1. Spelers kunnen geen geslacht kiezen in Cyberpunk 2077

Spelers kunnen geen geslacht kiezen in Cyberpunk 2077

Wel een eigen lichaamstype

CD Projekt Red laat spelers geen gender kiezen bij het maken van een eigen personage in Cyberpunk 2077. In plaats hiervan zijn er veel andere mogelijkheden beschikbaar waarmee spelers een protagonist kunnen creëren.

In een interview met Metro heeft Marthe Jonkers, hoofd concept artist bij CD Projekt Red, informatie verkregen over wat Cyberpunk 2077 gaat doet omtrent gender-identificatie. CD Projekt Red heeft al een aantal keren problemen ervaren wanneer het gaat om de weergave van gender- en trans-onderwerpen.

Wanneer er aan Jonkers gevraagd wordt hoe zij nu omgaan met de weergave van gender- en transonderwerpen in het licht van eerder genoemde problemen, krijgt Metro het volgende antwoord: “We willen een game maken die erg inclusief is. Het menu waar je het personage kan aanpassen biedt veel meer opties dan het geval was bij de laatste demo. Je kiest bijvoorbeeld niet meer je geslacht. Je kiest niet, ‘Ik wil een vrouwelijk of mannelijk personage zijn’, je kiest nu een lichaamstype. Omdat we willen dat je je vrij voelt om elk gewenst personage te maken.”

“Dus je kiest je lichaamstype en we hebben twee stemmen, één die mannelijk klinkt, en de ander klinkt vrouwelijk. Je kunt mixen en matchen. Daarnaast hebben we veel huidtinten, tatoeages en kapsels. Dus we willen mensen echt de vrijheid geven om hun eigen personage te maken en te spelen zoals zij willen spelen.”

Terugkijkend op de eerdere problemen die zijn ontstaan, heeft Cyberpunk 2077 ditmaal feedback gevraagd van veel verschillende mensen met verschillende achtergronden om nieuwe problemen te vermijden en niemand te beledigen meldt Jonkers. Ze willen graag weten wat beter kan maar zullen moeilijke onderwerpen blijven aansnijden, het blijft immers een Cyberpunk-wereld, zo zegt Jonkers.

“We behandelen veel ingewikkelde onderwerpen, wil ik zeggen. Omdat we een zeer geloofwaardige cyberpunk-wereld willen creëren. Cyberpunk 2020 was ook een wereld die een zeer donkere kant heeft en we laten dit ook zien in Cyberpunk 2077. We schetsen een beeld en laten de speler dit op hun eigen manier interpreteren. Het is aan de spelers om te zien wat zij van de situatie vinden en hoe zij hiermee omgaan. Dus we proberen een soort realistische wereld te creëren, zonder cyberpunk-thema's uit de weg te gaan. Maar tegelijkertijd geven we de speler de vrijheid om de situaties te benaderen zoals ze zelf willen,” aldus Jonkers.

Cyberpunk 2077

Eerder dit jaar kwam er een screenshot naar boven die commentaar opleverde bij fans. Twitter-gebruiker Avery deelde een screenshot die zij op de website van Nvidia had gevonden. Wanneer er ingezoomd wordt op de afbeelding is er duidelijk een advertentie te zien waarin een vrouw poseert voor de promotie van een in-game-drankje. Wat wellicht nog meer opvalt, is dat er overduidelijk mannelijke geslachtsdelen zichtbaar zijn.

In 2018 was ook ophef ontstaan door een tweet van de Poolse ontwikkelaar. Een fan zei dat hij graag meer mannen wilde zien in de game. Het Twitter-account van Cyberpunk plaatste vervolgens een tweet met, “Did you just assume their gender.”. Deze opmerking viel verkeerd bij velen en is later verwijderd. Het officiële Twitter-account van Cyberpunk 2077 bood later excuses aan. “Onze excuses aan iedereen die wij beledigd hebben met de tweet die vanuit ons account is verstuurd. Het is nooit onze intentie geweest om iemand pijn te doen.”, schreef het Twitter-account van Cyberpunk 2077.

In een interview van Eurogamer met Phillipp Weber, Cyberpunk 2077’s hoofd quest designer, vertelde Weber al wat meer over de rol van gender in de game. Zo was één van de onderwerpen de naam van de protagonist, V, wat gezien kan worden als een gender-neutrale naam, wat volgens Weber ook de intentie was bij het kiezen van deze naam.

Ook hebben ze het gehad over lichaamstypen, toen zij spraken over hoe iemand een gender fluid personage zou uitbeelden. Weber gaf het volgende als antwoord toen hem werd gevraagd of Cyberpunk gebruik gaat maken van vrouwelijke en mannelijke labels: “Ik denk, dat zoals het er nu voor staat wij geen van beide zeggen. Wij laten het je zien en jij kiest wat voor lichaamstype je wil hebben waarna je het personage gaat maken.”

Cyberpunk 2077

CD Projekt Red heeft ook met Eurogamer gesproken over het concept ‘transhumanism’. Dit concept gaat er vanuit dat de volgende stap in de evolutie van de mensheid rust in technologie en wetenschap, waar het cyberpunk-genre zich voornamelijk mee bezighoudt. De theorie wordt voornamelijk toegepast op grote schaal, zoals stedelijke en technologische ontwikkelingen. Cyberpunk 2077 wil dit ook gaan doen met betrekking tot individualiteit.

Het cyberpunk-genre draait ook om het concept dat er een aantal corporaties aan de top staan en heel veel mensen onderaan. CD Projekt Red zegt hier het volgende over: “Cyberpunk als genre is altijd politiek geweest, wat betekent dat er een paar mensen aan de top staan en heel veel mensen aan de onderkant. En jij bent één van die mensen in de onderlaag. Voor ons is het dus belangrijk om de bedrijven in het spel te hebben, om te praten over hoe ze de samenleving en de toekomst vormen.”

Verder melden ze dat het individuele onderdeel voor hun ook van groot belang is, “Hoe menselijk ben je nog wanneer je van lichaam veranderd. Kijk naar de bende in de demo - wiens doel het is om hun menselijkheid te verliezen en machines te worden. We proberen in elke quest deze thema's te hebben en omdat je in de game altijd kan kiezen hoe je ermee wil omgaan, kun je kiezen of je met de mensen aan de top wil vechten of meer op hen wil lijken.”.

Hier lees je alvast alles wat we tot nu toe weten over de nieuwe game van CD Projekt Red. Ook lees je hier een column over het belang van de spelwereld in Cyberpunk 2077.

Cyberpunk 2077 lanceert op 16 april 2020 voor PlayStation 4, Xbox One en pc.

Dit artikel delen

Over de auteur

Dagmar De Groot Stagiaire op de redactie van InsideGamer en Gamer.nl. Grote Final Fantasy- en Tomb Raider-fanaat. Ook anime- en manga-obsessed, basically a tiny-lil'-5-foot-4-inches-nerd. Sword Art Online-boeken, -serie en -games zijn fantastisch, don't @ me ;)

Reacties

 • Ik heb geen lui oog of één oor, maar mag hopen dat dit wel een optie is bij het customizen! Soms kijk ik naar een film met Forest Whitaker of zie ik het werk van Van Gogh en ik heb dan het volste recht om passief indirect beledigd te zijn! PROBEER MIJ NIET UIT TE SLUITEN JAAA
 • Ophef van een paar gekkies op twitter die de game toch niet kopen.
 • @ShadowhunterrX

  Denk dat het niet meer dan logisch is om in een game die zich in een toekomst afspeelt waarbij lichaamsmodificatie de norm is, verder te kijken dan het (beperkte?) man-vrouwbeeld. Persoonlijk vind ik het een interessante keuze.
 • @Gewoonfox
  Uit cyborg overweging vind ik het ook prima, een aanzienlijk deel draait immers om lichaamsmodificatie. Wat ik echter dan jammer vind is dat het haast lijkt alsof het een verkapte manier is om aan de eisen van de aandachtsgekkies te voldoen.
  Juist een ontwikkelaar als CDPR zie ik graag niet zwichten onder het constante gejammer en gezeik van de aanstellers.

  Maar goed, alsnog de volste vertrouwen in dat dit een briljante game wordt!
 • @Gewoonfox
  Is ook logisch en is ook mooi dat ze het zo doen. Totaal geen probleem.

  Maar bij de gekkies op twitter zal het toch nooit genoeg zijn. Ze zullen altijd wat vinden om over te zeuren. Daarom is het jammer dat veel gamesites hier een podium aangeven.
 • Op zich kan ik mij helemaal vinden in vrijheid van keuze.

  Maar ik blijf er bij dat je als mens maar twee dingen kan zijn of je bent man of je bent vrouw, en of dat je dan als man of vrouw bent geboren of de keuze heb gemaakt om van gender te veranderen op latere leeftijd maakt niet uit dan ben je nog steeds of een vrouw of een man.

  (dit is overigens niet bedoeld om mensen te bashen)
 • @Meta_coola

  Klopt een transvrouw is ook een vrouw maar geen cisvrouw. Een transman is ook een man maar geen cisman.
 • @iRayneNL

  En toch maak ik daar geen onderscheid in. Je bent man of vrouw. Hoe je dat geworden bent, geboren of door "ombouw" I don't care je bent nog steeds één n van die twee opties.er bestaat niks tussen die twee geslachten in. Je kan niet gaan lopen zeggen vandaag voel ik mij meer man en morgen voel ik mij meer vrouw…. Nee je hebt geen keuze of je bent man of je bent vrouw.

  Althans dat is mijn mening.
 • @Meta_coola

  Dat laatste vind ik toch een beetje een gevaarlijke uitspraak:

  "Je kan niet gaan lopen zeggen vandaag voel ik mij meer man en morgen voel ik mij meer vrouw…"

  Het is niet onbestaand dat iemand zich zo kan voelen. Het menselijk brein en gevoelens zijn iets vreemd. Er zijn mensen die zich wel degelijk zo kunnen voelen. Er is ook een verschil tussen geslacht en gender: geslacht is man of vrouw en gender is de manier waarop we onze gevoelens uitdrukken en dit kan op eindeloos veel manieren. Daarmee kan je je dus bv. wel op het ene moment mannelijk voelen en op andere momenten vrouwelijk.

  We mogen ook niet vergeten dat dit ook allemaal cultureel gebonden kan zijn: dikwijls wordt er in de algemene cultuur ingepompt wat er specifiek mag voor en jongen of een meisje, en dat vind ik onzin. Iedereen is even uniek als een in Cyberpunk 2077 gemaakt personage en we verschillen allemaal van elkaar op onze eigen manier.

  Diversiteit is dus iets prachtig, maar het eindeloze gevecht tussen conservatieve mensen en politieke correctheid worden de dood van onze samenleving en vrije meningsuiting.
 • @Mister Frowdo dit is de spijker op zijn kop en zelden zo een fijne comment gezien. Chapeau!
 • @DMons
  Spijker op de kop ? Dit is een perfecte voorbeeld van iemand die door slaat naar de gevoelens kant en is een hele slechte raad.

  Man vrouw heeft niks met cultuur te maken. Het is de mens eigen om voor te planten. Dat is comment sense.

  Voor de sticker diversiteit hoef je niet naar deze onzin te kijken van geslacht. Iedereen is uniek. Daar zit nou het probleem, bepaalde mensen willen speciaal gevonden worden en willen boven andere staan ( twitter gekkies ). Haal die macht weg en alles word normaler gevonden.

  Ontmoet je een geweldig persoon. Is het eigenlijk van belang wat die persoon is ?
 • @ShadowhunterrX

  Heb je mijn reactie wel goed gelezen? Alles wat ik zei heb je precies misbegrepen ook al heb ik perfect het verschil uitgelegd tussen geslacht en gender. Geslacht is man of vrouw en gender is de oneindige manier waarop je je gevoelens uit.

  "Dit is het perfecte voorbeeld van iemand die doorslaat naar de gevoelens kant en is een hele slechte raad."

  Het gaat nu eenmaal over gevoelens, ik verwijs naar de comment van Meta. Hij mixte geslacht en gevoelens door elkaar, en daar reageerde ik op.

  "Man vrouw heeft niks met cultuur te maken…"

  Het cultureel gebonden aspect waar ik het over heb verwijst naar de gedragingen die algemeen geaccepteerd worden voor een jongen of meisje binnenin een bepaalde cultuur/gemeenschap. De kritiek die ik daarop uit is eerder dat dat een belachelijke vorm is van een stereotiep dat verwacht wordt van een bepaald geslacht. Ik zeg nergens dat er meer dan twee geslachten bestaan. Als een jongen met een poppenhuis wilt spelen of een meisje een racepiloot wilt worden is daar toch niks mis mee?

  "Bepaalde mensen willen speciaal gevonden worden…"

  Die zitten er overal. Dat vind je zowel bij etnische afkomst, geslacht, religie, afkomst binnen een bepaalde familieboom en ga zo maar door. Jammer dat een kleine groep het altijd naar de knoppen doet voor een ander. Sociale media is op dat vlak ook zeker een boosdoener. Er wordt inderdaad gepronkt om op allerlei manieren op te vallen, maar je kan niet iedereen over dezelfde kam scheren.

  Volgens mij heb je mij gewoon verkeerd begrepen. Ik ben absoluut tegen politieke correctheid, maar laat me ook niet beginnen over de conservatieve kanten van het internet en de maatschappij in het algemeen. Beiden zijn, zoals ik al eerder zei, even fout bezig. Leven en laten leven. Doe je een ander geen kwaad, laat mensen dan zichzelf zijn en gooi geen olie op het vuur. Als mensen hun lange neus niet zo in andermans zaken zouden steken, dan zou de wereld er een pak mooier uitzien.
 • @Mister Frowdo
  Mee eens met het laatste. Maargoed, je doet er op het moment niks aan. Zolang pipo's een podium krijgen op allerlei platformen. Zal je er nooit vanaf komen.
 • @ShadowhunterrX

  Ik snap wat je wilt zeggen.

  Ik verdedig ook nergens de mensen die aanstoot hebben gemaakt van die hele "mix it up" campagne. Het ging bij mij gewoon over een correctie die ik wou maken toen het ging over hoe mensen zich kunnen voelen.

  Ik zie cliché's die zich constant herhalen wanneer het over dit thema gaat en ik ben daar simpelweg gewoon niet mee akkoord. Je kan niet zomaar beslissen over wat een ander voelt als je er geen verstand over hebt. Dat is voor mij meer aanstootgevend dan waar het eigenlijke onderwerp over gaat en een reden te meer waarom mensen elkaar tegenwoordig niet meer begrijpen. Op deze manier kan je alleen maar donder en regen krijgen, met als gevolg meer onbegrip langs beide kanten.
 • @Mister Frowdo

  Dan ben ik maar conservatief.

  Men mag zelf kiezen wat ze zijn man of vrouw. Maar ik daar trek ik de grens van wat ik accepteer.

  Zo jammer dat men tegenwoordig het opdringt dat men het maar moet accepteren dat er mensen zijn die genderloos willen zijn etc.

  Nee ik hoef niet alles te accepteren en te tolereren. Volgens mij is dit Nederland waar ik woon en volgens mij heb ik daar nog steeds recht op een eigen mening.
 • @Meta_coola

  Het gaat niet over wat jij of anderen accepteren, het gaat over wat er bestaat of niet bestaat.

  Mensen kunnen zich anders voelen dan wat jij beweert. Mannen kunnen zich vrouwelijker voelen, vrouwen kunnen zich mannelijker voelen. Er zijn vrouwen die bv. zelfs meer mannelijke chromosomen hebben waardoor ze biologisch gezien mannelijk zijn. Dat jij iets accepteert of niet is je goed recht, dat je ontkent dat deze mensen bestaan is eerder lachwekkend, maar ik vergeef het je omdat je de pointe mist. Ik herhaal nogmaals, niemand wilt jou iets opdringen.

  Ik zal een stom voorbeeld geven:

  Ik ontken het bestaan van zeepaardjes. Dat is mijn goed recht, maar het klinkt belachelijk, want zeepaardjes bestaan wel degelijk.

  Over de natuur gesproken, kijk maar eens naar de diversiteit van bepaalde diersoorten: er zijn dieren die van geslacht veranderen, mannetjes die bevrucht worden door het vrouwtje en het kind baren en in meer dan 100 diersoorten is er sprake van homoseksualiteit. Komt dit dan bij alle diersoorten voor? Neen, maar het bestaat wel.

  Niemand wilt jou iets opdringen. Ik heb nooit gezegd dat jij iets moet accepteren. Ik heb je gewoon gecorrigeerd daar waar je een foute bewering maakte, omdat je uitleg biologisch gezien gewoon fout was door onwetendheid. Verwar geslacht niet met gender, dat is alles.
 • @Mister Frowdo

  In Odyssey hebben ze jammer genoeg slecht uitgewerkt en gender-neutraal ondergoed.
 • @Don Carpaccio

  Ik denk dat Meta de discussie al heeft verlaten. Uit goede bron heb ik vernomen dat hij zijn gender-neutrale onderbroek aan het strijken is. Het is het toppunt van mannelijkheid en wordt cultureel bepaald door een samenleving van Griekse hermafrodieten.
 • @ShadowhunterrX
  Het niet willen/kunnen voortplanten is evengoed een natuurlijke reactie. Vaak omwille van overpopulatie of negativisme (depressie, intelligentie, negatieve toekomstvisie, …).

  Cultuur heeft ontzettend veel te maken met hoe we de man en de vrouw en de relaties daartussen bekijken.

  Een voorbeeld van culturele onderdrukking:
  De Keniaanse autoriteiten probeerde koste wat kost de homoseksuele betrekkingen tussen twee leeuwen uit de wereldpers te houden.
  En zeg nu niet dat Kenia plots geen cultuur is/heeft.

  Neem nu bijvoorbeeld de kleuren:
  In Nederland is de kleur oranje de kleur van trots, verbinding en het wakkert chauvinisme aan. In België wordt de kleur oranje dan weer geassocieerd met heel goedkoop en de groendienst/vuilkar.
  Roze is dankzij een vastgeroest modeverschijnsel gedefinieerd tot meisjeskleur. Je kent vast wel de mannelijke tegenhanger.
  Je ziet het in zoveel dingen terug.

  Klederdracht, stemgebruik, reclames, sport, geloof, machtsverhoudingen, verwachtingspatronen (gentleman, vrouw aan de haart, hardwerkende man, man die vrouw eerst moet uitvragen/ten huwelijk moet vragen…).

  EN aandachtsgeile mensen heb je overal. Wat er op twitter gebeurt kan mij eigenlijk niks schelen. Als ik in de stad rij en mijn hoffelijk rijgedrag plots te niet wordt gedaan door de zoveelste aandachtsgeile ubermannelijke macho patser… dan schaam ik mij kapot als man.

  Met die prides heb ik ook zoiets van. Moet dat nu echt? Maar dan denk ik aan carnaval en besef ik dat die rariteiten en ander soort vermaak evengoed bij "de anderen" gebeurt.
 • @Mister Frowdo
  Allemaal filosofisch doen, maar een ring in de vulkaan mieteren moet dan weer zo moeizaam…

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren