebben voor het lef dat Chung ‘Blitzchung’ Ng Wai heeft getoond door zijn veiligheid op het spel te zetten met zijn uitspraken? Of moeten we de politisering van alles en iedereen, waaronder mijn geliefde spelletjes, een beetje tegenhouden? Wat vind jij?

Dit artikel delen

Over de auteur

Bert de Vries speelt maffe games, games die wat anders doen dan andere games. Maar ook reguliere games. Dus eigenlijk alle games, zolang er geen bal in zit.

Reacties

 • Ik ben tegen politiek in games in welke vorm dan ook ( van Developers die games politiek maken tot spelers die bij een game hun kans grijpen om een politieke voorkeur te laten merken).


  Maar de straf ( ook in de nu afgezwakte vorm) die Blitzchung heeft gekregen is veelste te zwaar. En het is jammer dat blizzard voor China buigt (dit geld overigens ook voor die mietjes Parker en Stone van south park. Vroeger hadden ze een ruggengraat maar, nu hebben ze big bad China boos gemaakt en zijn ze bang wat echt nergens voor nodig is)

  Maar ik ben ook heel erg anti boycot en ik zal dus ook nooit iets boycotten wat een bedrijf of land ook heeft gedaan. (het is dat ik eigenlijk geen blizzard games speel maar dit incident zou geen reden zijn om geen games van blizzard meer te spelen. En hoe verachtelijk China ook bezig is ik ga hun films blijven kijken, want waarom zou ik geweldig films zoals shadow willen gaan missen? alleen maar omdat China verachtelijke dingen doet? No thanks)
 • @Meta_coola ik heb geen enkel probleem met games met een politieke agenda. Vind ik juist wel interessant. Maar bij games die niks met politiek te maken (willen) hebben, vind ik het jammer
 • @Meta_coola "Ik ben tegen politiek in games in welke vorm dan ook" … De Assassin's Creed-serie is letterlijk tot de nok toe gevuld met politiek :p
  Zo'n attitude zorgt alleen maar voor dit: https://www.polygon.com/2018/6/20/17480666/video-games-companies-lying-politics

  Ben zelf van mening dat politiek (in de breedste zin van het woord) of het hebben van een al dan niet politieke 'agenda' (aka een punt dat je wil maken als dev zijnde) en games niet van elkaar te scheiden zijn wanneer je een meaningful verhaal wilt vertellen.
 • @Sjazie

  Alleen word er in AC geen definitieve keuze/standpunt gemaakt. AC3 is het meest beladen met politiek. Maar daar werd nergens zwart wit gezegd de Engelse zijn fout en de patriots zijn goed. Nee ze worden beide als goed en kwaad neer gezet.

  Maar dit is niet de plek voor die discussie.
 • @Meta_coola
  "Maar dit is niet de plek voor die discussie."

  Vooruitgang!
 • @Meta_coola Los van of er wel of niet een definitief standpunt aanwezig is, je zei "Ik ben tegen politiek in games in welke vorm dan ook". Dat ben je dus blijkbaar niet, zoals je laatste comment dus ook kenbaar maakt ;) Je vind het prima zolang de dev beide kanten belicht en misschien wel in een politiek grijs gebied blijft.

  Mijn optiek is dat het net zo interessant kan zijn om wel degelijk een statement te maken. Een verhaal hoeft niet politiek grijs en 'inoffensive' te zijn wanneer de dev een punt wil maken; of dat nou progressief, conservatief, of iets daartussenin is. Dat moet ook gewoon kunnen zonder dat er een mob klaar staat om te schreeuwen "IK WIL GEEN POLITICS IN MIJN GAMES".

  Hiermee beweer ik trouwens niet dat je deel van die mob bent. Ik probeer slechts te zeggen dat devs het niet pas 'goed' doen wanneer ze ervoor kiezen niet een duidelijk standpunt in te nemen. Voor al die approaches moet er ruimte zijn, vind ik. Dat is aan de dev.

  Also, dit lijkt me de perfecte plek voor deze discussie hahaha - onder de column die deze on topic discussie teweeg bracht - maar ja, kan aan mij liggen ;)
 • @Meta_coola

  Hoezo is South Park voor China gebogen? Bij mijn weten zijn ze door China zelf gecensureerd en hebben ze daarna een statement geplaatst dat de Chinese overheid nog een middelvinger na geeft?
 • @blasterjackson


  Nee parker en stone hebben hun verontschuldigingen aangeboden.
 • @Meta_coola die waren niet helemaal serieus ;)
 • @Meta_coola Je bedoelt deze excuses?

  Like the NBA, we welcome the Chinese censors into our homes and into our hearts. We too love money more than freedom and democracy. Xi doesn’t look just like Winnie the Pooh at all. Tune into our 300th episode this Wednesday at 10! Long live the Great Communist Party of China! May this autumn’s sorghum harvest be bountiful! We good now China?
 • @Meta_coola

  Wauw! Als je niet doorhebt dat ze hier China ontzettend te kak zetten moet je je echt zorgen maken.
 • Tsja, videogames kunnen ook een medium bij uitstek zijn om een (politieke) boodschap over te brengen. Vanwege de grote reikwijdte ervan en de interactieve manier. Hetgeen mij hier vooral stoort en wat jij terecht opmerkt is de ongenuanceerde manier van communiceren van beide kanten.
 • Het is heel verontrustend om te zien hoe westerse bedrijven hun democratische waarden te grabbel gooien, omdat ze bang zijn aandeel te verliezen of zelfs te worden uitgesloten van de Chinese markt. Een groeimarkt waarvan ze verwachten dat daar een steeds groter deel van een hun omzet valt te halen. Als gevolg worden mensen (in-)direct in het Westen door de invloed van China in hun vrijheid van meningsuiting belemmerd of zelfs gecensureerd. Die invloed wordt steeds groter (denk ook aan het kunnen meeluisteren in de telecom laatst - 5G). Als speler van een game, heb je nog een "keus". Maar als medewerker van een bedrijf met een Chinees belang of erger een Chinees moederbedrijf? Dit is een heel enge ontwikkeling. Het is goed dat hier zo'n heisa over is, we zouden met z'n allen achter onze vrijheden en Hong Kong moeten staan.
 • @Vinnie45 ik ben het er helemaal mee eens dat de groeiende invloed van China en de bijbehorende censuur een erg verontrustende ontwikkeling is.

  Maar waarom stonden we dan niet al op de barricade om voor die vrijheden te vechten? Dan kan toch ook zonder Hearthstone? Hebben we echt dit voorbeeld nodig?

  Dit soort enorm grote dingen moeten door een regering worden opgepakt, denk ik. Wetgeving over de bescherming van vrijheden en invloed van bedrijven.

  Natuurlijk steun ik ook Hong Kong in hun strijd, maar dit soort dingen werken (denk ik) alleen maar averechts. Het maakt het een soort sensatie dingetje. Ik denk dat er vele betere manieren zijn. Zie naar alle klimaat protesten: die hebben enorme interesse en publiciteit gegenereerd. Dat lijkt mij een veel betere aanpak.
 • @BertdeVries overigens bedoel ik met "sensatie dingetje" niet de actie van Blitz zelf, maar hoe iedereen er mee aan de haal gaat.
 • @BertdeVries


  *Natuurlijk steun ik ook Hong Kong in hun strijd, maar dit soort dingen werken (denk ik) alleen maar averechts. Het maakt het een soort sensatie dingetje. Ik denk dat er vele betere manieren zijn. Zie naar alle klimaat protesten: die hebben enorme interesse en publiciteit gegenereerd. Dat lijkt mij een veel betere aanpak*

  Dus je vind de klimaat verandering protesten een betere aanpak ? Boeren lastig vallen, aan bruggen hangen in Amsterdam, mensen bedreigen die niet hun standpunt delen. Of je voor of tegen bent maakt niet uit, maar de meeste protesten worden vooral gedaan door een groep gekken die alleen op aandacht uit zijn.

  Zoals je eerder al zei: Het draait om geld en dat is bij elke zet wat een bedrijf zo. Dit gebeuren met Blizzard of klimaatverandering of je er in geloofd of niet, er staan bedrijven te springen om zogenaamd in de redder in nood te zijn om flink hun zakken te vullen.

  De mens is gewoon in het algemeen een dom en ze worden makkelijk dingen aangepraat waar ze in moeten geloven. Er zijn zoveel voorbeelden die kan benoemen in de afgelopen 200 jaar. Maar effe gaming relateert te houden van de laatste 10 jaar. De Ps3 zou een Full HD gaming systeem zijn….. Het menu was 1080p en een handje vol games. De PS4 zou 1080p en 60 FPS zijn….. klopt inderdaad bij veel 2D games. De PS4 pro zou 4k zijn.
 • @ShadowhunterrX nee, ik bedoel die jongeren :) Hoewel ik de boeren heel goed snap, vind ik die protesten vrij vervelend, gezien ik veel rijd.

  Edit: (ik las even te snel)

  Elke vorm van intimidatie om je doel te bereiken is achterlijk. Voor wat voor doel dan ook. Dat levert nooit duurzame (ha!) oplossingen op.
 • @BertdeVries
  Jongeren op een schooldag een dagje vrij geven om naar Den Haag te gaan. Is niet echt bepaald een krachtig signaal. Hadden ze het nou in het weekend gedaan in hun kostbare vrije tijd. Dan wist je zeker dat ze serieus waren.

  De wereld zit vol propaganda of je er mee eens bent of niet. Of Klimaat verandering waar is of niet ? Of je van alles wat je eet de K ziekte krijg weten we ook niet. Maar wat wel zeker is dat Hong Kong niet meer te redden is en dat was al bekend sinds 1997. Alleen heel veel naive mensen ontkennen het nog.
 • @ShadowhunterrX het staat een beetje los van deze discussie, maar ik vond het een enorm krachtig signaal van de jongeren.

  Dat wereldwijd de generatie die als zo lui, dom en verwend te boek staat, nu ineens al die moeite doet om een boodschap over te brengen, vind ik echt heel cool. En dat het ook echt gemeend is.

  Overigens denk ik ook dat wanneer je onderdeel bent van China (wat Hong Kong, in tegenstelling tot Taiwan, echt is) je uiteindelijk niet ontkomt aan de wetgeving van China. China domineert het bestuur daar ook al jaren, voor zover ik weet.
 • @BertdeVries
  Staat niet echt los van elkaar. Impact word bepaald hoeveel mensen er feitelijke in een actie geloven en of het oprecht is met acties in daden en niet alleen in woorden.

  Na dan ben je wel naive om te vinden da dat gemeend is. Ik was het met je eens geweest als ze het op een zaterdag deden. Maar op een schooldag en na afloop vlees gaan zitten eten tjah. Ik denk niet dat Burger King en MC donalds snel hun vaste klanten tussen 11;00 -14:00 snel zullen verliezen ook al staan ze voor het klimaat.

  Je mag het sensatie vinden. Maar het heeft al veel meer positieve reacties opgeleverd en mede leven en aandacht dan het normaal zou krijgen.

  Ze hebben een gedeelte in handen. Maar ze nemen het stapje voor stapje over. Helaas gaan ze nu iets te snel. Ik snap eigenlijk niet waarom ze Hong Kong willen. Ze zijn zelf flink aan het groeien en de stad der naast Shenzhen, profiteert het meest van Hong Kong juist door de open grenzen naar het westen.

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren