1. Borderlands 3 review – Absurd satirische lootshooter

Borderlands 3 review – Absurd satirische lootshooter

Tevens de ultieme co-op-game

Borderlands 2 was z’n tijd zo ver vooruit, dat we toen nog geen term hadden voor wat we nu de lootshooter noemen. Inmiddels is dat begrip behoorlijk veranderd en zou je denken dat Borderlands 3 het games-als-een-service-concept volledig omarmt. Echter blijft de game opvallend dicht bij waar het ooit begon: looten en shooten in een verhalende omgeving. Dat is niet erg, want Borderlands 3 is een hilarische parodie op streamcultuur en in bijna alle facetten de ultieme coöperatieve lootshooter.

Dat Borderlands 3 vooral gestroomlijnder en groter is, merk je nadat je Pandora verlaat en de rest van het universum verkent. Jij, Lilith en een hoop oude bekenden proberen de Calypso-tweeling, twee kwaadaardige streamers, voor te blijven in een race naar The Great Vault. Deze reis brengt je naar nieuwe gestoorde personages, gemodificeerde apen, losgeslagen kunstmatige intelligenties en heel veel maffe wapens.

Borderlands 3

Weg van Pandora

De zoektocht naar de ultieme kracht brengt spelers ook naar verschillende planeten, die een heerlijke afwisseling zijn op het stoffige Pandora dankzij een prachtig kleurenpallet dat goed aansluit bij de tijdloze visuele stijl. Promethea is een prachtige, door neon verlichte futuristische stad waar twee wapenfabrikanten een hilarisch kinderachtige oorlog voeren, terwijl Eden-6 een groene moerasplaneet is waar de Jabobs-familie een bloedvete uitvecht. Eindelijk kunnen we de Borderlands-lore verkennen aan de hand van dit soort grappige conflicten.

Vergis je niet: Borderlands 3 is geen openwereldgame. Planeten zijn nog steeds opgebouwd uit verschillende kleinere gebieden die inladen zodra je zo’n nieuw gebied bezoekt. Hier en daar voelt dat een beetje ouderwets aan en breekt het soms de flow van een missie, bijvoorbeeld wanneer je uit een voertuig stapt, de volgende wereld betreedt en daar weer in een nieuw voertuig stapt. Anderzijds is het een briljante manier om spelers te foppen wat de schaal van de wereld betreft. Meerdere keren zet de game je op het verkeerde been en keert het schip Sanctuary 3 terug naar een eerder bezochte planeet om een gloednieuwe, aanzienlijk grotere omgeving te verkennen.

Borderlands 3
Borderlands 3
Borderlands 3

Hoewel omgevingen voor hedendaagse standaarden nog een tikkeltje leeg ogen wat npc’s betreft, is de wereld zelf een stuk beter gevuld met details en activiteiten dan voorheen. Voertuigen besturen nog steeds stroef, maar dankzij een verbeterd fast-travel-systeem en de razendsnelle Cyclone-motor blijft reizen tot het absolute minimum beperkt. De meeste actie vindt dan ook plaats in de indrukwekkend ontworpen afgesloten omgevingen, wat bijdraagt aan het achtbaangevoel van de campagne.

Livescreamers

De talloze zijactiviteiten moeten het, een omgevingspuzzel daargelaten, vooral hebben van de typische Borderlands-humor, die je juist wel of niet kunt waarderen. Enkele parels zijn een voormalige pro-gamer die je hulp nodig heeft om z’n carrière weer uit het slop te halen, een verrassend treurige blik op het verleden van een bekend personage en de glansrol van Ice-T als de AI-gestuurde teddybeer Balex. De meeste humor raakte bij ons de juiste snaar omdat de game zo zelfbewust is, in lijn met de verzameling aan memes die Borderlands 2 is. De game zit vol met kleine grapjes en verwijzingen.

De aanhangers van slechteriken Troy en Tyreen Calypso zijn feitelijk een overdreven weergave van hoe fans sommige schreeuwerige Twitch-streamers – in Borderlands 3 ‘livescreamers’ genoemd – aanbidden. Op deze wijze neemt de game lootboxen, donaties en andere omstreden aspecten van streamen op de hak en zijn de puberale broer en zus totaal verschillende antagonisten dan Handsome Jack. Bovendien zijn ze dusdanig aanwezig tijdens zowel hoofd- als zijmissies dat hun boeiende achtergrond genoeg ruimte krijgt.

Borderlands 3

Eindeloos knallen

Wellicht de grootste vooruitgang in Borderlands 3 is de gunplay, die zo soepel is dat we het durven te vergelijken met Doom en Apex Legends. Je Vault Hunter rent sneller, kan eindelijk over objecten springen en glijdt alsof zijn of haar leven er van afhangt. De gameplay van moment tot moment bestaat daarom uit in cirkels rennen, van lootbox naar lootbox glijden en ondertussen oneindig schieten en herladen. Vijanden zijn nog steeds absurde, gillende kogelsponzen en daarom tamelijk dom, maar verschillende zwakheden dwingen spelers om na te denken over welke elementaire aanvallen ze gebruiken en te wisselen tussen wapens.

Framerate

Belangrijk om te weten is dat we de game op 60fps op de pc hebben gespeeld, want de basisversies van de PS4 en Xbox One draaien op maximaal 30fps. Helaas hebben we dit nog niet kunnen testen, maar dit is ongetwijfeld van invloed op de soepele gameplay van Borderlands 3. De PS4 Pro- en Xbox One X-versies bieden wel de optie om de game in 1080p en 60fps te spelen, ten opzichte van 4K en 30fps.

Deze exotische geweren zijn wederom de sterren van de game en nieuwe wapens uitproberen is een stuk boeiender dankzij een indrukkend aanbod. Nee, de game bevat niet miljarden unieke exemplaren en waarschijnlijk vind je meerdere archetypes, maar de verscheidenheid is meer dan genoeg om gedurende de hele campagne constant iets nieuws te ontdekken en te blijven experimenteren. Een nieuwe factor hierbij zijn de eigenschappen die verschillende fabrikanten met zich meebrengen, zoals oneindige munitie van Children of the Vault-wapens, dubbele elementen bij die van Maliwan en de nu al iconische lopende geweren van Tediore. De game bevat een aantal knotsgekke wapens en – hoe gek dat ook klinkt in deze tijd – is elke lootbox die je opent daarom een moment om naar uit te kijken.

Borderlands 3

Ook de vier Vault Hunters bevatten meer diepgang en keuzevrijheid dankzij een flexibelere skill tree. Of eigenlijk drie verschillende skill trees, waardoor je met elk personage meerdere kanten op kunt en de keuze aan het begin van de game nóg lastiger wordt. Na elke Vault Hunter te hebben geprobeerd, kozen we voor Zane, met name omdat hij als enige twee action skills tegelijk kan instellen. Met zijn SNTL-drone (‘Say hello to my little friend!’) en digi-clone (‘I’m the fake one! Shoot him, suckers!’) staat de grofgebekte Ier zijn mannetje tegenover grote groepen vijanden. We hadden echter ook kunnen kiezen voor meer verdediging in plaats van de snelheidsbonussen die de drone biedt, de critical hit-build van het personage Fl4k, of een totaal andere samenstelling.

Ultieme co-op-ervaring

Je keuzes zijn ook afhankelijk van of je de game solo of met anderen speelt (je kunt op elk moment je skills herindelen). In je eentje is Borderlands 3 een achtbaan van een ervaring, maar co-op is zó gestroomlijnd dat er weinig reden is om het niet op z’n minst te proberen. Op ieder moment kunnen spelers in elkaars sessie duiken en eenmaal terug in je eigen game is het mogelijk om gespeelde missies te skippen, zodat spelers niet tweemaal hetzelfde hoeven te spelen. De allerfijnste toevoeging is loot scaling, waarbij de levels van loot en vijanden worden geschaald naar ieders eigen niveau.

Dat maakt de drempel om samen te spelen bijzonder laag en prettig voor spelers die niet zo veel uren in de game kunnen steken. Gearbox heeft sowieso goed nagedacht over wat er beter kan in online co-op-games. Spelers kunnen veel gemakkelijker hun inventaris upgraden, wapens naar elkaar mailen, spullen delen tussen verschillende personages en er is zelfs een machine die achtergelaten loot verzamelt en uitspuugt op de grond van Sanctuary 3. 

Endgame

De endgame van Borderlands 3 is vrij omvangrijk. Zo is er een Mayhem Mode die extra zeldzame loot oplevert, de pittige True Vault Hunter Mode, Horde-achtige Proving Grounds en Circle of Slaughter-uitdagingen. Binnenkort lichten we de huidige en aankomende endgame content uit op InsideGamer, maar weet alvast dat er genoeg te doen is.

Borderlands 3

Greatest hits

Sanctuary 3 – we weten niet wat er met twee is gebeurd, maar we vermoeden dat Claptrap er iets mee te maken heeft – is je vliegende thuisbasis en bovendien een verzamelplek vol met prettige idioten. Gedurende de game verhuizen verschillende Vault Hunters en andere personages naar het schip, waar ze grappige verhalen delen of missies voor je hebben. Enigszins in lijn met The Normandy uit Mass Effect geeft het een prettig gevoel om zoveel bekende koppen in hun uniek ingerichte kamers zich te zien huisvesten op je schip.

Borderlands 3 voelt dan ook aan als een soort ode aan de franchise. De game vindt het wiel niet opnieuw uit, maar is geëvolueerd tot een grootschalige, gestroomlijnde en nog steeds zeer absurde loot shooter.

Voor deze review is Borderlands 3 gespeeld op pc. De game verschijnt op 13 september ook voor PlayStation 4 en Xbox One.

laadtijd

Conclusie en beoordeling

Borderlands 3

Borderlands 3 is een absurde reis door het Borderlands-universum en is dankzij de enorm strakke gunplay, boeiende planeten en fantastische co-op-ondersteuning de ultieme lootshooter geworden.
9
Score
90
Score: 90
 • Pluspunten
 • Nieuwe planeten bieden heerlijke afwisseling
 • Verrast constant met nieuwe omgevingen
 • Zeer strakke gunplay
 • Hilarische persiflage op stream- en internetcultuur
 • Minpunten
 • Laadschermen breken de flow

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Je mag me alles vragen!
 • @Jack O

  Dus je hebt de keuze op de PS4 pro dat je ofwel 4k op 30fps speelt of 1080p op 60fps? En zie je het verschil? Beetje een optie zoals monster hunter world ofniet?
 • @CyberFl je krijgt inderdaad de keuze tussen 4K en 30, en 1080p en 60fps op de betere consoles. Net zoals veel andere games tegenwoordig.

  Ik heb helaas nog geen consolecode, dus weet niet hoe stabiel beide opties zijn. Ik zou nog in ieder geval honderd procent voor 60fps gaan, want dat maakt de gameplay zoveel soepeler.
 • Heel vet dat hier iig wel snel de review van verschijnt. Is voor mij een titel die ik ook nog wil oppakken. Wellicht na Gears 5… iets offtopic maar wanneer wordt de review daarvan verwacht, zo'n kleine titel is dat niet?
 • @xevulutionx Yes, we zijn blij dat ie zo vroeg online kon. Gears 5 komt hopelijk woensdag online!
 • @Jack O
  ah ok top!
 • Ik ga deze toch voorrang geven op Gears 5 denk ik.. Genoeg te doen komende tijd! Fijn om te lezen dat Borderlands 3 goed ontvangen wordt, en vooral co-op een heerlijk avontuur zal zijn.

  Mijn vraag: Denk je dat de Deluxe / Super Deluxe editie een toevoeging hebben qua spelervaring?
 • @Gaaiz ik moest even opzoeken wat er in die versies zit, maar de Deluxe versie zou ik zelf niet halen. De Super Deluxe-versie bevat de season pass, en gezien de vorige dlc's lijkt dat me als Borderlands-fan een goede investering. Binnenkort vindt er een livestream plaats waar de eerste wordt onthuld, dus wellicht kun je daarop wachten en later de season pass kopen.
 • @Jack O Normaal lees ik reviews die zo lang zijn nooit af.

  Maar ja als grote borderlands liefhebber heb ik dat wel zeker gedaan onder het genot van een borderlands 2 soundtrack en hardop gelezen whahaha.

  Maar in ieder geval ik kijk reuzen uit naar a.s vrijdag.

  Alleen dat is inderdaad waar ik al die tijd mee zat de framerate van de basis ps4 jij zegt het spel draait dan op 30fps is dat net als de framerate als de borderlands 2 uit the handsome collection of met borderands 3 ga je wel ietsjes verschil zien??
 • @Tepelstreeltje haha, ik moet erg lachen bij het feit dat iemand m'n review hardop leest :)

  De framerate van The Handsome Collection was 60fps op alle platformen, en BL3 alleen op de One X en PS4 Pro. Op de gewone PS4 ga je die stap terug dus wel merken denk ik, al blijft de gameplay nog steeds een stuk sneller dan BL2. Ik heb nog geen consoleversie gespeeld, maar als het ff kan zou ik zeker voor 60fps gaan.
 • @Jack O dus wacht eens ff jij zegt dat borderlands 2 van de handsome collection 60 fps draaide op de basis ps4 en dat borderlands 3 dat niet zal zijn op een basis ps4 maar terug gaat naar 30fps??
 • @Tepelstreeltje Yes, dat klopt. Ik zou deze video (https://www.youtube.com/watch?v=FTMvor0zres) en dit artikel (https://blog.us.playstation.com/2019/08/07/behind-the-scenes-how-gearbox-built-borderlands-3-for-ps4-and-ps4-pro/) even doorlezen. Maar goed, ik heb beide nog niet getest. Hopelijk morgen of overmorgen.
 • @Jack O Is goed man bedankt voor de info!
  Laat mij vooral even weten wat je ondervinden zijn van de basis ps4 xbox en ps4pro xbox one x.
 • @Tepelstreeltje I will!
 • time for another story eh?
 • Na Gears 5 wordt dit mijn co-op game.
 • @Eshura

  Vrijdag zal het co op day worden voor mij.
 • Is er splitscreen?
 • @benjaminben

  ja.
 • @Soon.

  Tof

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren