1. Captain Toad: Treasure Tracker review – Vertrouwd goud

Captain Toad: Treasure Tracker review – Vertrouwd goud

Meer, beter.

Toad haten is niet makkelijk. Hij is onschuldig, maar toch ondeugend. Hij is goedlachs, maar kan ook serieus zijn. Hij is vaak lui, maar best voor een avontuur te porren. Dat zien we ook in Captain Toad, een Mario spin-off waarin het schattige paddenstoeltje je meeneemt op een puzzeltocht. Dat deed hij al op Wii U, maar nu doet hij dat opnieuw op de Nintendo Switch en 3DS, mét een paar extra levels.

Captain Toad is een combinatie van puzzelen en verzamelen. Het is de bedoeling de leveltjes in zo kort mogelijke tijd zo snel mogelijk te begrijpen zodat je weet waar je precies moet beginnen en waar je moet eindigen. Soms word je dwarsgezeten door vijanden, waardoor je niet kunt doorlopen naar hartenlust en moet je echt op zoek naar de juiste route én goed om je heen kijken of er nog wat te verzamelen is. In elk level kan je namelijk drie diamanten oprapen, wat de herspeelbaarheid van de game bevorderd. Het zal je namelijk vast niet lukken ze allemaal in je eerste keer spelen te verzamelen.

Captain Toad

Mini-spelletjes met Toad

Captain Toad heeft maar vier nieuwe levels, dus als je deze game al op Wii U hebt gespeeld, dan is er niet heel veel nieuwe content om je te vermaken. Het is dan ook vooral een aanrader voor mensen die het spel nog niet hebben gespeeld. Natuurlijk is het een groot voordeel dat je het spelletje nu onderweg kunt spelen en dat je dit visuele spektakel nu in HD kunt bekijken, maar heel veel nieuws brengt de game verder niet. Het enige opvallende verschil zijn de mini-spelletjes aan het einde van een level, waarbij Toad zich verstopt en jij hem zo snel mogelijk moet spotten door je Joy-Con zijn richting op te wijzen. Tof dat de minigame ook nog is toegevoegd, want maakt de gameplay nog veelzijdiger.

Vier jaar geleden was Treasure Tracker al een groot succes. Het spel werd destijds vooral gewaardeerd om zijn leveldesign en dat is uiteraard niet veranderd. Je waggelt met Toad rond in vierkante levels waarbij je moet puzzelen zodat hij op het eindpunt komt. Zo moet je bijvoorbeeld door een doolhof van heggen zien te manoeuvreren en zonder tegen een Shy Guy aan te lopen. Je kunt niet springen, dus je moet gebruikmaken van laddertjes om op de heggen te klimmen en de vijanden uit de weg zien te blijven.

Captain Toad
Captain Toad

Captain Toad is voortgekomen uit een paar bonuslevels uit Super Mario 3D World. Je moest per se levels spelen om sterren te verzamelen en weer nieuwe levels vrij te spelen. Het waren toffe levels, maar je komt ze niet tegen op Switch. 

Deze bonuslevels uit Super Mario 3D World -die wel in de Wii U-versie van Captain Toad zaten- zijn eruit gehaald om plaats te maken voor de vier nieuwe levels voor de Nintendo Switch-versie van de game.

Niet alles is een kubus

Captain Toad mag dan plaatsvinden in kubusvormige levels: hoogte en laagte spelen ook een belangrijke rol. Je moet daarbij constant gebruikmaken van platforms om op de volgende plek te komen. In de Wii U-versie moest je soms in het apparaat blazen om platforms met Toad erop te laten voortbewegen, maar die optie is helemaal uitgehaald op Switch. Er is nu ook de keuze gemaakt om de camerastandpunten vast te maken. Deze zijn dus niet meer gebonden aan de gyroscoop van de Switch zoals dat bij de Wii U GamePad wel het geval was. En dat maakt de Switch-versie echt baas boven baas want die besturing op de Wii U was enorm wiebelig en lastig.

Je kunt Captain Toad met zijn tweeën spelen, maar speler 2 zal zich waarschijnlijk net zo nutteloos voelen als bij Super Mario Galaxy. Terwijl speler 1 als Toad rond rent, puzzelt en zijn gang gaat, wordt van speler 2 een aanzienlijk meer passieve rol verwacht. Je gaat mee als een soort wormvormig aanhangsel dat wel iets kan gooien op vijanden, maar verder ben je qua bewegingsvrijheid erg afhankelijk van de positie van speler 1 in het level.

Captain Toad

Genoeg te doen

Met Captain Toad ben je hoe dan ook een flink tijdje zoet, want er zijn een stuk of zeventig levels om te voltooien. Dat is gelukkig ook geen herhalingsoefening, want je wordt niet altijd in kubus-achtige werelden met groen gras gezet. Er zijn namelijk levels uit allerlei bekende Mario-werelden. Dus los van het puzzelen hoe je het beste van a naar b komt met platforms, moet je bijvoorbeeld ook langs een draak waarbij je elke keer achter een steen moet schuilen om niet afgefikt te worden door de hete adem van het beest. Dat vergt timing, want je moet zijn gedrag bestuderen om te weten wanneer hij precies vuur spuwt en wanneer de kust veilig is om je te bewegen.

Die veelzijdigheid, de grote hoeveelheid levels en de visuele pracht en praal maken Captain Toad een goede game om in je tas te hebben deze zomer. Even een leveltje op het strand, in de bus of in je tuinstoel, want daarin blinkt deze game vooral uit: eenvoud. Je wordt niet in een ingewikkeld verhaal gezogen en je hoeft niet vijftien A4’tjes aan dialoog te lezen. Dus even kort een leveltje tussendoor is zo gedaan.

Captain Toad was op Wii U al een zeer geliefde titel, maar dat wordt door de draagbaarheid, de betere camerastandpunten en de grafische kracht van Switch alleen maar meer.

Conclusie en beoordeling

Captain Toad: Treasure Tracker

Captain Toad: Treasure Tracker is op Switch net even mooier en beter speelbaar door de aanpassing in de camerastandpunten. Het is jammer dat we de levels die ooit in Super Mario 3D World zaten kwijt zijn, maar daar krijgen we wel een aantal gave Super Mario Odyssey-exemplaren voor terug.
8,3
Score
83
Score: 85
 • Pluspunten
 • Visueel fantastisch
 • Betere cameraperspectieven
 • Toffe nieuwe puzzels
 • Minpunten
 • Tweespeler-gameplay erg passief
 • Weinig nieuwe levels

Dit artikel delen

Over de auteur

Laura Kempenaar Roots in Nintendo-games, als puber veel uren in PC-spellen gestoken en nu kan ze niet kiezen welke console haar favoriet is. Haar favo game wel: Super Mario World, hoewel ze altijd openstaat voor een nieuwe nummer 1. Praat veel, maar tikt nog liever. Als het niet over games gaat, dan over films en tech. Schattige dierenplaatjes zijn altijd welkom.

Reacties

 • Duidelijke review. Vond de levels in 3D world wel leuk, maar niet leuk genoeg om er een compleet spel voor te kopen. Deze laat ik dus aan me voorbijgaan.
 • @Luigi1985 Deze levels zijn echt niet te vergelijken met die van 3D World hoor. Ik heb de Wii U versie gespeeld destijds en was één van mijn favoriete games. Mocht je het hele princiepe van de die levels in 3D World niks vinden, dan vindt je dit waarschijnlijk ook niks.
 • @Jorn6810

  Vond het best leuk, maar ik vond het wel de minst leuke levels uit 3D World.
 • Toch wel een beetje enthousiast geworden na deze review en andere goeie verhalen. Misschien een keertje wat gameplay bekijken en t dan aanschaffen (mits dat bevalt natuurlijk)
 • @naapert

  Waarom probeer je de demo niet ?
 • @ShadowhunterrX
  Goede tip, ga ik gelijk even binnen hengelen.
 • Heb deze op de Wii U. Behoorlijk veel plezier mee gehad.
 • Wat een intro. Toad is het enige personage van Nintendo waar ik oprecht een hekel aan heb. Irritante kleine schreeuwlelijk met een dito design.
 • Ik heb de game voor de Wii U.
  Ik vond het destijds toen de game uitkwam een leuke game. Nu nog trouwens.
  Ik heb de demo voor de Switch gedownload.
  Ook hier heb ik me prima mee vermaakt.
  Ik denk niet dat ik deze game voor de Switch ga kopen.

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren