1. Bloomberg: 'Al jaren seksueel wangedrag bij Ubisoft'

Bloomberg: 'Al jaren seksueel wangedrag bij Ubisoft'

Huidige en ex-werknemers spreken zich uit

Volgens een nieuw rapport van Bloomberg was er al jaren sprake van seksueel wangedrag en racisme bij Ubisoft. Verschillende huidige en ex-werknemers spraken zich grotendeels anoniem uit.

Bloomberg deelt verschillende verhalen van werknemers over onder andere Serge Hascoët, inmiddels ex-CEO van Ubisoft. Hascoët zou onder andere vrouwen benadelen die weigerden met hem te drinken in stripclubs, ongepaste opmerkingen maakte naar vrouwen tijdens meetings en werknemers cakes met wiet geven zonder dat ze dat wisten. Ook zouden de CEO en andere hoofden racistische opmerkingen hebben gemaakt over acteur John Boyega in Star Wars: The Force Awakens.

Daarnaast wordt Maxime Belánd genoemd, het vertrokken hoofd van Ubisoft Toronto. Belánd zou samen met zijn vrouw meldingen bij de HR-afdeling bagatelliseren, vrouwen ongevraagd aanraken en iemand hebben gewurgd tijdens een feest.

Het gedrag van Ubisoft-hoofden zou invloed hebben gehad op de ontwikkeling van verschillende games. Zo werd de keuze om enkel met een vrouwelijk personage te spelen in Assassin's Creed regelmatig teruggedraaid volgens verschillende werknemers omdat vrouwen lastiger te verkopen zouden zijn.

Ubisoft heeft kort na de beschuldigingen drie topmannen ontslagen. Mede-oprichter Yves Guillemot zei toen:

"Ubisoft is tekortgeschoten in zijn plicht om een veilige en inclusieve werkomgeving te creëren voor zijn werknemers. Dit is onacceptabel, omdat giftig gedrag direct indruist tegen de waarden waarop ik nooit compromissen sluit, en dat ook nooit zal doen. Ik ben toegewijd om grote veranderingen door te voeren in het bedrijf om onze werkcultuur te verbeteren en te versterken."

In de toekomst zegt het bedrijf de maatregelen toe te lichten.

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • WTF… ik keek laatst ook die Eppstein docu op Netflix. Maar zodra (met name) mannen het idee hebben onsterfelijk te zijn door hun topfunctie, dan komt het ware beestje wel naar voren. Het erge daarvan is dat ze vaak ook nog een hele tijd ongestoord hun gang kunnen gaan. Door hun status wordt dit gedrag gepikt en durven mensen niet tegen hen in te gaan. Daarbij houden deze grote jongens meer dan eens handjes boven elkaars funzige hoofdjes, en weten ze zich meer dan eens met manipulatie geld uit de problemen te redden. Misselijk wordt ik van dit soort shit. Walgelijk.

  Opflikkeren met die Bobo's die denken boven de wet te staan en alles maar te kunnen maken bij iedereen.'They're only as good as the world allows them to be…' Wellicht ooit door een fictief personage gesproken, maar in zaken als dit de absolute waarheid.

  Die Jade die ooit aant roer stond bij de eerste AC (mooie vrouw om te zien) is ook al een tijdje weg toch? Heeft dit wat met dit wangedrag te maken gehad?
 • @benjaminben
  Dat is toch niks nieuws ? Gebeurd al jaren overal en elk bedrijfstak, in allerlei soorten en maten. Mensen willen nou eenmaal graag macht over een ander.

  Alleen ongepaste opmerkingen naar vrouwen is een lastige, vind ik persoonlijk. Bij elk persoon ligt de grens anders op dit punt.
 • @ShadowhunterrX
  Het probleem ligt hier bij leidinggevenden die dit gedrag vertonen. Onderling met collega's kan heel anders zijn, maar als daar een probleem is wil je naar je manager/baas/ceo of HR stappen en dient je probleem opgelost te worden. Maar als de hoogste in de boom zich als een idioot gedraagt kan je in het beste geval naar een vakbond stappen maar verder blijft er niets over. In de VS is dit probleem door de sociaal economische structuur nog vele malen complexer dan in bijvoorbeeld Nederland.
 • @ShadowhunterrX

  Grappig die grens. Die grens is en moet er niet zijn. Op het werk hoor je professioneel te gedragen. Heel simpel. Vind je een collega heel aantrekkelijk dan kan je een gentleman zijn of ga je lekker thuis masturberen.
 • @iRayne

  Op mijn werk kennen ze die grens niet!

  Allemaal mannen tussen de 30 en de 50 die scatologische humor adoreren en dat in combinatie met de meest vrouwonvriendelijke praat ooit.

  Als man zijnde wou ik niet tussen zo’n mannen staan, maar helaas!
 • @iRayneNL
  Zo te horen ligt de schuld altijd bij de man. Dit kan ik uit jou woorden opmaken. Helaas zijn er altijd twee partijen in dit soort verhalen en gebeurd het uit beide sexen hun kant. Helaas bij dit verhaal zijn het de mannen.

  @Don Carpaccio
  Gefeliciteerd mannelijke feminist. Dit gebeurd ook bij vrouwen onderling over mannen. Als je me vriendinnen is een keer zouden horen.
 • @iRayneNL

  Ben het niet helemaal met je eens, er zijn namelijk altijd wel grenzen, het is immers niet alsof we op het werk totaal geen (sociaal) contact hebben met elkaar.

  Dit neemt natuurlijk niet weg dat je je gewoon professioneel dient te gedragen op de werkvloer. Er zal dus altijd wel eens een grens worden overschreden, maar helaas gebeurd dit gewoon veel te vaak en wordt die grens dan vaak ook nog eens erg ver overschreden.
 • @iRayneNL Nooit gedacht dat ik me hierin zou mengen maar ik ben het niet met je eens. Er is altijd een grens. Een beetje mannenpraat moet gewoon zonder dat de vrouw in deze rol zich daarmee beledigd of wat dan ook voelt. Net zoals vrouwen dat over de mannen mogen doen. Dat hoort er toch gewoon bij? Er zijn altijd grenzen, en maar goed ook.
 • Het is natuurlijk erg smerig wat daar op de werkvloer is gebeurd maar:

  “Zo werd de keuze om enkel met een vrouwelijk personage te spelen in Assassin's Creed regelmatig teruggedraaid volgens verschillende werknemers omdat vrouwen lastiger te verkopen zouden zijn.“

  Dit heeft 0,0 te maken met discriminatie of iets anders wat maar niet door de beugel kan. Dit is gewoon een beleidskeuze op basis van marketing.
  Veel gamers hebben nou eenmaal de voorkeur voor een mannelijke personage. Het is hetzelfde gelul als een vrouwelijke versie van Link in Zelda…iets waar ik totaal niet op zit te wachten.
 • @Ramirez

  En hoe ontstaat die keuze?

  Door de community die enorm verdeeld is.

  Te lang hebben ze het vrouwelijk schoon verkeerd uitgevoerd in videogames.

  Veel gamers kunnen niet tegen de artistieke en progressieve veranderingen.

  Horizon Zero Dawn werd bijvoorbeeld geprezen omwille van geen seksuele accenten bij het hoofdpersonage.
  Dat daar al aandacht wordt aan besteed, is enorm jammer.
  Niet de schuld van Guerilla Games, maar de schuld van al die veel te grote boezems in videogames waar het bij hoefde.
 • @Don Carpaccio

  Dat zal allemaal wel maar er is eerder een vrouwelijke personage in een AC game geweest en die is geflopt.

  Als bedrijf hoef je geen invloed uit te oefenen op de maarschappij omtrent dit soort zaken. Bedrijven moeten gewoon kijken naar wat goed draait/verkoopt. Zij hoeven niet de grote Messiah te zijn om verandering door te drukken.

  Dat Horizon met een vrouwelijke hoofdpersoon een commercieel succes is betekent niet dat we ook maar een vrouwelijke Master chief, Mario of Link moeten maken om een kleine groep mensen tevreden te houden. Ik herinner bij Link als een moedige jongeman en niet als een jonge moedige vrouw of transgender…

  Game personages zijn canon en daar moet je gewoon afblijven. Voor gamers die graag als vrouw willen spelen zijn er in iedere stal genoeg opties. Nintendo heeft bijvoorbeeld Metroid. Sony heeft Horizon en Microsoft heeft met bijvoorbeeld Gears ook genoeg vrouwelijke opties. Geen van allen heeft een stereotype beeld van vrouwen met dikke tieten en een vette kont. Vind je reactie dus ook overdreven.

  Ik word er een beetje zat van dat alles universeel moet zijn. Voor veel games maakt het niet zoveel uit en hoe ze in AC je de optie geven om zowel als man als vrouw te spelen en zo het verhaal een iets andere swing te geven is best passend. Im all for it mits het past.

  De laatste 10 jaar is er sowieso veel veranderd aan het beeld van vrouwelijke personages in games. En eigenlijk waren ze nooit stereotype. Jill uit RE is niet stereotype, lightning uit FF evengoed niet.

  Maar je gaat Mario niet in een jurkje hijsen. Dat hoort niet en dat past niet. Maak dan gewoon een nieuwe ip. (Horizon bijvoorbeeld)

  En nu misschien wel het allerbelangrijkste punt. Hoe een personage eruit ziet is bepaald vanuit het artistieke oogpunt van de designer. Daar moet je afblijven. Als een designer een vrouw wil maken met enorme tieten moeten we dat juist de hemel in prijzen. Het is zijn/haar visie, zijn/haar kunstwerk. Dit telt andersom evengoed en staat het je niet aan dan koop je het niet!

  Waarom moet iedereen alles mooi/goed/leuk vinden. Stelletje eenheidsworsten die alles universeel toepasbaar willen maken. Ik kots erop eerlijkwaar. Mensen moeten gewoon eens leren en accepteren dat niet alles in de wereld toepasbaar is naar hun smaak of ideologie. Zoek dan gewoon iets wat wel bij je past of maak iets nieuws wat bij je past ipv het bestaande te willen veranderen.
 • @Ramirez

  Ben het vrijwel geheel met je eens, maar vind eigenlijk dat Link binnen de canon best een vrouw zou kunnen worden. Het immers steeds een nieuwe incarnatie, beetje ala James Bond of Dr Who.

  Maar goed dat betekent ook weer niet dat her perse moet gebeuren. Als ze dat zouden doen zou dat wel met een goed idee moeten zijn om de game op een bepaalde manier interessant te maken. Niet om maar gewoon een vrouwelijk hoofdpersonage te hebben.
 • @Don Carpaccio
  Nee hoor, de community is niet verdeeld. Er zijn wat feministen en main stream media die hier om kraaien en op elke boobdrop, underboob, side boob, grote boob of Fortnite bouncing boob een rampage loslaten. De meeste mensen boeit het niet eens, zolang het goed spel is.

  Nu ben jezelf nogal vrouwonvriendelijk bezig. Door grote boezems weg te zetten als seksueel object/eng. Vrouwen heb je in allerlei soorten en maten, als je dat zelf niet eens kan respecteren of als normaal kan beschouwen ligt het probleem echt bij jezelf. Dat laatste hebben veel progressieven last van namelijk. Ze zeggen voor iets te staan, maar dan zijn ze zelf heel zwart/wit bezig met de Positieve dingen te benoemen of negatieve dingen. Het zal namelijk nooit goed zijn uit die kant. Ze zijn bijvoorbeeld wel tegen seksueel getinte games, maar staan wel in de rij om een vrouwelijke streamer die zowat haar boezem in je gezicht stopt te verdedigen.

  Enige problemen waar gamers wel last van hebben met progressieve veranderingen zijn bij games die nergens op slaan. Zoals bij BF5 een WW2 game zie je Japanse mannen in Rotterdam rondrennen met Britse wapens. Als een game vanaf de grond goed is opgebouwd, zoals Horizon of Cyberpunk zal niemand er na kraaien. Dat was BF5 bijvoorbeeld niet.
 • @ShadowhunterrX

  Ik denk dat je wel slim genoeg bent om te begrijpen dat Don grote boezem niet weg zet als seksueel object/eng. Het lijkt mij nogal duidelijk dat hij doelt op (Vaak Japanse) games die vrouwlijke personages neerzetten met grote boezem, lekkere billen, dunne taille en ze dan vervolgens zo min mogelijk kleding geven.

  Deze zorgen ervoor dat ''normale'' vrouwelijke personages opeens een verademing zijn, en dat is ergens toch best wel vreemd.
 • @Shuckles
  Ik wil het heel graag met je eens zijn op dat punt. Maar na jarenlang tussen progressieve/feministen gezeten te hebben en ook zo gedacht te hebben. Moet ik je helaas ongelijk geven.

  Er zijn helaas heel veel mensen uit deze groepen snel gepikeerd over dit soort dingen. Daarom ook mijn voorbeeld dat een groep mensen losging over bewegende borsten bij 1 Fortnite skin. Daarnaast heb je ook een voorbeeld van de actrice die model stond voor Dina die in het echt best wat vrouwelijke vormen heeft. Ingame kleinere borsten heeft omdat…. niemand weet waarom. Laten we het maar niet hebben over de Mario kart motorpakjes van de dames…. die sommige te vinden.

  De enige mensen die het een verademing vinden, zijn ook de mensen die het hardst lopen te gillen over dit soort dingen en schenken er extra aandacht aan. Tuurlijk, je hebt wel gelijk dat een aantal Japanse games zoals Senran Kagura, Dead or Alive heel erg die kant op gaan. Maar voor *vrouwonvriendelijke games* hebben deze toch een aardige vrouwelijke aanhang tot cosplay aan toe. Dan heb je nog Bayonetta wat als sex symbool word gezien…. ook al ontworpen door een vrouw.

  Persoonlijk kijk ik er niet na hoe geil of sexy een vrouwelijke character is. Dat is voor mij totaal niet relevant. Het zijn aan elkaar geplakte pixels en gemaakt door iemand.
 • Ik vind het best bijzonder, kan geen AC game opstarten voordat ik een beeldscherm te zien krijg waarop vermeld staat dat de game is gemaakt door een diversiteit van LHBGTXYZ mensen met even diverse RAL kleuren, en niemand is gekwetst tijdens het bedenken en produceren van de game. Bullshit verhaaltje dus voor de buhne…puur marketing van Ubisoft. Waarom hoor ik hier niemand over?
 • @BadassBoris

  Voor zover ik weet staat er alleen iets over dat het is geproduceerd door mensen van verschillende achtergronden. Niks over niet gekwetst zijn etc.
 • Allereerst erg jammer dat zulke dingen gebeuren. Maar ik heb vertrouwen in Yves.


  Wat mij hier nu vooral steekt, is dat sommige hier insinueren dat enkel mannen de boosdoener zijn ( gelukkig zijn er ook nog mensen die beide kanten zien). Maar ja dat zijn waarschijnlijk ook de SJW die koste wat kost die bitch Amber Heard geloven en Johnny Depp hoe dan ook als dader zien want man.


  Overigens niks mis met hoe de Japanners vrouwen vorm geven. Er is bijvoorbeeld niks mis met de serie Queen's Blade.
 • @Meta_coola

  Maar wie insinueert hier dan dat het alleen om mannen gat die dit gedrag vertonen? Tuurlijk zijn er ook genoeg vrouwen die zich schuldig maken aan dit soort gedrag, maar helaas is het natuurlijk wel zo dat het overgrote deel van dit wangedrag van mannen afkomt.

  Is in principe ook niks mis mee, maar het is natuurlijk wel heel erg over geseksualiseerd (Beetje halve hentai) . Persoonlijk heb ik er helemaal niks mee en voelt het al vrij ongemakkelijk om naar te kijken, maar goed als een ander er plezier aan heeft moet dat gewoon kunnen.

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren