1. Dagboek van een gamer deel 2

Dagboek van een gamer deel 2

Welkom bij het tweede deel van mijn dagboek over hoe ik mijn gamend leven heb doorlopen. Wil je weten hoe het allemaal begon lees danDagboek van een gamer deel 1.

1987 Mijn werkvakantie in de VS bevat werken met kinderen. Dat is nogal nieuw voor mij en hoewel de kids mij hartstikke “wicked nifty” vinden is dat niet wederzijds. Ik kom er achter dat op computergebied de gemiddelde Amerikaan hopeloos achter loopt, dat iedere 3 minuten iemand in NY City wordt vermoord, dat als een leuke meid je een biertje aanbied dat tot seks leidt en dat met het dragen van een rood t-shirt in Orlando homoseksuele mannen achter je aan krijgt. Dat je wakker wordt getrapt door de politie als je, net als honderden daklozen, in slaap bent gevallen op Port Authority Bus Terminal in Manhattan en dat je aan het eind van de vakantie maar twee dollars over hebt waarmee ik koffie had kunnen gaan drinken met dat meisje dat tegenover je lag en later een fooi vroeg. Op de radio hoor ik George Michaels I Want Your Sex zingen zonder het woord Sex.


Bij terugkomst vind ik een baan als laborant bij een zetmeelfabriek en kan aan het eind van dit jaar een Amiga 1000 kopen. Net na mijn aankoop word ik ontslagen, godver…

Commodore is het grootste IT merk ter wereld en hoewel ik een pc met een dikke Intel 80286 had kunnen kopen kies ik voor een Amiga 1000 met monitor en muis! Het is een rib uit mijn lijf. De Amiga kost 1500 gulden en de monitor nog eens 1000 gulden, maar de games zien er zo ontzettend veel beter uit! Het gebruik van de muis is best lastig en ik heb het ding als een dood vogeltje vast maar uiteindelijk went het wel.

Als ik de Amiga aan zet moet er eerst de Kickstarter diskette in, die laadt eerst wat informatie in het geheugen. Daarna gaat de Workbench diskette erin. Ik gebruik het AmigaOS nooit en ga meteen naar DOS, je typt de commando's in en met list, naam en run en dan kan je al snel gaan gamen.
Defende Of The Crown en The Three Stooges van Cinemaware zien er spectaculair uit. Leisure Suite Larry van Sierra Entertainment is een enorm grappige adventure en Little Computer People van Activision doet iets heel nieuws. In die game moet je een mannetje, die door de dwarsdoorsnede van een huis loopt, in leven houden. Dat is nog nooit gedaan en iedereen heeft het er over. Verder speel ik als Roger Wilco in Space Quest die science fiction films op de hak neemt, dat is overigens ook een nieuw gegeven in gaming. Star Trek: The Next Generation is op tv en Hellraiser draait in de bioscoop.
1988 Inmiddels ben ik ingewerkt op het productie laboratorium van Xerox. Ik draai drie ploegendienst waardoor mijn inkomsten best redelijk zijn. De vroege dienst breekt mij vooral op maar de rest is prima.


De jonge garde heeft allemaal een Amiga en er worden volop games uitgewisseld. Zo heb ik Battle Chess geprobeerd. Ik kan dan wel niet schaken maar het is hilarisch als de schaakstukken elkaar te lijf gaan. Starglider 2 is 3D maar speelt voor geen meter, echt 3D spellen gaan nooit iets worden al is het vliegen wel heel realistisch. Van Captain Blood snap ik geen moer maar de muziek van Jean-Michel Jarre is een mijlpaal want een bekende muzikant werkt aan een game.
Coming to America en Who Framed Roger Rabbit draaien in de bioscoop en ik heb de 12” van Blue Monday-New Order gekocht.
1989
Wat ik nu toch gespeeld heb, best dagboek. Een game waarin je God speelt. Het is echt heel maf en geniaal. Het heet Populous en is gemaakt door Peter Molyneux. Je kan het landschap aanpassen en de bewoners van het land gaan je dan aanbidden.
Ik heb ook Prince of Persia gespeeld. Die game zet een nieuwe standaard in animatie neer. Je ziet het mannetje heel realistisch bewegen. De platformer is wel pittig.
M'n collega op het lab heeft problemen met Indiana Jones and the Last Crusader. Door al die tussenkleuren ziet hij objecten niet en komt niet verder. Dat komt omdat ie kleurenblind is. Wel knap dat hij laborant is geworden want hij kan geen kleuromslag zien als hij titreert. Toch sneu maar dat heb je met de realistische graphics van nu.


Batman is de eerste superhelden film die cool is en de muziek van Prince past er geweldig hij. Ik ben naar het concert gegaan en die man is geniaal life. The Abyss is opgenomen onderwater en is super spannend. De nieuwste Indiana Jones film zie ik in een bomvolle filmzaal in Utrecht en het publiek gaat uit zijn dak, wat een jaar!

1990
Ik heb een huis gekocht in Boxmeer. De hypotheek is erg hoog en dat was ook de rede waarom de eerste koper er vanaf moest zien. Op het lab verklaren ze me voor gek. Het is wel wennen, groot huis, eten koken, hut schoonhouden, al die kosten. Ik koop een kat, een donkerbruine Pers. Hij heet Prince en ik gedraag me als een overspannen vader. De eerstvolgende dag dat ik van mijn werk thuis kom en de gangdeur open doe staat hij bovenaan de trap en springt naar benden. Mijn hart zakt in mijn schoenen, die is hartstikke dood. Heb ik weer, net een huisdier en dan is ie al stuk. Maar Prince staat op, schud z'n lijfje en komt mij enthousiast begroeten. Wat een gelukt.


De games drogen een beetje op maar ik heb een hoop plezier aan Protracker. Ik vind het leuk om muziek te maken of om te horen wat anderen gemaakt hebben.
Ik ga mijn Amiga verkopen want ik heb een gloednieuwe Personal Computer op het oog. Die keus wordt een beetje gestuurd door het opdrogen van de games voor de Amiga en een paar van mijn collega's hebben de stap naar de PC al gewaagd. Het gaat een dikke 386 worden maar wat een gedoe. Er moet een videokaart gekozen worden, een geluidskaart (Soundblaster natuurlijk) en ik koop er een harddisk bij. Dat is een floppy maar dan kunnen er heel veel floppy's op. Ik hoop dat het die 2000 gulden waard is.


Op mijn Amiga heb ik als laatste Monkey Island gespeeld, wat een geweldige adventure.
Met mijn PC ben ik nog aan het stoeien. Eerst Windows 3.0 erop gehad maar wat een waardeloze troep. Hop eraf ermee en gewoon DOS, dat is veel sneller. Windows gaat het dus echt nooit worden.


Nu eerste boodschappen doen, kattenbak leegscheppen, rekeningen betalen en het uitmaken met mijn vriendin.


Lees de volgende keer deel 3 van het Dagboek Van Een Gamer: de PC jaren.

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

  • Oh! Het is een trilogie! Fijn hoor, heb ik tzt weer wat te lezen. Dit was ook weer een fijne :)
  • @Bert de Vries Na de PC periode komt nog de console periode dus ik heb nog even te gaan.

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren