1. Capcom is weer helemaal terug, en hoe!

Capcom is weer helemaal terug, en hoe!

Uitgever brengt de ene na de andere topper uit

Dit decennium is niet al te best geweest voor Capcom. Het heeft diverse populaire gameseries laten verwateren of zelfs verknald met allerlei elementen die niet in de smaak vielen bij fans. Maar sinds vorig jaar lijkt de Japanse uitgever weer helemaal terug van weggeweest. Simpelweg door gamers te geven wat ze willen: geweldige games.
Capcom

Ik kan enkele voorbeelden noemen van een Capcom dat een beetje de weg kwijt was, al ken je ze zelf waarschijnlijk ook. Met Resident Evil 5 en 6 wist het bedrijf een van zijn paradepaardjes als een kaars uit te laten branden: deze kopieën van het wél geweldige Resident Evil 4 vonden niet de juiste balans tussen actie en horror. Street Fighter 5 was lang niet zo’n verkoopsucces als het bedrijf had gehoopt en ook qua gameplay waren veel fans ontevreden. Bij lancering was er niet eens een fatsoenlijke arcademodus aanwezig! Verder is het bedrijf dit decennium bekritiseerd voor het annuleren van langverwachte games (Mega Man Legends 3), het uitbrengen van buggy games (Ultra Street Fighter 4 werd zelfs uit de line-up van de Capcom Pro Tour gehaald) en een gebrek aan spannende nieuwe releases.

Dat is zonde, want het was en is nog altijd een van de grootste Japanse uitgevers met een schatkist vol met interessante franchises. Het publieke imago van Capcom was op een gegeven moment zo negatief, dat gamers op fora serieuze discussies hadden over welke andere uitgever Capcom over zou kopen. Dat het ooit zo triest gesteld zou zijn met het huis van Resident Evil, Mega Man en Monster Hunter…

Monster Hunter World

De omslag

Capcom zag dit waarschijnlijk ook zelf in – ik mag hopen dat een bedrijf van dergelijk formaat een vinger aan de pols heeft van de eigen levenslijn – en heeft klaarblijkelijk het roer omgegooid. Dat begon in januari 2017 al, met de release van Resident Evil 7: Biohazard. Hoewel de game door zijn vr-implantatie en eerstepersoonsaanzicht niet echt vergelijkbaar is met vorige delen, lag de nadruk meer dan ooit weer op het horroraspect. Resident Evil 7 spelen is, met óf zonder PlayStation VR-headset, doodseng. Het is niet voor niets dat er eind 2018 wereldwijd al meer dan zes miljoen exemplaren van zijn verkocht.

Ook de release van Mega Man 11 – eindelijk weer een goede Mega Man-platformer om de smaak van ‘wannabe’ Mighty No. 9 weg te spoelen – heeft aan het positieve imago van Capcom meegeholpen, maar de échte held van dit verhaal is zonder twijfel Monster Hunter World. De game kwam begin vorig jaar uit en is inmiddels al zo’n twaalf miljoen keer verscheept. Capcom heeft hiermee bereikt wat het al zolang wilde: de Monster Hunter-franchise wereldwijd relevant maken. Voorgaande Monster Hunter-games waren daar nog te niche, te Japans voor, maar met World wist het bedrijf de perfecte balans tussen de typische MH-gameplay en westerse elementen te bereiken. Het was voor velen de beste game van 2018

Mega Man 11

En dit jaar begint het bedrijf wederom uitstekend. Resident Evil 2 Remake is alles waar de fans op hadden gehoopt: het spel houdt de kern van deze klassieker intact, maar brengt het naar de moderne tijd. Het net uitgekomen Devil May Cry 5 is misschien geen revolutie binnen het actiegenre, maar geeft fans van deze reeks na jaren wachten eindelijk weer een nieuw avontuur rondom Dante en co, en eentje dat enorm solide in elkaar steekt. Capcom eert met dit soort games zijn belangrijkste franchises weer en dat nemen gamers het bedrijf in dank af.

Het kan nog beter

Natuurlijk kan het nog beter. Zo hebben we geen idee wat voor grote nieuwe titels Capcom verder nog in ontwikkeling heeft – het bedrijf pakt na bovengenoemde spellen hopelijk toch door? Daarnaast zou ik, nu de klassieke franchises van de uitgever van nieuwe delen zijn voorzien, maar wat graag het experimentele Capcom van vorig decennium terugzien. Het bedrijf wist toen met games als Lost Planet, Dead Rising, Zack and Wiki en spellen als Viewtiful Joe en Okami van het inmiddels opgeheven Clover Studio een constante stroom aan kwalitatief hoogstaande en verrassende nieuwe franchises te lanceren.

Maar goed, één stap tegelijkertijd is het devies. Capcom heeft bewezen dat het de controle weer heeft over zijn belangrijkste series en daardoor hebben we de afgelopen jaren kunnen genieten van geweldige nieuwe delen in de Monster Hunter-, Resident Evil-, Mega Man- en Devil May Cry-franchises. Blijf zo doorgaan Capcom, dan zijn we al die narigheid van jaren terug binnen de kortste keren vergeten.

Viewtiful Joe 2

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Doe mij maar een nieuwe Viewtiful Joe.
 • @Newgamessuck

  Yes. Nieuwe Killer 7-achtige game mag er van mij ook komen en Resident Evils zijn altijd welkom.

  En Megaman vind ik ook echt vet/
 • Volgens mij ook mede door Resident Evil 2 Remake, als je zo en dan wat leest erover is het alleen maar positief, laat Re3 remake ook maar komen
 • @BiohazardJP
  Een RE3 remake zou echt vet zijn. Geweldige game !
 • @BiohazardJP

  Zijn ze volgens geruchten al mee bezig nog voor RE2 uitkwam.
  En aangezien RE2 een enorm succes is, zijn ze nu op vollo toeren bezig, denk dat het rond 2021 uit kan komen dan.
 • @Ardyn

  Had ook zoiets gelezen inderdaad, mits er genoeg animo van de fans zijn (wat er zeker wel is)
 • @BiohazardJP
  Resident Evil 2 heeft erg goed verkocht dus dan zal 3 er ook wel komen denk ik. Mooi nieuws man !
 • @BiohazardJP
  Animo is er zeker wel ja, hahaha.
  Vooral ook nu Deel 2 zo geweldig is ontvangen. Maar of RE3 gaat werken, zullen we nog maar is zien.
  Aangezien de Nemisis wel Mr. X moet toppen, door zoals in het origineel te kunnen sprinten en een rocket launcher te hebben etc….probleem is dan juist, wordt de game dan niet te moeilijk? HAHAH
  Ach ja, ik heb alle vertrouwen dat het goed komt. :D
 • Ja ze zijn lekker bezig. "Capcom is back" artikel #zoveel van de laatste dagen.

  Nu dat Itsuno klaar is met DMC 5 hoop ik dat Dragon's Dogma 2 aan de beurt is, gemaakt met dezelfde engine. En een remake ala RE2 van God Hand aub.
 • Ik wil heeeeeel graag een Zack & Wiki 2 op de Switch, of desnoods remaster van deel 1.
  Maar aangezien de game slecht verkocht. :/
 • @Ardyn Hier nog een groot liefhebber van Zack & Wiki. Ik zou het zeker toejuichen wanneer er een vervolg op de Switch uitkomt!
 • @Jorn6810

  Is die game geschikt voor onervaren gamers? Zoek nog een game om met mijn meid te spelen, en zag hem staan voor een zacht prijsje.
 • @benjaminben

  Ja dat moet wel goedkomen, is vooral puzzelen en nadenken.
 • @Shuckles

  Oke, kan ik dus kopen?niet te kinderlijk?
 • Zo, Capcom weer een beetje terug op de rails. Nu Konami nog.
 • Capcom is terug van nooit weggeweest! Ben heel erg benieuwd naar DMC5!

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren