1. De 10 beste pc-games van dit moment

De 10 beste pc-games van dit moment

De games die je gespeeld moet hebben

Eigenlijk is het schandalig dat we op InsideGamer nooit eerder de beste tien pc-games op een rij hebben gezet. Het platform is de thuisbasis van prachtige indiegames, meeslepende strategiegames en wereldse rpg’s. Omdat het onmogelijk is de tien beste pc-games aller tijden te selecteren, is de onderstaande lijst een mix van moderne klassiekers en de games die je op dit moment gespeeld moet hebben.

Celeste

Celeste is een platformer in de stijl van Super Meat Boy, maar overtreft deze game op alle fronten. Weinig titels komen ook maar in de buurt van het waanzinnige leveldesign dat spelers uitdaagt om alles uit hun vingervlugheid te halen. Niet door het erin te wrijven als ze voor de duizendste keer sterven, maar juist op uitzonderlijk positieve en stimulerende wijze. Ondanks de simpele besturing is de leercurve van Celeste is bijzonder stijl, waardoor je na twee minuten falen jezelf een expert waant van een van de vele kamers. De gameplay gaat gepaard met een bijzonder verhaal over Madeline, die zo haar (serieuze) redenen heeft om de berg Celeste te beklimmen, wat briljant wordt verweven in de gameplay. Daar bovenop komt de fantastische, avontuurlijke soundtrack, die samen met de andere aspecten deze kleine titel oh zo groot maakt.

In zijn recensie concludeert Thijs: “Celeste is een uitstekende platformer die met strakke gameplay, een leuke verhaallijn en heel erg veel duizelingwekkend uitdagende levels van geen ophouden weet. De hoge moeilijkheidsgraad zit het speelplezier niet in de weg omdat Celeste je allerlei handvatten geeft om de gameplay steeds meer onder controle te krijgen. Een mooi gebaar naar iedereen die liever niet honderden keren het loodje legt om een level te halen, maar voor wie daar wel plezier uithaalt is Celeste gewoon een absolute must.

Into the Breach

FTL: Faster Than Light-ontwikkelaar Subset Games bracht dit jaar Into the Breach uit, een uitzonderlijke strategiegame. Op een bord van slechts 64 blokken verdedigen spelers beurtelings hun basis tegen gevaarlijke Godzilla-achtige monsters middels een systeem dat veel wegheeft van de Xcom-franchise. Teams bestaan uit een selectie van uiteenlopende mechs, die afhankelijk van hun vaardigheden verschillende strategieën mogelijk maken. Niet alleen de willekeurige vijanden en eindbazen van elk level maken Into the Breach ontzettend spannend, maar ook het feit dat de gebouwen op de kaart de gezondheid van de mechs bepalen en dat opslaan tussen gevechten onmogelijk is, geven elk potje een extra spannende lading.

Into the Breach is ook nog eens rijk aan content. Spelers maken een keuze uit verschillende levels, waar sneeuwstormen, lavastromen en andere obstakels overleven lastig maken. Dankzij optionele doelen is er voor de doorgewinterde strateeg genoeg materiaal om in te duiken en het geleidelijk vrijspelen van nieuwe mechs en piloten geeft de game een flinke herspeelwaarde. Into the Breach mag dan ogen als een mobiele game, in werkelijk is het actievol schaken waarbij je voortgang op het spel wordt gezet.

Pillars of Eternity 2: Deadfire

Pillars of Eternity 2: Deadfire is een uitstekende moderne vertaling van klassiekers als Baldur’s Gate en Planetscape: Torment. Pillars of Eternity 2 verruilt de regio Dyrwood uit het eerste deel voor de zonnige archipel Deadfire. De gameplay draait daarom niet alleen om traditionele gevechten, conversaties en handel vanuit isometrisch camerastandpunt, maar ook om het bevaren van uitgestrekte zeeën. Zeeslagen bereiken niet dezelfde hoogten als de gevarieerde gevechten op de grond, maar het in goede banen leiden van je schip The Defiant geeft een nieuwe dimensie aan de game. De bemanning, die spelers rekruteren op verschillende eilanden, behoeft bijvoorbeeld voeding en verzorging om te kunnen blijven functioneren. Deadfire houdt spelers op hun hoede.

De kracht van Obsidians laatste rpg zit hem vooral in de lore, die regelrecht uit een bestaande boekenreeks lijkt te komen. Als de held The Watcher word je letterlijk uit je woonplaats gegooid door de god Eothas, waarna je fantasierijke steden, tempels en jungles ontdekt. Keuzes maken is essentieel in het verhaal en de geschiedenis van je personage bepaalt hoe npc’s reageren in conversaties. Pillars of Eternity 2: Deadfire is een fantastische knipoog naar de klassiekers van weleer, waardoor het een onmisbare pc-game is.

Hollow Knight

Er zijn tal van Metroidvania’s te vinden op de pc, maar wellicht spant Hollow Knight wel de kroon. De op het eerste oog schattige wereld wordt bewoond door wanhopige insecten die met weemoed terugdenken aan het ooit zo welvarende koninkrijk Hallownest. Dit geeft de wereld van Hollow Knight een zekere diepgang en coherentie die je niet verwacht van een tweedimensionale game.

De gameplay van Hollow Knight is bikkelhard. Zelfs ‘normale’ insecten maken onverwachte bewegingen en de uiteenlopende baasgevechten bieden een afschrikwekkende uitdaging. Eenmaal gestorven moeten spelers ook nog eens hun ziel en de valuta Geo terughalen, waardoor elk gevecht alles op het spel zet. Gelukkig is de besturing ontzettend strak en is de game zo ontworpen dat spelers vele paden kunnen verkennen en dus nooit écht verloren zijn. Met talloze geheime gangenstelsels om te verkennen is Hollow Knight mogelijk de meest uitgebreide Metroidvania ooit. Ben je dus op zoek naar een sfeervol en pittig avontuur op de pc, zoek dan niet verder.

The Witcher 3: Wild Hunt

Ontwikkelaar CD Projekt Red zette in 2015 de huidige standaard voor openwereldgames neer. The Witcher 3: Wild Hunt bevat wellicht de meest coherente, geloofwaardige en gevulde spelwereld ooit, waarbij elk facet is uitgewerkt met absolute liefde. Zijmissies zijn dusdanig verhalend dat ze aanvoelen als het nog meeslependere hoofdverhaal, waardoor The Witcher 3 een duizelingwekkende hoeveelheid kwaliteitscontent biedt. Als de Witcher Geralt of Rivia ga je niet enkel op zoek naar de bijzonder begaafde Ciri, maar raak je ook verwikkeld in familiedrama’s, los je vloeken op en maak je keuzes die zeer emotionele uitkomsten hebben. The Witcher 3 verveelt geen seconde en is daardoor een game zoals je ze maar zelden meemaakt.

Sander van Dalsum noemt de game in zijn recensie een ‘legendarische reis’: “Zelden zagen we een fantasiewereld zo tot leven komen met genoeg details en liefde om zijn spelers volledig op te slokken. Dit is een game die je, ondanks zijn slordigheden, steeds maar weer terugroept. We hoeven niet te benadrukken hoe bijzonder dat is.

The Witcher 3, Screenshots

Divinity: Original Sin 2

Wie had verwacht dat de beste pc-game van 2017 zou worden ontwikkeld door onze zuiderburen? Begonnen als Kickstarter-project is Divinity Original Sin 2 van Larian Games uitgegroeid tot een briljante rpg. Bij aanvang van de game krijgen spelers de keuze uit rassen die breken met rpg-conventies, maar het is ook mogelijk om een eigen personage samen te stellen. Deze overweldigende keuzevrijheid is eigenlijk in de hele game terug te vinden. Van de mogelijkheden om eindeloos de vaardigheden van je personages aan te passen, tot het samenstellen van je team met drie anderen om overeind te blijven tijdens gevechten. Larian Games’ fantasiewereld is verder mooier, levendiger en meer divers dan elke andere game met een vergelijkbaar perspectief van bovenaf, waardoor het een genot is om er in rond te lopen.

In Original Sin 2 is het eigenlijk de bedoeling om regelmatig het loodje te leggen, omdat vijanden telkens weer iets nieuws bieden. Dit daagt spelers uit om uit hun comfortzone te stappen, nieuwe vaardigheden in te stellen en gebruik te maken van de gekste combinaties, zoals ijs creëren en je vijanden te zien glibberen. Gelukkig biedt de kosteloze Definitive Edition-update een uitgebreide tutorial en een lagere moeilijkheidsgraad, waarmee de game minder intimiderend is voor de beginnende rpg-speler. Behalve veel keuzevrijheid en een zeer complex gevechtssysteem maakt het verhaal ook een diepe indruk. Net als in The Witcher 3: Wild Hunt voer je de beste gesprekken met ogenschijnlijk onbelangrijke personages, en een groter compliment kunnen we de game niet geven.

Fortnite: Battle Royale

De invloed en klasse van Fortnite: Battle Royale valt niet te ontkennen. Gears of War-ontwikkelaar Epic Games geeft rijkelijk toe dat PlayerUnknown’s Battlegrounds de inspiratie was om een battle rolaye-modus toe te voegen aan hun oorspronkelijke survivalgame, maar weet PUBG op vele vlakken te overtreffen. De game is uitstekend geoptimaliseerd en crossplay biedt de mogelijkheid om als pc-gamer een team te vormen met vrienden op de console en zelfs met mobiele platformen. Potjes zijn relatief kort, maar toch spannend tot de laatste seconde. Achter elke hoek kan een vijand zitten, de cirkel dwingt spelers om te bewegen over het eiland en spelers die vaardig zijn in forten bouwen zijn in het voordeel.

Epic pakt de verhaalvertelling van de game daarnaast op unieke wijze aan. In plaats van het verhaal op een website of via YouTube beschikbaar te maken, plaatst de ontwikkelaar cryptische hints naar het volgende seizoen. Een meteoriet die inslaat, een raket die ieder moment kan opstijgen en een scheur in de lucht brengen de wildste verhalen voort onder de miljoenen spelers. Regelmatig betekent een nieuw seizoen drastische aanpassingen aan de map, waarmee het eiland van Fortnite te allen tijde aan verandering onderhevig is. Fortnite: Battle Royale is een cultureel fenomeen en bovenal een steengoede game.

Fortnite

Grand Theft Auto 5

Grand Theft Auto 5 is vrijwel onmisbaar in deze lijst. Helemaal terug in 2013 verkenden we Los Santos al op de PlayStation 3 en Xbox 360. Pas in 2015 was de game voor het eerst speelbaar op de pc. Zelfs vandaag de dag is Rockstars persiflage op Los Angeles zeer indrukwekkend vanwege het uitzonderlijke oog voor detail en de hoeveelheid liefde die is gestoken in de levendige wereld. Naast het meeslepende verhaal over ex-filantroop Michael, redneck Trevor en beginnende gangster Franklin, zijn er talloze nevenactiviteiten beschikbaar. Ambieer je een carrière als piloot? De vlieglessen staan tot je beschikking. Is het tijd om je conditie te verbeteren? Er is altijd ruimte voor een potje tennis of golf, en je kunt naar hartenlust motorcrossen of mountainbiken.

Daarnaast is GTA Online wellicht de game waar we ten tijde van San Andreas over droomden. De onlinemodus van GTA 5 wordt sinds de lancering constant uitgebreid met hoogwaardige content, zoals de mogelijkheid om nachtclubs te runnen, knotsgekke autoraces en coöperatieve missies die uren duren. Het enige wat de modus niet doet is uitbreiden naar andere gebieden, maar het feit dat Los Santos er op de pc het meest geavanceerd uitziet, maakt er vertoeven nog steeds geen straf. Zolang de hardware het toelaat draait de game in 4k en 60fps of meer, en aanvullende aanpassingen maken vegetatie, licht, weer en verkeer nog een stap realistischer. Het is daarom niet voor niets dat Lars het de ‘allerbeste versie van GTA 5’ noemt in zijn recensie.

Dota 2

Purer dan Dota 2 wordt het niet. De game begon als een mod voor Warcraft, genaamd Defence of the Acient Ones, waarna Valve het concept omtoverde in een volledige game. Het is lastig een gemiddelde gamer te overtuigen om in de game te duiken vanwege de diepe strategische lagen en talloze complexe systemen. Fundamenteel draait het om twee teams van vijf spelers die de basis van de tegenstander dienen te vernietigen. De honderden verschillende helden, diverse spullen en de rollen die spelers aannemen hebben Dota 2 gevormd als ultieme e-sports game.

In tegenstelling tot veel andere moba’s zijn de helden van de game volledig gratis, waarmee beginnende spelers elke mogelijke strategie kunnen uitproberen. Verschillende handvatten om daadwerkelijk beter te worden zijn echter betaald, zoals geavanceerde tutorials en tips op basis van keuzes die andere spelers maken. Sinds de lancering in 2013 is Valve de game blijven ondersteunen met een toegankelijkere Turbo-modus, een verhaalmodus en fijne aanpassingen aan de interface. Zoals het er nu naar uitziet blijft Dota 2 een van de belangrijkste pc-games, dus hoort de moba absoluut in deze lijst thuis.

dota 2

Minecraft

Sinds de lancering in 2012 is Minecraft een wereldwijd fenomeen. Dankzij de aantrekkelijke stijl en de toegankelijke specificaties betreft het een van de bestverkochte games ooit. Geen andere game geeft spelers zulke uitgebreide mogelijkheden om hun creativiteit de vrije loop te laten als Minecraft. Spelers met de juiste visie en kennis van de diepgaande redstone-mechanieken, natuurwetten en recepten zijn in staat verbazingwekkende samenlevingen te creëren, terwijl beginners na een simpele tutorial prima uit de voeten kunnen.

Gezamenlijk een stad bouwen in Minecraft brengt een gevoel van rust en broederschap met zich mee die zeldzaam is in games. Daarnaast worden zowel de Java- als de Windows 10-versie aangevuld met nieuwe content die deuren openen naar nieuwe creaties. Met het recente Update Aquatic kunnen spelers bijvoorbeeld onderwater bouwen en zo Atlantis nabouwen. Minecraft is niet voor iedereen, maar het blijft een unieke titel die onmisbaar is op pc.

Dit zijn volgens ons de beste tien pc-games van dit moment. Laat ons vooral weten welke games jij graag terugziet in de lijst!

Dit artikel delen

Over de auteur

Jacco Peek Redacteur bij InsideGamer en Gamer.nl. Helemaal gek van The Witcher 3, Pokémon, God of War en Uncharted. Zwak voor egels en andere beestjes.

Reacties

 • Fortnite really??
 • @rpenning Ja ik weet het, het is cool om op Fortnite te haten. Ik heb er eerlijk gezegd zelf ook niet zoveel mee, maar je moet toch een beetje respect hebben voor hoe goed Epic het doet met deze game. Leuke collabs, constante verfrissing, en events die de community bezighouden. Ze laten de competitie wel even zien hoe je een game als deze levend houdt, de commity geengageerd houdt, en bovendien commercieel succesvol kan zijn.

  Ik zou devs van games die ik zelf wel leuk vind graag hetzelfde niveau zien brengen. Petje af voor Epic.
 • @disar ik zou ook noet durven zeggen dat het geen goed spel is maar beste pc game jongens kom op XD
 • Dit was een mooi moment om het RTS/strategie genre eens in het zonnetje te zetten. Helaas wordt er nauwelijks een genoemd, maar checks eens games als Company of Heroes, Civilization of Starcraft. Ook tycoongames zoals Cities Skyline zijn uitermate geschikt op PC.

  Het blijft mijn favoriete genre . Overigens is Into the breach wel een strategie game en inderdaad erg goed. Deze is voor een prikkie te koop. Hopelijk komt hiervan nog een versie op iPad net zoals bij FTL.
 • @dewokkel
  er stond dan ook wel "De 10 beste pc-games van DIT MOMENT"

  RTS games heb ik ook altijd erg fijn gevonden om te spelen, al vanaf het Dune 2 tijdperk.
  Kan verder je reactie ook wel begrijpen, aangezien het artikel ook games noemt als Dota2, GTA5 en Minecraft. "Van dit moment" blijkt een erg subjectieve zaak.
 • @savaroth Dit moment: Frostpunk, Oxygen not included, Factorio…
 • Ik weet dat het lastig om een lijst te maken en dat het vaak een persoonlijke lijst is, maar ik kan mij in vier van de tien titels sowieso niet vinden. Sommige ken ik niet, dus kan daar niet over oordelen, misschien eens proberen.

  Persoonlijk houdt ik meer van shooters en dan denk ik toch dat ik bepaalde games mis zoals;

  Rainbow Six Siege
  Rising Storm 2: Vietnam
  PlayerUnkowns Battlegrounds
  Counter-Strike: Global Offensive
  Iron Sight
  Insurgency
  Day of Infamy
  Squad
  Battlefield (?)
  Overwatch
  Cities Skylines
  PlanetSide 2
  ArmA III
  Diablo III
  Path of Exile
  Warframe

  Zoveel games in dit lijstje die zwaarder wegen naar mijn mening. Nogmaals, het is persoonlijk, dus niet goed of fout.
 • Het lijkt wel of alle Microsoft exclusives geweerd worden om het Xbox lijstje interessanter te laten lijken… (Ori mis ik hier bijvoorbeeld). Ik mis ook veel pc exclusives.

  Waar is in godsnaam Planet Coaster?
 • @Don Carpaccio Idd Gears 4, Forza etc kunnen ook makkelijk in dit lijstje. Hoewel Gears 4 erg buggy op de PC is geloof ik.
 • @Don CarpaccioAye planet coaster good cache, neem ook maar ff Cities Skylines mee als je toch bezig ben
 • @Zorewin

  Ook een leuke!

  Planet Coaster is zelfs in mijn geval een systemseller geweest! Topgame!
 • Frostpunk, Factorio, Dead Cells, Oxygen not included.. om maar een paar te noemen
 • Vrijwel allemaal games die ik nooit op PC zou spelen. Als ik aan PC gaming denk dan is dat voor mij:
  -Planet Coaster
  -World of Warcraft
  -City Skylines
  -Heroes of the Storm
  -Starcraft 2
  -Counterstrike
  -Guild Wars 2
  -En de typische LAN games!
 • Zoals al door veel opgemerkt is, vind ik dit totaal geen PC-lijst. Uiteraard is zo'n lijst arbitrair, maar enkele 'klassieke' PC-genres mis ik toch. Waar zijn de strategie en simulatiegames? Ik heb altijd al het gevoel gehad dat PC een ondergeschoven kindje is op InsideGamer, met een dergelijke lijst des te meer.
 • Wat een rare lijst.
  En ook geen enkele Total War game?

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren