1. De beste games van 2019 tot nu toe die je mogelijk hebt gemist

De beste games van 2019 tot nu toe die je mogelijk hebt gemist

Parels voor je backlog

We recenseren een hoop games op InsideGamer, maar lang niet alles. Als gevolg daarvan mis je wellicht een hoop parels die het meer dan de moeite waard zijn om te spelen. Daarom zetten we ­ voor de tweede keer dit jaar - de beste games van 2019 op een rij die je mogelijk gemist hebt.

Greedfall – PlayStation 4, Xbox One en pc

Spiders’ vorige game The Technomancer was niet bepaald een hit, maar met Greedfall zet de studio eindelijk een solide titel neer. Waarschijnlijk heb je de game ergens voorbij zien komen tijdens E3 en Gamescom, maar de lancering vorige maand totaal gemist. En dat is zonde, want Greedfall is een uitstekende actie-rpg met een 17e-eeuwse fantasysetting.

De game wordt geprezen om het verweven van kolonialistische idealen in de veelal opvallend sterk geschreven quests. Spelers komen op het eiland Teer Fradee in aanraking met allerlei ingewikkelde problemen, die nog lastigere keuzes opleveren. Los van het schrijfwerk is de actie in Greedfall stukken verbeterd ten opzichte van The Technomancer, hoewel de kans aanwezig is dat je een bug of twee treft.

Sayonara Wild Hearts – iOS (Apple Arcade), Switch en PlayStation 4

In de loop der jaren hebben we een hele hoop ritmegames gespeeld, maar toch zijn er titels die ons blijven verrassen. Zo ook Sayonara Wild Hearts, die de meest creatieve dingen doet met een hele simplistische besturing. De ene keer raas je op een longboard over een snelweg terwijl je muntjes pakt en obstakels ontwijkt, de andere keer ren je op een eland door een besneeuwd bos. En dat allemaal op aanstekelijke muziek, dat je zelfs later als album kunt luisteren in één take. De game is niet zo lang, maar o zo leuk.

What the Golf – iOS (Apple Arcade) en pc

Je moet onderstaande trailer even bekijken om te begrijpen wat er zo leuk is aan What The Golf?, want deze game gaat helemaal nergens over. In feite is het een golfgame voor mensen die helemaal niets met golf hebben, maar wel houden van een komische game. In het spel is je bal meestal geen bal, maar een huis, een paard of… jijzelf. Sterker nog, je hebt vaak helemaal geen idee wat er gebeurt als je je eerste slag slaat, maar dat maakt de game juist zo leuk.

What The Golf? is verder bijzonder gevarieerd, met platform- en racelevels, die allemaal gegroepeerd zijn in een overkoepelende wereld. Deze structuur werkt ontzettend goed en What The Golf? bevat zelfs eindbazen. Mocht je geen Apple Arcade hebben, dan is het spel ook speelbaar op pc en op een later moment komt de game ook naar de Nintendo Switch.

Session – Pc (early access)

Session is al tijden in ontwikkeling en officieel nog niet uit – de game is in early access op pc en verschijnt volgend jaar via Xbox Game Preview – maar toch mag je deze titel nu al niet missen. Waarom? Omdat Session in feite de spirituele opvolger van Skate 3 is, maar dan van indiestudio Crea-ture Studios. Waarmee de game zich onderscheidt van EA’s in de steek gelaten franchise is het realisme van het skateboarden, dat je terugvindt in de besturing. Elke analoge stick staat namelijk voor een voet, waardoor trucs maken complexer, maar volgens veel skaters ook natuurlijker wordt. Dit heeft als gevolg je talloze keren op je gezicht gaat, maar een fantastisch overwinningsgevoel hebt wanneer je eindelijk die hardflip landt.

Sunless Skies – Pc

Ontwikkelaar Failbetter Games heeft door de jaren heen een eigen dystopische wereld gecreëerd waar alle games van de studio zich in afspelen. De zowel gotische als lovecraftiaanse spelwereld van Sunless Skies is dus dezelfde als die uit Sunless Sea, en dat is slecht nieuws voor de naamloze hoofdrolspeler van deze roguelike-rpg. Overleven door te onderhandelen met facties, keuzes maken en bij voorkeur de duistere wezens in de wereld vermijden is benodigd om in leven te blijven. Dat maakt Sunless Skies behoorlijk spannend en dankzij de boeiende verhalen is elke herstart na een gruwelijke dood de moeite waard.

Disco Elysium – pc

Het lugubere moordmysterie is slechts één uitdaging in Disco Elysium. De andere is namelijk het ontdekken van je persoonlijkheid als agent die met geheugenverlies en de grootste kater ooit ontwaakt in een smerig hotel. Zoals in een ouderwets bordspel-rpg verdeel je punten over merkwaardige vaardigheden van het brein. Deze skills, zoals cognitieve vaardigheden als empathie en intellectuele vaardigheden als retoriek, verschijnen tijdens dialogen in beeld als een skill check.

Deze skill checks, waarbij het succes van dialoogopties wordt bepaald door een rol met de dobbelsteen, maken conversaties tijdens het onderzoek een unieke beleving. Het is alsof je brein aan de haal gaat met je vaardigheden en suggesties doet. Daarbij is het schrijfwerk in Disco Elisyum uitmuntend. Er is ruimte voor drama, komische noten en commentaar op het beleid dat wordt gevoerd in de gefaalde communistische stad Revachol. De game schuwt politiek niet en heeft absoluut wat te zeggen over privileges, armoede en economische onrust, zonder daarin door te schieten. Al deze aspecten maken Disco Elysium simpelweg anders en een absolute parel die je een kans moet geven.

Phoenix Point - pc

Phoenix Point is een spirituele opvolger van X-com: UFO Defence, een turn-based strategy-klassieker uit 1994. Een groot deel van de mensheid is vergaan en net als in die titel vecht je in Phoenix Point – ook gemaakt door Julian Gollop – tegen aliens die de aarde komen veroveren. Dat dwingt spelers te kiezen uit één van de drie facties die elkaar tot op het bot haten, wat verschillende soorten wapens en soldaten oplevert.

Je skills, uitrusting en wapens zijn bepalend voor de strategie waarmee je beurtelingse gevechten ingaat. Een leuke noviteit hierbij is dat kogels worden geanimeerd als ballistische objecten die interactie hebben met de omgeving, waardoor spelers rekening moeten houden met het materiaal van dekking. In combinatie met permadeath en statistieken die het moraal van soldaten kunnen beïnvloeden is Phoenix Point, ondanks wat bugs, een hele fijne strategiegame.

Kind Words (lo fi chill beats to write to) - pc

Soms heb je problemen of gedachten die je niet kan of wil delen met anderen. Soms kun je wel wat advies van een vreemde gebruiken. Kind Words is daarvoor de perfecte game, al is ‘game’ wellicht niet het juiste woord. Het is namelijk meer een sociaal platform waarop je echte mensen met echte problemen een hart onder riem steekt. Het heeft iets moois om een ander gerust te stellen of juist zelf waardevol advies te krijgen. De community van Kind Words is gelukkig verbazingwekkend fijn, want we zijn nog niemand tegengekomen die misbruik maakt van het systeem. Ook is de presentatie aangenaam, met rustgevende technobeats en een hert dat brieven bezorgt. Ben je dus toe aan wat warmte tijdens de koude winterdagen, installeer dan Kind Words op je pc.

Dit zijn een aantal van de beste games van 2019 die je mogelijk hebt gemist. Lees hier het eerste deel met nog veel meer tips. Welke game ga je checken? En heb je nog andere parels die door InsideGamer-bezoekers gezien moeten worden? Laat het weten in de reacties!

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren