1. Dagboek van een gamer part 4

Dagboek van een gamer part 4

Hallo Inside Gamer lezers, hier alweer het vierde deel van mijn dagboek die mijn gaming verleden vertellen naast de belevenissen in mijn leven. Vorige keer eindigde we in 1993, het jaar waarop het weergaloze Songs of Faith and Devotion van Depeche Mode uit kwam. Ik heb mijn acteercarrière aan de wilgen gehangen en kan weer volop mijn tijd stoppen in gamen op mijn inmiddels sterk verouderde 386.

1994
Zucht dagboek, mijn pc is veel te traag aan het worden. Zijn de games van tegenwoordig zo veeleisend of verwachten ze gewoon dat ik weer mijn knip trek om nieuwe hardware te kopen omdat ze te lui zijn om het maximale uit het ding te halen? Hoe dan ook dit jaar komt er een 486. Ik moet toegeven dat alles veranderd is, de processor, het soort geheugen, de video en geluidskaart, moederbord, de hele santenkraam. Oja, er is ook nog zoiets als een beschrijfbare cd, die moet er ook in natuurlijk. Een stapel pc tijdschriften helpen mij een keuze te maken.

De nieuwe PC is een feit en klaar voor een mega game jaar. Om te beginnen is daar Wing Commander 3 met, wait for it, Luke Skywalker en een keur aan andere bekende acteurs. Het verhaal is geweldig en mijn nieuwe flight stick komt goed van pas in mijn gevecht met de Kilrathi.


Die flight stick komt ook goed van pas bij Star Wars: TIE Fighter. Ook een gave space shooter met handgetekende animaties die er enorm cool uit zien. Het verhaal speelt zich af tussen The Empire Strikes Back en Return of the Jedi.


Under een Killing Moon is een echte FMV adventure maar deze is erg leuk en het is ook nog eens een goed verhaal. Alles komt overigens op tal van cd's uit maar dat mag de pret niet drukken.
Verder speel ik Jazz Jackrabbit, een maf konijn met een geweer. Het is een platformer die niet voor niets hoog scoort in de tijdschriften.
Ik koop ook Interactive van Prince. Wat een maf ding is dit. Je loopt door Paisely Park, het huis en studio van Prince. Ondertussen zijn er clips en andere zaken die je kan vinden als je het landgoed doorloopt.

Kings Quest VII ziet er schitterend uit met animaties die Disney waardig zijn. Beneath a Steel Sky is dan weer een sfeervolle adventure in een Blade Runner wereld.
Doom II laat zien dat ze het 3D shooter genre verder kunnen verfijnen. Er zijn buiten levels en de animatie is nog beter. System Shock parkt het allemaal net weer iets anders aan. Ik kan er niet aan wennen. Het lijkt erop dat de game net iets de ambitieus is voor de techniek die we nu hebben.

Aan het eind van het jaar speel ik Heretic. Het is overduidelijk een Doom clone maar deze speel ik voor het eerst op een LAN party. We hebben onze pc's en monitoren meegesleept naar een scholengemeenschap in Dukenburg waar in een aula het nerd gehalte tot grote hoogte stijgt als we 24 uur gamen. Bier, chips en slapen met je kop op het toetsenbord is de standaard. Het was erg leuk maar ik word blijkbaar een beetje en ouwe lul want gasten van een jaar of 18 vegen de vloer met mij aan. Toch is de sfeer goed en het is een leuk weekend.

1995
Hoi dagboek. Ik heb net in een dampende kleedkamer op m'n werk een super niet legale set cd-roms gekocht. Er staat Twilight op en bevat de nieuwste games en software en dat allemaal voor maar 30 gulden! Of ik mij schuldig voel, nee hoor, iedereen doet het. En ik koop heus nog wel zelf games hoor. Hier, Full Throttle met dat heerlijke openingsnummer Legacy van The Gone Jackals of wat dacht je van Gabriel Knight: The Beast Within. Een hele fijne adventure net als Phantasmagoria. Allemaal FMV maar dan leuk, vind ik.

Okay, Star Wars: Dark Forces stond dan wel op die Twilight cd's en wat een vette shooter is dat! Het verhaal, de levels, wat een heerlijk spel.


Batman Forever is een dieptepunt in de bioscoop, net als Showgirls. Helaas zou het daar niet bij blijven dit jaar.


The Dig is voor mij dan weer een hoogtepunt, best dagboek. Een adventure naar een scenario van Steven Spielberg. Het was te ambitieus voor een film en nu hebben we de game over astronauten die een wonderlijke buitenaardse wereld ontdekken.


Command en Conquer is nu populair, en ik zie wel dat het beter is dan Dune, toch kan ik er niet echt inkomen. De collega's op het werk gaan langzaam maar zeker minder game, geforceerd door een echtgenoteen/of een al dan niet ongewenst kind.


Zelf vier ik oud en nieuw thuis. Mijn ouders zijn op bezoek en we kijken de oudejaarsconference van Joep van 't Hek. Ik stik van het lachten, nee letterlijk, ik krijg bijna geen adem meer. Ik loop even naar buiten in de koele avondlucht. Dat doet goed maar zodra ik weer ga kijken moet ik lachen en krijg ik het opnieuw benauwd. Het wordt steeds erger tot ik niet meer kan praten. Mijn lichaam is gereduceerd tot een blaasbalg die lucht in en uit probeert te persen door een ernstig vernauwde luchtpijp. Ik kijk mijn moeder aan, ze heeft haar hele leven al astma en herkent de aanval. Mijn hele leven heb ik haar astma aanvallen gezien. Ze blijft rustig maar werkt hard om in leven te blijven. Ik blijf ook rustig en werk mij door een slaap-loze nacht heen. De volgende ochtend staat de huisarts op de stoep. Ik krijg prednison en een verwijzing naar het ziekenhuis. Daar stellen ze vast dat ik astma heb.


Ik meld mij bij mijn baas op het lab begin 1996. Ik moet hier weg, weg van de stof en de chemicaliën. Zou je eens voor mij kunnen informeren of er in dit grote bedrijf niet ergens anders plaats voor mij is?


Een uurtje later komt hij terug. Hij kijkt bedrukt. Ik zal het je maar vertellen zoals personeelszaken het heeft verteld aan mij: je moet je maar laten afkeuren dan trappen we je er wel uit…

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

  • Wederom een interessant stuk. Wel een heftig einde met een soort cliffhanger. Je hebt wel eens vermeld dat je fysiek helaas niet meer tot alles in staat bent. Weet niet zeker of je het al eens toegelicht hebt waarom (volgens mij niet.. en anders sorry dat ik het niet meer weet, maar ik hoor, zie en lees zoveel dingen), maar ik vermoed dat we daar volgende keer meer over te weten krijgen.

    Hoe dan ook, ik vind het heel wat dat je zo openhartig bent en dat je ons een soort van kijkje in je leven geeft. Dat is niet niks.

    En zoals ik al zei, is de gamegeschiedenis gewoon interessant. Vooral omdat je zo’n twintig jaar ouder bent dan ik. De jaren die jij nu beschrijft zijn ongeveer mijn beginjaren wat Gaming betreft. Denk dat ik rond 92 begonnen ben. Heretic kan ik me nog vaag herinneren, maar wel in combinatie met mensen van de middelbare school. Dat moet voor mij dan 97 zijn geweest, dus een stuk later.
  • @Luigi1985 Bedankt voor je reactie. Net als iedereen heb ik ook de nodige shit in mijn leven meegemaakt. Maar het gamen bleef altijd mijn vaste waarde. Je kan het fysiek al snel doen en neemt je mee naar een andere wereld waar je meer kan dan je beperkingen je toelaten. Dat is een essentieel onderdeel van mijn levensgeluk en ik hoop dat door de slechte en goede dingen te beschrijven te delen.
    En dit incident pakt later enorm goed uit hoor.

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren