1. Call of Duty: Modern Warfare seizoen 1 – Op de goede weg

Call of Duty: Modern Warfare seizoen 1 – Op de goede weg

Een hoop content en een eerlijk verdienmodel

De puurheid van een Call of Duty-game in de eerste weken na release is tegenwoordig iets om te koesteren. Nog geen nieuwe wapens om jaloers op te worden, nul microtransacties en geen dagelijkse aanbiedingen die door je strot worden geduwd bij het opstarten van de game. Vorig jaar ging het met Black Ops 4 langzaam de verkeerde kant op en we hielden ons hart dan ook vast voor Modern Warfare. Tegen onze verwachtingen in komt de game echter goed uit de startblokken met een eerste seizoen vol leuke content en een vrij eerlijk microtransactiesysteem.

Seizoen 1 van Modern Warfare is net begonnen, dus beschouw dit meer als een eerste indruk dan een uitgebreide review. In de komende weken wordt onderstaande content langzamerhand uitgerold, inclusief wat extra ‘store-content’. Een einddatum voor het eerste seizoen is 28 januari.

modern warfare

De battle pass

De einddatum van het eerste seizoen is van belang voor de battle pass, die onderdeel uitmaakt van de update. Het systeem is vergelijkbaar met dat van titels als Fortnite en Apex Legends: er een rits aan content die je vrijspeelt door simpelweg de game te spelen. De beloningen zijn transparant en lootboxen ontbreken, dus spelers weten wat ze per level verdienen. Denk aan emblemen en calling cards, maar ook functionele dingen als nieuwe wapens, blueprints voor wapens en dubbel-XP-tokens. Wie dus niets moet hebben van al die uitbundige cosmetische spullen – hoewel ze in Modern Warfare prima in het militaire thema passen – kan dus ook grinden voor bruikbaardere dingen.

De battle pass kost 1000 COD Points, omgerekend een tientje. Er zijn echter zo’n 25 gratis beloningen die spelers vanzelf vrijspelen - dus zonder aanschaf van de battle pass - waaronder de nieuwe wapens: de Holger-26 en de RAM-7. Feitelijk zijn de belangrijkste beloningen dus gratis verkrijgbaar, en dat is een pluim waard. Ze worden ook relatief vroeg vrijgespeeld: op level 15 en 31, dus wie met enige regelmaat wat potjes speelt moet ze binnen twee maanden dat het seizoen duurt wel weten te verdienen. Daarna reset de battle pass, dus wacht er ook weer niet te lang mee.

modern warfare

Er is genoeg reden om te gaan voor de gratis beloningen, maar er valt ook wat te zeggen voor het aanschaffen van de battle pass. Los van de XP-boosters en wapen-blueprints verdienen spelers ook COD Points, die voorheen enkel te koop waren met echt geld. De battle pass van seizoen 1 biedt in totaal 1300 COD Points, waardoor spelers op papier de volgende battle pass gratis kunnen aanschaffen.

Helaas moet je hiervoor wel door alle honderd tiers zien te komen, en vooralsnog lijkt de progressie per potje geen vetpot te zijn. In-game XP, voltooide uitdagingen en gespendeerde tijd dragen allemaal bij aan je zogenaamde Battle Pass XP per potje, dus het verschilt per persoon. Zelf kwamen we met een uur of drie ergens halverwege level 4. Dat zou betekenen dat je binnen twee maanden grofweg ergens tussen de 60 en 80 uur moet spelen om alle honderd tiers te behalen. We zouden de het tempo waarmee je beloningen verdient liever iets hoger zien, maar voor zeer fanatieke spelers is het waarschijnlijk een peulenschil.

Crash is terug

Er staat ook een aanzienlijk aantal nieuwe maps op de planning, waarvan Crash momenteel is toegevoegd aan de reguliere maprotatie. Eigenlijk valt er weinig te zeggen over de klassieke Call of Duty 4-map, behalve dat het uitstekend binnen de originele maps van Modern Warfare past. Dat betekent met gevaar voor eigen leven de vlag veroveren in het wrakstuk, zigzaggende vijanden tussen de pilaren proberen neer te maaien en snipers die de gebouwen bezetten. Ook is de map hier en daar aangepast met nieuwe doorgangen, spawnpunten en zelfs nieuwe omgevingen. Crash is nog steeds wat camper-vriendelijk, maar het is heerlijk om weer terug te zijn in die vertrouwde omgeving.

modern warfare

De update brengt ook ultrakleine en extra grote maps met zich mee. Port is de grote nieuwe toevoeging aan Ground War en betreft een grote haven met allerlei containers en gebouwen. Het level is iets kleiner dan de andere Ground War-maps en kent een aantal hoger gelegen plekken, zoals gigantische hijskranen. Een leuk detail is dat Vacant uit Call of Duty 4 is verwerkt in Port, dat later dit seizoen overigens ook als losse 6v6-map verschijnt. Vooralsnog is Port een fijne aanvulling op het geheel en door z’n omvang en vrij platte opzet lekker overzichtelijk.

Nieuwe Gunfight-maps

Dat geldt vanzelfsprekend ook voor de Gunfight-maps Atrium en Cargo. Atrium is zelfs voor een 2v2-map érg klein en vergt daarom het uiterste van de spelers die tegenover elkaar staan. Cargo bevindt zich in een schip tussen de containers, met aan weerszijden een verhoging waar je elkaar tussen de containers neer kunt schieten. Gunfight blijft een toffe modus en het is prettig dat het aantal maps hiervoor steeds verder wordt uitgebreid.

Momenteel is de eerste van drie nieuwe modi speelbaar: Reinforce. In feite is Reinforce een samensmelting van Domination en Search en Destroy, waarbij spelers slechts één leven hebben en drie vlaggen moeten veroveren. Het veroveren van een vlag respawnt alle teamleden weer, wat dus het tij op elk moment kan keren. Het is een leuke modus waarin je secuur te werk moet gaan om een kans te maken om te winnen, maar ook soms wat risico moet nemen om je team te redden.

modern warfare

Op de goede weg

Dat is de content die momenteel is uitgebracht. De komende tijd wordt er nog een hoop uitgerold, zoals remakes van de maps Vacant en Shipment, vier nieuwe Spec Ops-uitdagingen, nieuwe Gunfight-maps en meer. Het eerste contentseizoen van Call of Duty: Modern Warfare is op de goede weg dankzij waardevolle gratis toevoegingen en een eerlijk verdienmodel. We houden de game nauwlettend in de gaten voor nieuwe ontwikkelingen.

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Ik had de game eigenlijk een beetje opgegeven. Sinds kort begonnen samen met een maatje aan gunfight, en nu zijn we niet meer te stoppen haha.

  Echt één van de betere toevoegingen in de game in lange tijd. Korte, spannende potjes. Heerlijk gevoel als je met 5-2 achterstand toch nog weet te winnen!
 • @Robskeee ja, Gunfight is zo spannend! Speel vooral 6v6, maar sinds kort ben ik er weer ingedoken.
 • @Jack O Op de een of andere manier raak ik nog te snel gefrustreerd van potjes domination of TDM, maar shoothouse 24/7 doet voor mij veel goed. Kleine map, minder campers.
 • @Robskeee Ik heb ook af en toe frustrerende potjes, maar vind het over het algemeen erg leuk. In Shoothouse ging ik gisteren opeens keihard met m'n AK-47, is inderdaad een fijne map.
 • @Robskeee

  Ik spreek uit ervaring,naar mate je ouder wordt raak je minder snel gefrustreerd.
  En shoothouse 24/7 is altijd goed voor ff snel een pot spelen of lekker veel challenges te halen(xp)!
 • @BadassBoris

  Idd, ik speel het echt vaak online met een paar vrienden, en ik merk dat er de laatste tijd minder campers zijn. Komt wss door bepaalde challenges. Heb de battlepas ook ineens aangeschaft. Beste COD in jaren.
 • @BadassBoris Ik word over paar maanden 30, ik kan me niet herinneren dat ik vroeger ook zo gefrustreerd raakte van Call of Duty, dus helaas kan ik me niet vinden in jouw ervaring.
 • @Robskeee

  Ik ben 41 jaar Robskeee,en geloof me,ik ken mensen die in de 50 zijn en nog steeds met veel plezier COD spelen!
  Groet!
 • Dus even een samenvatting. Als je niet de gamepass koopt wat loop je dan mis. Nieuwe wapens? Zijn die interessant genoeg om een battlepass er voor te kopen?

  Alle nieuwe maps zijn gratis toch?
 • @iRayneNL
  Volgens mij kun je de wapens ook gewoon unlocken door te spelen. Je krijgt wel zo'n tier upgrade met de seasonpass maar volgens mij niet heel veel meer spannends

  @Cyberfl
  Bepaalde wapens zijn wel degelijk vanuit de gratis variant op de season pass te unlocken. Alleen speciale edities zul je inderdaad middels de betaalde season pass moeten unlocken.
 • @AWESOMEDUDE3

  Nee de battlepas items kun je niet unlocken. Dit zijn speciale items die je alleen kunt unlocken door de battlepas te kopen.
 • @iRayneNL

  De battlepas geeft je extra skins voor de operators, cod Points, XP boost, legendarische blueprints, watches, emblems, calling cards, Enzo. Beetje zoals Apex, fortnite, destiny etc.

  Maps Enzo zijn gratis.
 • @iRayneNL De nieuwe wapens en maps heb je sowieso, alle cosmetische dingen, dubbel XP en COD Points niet.
 • Leuke review. Ik ben verslaafd aan het spel en helaas gaat de battle pass niet snel omhoog.

  Zijn er ook mensen die nog vrienden zoeken om 6 VS 6 of 2 van 2 te spelen? Of gewone potjes?

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren