1. Coola's top vier games van 2020

Coola's top vier games van 2020

Zo 2020 is eindelijk aan z'n eind aan het komen. Het jaar dat Covid 19 om zich heen greep en veel ellende veroorzaakte en mijn favoriete kroeg na 42 jaar (waarvan ik er 16 heb mogen mee maken) zijn deuren definitief sluit en ik dus een nieuw excuus moet vinden om mijn Kettingzaag en boomstick te kunnen dragen , maar toch heb ik ondanks dat alles een geweldig jaar achter de rug vooral op game gebied mag ik niet klagen, allereerst is dit het jaar dat Sony wederom een top console heeft uitgebracht die niet alleen erg mooie games draait maar er ook nog eens mooi uit ziet qua looks. Nu vond ik het witte tijdens de reveal van de console maar niks, maar toen ik hem twee december in het zag vond ik het totaal niet storend. Ik heb zelfs nog geen afspraak gemaakt bij de airbrusher om de plates te customizen, dat zegt toch wel wat over de standaard looks van de console. Maar Anyway genoeg gepraat over de PlayStation 5, het is tijd voor mijn altijd oh zo controversiële top zoveel games lijst.

04 Astro's Playroom

De jongste game uit mijn lijst is ook gelijk de hekkensluiter. Het is niet alleen een heerlijke platformer die zich kan meten met games als Mario Odyssey, het is ook nog eens een perfecte showcase van wat de Dual sense instaat is om te kunnen doen. En die Dual sense kan kort gezegd magie laten voelen. Als je bijvoorbeeld over gras loopt lijkt het echt of dat je over gras loopt of als je in water zwemt voel me echt dat je in water zwemt, maar niet alleen door dingen heen lopen of zwemmen voelt door de dual sense echt , als het bijvoorbeeld regent in de game voel je ook echt de regen tegen je aanvallen. Wat de game ook erg leuk maakt is dat het gebruik maakt van 25 jaar PlayStation en dus bomvol zit met easter eggs, wat dan wel jammer is is dat game vrij kort is en "eindbaas" is oneerlijk moeilijk (maar dat zal vast aan mij liggen)

Voor de geïnteresseerden ik geef deze game een 7,5

03 Dragon Ball Z: Kakarot

De beste Dragon Ball game tot nu toe. Een aantal zaken maken dit een geweldige game, allereerst het feit dat het een RPG is geeft het al een voorsprong op de andere Dragon Ball games. Ten tweede het feit dat het begint bij het begin van DBZ en eindigt bij het einde van DBZ, en niet zoals veel van de dragon ball games halverwege het verhaal eindigt. En als derde en laatste punt zijn de side quests (op een paar na) echt geweldig en verrijken ze de lore van de dragon ball serie ook beantwoorden ze zaken die de anime van DB en DBZ niet beantwoorde. Wat dan wel minder is, is dat de open wereld redelijk kaal is, begrijp mij niet verkeerd het is echt heerlijk om door de DB wereld heen te vliegen. Maar als ze voor een mogelijke deel twee de wereld voller en levendiger kunnen maken dan hebben ze de potentie om de perfecte Dragon Ball Z game te maken

Voor de geïnteresseerden ik geef deze game een 8,5

02 Final Fantasy VII Remake

Remakes... Thja ze zijn vaak meh of op z'n best matig, maar de remake van Final Fantasy VII staat echt op eenzame hoogte qua kwaliteit. Square Enix heeft veel risico genomen om een klassieker als Final Fantasy VII te remaken, maar wat mij betreft hebben ze met FF7R op veel vlakken FF7 weten te overtreffen. De beste keuze die ze hebben gemaakt is het feit dat ze de Midgar sectie van de game hebben uitgediepte, de nieuwe toevoegingen voegen echt iets toe. Ook de plottwist op het einde van de game is geweldig, gewaagd maar echt geweldig gedaan.

De combat is jammer genoeg niet turnbased, maar speelt wel heerlijk weg en dat je de game op "pauze" kan zetten geeft de game toch nog een beetje het turnbased gevoel. Want dan wel weer minder is , is dat je niet altijd de summons kan gebruiken, maar als je ze eenmaal kan gebruiken dan is echt awesome om ze in actie te zien.

Voor de geïnteresseerden ik geef deze game een 9

01 Ghost of Tsushima

Ghost of Tsushima is voor mij toch echt wel de game van 2020. Het heeft mij m'n samurai fantasie gegeven die ik al jaren wou hebben, nu hebben we wel games als sword of the samurai en way of the samurai gehad maar beide games faalden om mijn samurai fantasie te verzadigen iets wat Ghost of Tsushima wel heeft kunnen doen. Het is zo heerlijk om met je katana te vechten zeker als je telkens meer skils vrij speelt. Het verhaal is ook echt goed en door de keuze die ik op het einde maakte heb ik echt de gehele credits zitten huilen (wel blijf ik er bij dat het de juiste keuze was) ook ben ik erg te spreken over de side missions die 100% verworven zitten met de main story.

Maar de game is niet perfect, zeker niet als je hem vergelijkt met de franchise waar hij inspiratie van heeft genomen namelijk Assassin's Creed. Waar AC in sommige aspecten evolueert blijft Ghost of Tsushima in het verleden hangen, anno 2009 om precies te zijn voorbeelden zijn bijvoorbeeld klimmen via vaste punten en lichaamen die als een plank blijven liggen en niet van een klif/helling af vallen. Maar overall hebben ze goed leventje buur gedaan bij AC en op sommige zaken zefs overtroffen.

Voor de geïnteresseerden ik geef deze game een 9,3

honorable mentions

Maar ik moet drie games toch echt een honorable mention gaan geven. Het is dat ik nog volop bezig ben met deze games en ik mij zelf de regel opgelegd heb dat ik pas een definitief oordeel geef aan een game zodra ik de credits zie rollen, iets dat voor deze games niet meer gaat gebeuren in 2020. Maar ze zijn het vernoemen wel meer dan waard.

03 Immortals : Fenyx Rising

Ik heb de game nog maar net twee uurtjes gespeeld, maar in die uurtjes heeft de game mij wel extreem positief verrast. Sinds de aankondiging was ik lichtelijk geïnteresseerd in de game, maar het is wel typisch een game waarvan ik dacht ik wacht wel een paar maanden voor ik hem koop maar door al die positieve reacties op deze game heb ik hem toch maar gekocht en het is totaal geen miskoop geweest. Het is een mix van Zelda Breath of the Wild en Assassin's Creed Odyssey ( 20 % BotW en 80 % Odyssey). Als je de The Fate of Atlantis DLC van AC Odyssey leuk vind dan is Immortals: Fenyx Rising een aanrader

Aangezien ik de game nog niet heb uitgespeeld kan ik het nog geen cijfer geven maar ik heb de neiging om het een cijfer tusssen de 7,5 en een 9 te gaan geven.

02 Cyberpunk 2077

Ondanks dat CDPR de release totaal niet goed heeft aangepakt en ik in de 20 uur dat ik nu heb gespeeld 12 crashes heb gehad kan ik de game moeilijk weg leggen. Het verhaal is echt goed en ondanks de gameplay totaal niet vernieuwend is vind ik het wel echt geweldig om te spelen. Wel haal de game het slechtste in mij naar boven ( betekend dat,dat ik diep van binnen nog steeds een kind en een Master Roshi ben? Zeer waarschijnlijk van wel.)

Ook deze game heb ik uiteraard nog niet uitgespeeld en kan ik het dus ook nog geen cijfer geven maar ik heb de neiging om het een cijfer tusssen de 8 en een 9,5 te gaan geven.

01 Assassin's Creed Valhalla

Als ik de game dit jaar nog uit had kunnen spelen dan had dit toch wel mijn nummer één game geworden. Het is zoveel meer dan een simpele reskin van Odyssey, om te beginnen kan je het meeste wat je qua gameplay heb geleerd van Odyssey overboord gooien mede door de stamina bar kan je niet meer zoals in odyssey blijven hakken je moet nu echt wat tactischer te werk gaan ook als je uit eindelijk de betere skills vrijspeeld. En als je op pathfinder speelt ( de manier waar op het bedoeld is) zit je scherm en de wereld niet meer bomvol met icoontjes, pas als je in de buurt van een event komt popt er iets op en als je een waypoint aanzet word je een richting opgestuurd maar hoeveel meter je er van af bent en waar het precies is moet je echt helemaal zelf uitzoeken, de game houd je handje niet vast. Van wat ik tot nu toe van het verhaal ( zowel in het verleden als het heden) heb gezien dan staat er mij heel veel mooies te wachten. Hopelijk gaat Ubisoft nog een keer aan de haal met een Samurai setting voor AC, ik denk dat zij er wel iets prachtigs mee kunnen neerzetten.

Net als de twee andere honorable games ga ik deze game niet uitgespeeld krijgen voor het einde van het jaar en kan ik dus ook AC: Valhalla geen cijfer geven maar ik heb de neiging om het een cijfer tusssen de 8,5 en een 10 te gaan geven.

Hopelijk gaan we in 2021 weer een geweldig game jaar tegemoet.

Dit artikel delen

Over de auteur

Meta_coola Fanatieke J-rpg en Assassin's Creed speler, je kan me ook wakker maken voor uncharted en Red Dead Redemption. Naast hardcore gamer ook een echt film freak hoe meer B film materiaal het is hoe blijer ik ben.

Reacties

 • Ik schrok even, maar Valhalla is waarschijnlijk alsnog je nr.1 ;)
 • @benjaminben

  Misschien in retrospect :P . Maar officieel staat GoT voor mij op nummer één van 2020. Maar inderdaad had ik AC Valhalla dit jaar nog kunnen uitspelen dan had die zeker op nummer één gestaan.
 • @Meta_coola

  Als je dit nu al weet, had hem dan gewoon op nr. 1 gepleurd man ;) Maar mooi stukkie tekst hoor, leuke lijst.
 • @benjaminben

  Klinkt misschien heel erg krom, maar ik heb mij zelf de regel opgeleid dat enkel games die ik in 2020 uitspeel in de lijst mogen voorkomen. De rest allemaal honorable mentions.  En thanks
 • Ik vond Tsushima helemaal geweldig! Sowieso had de ps4 de een na de andere smash hit begin dit jaar; FF7 remake, The last of us part 2 en Tsushima bijna achter elkaar. Later in het jaar ook nog AC Valhalla en Spiderman Miles Morales en, hoewel ik hem op de xbox heb gespeeld, Immortals Fenyx rising, een pracht van een game waar ik helaas weinig mensen over hoor!
 • Mooie lijst hoor, ik kan mij er voor een groot deel in vinden.
 • Mooi rijtje Meta! Ik moet GoT nog een keer kopen en spelen. Maar met de overige 3 ben ik het al dik met je eens!
 • @TommieNL

  Ik raad je echt aan GoT te gaan spelen. Een van de beste PlayStation exclusives ooit gemaakt

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren