1. De beste games van 2019 volgens Cody van den Bogert

De beste games van 2019 volgens Cody van den Bogert

Plus de game van het decennium en de grootste flop van het jaar

Het jaar is zo goed als voorbij, dus is het tijd om terug te kijken op ons gamejaar. In deze reeks rangschikken onze redacteuren hun top 3 games van het jaar, alsmede de grootste flop van het jaar en de beste game van het van het decennium. Vandaag de eindejaarslijst van Cody van den Bogert.

2019 was een bewogen gamejaar en het opstellen van een top drie was niet makkelijk. Twee uitschieters definiëren 2019 voor mij, maar dat kan ook komen door het feit dat ik een aantal games nog niet heb kunnen spelen, zoals Sekiro en Control. Zoals jullie misschien weten ben ik dol op een uitdaging en speel ik spellen het liefst op de hoogste moeilijkheidsgraad. Het opstellen van dit lijstje sluit hier wat dat betreft prima op aan. Misschien was dit wel de perfecte voorbereiding op Sekiro.

cody

3. Super Mario Maker 2

De derde plek is dit jaar gereserveerd voor het tweede deel van Super Maker Maker, hoewel ik lang heb gedacht dat deze plek naar Astral Chain ging. Ondanks het feit dat de game eigenlijk een veredelde versie is van zijn voorganger, trekt het creatiespel toch aan het langste eind in deze tweestrijd. En daar zijn een aantal redenen voor.

Allereerst onderscheidt Super Mario Maker 2 zich op het gebied van toegankelijkheid, de Nintendo Switch leent zich namelijk uitstekend voor dit spel. Ik neem Super Mario Maker 2 overal mee naartoe: reisjes, verjaardagen, de trein en zelfs een tandartsbezoek. Ik kan prima even een paar levels testen of kort aan mijn creaties sleutelen en daarna de game op elk moment afsluiten. Bovendien kan ik het met iedereen spelen, mijn vriendin, kleine neefje, broers of wie dan ook, want Iedereen kent Mario. Ondanks dat het geen meeslepend avontuur biedt, zoals Astral Chain, is het de perfecte toevoeging aan mijn Switch-collectie.

Mario Maker 2

2. Star Wars Jedi: Fallen Order

Eindelijk weer een Star Wars-avontuur, daar was ik aan toe. Want hoewel ik me uitstekend vermaakt heb met het eerste deel van Star Wars Battlefront, bevredigde het niet mijn Star Wars-behoeftes. Star Wars betekent voor mij avontuur, drama, krachtsvertoningen en excentrieke werelden, en wat mij betreft heeft Respawn precies dat afgeleverd. Star Wars Jedi: Fallen Order biedt simpelweg de perfecte Jedi-ervaring: slingeren met lichtzwaarden, spelen met The Force, stoeien met puzzels en genieten van alles wat het Star Wars-universum te bieden heeft.

Bovendien is Star Wars Jedi: Fallen Order allesbehalve makkelijk, zeker als je de game op Jedi Grandmaster speelt. Af en toe voelde sterven en weer terugkeren als Groundhog Day, en dat is precies wat ik zoek in dit soort spellen. Ik wil vijanden bestuderen en aanvalpatronen uit m’n hoofd leren. Een soulslike Star Wars-game, geweldig. De berichten dat het volgende deel al in ontwikkeling is toverde dan ook een gigantische glimlach op mijn gezicht

star wars

1. Apex Legends

Dat brengt ons bij nummer één van dit jaar: Apex Legends. Respawn heeft het wat deze lijst betreft spannend gemaakt voor zichzelf, want Star Wars Jedi: Fallen Order had net zo goed m’n game van het jaar kunnen zijn. Wat mij betreft mag Respawn zichzelf dan ook ontwikkelaar van het jaar noemen.

Toen Apex Legends plots verscheen, had ik geen idee wat ik moest verwachten. Op het eerste gezicht deed het me denken aan Halo, maar dan anders. Binnen een paar potjes was ik verkocht, hoewel ik toen nog geen idee had hoe geweldig ik deze game zou gaan vinden. De wapens, de besturing, het uiterlijk en het gevoel van schieten en glijden: alles klopt. Daarnaast komt er enorm veel tactiek bij kijken en ik vind het heerlijk om mijn eigen plan te trekken. De verschillende vaardigheden van alle speelbare personages spelen hierbij een grote rol en zorgen voor een dynamisch spel. Eigenlijk heeft Respawn een hele boel elementen van mijn favoriete schietspellen gepakt en deze samen gekneed tot de ultieme shooter.

Een ander punt waar Apex Legends zich mee onderscheidt van zijn genregenoten, is de duurzaamheid van het spel. Ik ben gek op shooters, maar meestal ben ik ze na twee maanden wel zat. Het schoolvoorbeeld is Call of Duty, daar ben ik de eerste twee maanden helemaal gek op en de rest van het jaar vangt de game stof in mijn gamekast. Apex Legends heeft deze shootergewoonte weten te doorbreken, net als Overwatch dat ooit deed. Dat is de doorslaggevende reden voor mij geweest om Apex Legends te bekronen tot game of the year 2019.

Apex legends

Grootste flop van het jaar: Seizoen 8 van Game of Thrones

Ik heb eigenlijk geen zin om deze discussie weer open te breken, daarom houd ik het kort. Begrijp me niet verkeerd, ik heb nog steeds genoten van elke aflevering, maar er had zoveel meer ingezeten. Ik keek Game of Thrones vanaf seizoen 2 ieder jaar opnieuw en dat zal ik nu niet meer doen. Dat ligt niet aan het feit dat de saga nu is afgesloten, dat heeft me er namelijk nooit van weerhouden om elk jaar The Lord of the Rings of Avatar: The Last Airbender opnieuw te kijken. Het stelde gewoon teleur.

Game of Thrones

Beste game van het decennium: The Legend of Zelda: Breath of the Wild

Naar mijn mening is er slechts twee keer aanspraak gedaan op deze titel, één keer door CD Projekt Red en één keer door Nintendo EPD. Natuurlijk gaat het hier om The Witcher 3: Wild Hunt en The Legend of Zelda: Breath of the Wild. Beide games zijn tot in de puntjes uitgewerkt en verdienen wat mij betreft een perfecte score. Ze bieden allebei een hevige uitdaging, vertellen een machtig verhaal en recapituleren mijn liefde voor gaming. Maar ik zal toch echt moeten kiezen.

Ik ben al sinds kinds af aan in de ban van Zelda. Hoe mooi is het daarom dat ik ruim twintig jaar later nog verliefd ben op deze wereld en dat de franchise nog steeds mijn verwachtingen weet te overtreffen. Breath of the Wild laat mij volledig los en biedt de gelegenheid om keer op keer de mooiste avonturen te beleven. Het ene moment ben ik een urenlang bezig met het beklimmen van een berg en het andere moment dwaal ik langs een eindeloze kustlijn. En dat wordt nog beloond ook. The Legend of Zelda: Breath of the Wild is één groot warm bad, waar ik mezelf het liefst elk moment van de dag in onderdompel.

Dit artikel delen

Over de auteur

Cody van den Bogert Redacteur bij Gamer.nl en InsideGamer.nl. Enorme Zelda-fanaat en Mr. Fifa. Speelt games het liefst op het moeilijkste niveau en is dan ook gek op soulslikes. Telt af tot Skate 4...

Reacties

 • Game of Thrones is ook mijn diepste teleurstelling dit jaar. Ik vond het zo'n geweldige serie en het is allemaal zo snel afgeraffeld. Blijft echt doodzonde. Ik ga het denk ik ook nooit meer terugkijken.

  Ben op dit moment rise of skywalker aan het verwerken. Dat was normaal gesproken mijn grootste flop van het jaar als grote star wars fan, maar gelukkig ben ik daar met lage verwachtingen naartoe gegaan. Helaas zijn ze er zelfs in geslaagd om mijn lage verwachtingen in negatieve zin te overtreffen. Ze waren zo goed bezig met the mandalorian en the jedi fallen order, maar dit gedrocht sloeg echt alles. Deze trilogie moet echt vervangen worden in de toekomst, want dit is gewoon een belediging naar alles en iedereen wat star wars een warm hart toedraagt.

  The endgame heeft gelukkig het filn jaar nog een beetje gered…
 • @iknatuurlijk Ja, het is allebei spijtig inderdaad. Maar doordat ik Game of Thrones voor S8 zó hoog had staan, was de teleurstelling groter. Wat je zelf ook zegt, Na Star Wars 7 en 8 wisten we wel dat dit niet dé trilogie ging worden waar we op hoopten..
 • ik heb mij zwaar vermaakt met deel IX. Ze spelen op safe ja en een aantal keuzes denk ik echt bij waarom maar imho is de Skywalker saga op een goede manier afgesloten.
 • @Meta_coola

  Ben oprecht benieuw waarom je dit een goede afsluiting vind aangezien het einde in zo'n beetje in alle opzichten gelijk is aan dat van RotJ. Uiteindelijk is er in deze trilogie vrijwel niks nieuws gebeurd, en heeft het enkel de voorgaande 6 films minder gemaakt.
 • @Meta_coola

  Dan ben je echt een van de weinigen. Ik ben na de film direct het internet opgegaan om te kijken of het echt aan mij lag, maar 90 tot 95% van iedereen (en dan met name de echte star wars fans) vond dit echt verschrikkelijk. De graphics en actie waren uiteraard 10/10, maar qua verhaal en echte Star Wars lore-wise krijgt het van mij nog niet eens een 3. Ik ga er verder niet teveel op in ivm met spoilers, maar voor mij voelde het echt als een belediging richting de originele trilogie.

  Maar goed, ik respecteer uiteraard ieder zijn eigen mening!
 • @iknatuurlijk

  Iedereen? Er zijn juist heel veel mensen die hem geweldig vonden.
  Zie link.

  Wat ik hier uit geleerd heb, is dat ik het internet en vooral het forum Reddit wat minder o serieus ga nemen. Er zitten daar echt gasten te genieten van de teleurstellende box office cijfers. Kerels die opgewonden geraken van de gedachte dat hun geboycot iets van betekenis heeft gehad.

  Allemaal triestige figuren!

  Op IMDB heb je zelfs knollen die de film een 1 durven geven. De film had zijn rare momenten en ik heb ook af en toe met mijn ogen gerold… Maar een onvoldoende geven, is echt niet terecht.

  PS: Dit is geen aanval op jouw comment. Iedereen heeft een eigen mening en bij deze heb ik zelfs dezelfde als die van Meta_Good Lord!_Coola.

  Edit: extra gezever:
  Het probleem met Star Wars is dat veel Star Wars fans Star Wars haten. Classics vs Prequels en Classics vs Sequels. Een triestig debat en erg dat de oudere generaties de anderen hun plezier misgunnen.

  Een voorbeeld: Een hoop kalende grijsbaarden waren furieus toen Luke gefaald had. Onbegrijpelijk dat die oubollige en vastgeroeste gedachte van "mijn jeugdheld kan niet falen" er nog zo in gebakken zit.
 • @Don Carpaccio

  Ik krijg wel een beetje het idee dat hoe meer je fan bent van Star Wars hoe meer je deze film (over het algemeen) zal haten. En waarschijnlijk zul je daarom online ook vooral negativiteit zien, want het zijn toch voornamelijk Star Wars fans die je online zult zien posten. Tuurlijk zullen er mensen bij zitten die 1en zullen geven, maar net zo goed zullen er mensen zijn de deze film een 10 geven.

  En het is toch logisch dat je hoopt op teleurstellende als je de film echt helemaal niks vind? Dat is toch gewoon een teken naar Disney dat wat ze hebben neergezet niet goed genoeg is? Of vind je dat ze moeten hopen dat deze film een enorm commercieel succes wordt zodat Disney nog meer van dit soort matige content zal blijven produceren?

  En ik denk ook niet dat Star Wars fans Star Wars haten. Star Wars fans haten net als iedereen slechte content. Rogue One, The Clone Wars, Rebels en Revenge of the Sith worden immers wel gezien als enorm goed, dit terwijl deze zelfs pas na de Prequels uitkwamen.

  Dat Episode 1,2,8,9 gezien worden als ondermaats heeft niks met haat te maken, je kan deze films misschien vermakelijk vinden, maar objectief gezien kun je moeilijk de conclusie trekken dat dit goede films zijn. Ik zie dan ook bijna niemand discussieren tussen de OT. PT en de ST.

  En ja Fans waren niet blij met Luke in Episode 8, niet omdat hij had gefaald, maar omdat zijn hele karakter niet meer leek op zoals we die in RotJ voor het laatst zagen. En dat kan natuurlijk ook gewoon, maar dan is dit iets wat je zou moeten laten zien en niet proberen te verklaren met 1 slechte flashback die ook niet binnen het karakter past dat we kennen.

  F
 • @Shuckles

  Ik hoop op niks. Ik hoop niet op klappen en ook niet op successen. Haat ontstaat wanneer je op negatief nieuws uit bent. Het spatte er van af op YouTube, Reddit, etc.!

  Fanboys heb je uiteraard ook.

  Ik behoor niet tot die twee.

  Ik begrijp alleen niet dat je aanhaalt dat iedere Star Wars fan negatief is of gaat worden. De film scoort goed op IMDB (in stijgende lijn) en op RottenTomatoes countert ie de pers-negativiteit met 86%. Er is gewoon een typische Star Wars kloof. Fans die deze film geweldig vonden en het de ultieme redding vonden, verwijzend naar het The Last Jedi debacle. Anderen die teleurgesteld zijn en hem prompt een onvoldoende geven en smachten naar bevestiging.

  Een onvoldoende kan deze film in mijn ogen nooit krijgen:
  The Rise of Skywalker blijft een film die er visueel goed uitziet en waarin de acteurs hun character perfect neerzetten. Adam Driver was heel goed. De muziek uiteraard ook. Dit is toch ook "objectief" waarneembaar. Mooie nostalgische momenten en leuke verrassingen.
  Het verhaal is persoonlijk. Ik vond het pulp, maar vooral vermakelijke pulp ie ik nodig had. Niet nadenken en lekker ontspannen.
 • @Don Carpaccio

  En. Het mooie van rotten tomatoes is dat sinds die troll aanval op film het hele stem gebeuren op Rotten tomatoes op de schop is gegaan. waardoor je alleen nog maar rating kan geven als je bioscoop kaartje heb getoond, en daar door is de user rating op Rotten tomatoes tegenwoordig heel erg betrouwbaar.
 • Nou als de donder Sekiro gaan spelen dan. Jedi Fallen Order is zeker niet slecht, maar zonder de Star Wars saus is t weinig bijzonders.

  Ik hoop dat Respawn nog een keer toekomt aan Titanfall 3. Gelukkig heeft Apex Titanfall 2 ook weer populairder gemaakt. Heel erg vermaakt met Apex, maar battle royals houden m'n aandacht niet lang vast.
 • @JaJa_jr Haha, ik begin vandaag nog aan Sekiro! En Titanfall 3 Zou ik ook geweldig vinden, zeg nooit, nooit!
 • @JaJa_jr idd Sekiro is ook mijn topper van dit jaar
 • Het moment dat ik na dagen grinden eindelijk al die fucking korok seeds had gehaald en als beloning een gouden drol kreeg…. ik heb zo keihard gelachen.
 • Toffe keuzes! Ik heb Jedi Fallen Order toevallig gekocht deze week - beginnen op eerste kerstdag - dus ben benieuwd!
 • @Morgana Thanks! Daar ga je zeker plezier mee hebben! Hele fijne game, enjoy :)

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren