1. Burnout Paradise Remastered review – Take me down to the Paradise City
Burnout Paradise
70% hot!
1 member volgt dit
1 member wil dit
1 member heeft dit

Burnout Paradise Remastered review – Take me down to the Paradise City

Dat eerste rifje van Slash’ gitaar, de drums die na een paar seconden meedoen en de synthesizer die vervolgens ingeschakeld wordt. Als ik Paradise City hoor ben ik thuis. Dit kitscherige rocknummer is in mijn hoofd onlosmakelijk verbonden met het racegeweld van de laatste echte Burnout. Niet zo gek ook gezien het feit dat iedere keer dat je het nummer bij het opstarten hoort voordat je ook maar een keer op het gaspedaal hebt kunnen trappen.
Burnout Paradise

Tien jaar later en er is eigenlijk helemaal niets veranderd. Burnout Paradise heeft jammerlijk genoeg nog steeds geen vervolg, maar er is nu wel een remaster die het mogelijk maakt op deze moderne raceklassieker op je pc, PlayStation 4 of Xbox One te spelen. Op menig computer draait The Ultimate Box-versie van Burnout overigens nog steeds prima, maar ook op dit platform kun je ervoor kiezen om deze heruitgave te spelen.

Makkelijke Remaster

De verbeteringen tussen de Remaster en de oude versie zijn om heel eerlijk te zijn wel een beetje teleurstellend. Wie goed kijkt ziet dat de auto’s en de stad misschien in een wat hogere resolutie zijn weergegeven (te weten: 4K), maar in ieder ander opzicht is dit eigenlijk precies dezelfde game. Dit voelt wat gemakzuchtig aan gezien het feit dat er in de afgelopen jaren heel wat ports en remasters zijn verschenen die oude games opnieuw goed wisten te verkopen. Daarmee vergeleken voelt Burnout Paradise best wel karig. Helemaal omdat er nu opnieuw 40 euro voor gevraagd wordt.

Burnout Paradise Remastered

Ergens is het gebrek aan echt grote verbeteringen ook wel te begrijpen. Op de vorige generatie wist deze game ondanks de hoge snelheden en het constante spektakel gemakkelijk op een zalig vloeiende 60 frames per seconden te draaien. Van dat gevoel van snelheid is tien jaar later helemaal niets verloren gegaan, waardoor Burnout Paradise lang niet zo oud aanvoelt als de game in werkelijkheid is.

The Knowledge

Burnout Paradise is zo zonder enige vorm van lakschade oud geworden. Het spel ziet er nog steeds prima uit. Wat verder overblijft is een game die nog steeds fantastisch speelt en die bovendien een open wereld heeft waar menig ander game jaloers op mag zijn. In 2008 was de overstap van Burnout op afgezette parcours naar Burnout in een grote stad waarin je kan rijden waar je wil nog enigszins controversieel. Zo is het tijdens een race best mogelijk om de weg kwijt te raken of om op de laatste plaats te eindigen omdat je ergens een verkeerde afslag hebt genomen. In tegenstelling tot de vorige games zijn er geen gigantische pijlen en wegversperringen die je de juiste kant op sturen. De doelen van de races zijn steeds hetzelfde (wees als eerste bij een van de hotspots in de acht windrichtingen!) maar afhankelijk van waar je start maakt de manier waarop je daar komt nogal wat uit.

Burnout Paradise

Het lijkt op het eerste gezicht misschien behoorlijk verwarrend, maar Paradise City is een open wereld die je eerst moet leren kennen voordat je er als coureur een beetje succesvol kunt zijn. Het spel geeft je daarom op niets minder dan geniale wijze allerlei afleidingen die je spelenderwijs wegwijs maken op de kaart. Gele oplichtende barrières geven sluiproutes aan die netjes van je lijstje afgevinkt worden als je er doorheen scheurt. Rode billboards moeten kapot gemaakt worden en leiden veelal naar andere routes en door tussen het racen door andere coureurs van de weg te beuken kun je hun bolides aan je arsenaal toevoegen. Iedere straat is ondertussen een time trial om verslagen te worden, ieder kruispunt de startplek van een race en iedere kapotte brug een mooie kans om een belachelijk grote sprong te maken.

Ben je eenmaal een beetje bekend met de wegen van Paradise City dan komt die kennis ook goed van pas tijdens een race, stunt event of potje road rage. Door eerst vrij rond te rijden weet je waar de goede sluiproutes zitten, waar er een paar machtig mooie schansen opgesteld staan en waar je je tegenstanders het prettigst de vangrail in kan duwen.

Burnout Paradise Remastered

In Burnout Paradise Remastered zijn de auto’s die later zijn uitgebracht als downloadbable content vanaf het begin al te besturen. Wil je echter de pure Paradise-ervaring dan raad ik je toch echt aan om deze bolides de eerste paar uur op de schroothoop te laten staan. Deze wagens zijn namelijk zo snel en sterk dat ze de eerste paar rijbewijzen vol races veel te makkelijk maken. Het is veel leuker om met de barrels onderaan de lijst te beginnen en vervolgens naar de echt gevaarlijk snelle racemonsters toe te werken.

Ongegeneerde cultracer

Dat is allemaal heel erg leuk om in je eentje te doen, maar Burnout Paradise heeft een vrijwel naadloos online-systeem waarmee je met een paar drukken op de d-pad in een online lobby zit met andere spelers waarin je al deze dingen samen kan doen. Er zijn races en alle andere mogelijke events, maar misschien nog wel leuker zijn de challenges die je gezamenlijk aan kunt gaan. Met zijn allen een paar kilometer tegen het verkeer inrijden of allemaal om dezelfde fontein heen driften. Het is heerlijke chaotische gameplay waarin de autowrakken je om de oren vliegen. Verongelukken is ook in deze Burnout nog steeds een soort beloning waarin stukken metaal en belachelijke gekleurde racemonsters compleet verpletterd of aan stukken gescheurd worden.

Dit alles maakt Burnout Paradise al een van de beste racegames ooit, maar de vele extra downloadable content die nu standaard inbegrepen is, is de spreekwoordelijke spoiler op deze droombolide. Er zijn een heleboel extra auto’s een Cops and Robbers-onlinemodus, een lokale multiplayer waarin je de controller per beurt aan elkaar doorgeeft, speciale races die alleen met motoren gereden kunnen worden, en natuurlijk Big Surf Island. Die laatste extra is een compleet en compact nieuw gebied waarin stunts en checkpointraces centraal staan. Het zorgt zo mogelijk voor nog meer speelplezier bovenop alle ongegeneerde lol die Paradise in het standaardpakket al weet te bieden.

Sinds de release van Burnout Paradise is er namelijk geen andere racegame verschenen die zo lekker losjes speelt. Het gewicht van de auto’s is precies goed, het gevoel van snelheid ongekend en de spectaculaire crashes ongeremd. Het is tenslotte de cultsoundtrack – die zo slecht is dat-ie weer goed wordt – die het helemaal afmaakt. Avril Lavignes oorworm Girlfriend is minstens zo vergroeid met Paradise City als de titeltrack van Guns ’N Roses.

Conclusie en beoordeling

Burnout Paradise Remasterd

Tien jaar later is Burnout Paradise nog steeds een ongekend goede racegame die nooit is geëvenaard door een concurrent of door een vervolg. De gemakzucht in deze remaster is door het gebrek aan echt noemenswaardige toevoegingen bijna voelbaar, maar laten we vooral niet vergeten dat dit het moment is voor een hele nieuwe generatie om kennis te maken met deze fenomenale game. Burnout Paradise mag dan een oldtimer zijn, er is nog steeds geen concurrentie die deze game eruit kan racen.
8,5
Score
85
Score: 85
 • Pluspunten
 • Hey! Hey! You! You!
 • Alle extra’s inbegrepen
 • Geweldig gevoel van snelheid
 • Tien jaar later nog steeds geniaal
 • Minpunten
 • Erg makkelijke port

Dit artikel delen

Over de auteur

Thijs Barnhard Redacteur bij InsideGamer en Gamer.nl. Laat mij je uitleggen waarom Spelunky, Overwatch, Hollow Knight, Super Mario World en Burnout Paradise de beste games ooit zijn.

Reacties

 • Nog wel aan het twijfelen of ik deze haal of niet. Destijds heb ik hem helemaal uitgespeeld, (alle billboards, hekjes, wegen, races noem maar op), maar als ik hier lees dat de game een minimale update heeft gehad, dan kan ik desnoods ook de BC versie spelen.
 • Ik vond het een leuke game maar heel snel slaat bij mij de verveling toe. Dat was pak m beet 10 jaar terug zo en dat was in ea acces nu vrijwel weer meteen het geval.

  Het zal m met name zitten in de "to much" arcade aanpak (voor mij) en de niet gelicenceerde auto's, die mij er vrij snel uithalen. De wat minder autofreakzijnde gamer die gewoon lekker wil knallen, zit hier wel goed. Ik geef qua openworld racer dan met grote overmacht de voorkeur aan Forza Horizon. Die is ook een flink tikje groter qua map.
 • @xevulutionx Had het zelfde als jou. De goede oude tijd, toen je je xbox 360 nog kon flashen. Heb deze game nooit uitgespeeld. Zeer vermakelijk. Maar om echt alle goals te halen, zoals door alle billboards stunten etc. Ging me wel een beetje vervelen. Leuke game om zo tussendoor eens lekker te spelen!
 • Dat het alweer tien jaar geleden is dat deze game verscheen. Jammer dat ze nu de volle pond vragen, misschien kan ik beter kijken of ik hem nog liggen heb voor mijn PS3 en die versie weer opnieuw spelen.
 • Ik had eerlijk gezegd toch liever een Turok: Dinasaur Hunter remaster gezien…
 • @Corporal_Joseph

  Die net uit is voor de Xbox One?
 • @Stickie

  Ik hoopte eigenlijk op turok 64 remaster met de graphics van nu. :-)
 • Allemaal kopen mensen!!  ..ik pas, maar met goede verkopen krijgen we misschien een remaster van het veel betere Burnout 3 Takedown!
 • Thijs, ik heb een beetje het idee dat je te veel laat leiden door nostalgie. Jij hebt natuurlijk een review exemplaar gekregen, maar dit spel kost de rest gewoon 40 euro. Dat is erg veel geld voor een wel heel gemakzuchtige port.

  Het spel is zelfs zo erg hetzelfde, dat je een screenshot in dit artikel hebt gebruikt waar de BMW uit NFS: Most Wanted op staat, eentje uit de oude gemodde PC versie dus. Het is dat cops and robbers niet beschikbaar is gekomen voor PC, verder krijg je gewoon vrijwel alle content, inclusief de politie auto's zelf en het nieuwe eiland, gewoon via mods.

  Ik heb iets van 350 uur (als het niet meer is) in het origineel zitten, en had graag 20 euro betaald voor dit als fanservice, maar dit is gewoon spugen in het gezicht van fans. 40 euro voor wat er uit ziet als 2 maanden werk, in plaats van een echt fatsoenlijk remaster, remake of sequel. Nee dankje. Niet dat EA momenteel in staat lijkt te zijn nieuwe games te maken zonder die te verpesten met mtx of gehaaste ontwikkeling.
 • @Razgriz18 dat verkeerde screenshot is mijn fout. Maar ook ik heb de game gespeeld en zondag komt er een Let's Play online. Maar ook al wordt je geleid door nostalgie: daar is toch niets mis mee als de lol niet zo groot is?
 • @DMons
  Ja maar, 40 euro :')

  Maar als jullie mij de game geven help ik jullie graag met challenges hoor ;p
 • Echt jammer van deze "simpele 4K" port. Enkele games, zoals Crackdown, krijgen gratis een 4K port, en dat ziet er net zo strak uit als dit, waar we dan weer 40€ voor moeten betalen.

  Maar het is nog steeds een geweldig spel, al is Burnout Revenge voor mij een nog beter Burnout spel. Toch is de vrijheid, de grote stad en omgeving, en de verbeterde crash camera en schade aan de auto wel erg gaaf. Leuk om nog een keer door te spelen, maar dan scherper :-) Geen spijt van de aanschaf, maar zeker niet zo geweldige facelift als bijvoorbeeld de Cras Bandicoot triology die binnenkort op Xbox One uit komt (en al een tijdje op PS4 is.)
 • Ik mis te weinig van dit soort arcade racers tegenwoordig. De vorige generatie en die daarvoor heb ik zo genoten van Need For Speed Underground 2, Need For Speed Most Wanted (2005), Motorstorm Pacific Rift, Burnout Paradise City en Test Drive Unlimited 2. Nee tegenwoordig moet het allemaal of hyperrealistisch of compleet de andere kant op met gekke powers. EN alles moet constant online zijn, singleplayer is bijna niet meer mogelijk. Ik wil gewoon het gevoel van snelheid hebben, met toffe muziek, realistisch uitziende wagens en in een realistische gave omgeving. Deze remake komt in ieder geval zeker in huis, nu al zin in!
  Jammer dat Forza Horizon 3 niet op de PS4 verkrijgbaar is, want dat ligt perfect in mijn straatje wat betreft deze generatie racegames.
 • @JaXter608

  Probeer anders ff ergens goedkoop een Xbox te kopen en je hebt je Forza’s! ;-)
 • @JaXter608

  Lekker balen voor je! Forza Horizon is al jarenlang de beste arcade racer.
 • Als deze op de Switch uitkwam had ik hem gehaald.

  (Heb geen xbone of ps4)
 • Dit wordt vanzelf een keer een PS Plus of Xbox Live game. Dan zal ik er zeker weer wat uurtjes in gaan spelen, maar ja… backlog backlog.
 • @gusanito De 360 versie was eind vorig jaar nog gratis. Waarom zou je dan 40 euro uit gaan geven?

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren