1. CD Projekt Red wil gender beter representeren in Cyberpunk 2077

CD Projekt Red wil gender beter representeren in Cyberpunk 2077

En maker van de advertentie die ophef creëerde reageert

CD Projekt Red hoopt, naar aanleiding van een hoop ophef over een advertentie uit Cyberpunk 2077, beter genders te kunnen representeren in de game. De maker van de advertentie, waar veel ophef over is ontstaan, heeft toelichting gegeven over wat ermee bedoeld wordt.

Volgens verhaalregisseur, Mateusz Tomaszkiewicz, hoopt CD Project Red dat spelers hun fysieke karakteristieken aan kunnen passen in de game, zodat deze beter passen bij het geslacht dat ze willen uiten. Dit meldde Tomaszkiewicz aan Gamasutra. CD Project Red wilde niks kwijt over het ontwerpen van personages, maar het lijkt erop dat de advertentie ze gedwongen heeft iets meer hierover te vertellen.

Eerder deze week ontstond er ophef over een advertentie uit de game. In de advertentie stond een transgender vrouw afgebeeld, waarbij het mannelijk geslachtsdeel erg duidelijk te zien was. Daarbij stond de tekst “Mix het door elkaar”. De advertentie kwam naar buiten via een Nvidia-aankondiging over ray tracing.

cyberpunk 2077

De advertentie heeft een behoorlijke discussie aangewakkerd. Het feit dat CD Projekt Red recent een vrij onhandige opmerking plaatste op Twitter hielp niet. Een fan had getweet dat hij meer van Cyberpunk 2077 wilde zien met de tekst: “Ik wil meer, jongens!” CD Projekt Red reageerde hierop met: “Ga je nou van een bepaald geslacht uit?!” De grap viel niet goed bij de meeste mensen, omdat de zin wordt gezien als een manier om transgender personen belachelijk te maken. Los van deze Tweet, die op dit moment verwijderd is, waren er een hoop mensen die simpelweg niet begrepen waar de advertentie op sloeg.

cyberpunk ophef

De maker van de advertentie geeft hier nu echter toelichting over. “Voor mij is deze persoon sexy, maar het lichaam wordt gebruikt voor zakelijke redenen en dat is het erge eraan”, zegt de maker, Kasia Redesiuk. “Cyberpunk 2077 is een distopie waar enorme bedrijven alles dicteren. Ze proberen invloed uit te oefenen op iedereens leven en duwen producten door de strot. Ze creëren agressieve advertenties zoals deze, om gebruik en misbruik te maken van iedereens behoeftes. Hyperseksualiteit is dus overal aanwezig. In onze advertenties zie je daar een hoop voorbeelden van in alle vormen”, aldus Redesiuk.

Niet iedereen vindt de advertentie niet kunnen. Zo reageert ResetEra-gebruiker aett: “Ik zie transgender personen op Twitter die de advertentie oprecht tof vinden. Ook vindt een aantal mensen het tof, maar zijn ze in conflict door de opmerkingen die CD Projekt Red de laatste tijd op Twitter geplaatst hebben.”

“Het is nooit mijn bedoeling geweest om iemand te beledigen met de advertentie, maar met deze afbeelding van een over geseksualiseerd persoon willen we wel laten zien dat over seksualisering slecht is”, zegt Redesiuk erover.

Dit artikel delen

Over de auteur

Romée Scholten Gek op games, gek op schrijven, af en toe ietsjes afgeleid.

Reacties

 • Wat een ongelooflijke aanstellerij.
 • Wil je eens met je artistieke vrijheid een geschifte wereld scheppen…
  Krijg je van die geschifte mensen die deze fantasie aanvallen.

  Politieke correctheid (links en zeker ook rechts) verzieken deze maatschappij.

  Pak de ware ongelijkheid en fobieën op een ander aan en niet bij een spelletje.

  PS: Ik heb niks tegen transgenders. Ik ben voor gelijkheid. Ik heb wel iets tegen de deelname van sport en schoonheidswedstrijden. Er ontstaat een nieuwe ongelijkheid voor vrouwen. Misschien het unieke reglement van korfbal doortrekken naar andere sporten? In Tennis kan het ook.
 • Ik krijg hier ronduit hoofdpijn van.
  Ik hoop dat ik dan ook een propeller op mijn rug mag installeren, aangezien ik een apache helicopter ben en altijd al gedroomd heb om over de wolkenkrabbers te vliegen in Cyberpunk 2077.
  Transgenders voelen zich heel snel aangevallen, in een Dungeons & Dragons sessie werd er door zo'n iemand ook een 'Offended' kaart ingevoerd, voor als je het ergens niet mee eens was. Ik vind dat iedereen gelijke rechten moet hebben, maar er moeten ook gelijke grappen gemaakt kunnen worden.
 • Ik heb echt niks tegen homo's, transgenders, en andere rassen. En ik ben voor gelijkheid..

  Maar ik ben zo klaar met dat sneeuwvlokjes cultuur. Je hoeft nog maar je kleine teen te bewegen of er al word met de discriminatie, racisme, #metoo kaart getrokken. Kom op een beetje ballen laten groeien (spreekwoordelijk, voor ik zo'n kaart krijg 😉) kan toch geen kwaad.
 • je druk maken over een poster van een videogame die nog niet uit is.. dan moet je misschien een hobby gaan zoeken hoor.
 • Dat is toch gewoon een non-issue, en de dame legt het goed uit. Wil je dat games kunst zijn of niet? Wil je dat games aan het denken zetten of niet?
 • Waarom worden er in een aantal artikelen de laatste tijd ResetEra-users gequote? Klinkt misschien interessant, maar dat is toch ook gewoon een forum? Vind niet dat zij de autoriteit hebben om op deze manier in nieuws te worden aangehaald.
 • @Prof_Nakayama Stel je niet zo aan.
 • "De grap viel niet goed bij de meeste mensen.."
  Dat is ook een gewaagde aanname. ;)
 • Ik ben zelf transvrouw maar ik vind dit juist zeer gewaagd en tof. Tijdens mijn transitie heb ik juist geleerd om wat minder serieus tegen dit soort dingen aan te kijken. Ik vind dit juist tof dat dit tegenwoordig gewoon kan in games.
 • De Tweet was gewoon een sneer naar de hypergevoeligheid van vandaag de dag en terecht. Jammer dat ze die Tweet verwijderd hebben.

  Deze poster is bedoeld om nou juist “inclusive” te zijn, maar wel binnen de context van de game. Deze poster wordt totaal uit de context van de game gerukt en is daarmee voor sommige weer een goede reden om verontwaardigd te zijn.
 • Daar gaan we weer… Mensen die zich 'aangevallen' voelen door een poster in een game, en de humor van een tweet niet in kunnen zien. Serieus, hoe komen deze personen hun dsg door?
 • Altijd weer die homo's en transgenders die wat te zeiken hebben

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren