1. Crash Team Racing Nitro-Fueled review – Race terug in de tijd

Crash Team Racing Nitro-Fueled review – Race terug in de tijd

Remake voelt nauwelijks verouderd aan

Crash Team Racing Nitro-Fueled is de voltooiing van Activisions grote afstofbeurt. Nadat eerder de klassieke platformgames met Crash en eeuwige tegenhanger Spyro volledig onder handen zijn genomen, geniet nu Crash Team Racing diezelfde aanpak. Met de remakes van de Crash- en Spyro-trilogieën nog heel vers in het geheugen mag het geen verrassing zijn dat ook bij Crash Team Racing uitstekend werk wordt geleverd.

Crash Team Racing Nitro-Fueled barst haast uit elkaar van de content. Dat komt omdat Activision en ontwikkelaar Beenox niet alleen de circuits uit de PlayStation-klassieker uit 1999 in het spel hebben gestopt, maar ook de tracks uit Crash Nitro Kart uit 2003. Desalniettemin moge duidelijk zijn dat de originele game van Naughty Dog de hoofdmoot van het spel is.

crash racing

Adventure Mode

Zo vormt de verhaalmodus uit die game de centrale spil van Crash Team Racing Nitro-Fueled. In de Adventure Mode ben je getuige van de heerlijk bespottelijke jaren 1990-plot, waarin de slechte Nitros Oxide onze favoriete buideldas en kornuiten uitdaagt om te racen, omdat hij anders planeet Aarde in één groot parkeerterrein verandert.

Maar de tijd heeft niet stilgestaan – gelukkig maar. Los van de overduidelijke en uitstekende grafische optater kent Crash Team Racing Nitro-Fueled een hele lading aanpassingen ten opzichte van het origineel die het raceleven simpelweg makkelijker maken. Denk aan een duidelijkere nitro-balk, die explicieter in beeld brengt op welk moment je je nitro kan gebruiken. Ook kun je in de Adventure Mode op ieder moment van personage wisselen, wordt er netjes na iedere race automatisch gesaved en kun je nu zelfs verschillende moeilijkheidsgraden kiezen.

Wie pas na de jaren 1990 is opgegroeid krabt zich nu misschien achter de oren waarom dit noemenswaardig is, maar wie het origineel nog in de kast heeft staan, begrijpt ons enthousiasme hierover. Dat betekent overigens niet dat Beenox een vlekkeloos product aflevert: het is bijvoorbeeld onhandig dat je niet tijdens de Adventure Mode nog van moeilijkheidsgraad kan veranderen.

crash team racing

Vroeger was niet alles beter

Crash Team Racing heeft immers een nogal hoge instapdrempel, met zijn hoge tempo en unieke driftsysteem waarmee je tijdens een powerslide alleen op een heel specifiek moment nitro kan activeren. We lachen je daarom heus uit als je even rustig in wil komen. Als je het driften en boosten eenmaal onder de knie hebt en aan wat meer uitdaging toe bent, kun je alleen dus niet zomaar even het niveau van je tegenstanders verhogen. Er zit dan niets anders op dan helemaal opnieuw beginnen of doorzetten op een moeilijkheidsgraad die je inmiddels ontgroeid bent.

Ook is ervoor gekozen om de baasgevechten ongewijzigd te laten. Deze baasgevechten stammen nog heel duidelijk uit de tijd dat ‘uitdaging’ soms simpelweg moest komen van een simpel trucje uit je hoofd leren, desnoods via eindeloze trial & error. Dat sentiment had best in het verleden mogen blijven. Je ontgrendelt via de Adventure Mode echter een aantal nieuwe personages en andere content, waardoor het toch de moeite is je even door deze nostalgische trip te worstelen.

crash team racing

Geen goedkope kloon

Veel meer valt er ook eigenlijk niet te klagen over Crash Team Racing Nitro-Fueled. Met de enorme lading aan circuits, verschillende battlemodi als Capture the Flag en de mogelijkheid om dat allemaal online te spelen is Crash simpelweg een uitstekende kartgame die zich makkelijk kan meten met ‘moderne’ concurrenten. Niet in de laatste plaats omdat Crash Team Racing – nog steeds – een hele leuke kartgame is met echt een eigen gezicht.

Dat Mario Kart twintig jaar geleden een grote inspiratie was valt moeilijk te ontkennen. De powerups zijn bijvoorbeeld haast allemaal varianten op de bekende bananenschillen en schildjes. Er is zelfs een blauw item dat linea recta op zoek gaat naar de bumper van de voorste coureur. In Crash Team Racing haal je echter minder voordeel uit items. Er is bijvoorbeeld geen Bullet Bill-equivalent die je ineens van plek acht naar plek drie torpedeert. Dat maakt Crash minder toegankelijk voor een familieavond, maar des te leuker om tegen fanatieke vrienden te spelen. Ook wanneer je alleen speelt valt op hoe onvergefelijk de jaren 1990 ook alweer waren. Een tweede of derde plek is niet genoeg, want je verdient geen punten in een toernooi. Alleen de eerste plek telt.

Daarnaast is het leuk om opnieuw te ontdekken hoe trouw Crash Team Racing is aan het Crash-erfgoed. De functionaliteit van veel items is weliswaar afgekeken, maar alles is toch op zo’n manier vormgegeven dat het uitstekend past binnen de wereld van Crash. Zo zijn er TNT-kratten die niet simpelweg exploderen, maar op je hoofd belanden, en je kan ze afschudden door te springen. En waar Crash hulp en uitleg uiteraard krijgt van een Aku Aku-masker, krijgt bad guy Neo Cortex dat van een grimmig Uka Uka-masker.

Het zijn dat soort details die in positieve zin opvallen, zeker nu dankzij de Crash Bandicoot N.Sane Trilogy weer een nieuwe generatie kennis heeft gemaakt met de serie en fans de magie van die klassiekers vers in het geheugen hebben. Crash Team Racing Nitro-Fueled is een uitstekende manier om ook met de racende Crash (opnieuw) kennis te maken.

Crash Team Racing Nitro-Fueled is nu verkrijgbaar op PlayStation 4, Xbox One en Nintendo Switch. Voor deze review is de game gespeeld op een PS4 Pro.

Conclusie en beoordeling

Crash Team Racing Nitro-Fueled

Crash Team Racing Nitro-Fueled bewijst dat de ongetemde snelheid van CTR twintig jaar na dato nog steeds leuk is. De instapdrempel is weliswaar hoog en hoewel het ondanks de nodige ‘quality of life’-verbeteringen lastig blijft om in je eigen tempo in te komen, heeft Crash Team Racing Nitro-Fueled zoveel content in de aanbieding dat het loont om deze eigenzinnige kartgame onder de knie te krijgen.
8
Score
80
Score: 80
 • Pluspunten
 • Heel veel content
 • Uitdagend
 • Trouw aan de Crash-platformgames
 • Minpunten
 • Eindbaasgevechten voelen erg verouderd aan
 • Niet mogelijk om te wisselen tussen moeilijkheidsgraden

Dit artikel delen

Over de auteur

Lars Cornelis Heeft een grote liefde voor grootse virtuele avonturen. Hecht evenveel waarde aan environmental storytelling als aan lore en heeft thuis een kast vol gameboeken en comics. Steekt per saldo waarschijnlijk toch de meeste tijd in de Master League van PES.

Reacties

 • Even een vraag vanuit iemand met 0 crash racing ervaring:

  Is dit vergelijkbaar met Mario kart?
 • @Robskeee

  Ik vind CTR beter dan Mario Kart 64. De tracks zijn, zo blijkt nu, heel future proof i.t.t. die van Nintendo. CTR draaide misschien niet zo goed op de zwakkere PlayStation 1… De banen waren toen al vrij dynamisch, variërend, baanbrekend (ha!) en indrukwekkend. Geen kale platte parcours zoals in Mario Kart 64 of Diddy Kong Racers.

  Deze remake biedt dus nog steeds vrij coole banen.

  Ik heb zowel de PS4 en Switch versie. Op de Switch draait die in handheldmodus niet in native 720p. Gekartelde onscherpe beelden vallen extra hard op door de interface die wel gewoon in 720p is.
  Maar het speelt wel lekker op de Switch en de lagere resolutie is te vergeven.

  In vergelijking met Mario Kart 8 is de Switch versie van CTR ondermaats. Op de PS4 oogt die veel beter, maar Mario Kart 8 blijft koning.

  CTR is zeker een leuk alternatief als je Mario Kart graag speelt. Een aanrader! Zeker voor PS4 en Xbox eigenaars.
 • @Don Carpaccio Thanks! Ik speel graag Mario kart maar ik vertik het om Mario Kart 8 Deluxe te kopen aangezien ik de Wii U versie al heb gekocht. Ik ga hem in de gaten houden en een keer meepikken.
 • @Robskeee ja en nee. Het is een kartgame en je hebt pick ups die erg lijken op die uit mario kart, maar zoals paper_mario hieronder al terecht aangeeft is powersliden écht essentieel in CTR. CTR is daarom minder geschikt om op een feestje even op te starten, of je moet in ieder geval accepteren dat iemand met ervaring rondjes rijdt om de rest ;-)
 • Deze game scoort best wel hoge reviews. Een 8 is zelfs onder het gemiddelde. Zeker de moeite waard dus voor xbox en ps eigenaren.
 • De balans is ver te zoeken, zowel offline als online. Op medium kom ik na een aantal races geen steek meer verder. En als je online niet kan power driften dan kun je ophouden, belachelijk dat dat zo overpowered is.

  Leuke nostalgie, maar als een spel zo uit balans is dan hadden ze hem net zo goed even kunnen uitstellen. Nu is het publiek weer de beta tester. Bah.
 • @Paper_Mario offline heb je zeker gelijk (vandaar dat ik lieever had gezien dat je de moeilijkheidsgraad kon aanpassen on the go), maar online ben ik niet met je eens. Power sliden is essentieel onderdeel van het spelletje, zoals mikken bij call of duty en verdedigen bij fifa. Of je het dan nog leuk vindt, is natuurlijk een tweede ;-)
 • @Lars Cornelis Het is een essentiel onderdeel van Crash, dat geef ik grif toe. Maar als je niet kan verdedigen bij FIFA, maar wel kan aanvallen, dan kun je nog altijd winnen (als je er maar eentje meer maakt dan de tegenstander).

  Online bij Crash zie ik dat degene die echt goed kunnen boosten tig secondes voor liggen op tegenstanders, zelfs zoveel zodat je als tegenstander niet eens meer kan finishen.
 • Leuk weetje, je kan tot 3 keer toe boosten. Naar mijn weten is dit een nieuwe mechaniek (zat althans niet in de originele CTR).
  Online ga je nu eenmaal de mensen tegenkomen die best goed zijn in dit spel en waarschijnlijk alle tracks uit het hoofd kennen. Veel tracks hebben ook shortcuts waar je verschillende seconden mee kan winnen.
  En zoals Lars zegt: driften is eigenlijk een basisvereiste. Zelfs in Adventure-mode op medium ga je niet ver geraken zonder perfecte drifts onder de knie te krijgen.

  Ook is het leuk om een game te zien die niet verder gaat op lootboxes of het aankopen van ingame-currency. Veel skins en karts kan je enkel unlocken in de pitstop (soort winkel) met munten die je enkel door te spelen kan winnen. Ze tikken aardig snel aan. Plus binnenkort komt ook de grand-prix uit. Daar kan je weer exclusive racers / karts / cosmetics winnen.
  Top spel dat vol met content zit.
 • Klopt het dat deze game (i.t.t. MK8D) runt op 30fps en dan op alle consoles?

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren